4. maj, 2007 | Jani Sever

Nad izbrisane

Borut Pahor se je danes v Primorskih novicah spomnil izbrisanih.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

protest izbrisani

Izbris - to so živi ljudje! Foto: Denis Sarkić

Borut Pahor se je danes v Primorskih novicah spomnil izbrisanih. Zakaj le? Seveda, zaradi podobe Slovenije. Tuji tisk je namreč do države, ki predseduje Evropski uniji, neprizanesljiv. Prav tako ji več pozornosti namenja Evropski parlament. Kot argument je izpostavil primer avstrijskega predsedovanja EU, ko je bilo neizpolnjevanje ustavnih določb v zvezi s slovensko manjšino praktično neprestano na dnevnem redu Evropskega parlamenta.

Predsednik SD pravi, da bi bilo treba vprašanje izbrisanih rešiti zdaj, da premierju Janezu Janši ne bi bilo treba pojasnjevati, zakaj ne spoštuje odločbe ustavnega sodišča. Kako prijazno od njega. Veliko skrbi za predsednika vlade, čeprav tega Janez Janša gotovo ne bo razumel prav naklonjeno.

In izbrisani? Lahko so zadovoljni, saj se je za njihove pravice zavzel “kandidat za predsednika republike in predsednika vlade” v eni osebi. In politik, ki je bil predsednik državnega zbora v času, ko se je problem izbrisanih končno preselil na teren političnih odločitev.

Spomin na to, kako je predsednik parlamenta Borut Pahor ob referendumu za izbrisane zamudil pritožbeni rok na ustavnem sodišču, bo ostal. Bila je polnoč in tekali so iz sobe v sobo, da bi pred polnočjo pritožbo DZ oddali na pošti. Zamudili so. Pahorju je bilo žal, čeprav tudi sicer ob izbrisanih ni bil ravno odločen, kot tudi ne takratni notranji minister, član SD, Rado Bohinc, ki mu je Matevž Krivic pogosto očital zavlačevanje z izdajanjem legalnih odločb izbrisanim.

Zgodila se je torej sprememba politike Boruta Pahorja in SD. Se bo zgodila tudi sprememba politike do izbrisanih v Sloveniji? Kdaj bo o tej temi, ob kateri ima tudi sam slabo vest, spregovoril predsednik republike Janez Drnovšek? In Janez Janša?

Borut Pahor je že nekaj časa najbolj priljubljen politik v Sloveniji. To nekaj pomeni. Tudi to, da je morda res že čas za bolj reflektiran odnos do let osamosvajanja.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano
  • Dajana je rekel/-la:

    Ja, in na moji anketi na blogu od šestih kandidatov za predsednika države prepričljivo vodi.

  • Bizgec je rekel/-la:

    dobro napisano!

  • [...] Druga logika je logika videza, podobe, imidža (glej zapis Janija Severja): Pahorja skrbi podoba Slovenije v Evropi. On zna, on zmore in on tudi ve: treba je biti lep. Ne zanima ga usoda izbrisanih, boli ga, da med predsedovanjem EU Slovenija ne bi bila videti v »vrhu sveta«, kjer je ali mora biti v njegovi idealizirani domišljiji, ter da imidž nebeške lepote pod Triglavom ne bi bil popoln. Žalostno, če bo kdaj problem izbrisanih rešen le zaradi narcistične želje po gledanju v zrcalo in mnenja obiskovalcev, ki vas utegnejo kritično premeriti, ker ste danes po nekem ključu pač v središču pozornosti.  [...]