7. junij, 2007 | Denis Sarkić

Let z Jožeta Pučnika

Vlada preimenovala letališče Brnik v letališče Jože Pučnik Ljubljana.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vlada je danes sprejela sklep o preimenovanju letališča Brnik v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, je po seji vlade povedal vladni tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak. Letališče je vlada preimenovala na predlog družbe Aerodrom Ljubljana, ime pa je izbralo ministrstvo za promet. Vlada je sklenila, da dobi letališče ob svoji prenovi, ki vzpostavlja standarde EU, tudi primerno ime. Zelo pomembno je, da se ime Jožeta Pučnika zaradi njegove izredne zgodovinske vloge ohrani v državljanskem in nacionalnem spominu tudi tako, da se po njem imenuje pomemben objekt državnega pomena.

Letališče, najsodobnejša infrastruktura, ki povezuje državo s svetom, hkrati pa se po prenovitvi tudi vključuje v standarde Evropske unije, je še posebej primerno za to, da bo nosilo ime Jožeta Pučnika, poudarjajo v vladi.

Kakšni bodo odzivi državljank in državljanov Slovenije, ki so navajeni na ime Brnik, bomo videli v prihodnje, varnost na letališču pa zaradi tega zagotovo ne bo ogrožena. Prej nasprotno, saj bo letališče kmalu prenovljeno.

Video: Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
32 x komentirano
  • Tomaz je rekel/-la:

    Tole se pa bere kot prvo-aprilska šala. …Predlagam, da poimenujemo še vsakega od Adrijinih letal. Npr. “Letalo France Bučar pristaja na stezi 3.”

  • Ewyn je rekel/-la:

    Ko sem prvič slišal to novico, sem tudi sam pomislil, pa saj danes ni prvi april.

    Toda očitno ni…

  • kajkl je rekel/-la:

    Kongresni trg = trg Maršala Janeza Janše

  • Ziga je rekel/-la:

    Brez komentarja… Mogoče pa bo Janez pritisnil na Janeza in bo letališče Milana Kučana.
    Totalen shit, prav zabavno bo, ko bodo tujci izgovarjali tako ime.

  • gASper je rekel/-la:

    Zdi se mi povsem zgrešen sklep.

  • Dr. Rosenfeld je rekel/-la:

    Hehe, tudi jaz sem danes debelo gledal v naslov na 24 ur in tuhtal, da ni res že prvi april…
    Kakorkoli že, naj enkrat vendarle že skenslajo tisto grdo nagravžno besedo - aerodrom. Tudi z napisa na sami stavbi.

  • Češnjezôbáti je rekel/-la:

    Hej, ljudje, pustimo to. Bolj me skrbi dejstvo, da bo naslednje “potrebno” preimenovati dneve v tednu in npr. mesece. Naslednja faza v dekonteminaciji preteklosti bodo kipi, ulice in mesta. Potem pa Vam samo še zaželim…dobrodošli v zahodni Turkmenistan.

    P.s. Dasiravno je škoda, ker nimamo plina in nafte. Smrk, smrk.

  • !"#$%&/ je rekel/-la:

    Razen v kakšnih totalitarnih državah se načelno ničesar ne poimenuje po še živečih ljudeh, tako da bodo Janša, Kučan & company morali še malo potrpeti.

    Sicer gre pa res marsikomu v nos, da ima ravno Pučnik precejšen del zaslug, da je bil Kučan borih 12 let predsednik (na 4 leta podlage funkcije prvega partijca, ki je bila vbistvu še vplivnejša) in je, ubogi revež, moral kar trikrat o tem povprašati še nobodijihtreba volilce. In glej ga zlomka, ravno Pučnik je v kritičnem letu 1991 iz ozadja držal niti osamosvajanja, da se Demosovci niso stepli med sabo in da na žalost marsikaterega levičarja še dandanes nismo v Jugoslaviji, v celoti (z izjemo Albanije) obkroženi z zunanjo schengensko mejo EU.

    Če že koga skrbi, kaj si bodo ubogi tujci mislili, ko ne bodo znali izgovoriti novega imena, pa ni panike. Tudi Ljubljane marsikdo ne zna izgovoriti, easyJet turiste pa itak zanima samo cena pira in jih boli kurac, ali priletijo na letališče Pola Pota, JVD Stalina, dr. Edvarda Kardelja, Matere Tereze ali “nekega” Jožeta Pučnika.

