23. januar, 2007 | Vest

Zarota(?) Gaspari

.flickr-photo { border: solid 2px #000000; } .flickr-yourcomment { } .flickr-frame { text-align: left; padding: 3px; } .flickr-caption { font-size: 0.8em; margin-top: 0px; } gaspari_trichet_drnovšek_, originally uploaded by jani1sever. Čestitke za evro Foto/Denis Sarkić Guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija naj ...
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


gaspari_trichet_drnovšek_, originally uploaded by jani1sever.

Čestitke za evro Foto/Denis Sarkić

Guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija naj bi ponovno imenovali na funkcijo, ki poslej ne bo več imela takšne teže, kot pred uvedbo evra. Sprva je bilo vse videti enostavno, čeprav bi morali poznavalci slovenskih političnih razmer pravzaprav takoj posumiti, da nekaj ni v redu.

Gasparija namreč že na začetku nista podprla SDS in finančni minister Andrej Bajuk. A proti Gaspariju, ki je vedno veljal za Drnovškovega človeka, vendarle ni bilo kakšnih pomislekov. Konec koncev so njegove zasluge za monetarno trdnost menda nesporne.

Potem je priletel v zgodbo Jelinčič in razkril je, da naj bi Banka Slovenije Evropski centralni banki posredovala tajne dokumente z negativnimi ocenami slovenskega gospodarstva.

Nezaslišano. Predsednik vlade je takoj reagiral in dejal, da: “… bi to lahko bila ovira pri glasovanju SDS za Gasparijevo ponovno potrditev.”
Gaspari je ugibanja - ta so v javnost prišla konec minulega tedna – zavrnil. Poudaril je, da Banka Slovenije mednarodnim institucijam, vključno z ECB, ni nikoli pošiljala ali izročala gradiva ali jih kako drugače obveščala o dogajanju v Sloveniji tako, da bi slabšala gospodarsko in siceršnjo podobo države.
In kaj potem? Tudi če bi se to zgodilo. Ali analitične službe Banke Slovenije ne smejo napisati nič neprijetnega? Ali ne smejo analizirati ? Ali se konec koncev ne smejo celo zmotiti?
Bolj zanimiva od teh vprašanj se zdijo tista, ki se sprašujejo o tem, kdo je našel domnevno kompromitirajoči material, kdo ga je posredoval Jelinčiču in kdo je morebitni naročnik akcije. Ter seveda ali so na delu spet nekakšni paraobveščevalci.
Gaspari se je danes srečal s premierom Janezom Janšo in mu ponovil, da gre za interno gradivo BS z oznako strogo zaupno, ki nikoli ni bilo uradno gradivo in ne predstavlja uradnega stališča BS in ga BS nikoli ni distribuirala.

Kljub temu poslanska skupina SDS, ki je danes opravila razpravo o podpori Mitji Gaspariju, odločitve ni sprejela.

Morda pa gre vendarle samo še za eno potrditev mentalitete predsednika vlade, ki želi imeti v državi pod svojim nadzorom vse ključne inštitucije, čeprav te niti niso več tako zelo pomembne. Za vsak slučaj.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano
  • ervinator je rekel/-la:

    Smejo se celo zmotiti. Ampak bolje je, če je na položaju, ki ima več strokovnega znanja in se ni kompromitiral z napačnimi ekonometričnimi napovedmi. Jazbec je bolj strokoven kot pa Gaspari.

  • mArkedzani je rekel/-la:

    morda pa si kdo izmed “njegovih” tako zelo zeli na ta polozaj?

  • [...] Well then… After successfully removing Mitja Gaspari, the Prime Minister’s henchmen went after Janša’s current arch-rival. The President of the Republic of Slovenia. A never-before-heard-of group calling itself “Citizens’ Initiative - Stop Communist Mafia” has filed charges against Janez Drnovšek for allegedly abusing his powers - amongst other things, granting clemency to Danilo Kovačič and for offending religious feelings of the people of Ambrus [...]