15. december, 2006 | Jani Sever

Politika je dosegla rob

Pomeni Golobičev izstop iz LDS njegov ponovni vstop v politiko?
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Gregor Golobič o politični situaciji v Sloveniji v letu 2006 in 2007.

Ima Majda Širca torej prav, ko pravi, da Golobičev izstop iz LDS pravzaprav pomeni njegov ponovni vstop v politiko? Vsekakor Gregor Golobič spet govori o politiki. Prepričan je, da mora politika zamenjati vulgarnost z naivnostjo. Kar koli že to pomeni. Njegova izjava ni naivna. Nasprotno, govori o potrebi tretje poti.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • selena je rekel/-la:

    Dolgcas, Golobic je dolgocasen. Prazen up, neutemeljena gesta.

  • [...] Da njegovo navijanje za naivnost ni naključno, vidimo iz ponovitve. Natanko isto zgodbo, vulgarnost politike Janše vs. naivnost »njegovega« političnega poskusa, ponovi Golobič še v kratkem video intervjuju z Janijem Severjem, dostopnem na Severjevem blogu tukaj.  [...]

  • pet-in-g-seks je rekel/-la:

    “Prepričan je, da mora politika zamenjati vulgarnost z naivnostjo.”

    jaz tudi, če to pomeni, da se politiki končno začnejo ukvarjajo z državo in z vsemi državljani, ki na tem koščku zemlje poskušajo tudi dostojno živeti.

  • had je rekel/-la:

    definitivno potrebujemo nekaj novega v sloveniji.. dovolj je bilo anemicnih obrazov..

  • mArkedzani je rekel/-la:

    kaj ti tretiras pod “novo”? ljudje, ki so danes del politicnega zivljenja niso novi. sam pravim, da bo v roku 6-8 let generacija pa res povsem sveza. oprana tega zgodovinskega sranja, ki se vlece od pamtiveka in namensko zavira taksen in drugacen razvoj..

  • Čagiž je rekel/-la:

    GG-jevo vprašanje o izstopu ali izstopu iz politike najbolj spominja na šalo, ko starejši Bush, sinu zaupa, da je pri njegovi mami naredil enako napako, kot jo je George z Irakom- nikoli ne bi smel prodreti.

    Še bolj pa je neoriginalna ideja o tretji poti.

    Projekt o potrebi vzpostavitve nad-blokovske politike v Sloveniji so pričeli Socialni demokrati (takrat ZLSD), ko so predstavili svoj program Tretja pot. Program je bil za prihodnost Slovenije dober, saj je z rdečo nitjo želel pustiti slovensko spravo v prejšnjem tisočetju.
    Eden izmed takratnih nasprotnikov take politike je bil g. Drnovšek (sledili so jim tudi JJ, nenaveza Peterle-Bajuk in liga poštenih balkanskih poslov bratov Podobnik), ki se danes, raje kot nad blokovsko, pozicionira celo nad politično, včasih celo tako visoko, da že diši po sramju. Zato ne preseneča, da tisti, ki hodijo po njegovih stopinjah, danes svoje poslanstvo iščejo nekje za časom, na razpotjih gozdnih stez. Upamo lahko le, da med levim in desnim smerokazom ne izberejo smeri velikih oči, ušeš in zob. Generacija, ki prihaja, svojih življenj namreč ne želi položiti v roke lovcev. Razume namreč, da so pravljice namenjene indoktrinaciji ljudi, tretja pot pa je njen projekt, projekt njene prohodnosti. Ne pozabite, naučili ste nas, kako se iz barikad zakriči: No pasaran.

  • Žigač je rekel/-la:

    “Originalna” Tretja pot Boruta Pahorja je bila slabokrvna kopija Giddensove Tretje poti, ki dejansko pomeni način, da dovčerajšnji socialdemokrati spregovorijo v neoliberalnih kategorijah. Rdeča nit Pahorjeve Tretje poti je bilo dosledno izogibanje sodelovanju pri najpomembnejših odločitvah, celo ko je bil še predsednik parlamenta. V Mladini smo brali, kako je ob glasovanju o npr. spremembah zakona o denacionalizaciji, volilnega sistema ipd. vedno izginil iz dvorane na tretjo pot - po domače na WC, kjer je morda res kričal no pasaran… Toliko o originalnosti.

  • Čagiž je rekel/-la:

    Čeprav slabo plasiran forhand leti v out, si publika zasluži še malo pozornosti, zato sprejmem izziv.

    Seveda drži, da je Pahorjeva Tretja pot iskala vrednote in ideje v Giddensovem delu, ta jih je iskal pri avtorjih programa New Democrats, Billa Clintona… pa vse do Milla… Marxa… Platona…

    Kaj je torej lahko originalno oz. izvirno je težko definirati, kolikokrat pa je bila stvar prežvečena, pa je vsaj približno kvantitativno dokazljivo, pri čemer je moč celo določiti vrstni red.
    V Pahorjevem primeru je peristaltična balista zadela cilj, ki je sprejemljiv vsaj z vidika kulture in bontona, tudi predlagan vzklik bi bil z medicinskega vidika na mestu. Bolj žalostno je, da se večina v političnem prostoru še ne zaveda čemu služi zapiralka, zato rade volje, ne glede na prostor in čas sledijo staremu reku: najprej zdravje, potem kultura.

    Dokler pa ne najdete junaka, ki ne lula, ko kaka, pa prosim pustite socialno demokracijo pred vrati “pisarne”, nobenega razloga namrec ni, da bi sledila “originalnosti” neoliberalizma do čistilne naprave, kjer ga mogoče čaka celo “originalno” novo ime “neo tretja pot”.