22. december, 2006 | Jani Sever

Vrnitev v Ambrus

Strojanovi so se odpravili proti Ambrusu.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


Kje so spali.

Okoli Ambrusa so še vedno policijske straže.

Po tem, ko so Strojanovim porušili hišo, se je tudi tisti del družine, ki je še bival v Postojni, odpravil proti Ambrusu. Družina, ki je preživela mrzlo noč, jih ni pričakovala.

Prispeli so okoli poldneva, a se jih je nekaj odločilo, da se zvečer vrnejo v Postojno. Obljubljeno jim je bilo, da bodo poslej lahko vedno, kadar bodo hoteli, obiskali svoje porušeno naselje in tisti del družine, ki se je odločil ostati tam.

Medtem v Ambrusu premlevajo sklep o prepovedi kampiranja, ki naj bi ga sprejela občina in s tem dokončno pregnala Strojanove. Zgled naj bi jim bila občina Grosuplje.

Govori se, da naj bi bil sklep menda sprejet že včeraj v neki okoliški gostilni – a tudi če to ne drži, je gotovo, da si domačini želijo, da bi bil tak sklep sprejet čimprej.

Dan po rušitvi je torej prinesel predvsem to, da ima družina Strojan odslej spet zagotovljeno svobodo gibanja.

Negotovost njihove prihodnosti ni zaradi tega nič manjša.

Jani Sever

PS

STOP ZA NOVINARJE

SVETOVANJE SOCIALNIH DELAVK

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • Emir B. je rekel/-la:

    Jani hello!

    Cestitke za pocetak rada vest.si sajta! Znam da ce biti sve bolji i bolji, a nadam se i verziji na ovim “sporednim” jezicima, tipa “engleski” i “bosanski”. :)
    Viva La Rock’n'Roll!

    Emir

  • [...] After 20 min whole family realized the situation that they have no roof to spend this prechristmass december night and soon everybody got depressed. Especially the head of the family Mirko in whos eyes were tears. On the end he decided that children can not stay outside over night and that they will leave back to Postojna refugee center. On Strojan family hangs a real threat that if they will not go to refugee center and they would stay in Ambrus while their children living in tents would be exposed to freezing cold, their children might be taken away by social service under legal act that parents can not provide appropriate living conditions for their children. On blog Vest.si you can see when a social worker explain grandmother that if Jasna will not go to the flat they will provide “that will mean that she can not take care of her children.” [...]

  • B5 je rekel/-la:

    Torej, sem imel prav, ko sem v svojem blogu navajal, da nad Strojanovimi visi grožnja socialne službe, če ne bodo šli v begunski center oziroma kako stanovanje, ki NAJ BI jim ga priskrbeli, jim bodo enostavno pobrali otroke, ker jim niso sposobni priskrbeti spodobnih življenjskih razmer.

    To je res pravo na glavo!
    B5

  • Franci je rekel/-la:

    Ma ni pa ni konca tej tragični zgodbi. Pa ko misliš, da ne more bit bolj umazano pa primitivno, te spet preseneti. Kako ni Ambruščanom že nerodno, da se dobivajo takole pa kujejo neke zarote proti Strojanovim in se trudijo prepovedat zdaj še kampiranje…, saj so kot kakšni otroci.

  • Opica je rekel/-la:

    To socialno delavko smo že videli. Na Preverjeno je bil pred kratkim prispevek o neki deklici, stari cca. 15 let, ki je iz Bosne prebegnila v Slovenijo k svojemu stricu, ki jo je pretepal, zato je šla od njega in živela dve leti v starem zapuščenem avtomobilu na nekem parkirišču. Ta ista socialna delavka se je zgovarjala, da se punca ni dovolj potrudila, da bi si uredila življenje, zato ji tudi ona nima kaj pomagati.

    Včasih pogrešam inkvizicijo.