    In kako to, da se nihče ne zgraža, da so kar nekaj letališč poimenovali po osebah: de Gaulle (Pariz), JFK (NY), da Vici (Rim), Marco Polo (Benetke), Lester Pearson (Toronto), Juan Pistarini (Buenos Aires), papež Janez Pavel II. (Kraków) ali John Lennon (Liverpool)

  • neuro je rekel/-la:

    Ej, Pučnik se še ohladil ni dobro pa ga že “tržijo”…. ne me j***t. Jaz sem za Rusjana ali Noordunga!

  • Tomaz je rekel/-la:

    ” Neuro - Rusjan ali Noordung - zelo dobra izdeja.

  • [...] Meni se zdi, kot da živim v kakšnem deja-vu-ju. Samo Milke naj zamenja kaka šečerna tabla, praške naj nam dajo na bone, bencin na parne, pa bo. [...]

  • Joško je rekel/-la:

    Spomnite se: Tudjman je preimenoval Dinamo vendar so mu potem ime vrnili. Če bi se že hoteli pokloniti spominu, bi mu najprej morali postaviti lepši doprsni kip na sedežu SDS, in kvečjemu podelili Pučnikovo ime kakšni inštituciji, ki bi imela povezavo z njegovim delom (na žalost ga ne poznam dovolj, da bi dal kakšen predlog). A kaj niso že ustanovili neke Pučnikove nagrade? To je dostojno! Letališče nima zveze z disidentom, ki se je zelo pokončno držal in to svojo držo drago plačal z dolgoletnim izgonom.

    Hudo je le eno: neverjetno so maščevalni, in ker se Pučnik niti ni toliko zamerljivo maščeval ga zdaj zlorabljajo. Fantazije jim pa res ne zmanjka

  • D_F je rekel/-la:

    Ma ne me jebat…

  • Simonitius je rekel/-la:

    OK,

    če ste tolko proti poimenovanju za letališča po Jožetu Pučniku, pol pa preimenujmo vse Kardelje, Kidriče in Tite po Sloveniji……Ampak neeeee!!! Oni so tolk dobrga nardil za SLO. Oni so spomin neke dobe in podobne pizdarije.

    Če poštudiram al mi je bol lagodno hodit po ulici, ki je poimenovana po nekem genocidnem komunistu, ki je nafilu cel Kočevje z trupli al pa pristajat na letališču poimenovana po Pučniku, pol bi se pa res rajš z avijonom furu.

  • matic je rekel/-la:

    presenetljiva poteza. vlada ga sirje hujs ko kak turist v turciji po kaki piti. res so pravi telebajski(s tem ne namigujem na njihovo spolno orientacijo)

  • matic je rekel/-la:

    we have a suicidal government….

    a poglejte z pozitivne strani. kaj ce bi imeli vlado kot poljska? Premier zivi pri mami. Je samski. Njegov brat dvojcek je predsednik. Izjavili(Vlada!!!) so da so telebajski gay. Na TV ni podnapisov( le en tip preveje vse skupaj na angleski podlagi tako da poslusas tiho anglesko in glasno poljsko - ok to ni produkt trenutne vlade), imajo komisijo za dekomunizacijo oz. antikomunisticno sluzbo. Pri njih je se hujs kot pri nas glede tega kaj je kdo pocel in kaj je bil prej v prejsnjem rezimu.

    No ko bo pa v Sloveniji tako potem se pa boste lahk po glavi tepli koga smo volili. Zarad enga letalisca pa se ni tk hudo. Folk v svetu itak nima pojma o Sloveniji(kje smo, kaj smo, kaj smo bli, kk smo razviti,itd…) tk da tole nase letalisce joze pucnik nebo popravlo oz. pokvarlo vtisa.

  • D_F je rekel/-la:

    Slovenski pregovor pravi, kjer se osel valja tam dlako pusti, Tako tudi JJ pušča zaznamke, ki ga bodo spominjali na njegovo vladavino…(ubogo !)

  • [a] je rekel/-la:

    Joško - že obstaja Inštitut Jožeta Pučnika, ustanovljen nedavno. Njegovo poslanstvo je precej nedoločeno, pač v povezavi z “demokratičnimi procesi in politično kulturo” [heh, zanimive vzporednice s Forumom 21].
    Sicer pa: http://www.ijpucnik.si/

  • knj je rekel/-la:

    Kako vse skrbi, kako bodo tujci izgovarjali to ime. Kako pa vi izgovarjate imena tujih letališč, npr. Vliegveld Zestienhoven?

