19. januar, 2007 | Vest

Eko krog teče naprej

.flickr-photo { border: solid 2px #000000; } .flickr-yourcomment { } .flickr-frame { text-align: left; padding: 3px; } .flickr-caption { font-size: 0.8em; margin-top: 0px; } Lafarge, originally uploaded by jani1sever. Zacementirane Trbovlje Foto/Eko krog Aktivisti eko kroga na onesnaževanje Lafarge Cementa ...
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


Lafarge, originally uploaded by jani1sever.

Zacementirane Trbovlje Foto/Eko krog

Aktivisti eko kroga na onesnaževanje Lafarge Cementa opozarjajo že od leta 2004! Vendar sprememb ni.

18. 12. 2006 je Franci Blaznek odstopil z mesta predsednika uprave Lafarge Cementa. A vse je v Trbovljah po starem. Drugače tudi ni moglo biti, saj je kot razlog za odstop navedel predvsem žalitve in grožnje.

Kriv naj bi bil sporni plakat, ki je krožil po elektronski pošti. Eko krog to zavrača. »Očitke o neokusnosti plakata, nekaj smo jih slišali ter celo prebrali v časopisih, mirno zavračamo z dejstvom, da je že en izpad filtra v Lafarge Cementu veliko bolj neokusen. Z veliko obsežnejšimi in tragičnejšimi posledicami! Pa vendar o tej neokusnosti - o, beda! - v časopisih nismo prebrali še nič.«

Kot je znano je predsednik države Janez Drnovšek zaprosil predsednika vlade Janeza Janšo za poglobljeno in celovito proučitev problema. Okoljski minister Janez Podobnik pa je povedal, da je bila ustanovljena delavna skupina.

Eko krog je kljub temu v svojem sporočilu zapisal izjavi predstavnikov države, za kateri trdijo, da sta bili izrečeni v prisotni večih prič):
Jurij Fašing, Agencija RS za okolje, na sestanku 19. 10. 2006:
“Imate pač smolo, da živite v tisti dolini.”
Matej Gasperič, Ministrstvo za okolje in prostor, na sestanku 19. 12. 2006:
“Nikdar ne boste dokazali, da so strupi, ki jih požirate, ravno iz Lafarge Cementa.”

Kljub temu, da so po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja podatki o emisijah javni, v Trbovljah niso. Od letošnjega marca naprej pa naj bi javnost poskušali potolažiti s tem, da bodo enkrat na mesec za nazaj objavljali nekakšna mesečna poročila o emisijah. (vir: Delo, 16. 1. 2007).

Leta 2005 je Lafarge Cement brez ustreznih dovoljenj zgradil tudi objekte in vso potrebno infrastrukturo za sežig nevarnih odpadkov. Sledile so prijave in protesti Eko kroga. Vendar, zaman. Sedaj je Lafarge Cementu te črne gradnje uspelo tudi legalizirati (vir: Delo, 16. 1. 2007).

In kaj na vse to pravi župan Občine Trbovlje in poslanec v Državnem zboru Bogdan Barovič. Na TV Trbovlje je 27. 12. 2006 med drugim povedal:
O odstopu direktorja Francija Blazneka: “Zelo razočaran sem nad tem dejanjem, še posebej zaradi razloga. Da se pusti provokaciji nekomu, ki nima pojma sploh, za kaj gre. Da ni zdržal. Odkrito povedano, razočaran sem.”.
O Eko krogu pa: “Ne vem, kdo je to Eko krog.”.

Jani Sever in Boštjan Pihler, aktivist Eko kroga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • [...] Drugi o nas Možno se je narociti na RSS RSS 2.0 Lahko pustite komentar, ali pa naredite trackback na vašo stran. « Neprijetna resnica(drugič) [...]

  • Robert je rekel/-la:

    “Kljub temu, da so po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja podatki o emisijah javni, v Trbovljah niso.”

    Kaj pa je to s temi meritvami, ki so objavljeni na Teletextu RTV-ja:
    Dnevna maximalna urna vrednost za delce (PM10), CO, SO2, NO2 in O3
    http://193.77.198.89/S16702.HTML

    A ni to to?

  • neja je rekel/-la:

    A TO JE ZATE DUH !!!!!!
    MEGLLA JE ZATE DUH!!!!!!!!
    HAHAHAHA!!!!!

  • Administrator je rekel/-la:

    Robert, obstaja razlika med emisijami in imisijami. Grobo rečeno, emisije povedo, kaj gre iz nekega konkretnega dimnika v ozračje (in te so v primeru Lafarge Cementa tajne), imisije pa povedo, kakšen je zrak v tisti točki prostora, kjer se imisijska postaja nahaja (te podatke za Trbovlje vodi ARSO in so javni). Razlika je v tem, da emisije iz dimnika lahko zaobidejo imisijsko postajo ali pa ne, poleg tega pa na imisijsko postajo vplivajo še drugi dejavniki v prostoru, npr. promet. Kar se tiče javnih imisijskih podatkov, lahko mirno rečemo, da so pomanjkljivi, ker ne zajamejo vseh strupov (npr. v Trbovljah ne merijo ogljikovega monoksida, v Zagorju tudi dušikovih oksidov ne, v Hrastniku pa še prahu ne), poleg tega pa v času najhujšega onesnaženja podatkov naenkrat zmanjka - verjetno vrednosti prebijajo merilni interval naprav.

    Kljub temu so imisijski podatki za Trbovlje in Zagorje za leto 2005 katastrofalni: dnevna mejna vrednost za prah (PM10 delce) je bila prekoračena v Trbovljah 160 krat, v Zagorju 150 krat, za Hrastnik podatka ni ker tam delcev sploh ne merijo. Po zakonu je dovoljeno prekoračiti to vrednost 35 krat na leto. V letu 2005 je bila prekoračena tudi letna mejna vrednost, ki za delce znaša 40 ug/m3. Za Trbovlje je ta vrednost za leto 2005 znašala 55 ug/m3, za Zagorje pa 52 ug/m3.

    Kar pa se tiče komentatorke Neje, ki pomišlja na meglo, pa ji svetujemo, naj si ogleda vse tri predstavitve (Zagorjani in njihova pravica, Zasavski pekel in Trbovlje - mesto duhov), ki so dosegljive na spletni strani Eko kroga: http://www.eko-krog.org

    Boštjan Pihler

  • Robert je rekel/-la:

    Hvala za izčrpen odgovor!
    Ja, s temi delci je križ! Po ocenah WHO-ja zahteva PM10 do 300.000 žrtev letno. Za populacijo Baden-Württemberga (10,5 mio.) ocenjujejo zaradi dodatnih 11,2 µg/m³ delcev, ki jih povzroča promet, 4.325 predčasnih smrti oz. za 5,5 mesecev skrajšano življensko dobo.
    Dnevne prekoračitve za PM10:
    144 x Stuttgart, Am Neckartor
    >100 x Wien, Taborstraße
    92 x München, Landshuter Allee

  • karli je rekel/-la:

    zakaj gradijo čistilno napravo če pa ne onesnažujejo??????