11. maj, 2007 | Jani Sever

Čudni ptiči

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

SDS je sklenil podpreti Lojzeta Peterleta kot kandidata za predsednika republike. »Pomlad« bo torej nastopila skupaj. Kaj se je zgodilo? Ali SDS res nima bolj svojega kandidata?

Gotovo ga ima, vendar je prav tako gotovo, da bi bil težko tako uspešen kot Lojze Peterle. Mimogrede, Janez Janša je zanikal, da bi SDS kadarkoli evidentirala kot svojega kandidata Danila Türka, kljub temu, da so merili njegov doseg in ugotovili, da je bolj priljubljen od “pravih” SDS kandidatov.

No Türk je dokončno pogorel, ko ga je Peter Jambrek - eden glavnih pomladnih ideologov - javno obtožil, da je deloval proti slovenski osamosvojitvi. Incident ni nepomemben, saj se nekaj podobnega hitro lahko zgodi tudi Peterletu, ki so ga že nekajkrat obdolževali sodelovanja z Udbo.

Sova, tajne službe posebej Udba, so v Sloveniji zelo privlačen teren za politična obračunavanja praktično od osamosvojitve. In zdi se, da bodo svoj vrh ti spopadi šele dosegli. Zakaj bi bilo Peterletu odslej prizanešeno?

Pogoj za njegov politični mir bo očitno samo eden. Kompatibilnost in nekonfliktnost v odnosih z Janezom Janšo. Nekaj podobnega se je že dogajalo Janezu Drnovšku, ki je dolgo časa uspel ostati izven teh iger. A sožitja je bilo konec, ko se je odločil nasprotovati Janši.

Zadnja afera Sova je dovolj nedvoumno usmerjena prav proti Drnovšku. Njegov človek je vodil Sovo, ki naj bi mu plačevala obiske zdravilcev, poti v Ameriko in bog ve kaj še vse.

Vlado ob vsem tem prav nič ne zanima, da naj bi bilo zaradi njenega brskanja po tajnih fondih ogroženo sodelovanje Sove z drugimi tajnimi službami na področju preprečevanja organiziranega kriminala in terorizma.

Vse to bi moralo Peterleta vsaj malo skrbeti. Neprijetni kohabitaciji z Janezom Janšo se seveda nikakor ne more izogniti. Peterle to že dolgo dobro ve. Tako kot ve, da potrebuje tudi podporo Tineta Velikonje, ki je v zadnjem času zaslovel z govoričenjem o Drnovškovi bolezni.

Vprašanji, ki sta najbolj pomembni sta: ali bo podpora SDS zagotovila Peterletu zmago in ali lahko s to podporo ohrani svojo avtonomno držo, ki je za predsednika republike tako zelo pomembna.

Odgovori so negotovi. Tisto kar je zanesljivo je, da je pomlad ponovno združena. To pa je bilo pred volitvami za desnico vedno dobrodošlo. In levica? Zdi se bolj razdružena kot kadarkoli v zadnjih petnajstih letih in edini kandidat, ki bi lahko premagal Peterleta je videti Borut Pahor.

Janševa računica je enostavna. Pahorjeva kandidatura bi sicer izenačila predsedniško tekmo, vendar bi hkrati še dodatno zapletla situacijo na levici. Ob pretirani Pahorjevi popularnosti pa bi bilo najbrž vedno mogoče poseči tudi za kakšnimi tajnimi dosjeji.

Jani Sever

SLOVENIA

Lojze Peterle Foto: Denis Sarkić

bajuk janša peterle SLOVENIA www.vest.si

Bajuk, Janša in Peterle pričakujejo rezultate predsedniških volitev 2002 Foto: Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • Dreytl je rekel/-la:

    Mogoče pa ga bodo podprli zato, da bo bolj sigurno izgubil (M. Bogataj, G. Pivec, F. Arhar… ).

  • mArkedzani je rekel/-la:

    Kaj pa Milan Zver? ;)

  • Marko je rekel/-la:

    Vse lepo in prav, ampak ne razumem zakljucka clanka:

    “Janševa računica je enostavna. Pahorjeva kandidatura bi sicer izenačila predsedniško tekmo, vendar bi hkrati še dodatno zapletla situacijo na levici. Ob pretirani Pahorjevi popularnosti pa bi bilo najbrž vedno mogoče poseči tudi za kakšnimi tajnimi dosjeji.”

    Pahorjeva kandidature bi Jansi vsekakor koristila. Ne glede na to ali zmaga ali izgubi, ker bo levici padla podpora, Pahor pa tudi na naslednjih volitvah ne bo resen kandidat, ker ga bodo zaradi nelojalnosti porezali.

    Zaplet na levici pa SDS lahko samo koristi na dolgi rok.

  • [...] An interesting article from Jani Sever, former Editor of Mladina now running vest.si, explores why the support of SDS is problematic for Peterle. He claims that SDS’ support comes at a cost - full cooperation during the mandate. As we have seen in the second half of Drnovšek’s mandate, he ran into troubles when fully confronting Janša. Nothing says that Peterle would not receive the same treatment. [...]