  • Goran je rekel/-la:

    LJP Airport…

  • mitja sinkovec je rekel/-la:

    bog
    jim
    odpusti saj ne vedo kaj delajo!

  • Mirjana je rekel/-la:

    Primerjava z letališčem Charles Degaule je prav v stilu naših umnih koalicijskih veljakov. Dobesedno smešijo g. Pučnika, ki bi si zaslužil nekoliko več spoštovanja.

  • Aleš je rekel/-la:

    Spoštovane potnice in potniki, letalo AA Janša 1 bo čez 10 minut pristalo na Pučniku. Prosimo privežite si varnostne pasove.
    Z vsem spoštovanjem do umrlih.

  • mirk je rekel/-la:

    Kdo pa je ta Jožek?
    K b saj Jožeta Plečnika ta je bl znan

  • Veselko je rekel/-la:

    V Pučnika bosta lahko hkrati vstopala po dva; en od spredaj, drugi pa od zadaj.

  • Podba je rekel/-la:

    To pa je konc.
    Konc,konc,konc…

  • Mirko je rekel/-la:

    Ja, ampak Poljska ima kljub posrani vladi, še vedno zelo dobre neodvisne privatne medije, ki jih Slovenija skoraj nima več. Je uspel te naši vladi kar dobro kontrolo nad večjimi mediji vzpostavit. Hvala za Vesti.

    Drugače je pa tole čista diverzija iz knjige specialni rat (1984), ki jo predsednik vlade najbrž zna na pamet. Izdala jo je JLA.. Kako prekriti dejansko delovanje interesnih skupin…naj se narod ta čas ukvarja z imenom letališča. Čeprav se ne strinjam z enostranskim aktom vlade. Politiki so slaba izbira za ime letaišča (pa pustimo Ameriko in Francijo, kjer imajo ogromno letališč)

    Zame je bil Gospod Pučnik disident, z moralno držo. Pomembna figura v Demosu, ki se je znala pogovarjat s tedanjim vodstvom (Kučan, Smole in drugi) za razliko od gospoda Janše. Ker ne smemo pozabiti, da brez legalističnega rahlo konzervativnega pristopa takratnega KP vodstva in strank, ki so izšle iz nje, ter gorečnega mišljenja in poguma Pomladi, danes te države ne bi bilo. Če bi bili samo prvi, bi zamudili trenutek, če bi bili samo drugi bi prehiteli trenutek. Skratka osamosvojitev bi bila zadušena, vsi akterji pa zaprti. Tako da ljudje, nehajmo že enkrat s to zgodbo.

  • Tine je rekel/-la:

    Goodyear za to posebno priložnost že dela nove avio gume - letalo bo lahko pristalo na kosteh!!!!1

  • barlon je rekel/-la:

    Komaj čakam, da bom zajahal na hipodromu Kobilarne Eve Irgel Lipica.
    Kratica je tudi vredi: Kobilarna EIL. Jesss!

  • domen je rekel/-la:

    OBVESTILO:
    PUČNIK ZARADI MEGLE ZAPRT.
    So hoteli to?

  • Rok je rekel/-la:

    tisti komentarji, ki vam niso vsec, pa preprosto cenzurirate…pa tako polna usta svobode in kritike na cenzuro imate, sramota

    Sem spremljal to stran ze od vsega zacetka in tudi predlagal obisk mnogim znancem, sedaj pa vidim, da je ta stran postala novo leglo ozko usmerjenih ljudi, ki ne premorejo spostovanja do drugace mislecih. No, sej vem, ce mi kaj ni vsec, lahko grem. Ni slaba ideja..

    “spostuj vsako vest in vse ljudi” my ass

  • Vest je rekel/-la:

    @ Rok
    Do sedaj je bil izbrisan samo en komentar in sicer rasistična opazka pri včerajšnjem dnevniku. Drugih komentarjev nismo brisali.
    Možno je, da je prišlo do kakšne tehnične napake in se zaradi tega komentar ni prikazal - tako, da vas vabimo, da komentar ponovno napišete.

    S spoštovanjem, Vest