22. maj, 2007 | Jani Sever

Ženska na čelu LDS

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

LDS naj bi v četrtek na svetu stranke predlagal za mesto predsednika žensko, odvetnico Katarino Kresal. Ženska predsednica naj bi bila torej recept za ponoven dvig nekdaj najmočnejše politične stranke v državi. Kadrovske rešitve naj bi se domislila skupaj Jelko Kacin in Jožef Školč - predsednik in vodja poslanske skupine LDS.

katarina kresal LDS

Katarina Kresal na predstavitvi poslancem LDS Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Kdo je torej Katarina Kresal? Gospa sploh ni popolnoma neznana, čeprav v politiki doslej pravzaprav sploh še ni nastopala. Je redna gostja lifestyle rubrik v slovenskih revijah in namestnica šefa Odvetniške pisarne Senica. Pred časom je zastopala mobilnega operaterja, družbo Vega, v tožbi proti državi. Takrat ni bila ravno najbolj uspešna. Vege na slovenskem trgu ni več.

Ji lahko uspe v politiki? Res je sicer, da si javnost gotovo želi novih obrazov in da je ženska na čelu politične stranke lahko zelo privlačna, a vendarle se zdi, da izkušnje v politiki pomenijo največ. Ni pa to edina težava, s katero se bodo spopadli Kresalova in njeni zavezniki. Za mesto predsednika LDS se namreč že nekaj časa intenzivno poteguje bivši minister za zdravje in avtor manifesta LDS “Za človeka pred profitom” Dušan Keber.

Ali izbira Kresalove, ki prihaja iz kroga odvetnika Mira Senice torej pomeni, da so se voditelji stranke odločili za manj levičarski pristop? Bo eden ključnih ljudi v stranki postal Miro Senica? Ali Školč in Kacin upata, da bosta lahko vodila politiko LDS iz ozadja?

Kakor koli, zdi se, da si simpatije zasluži vsaka ženska, ki si drzne podati v slovensko politiko, ne le kot spremljevalka svojih moških kolegov, temveč kot voditeljica. Drugo vprašanje je, ali bo Kresalova sploh dobila priložnost. Proti njej se je kot kaže že organiziralo kar nekaj strankarskih kolegov. Kar najbrž pomeni, da utapljanja LDS ne bo konec dokler ne bo stranka povsem pod vodo?

Ob Borutu Pahorju, ki odhaja na predsedniške volitve in društvu Zares, ki s svojim profiliranjem morda že nekoliko zamuja, to nikakor niso dobre napovedi za levico na volitvah 2008.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • OneHalf je rekel/-la:

    V kolikor kandidira Salome ima zagotovo moj glas… Če si že ustvarjamo mednarodni ugled banana republike, je treba nadaljevat v stilu…

    p.s. S tem ne želim izraziti nikakršnega mnenja o Salome, vendar mislim da se tudi Salome strinja, da ni ravno predsedniški tip osebnosti. Pa brez zamer.

  • jože je rekel/-la:

    Ha, ne samo, da je gospodična zaposlena pri Senici, je tudi njegova življenska sopotnica;)

  • [...] P.S.: The race for the leadership of the weakened Liberal Democrats is also at full-speed. There are even news about a possible female President. This would be something:) [...]

  • predrzno je rekel/-la:

    Mislim, da lahko LDS za novim obrazom (simpatično) skrije kar nekaj svojih problemov. Težko bodo z Bručanom na čelu prepričali svoje volilce, da imajo zopet zalet priti nazaj na mesto 1 opozicijske stranke. Ta zalet so napovedovali že s Kacinom, pa se je dejanska stegnacija le nadaljevala. Sicer nisem podpornik LDSa, bi pa bilo zdravo, da si opomorejo in začnejo dejansko opravljati delo opozicije.

  • comment je rekel/-la:

    Katarina je na pravni fakulteti diplomirla “cum laude”… ni samo lepa.

  • [...] how long? LDS is becoming a bit more marginal that it has been in the past and the new president Katarina Kresal lost her initial charm through some of the TV debates. She’s tough, but appears fake. Golobic [...]

  • Janko je rekel/-la:

    comentar je zapisal, da Katarina ni samo lepa, jaz pa z veseljem dodam, da je tudi dobra prijateljica.