14. junij, 2007 | Jani Sever

Dve zgodbi

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Telekom Slovenije je kupil 75% delež Najdi.si. Ustanovitelji so postali bogatejši za 8,55 milijona evrov. Andrej Lovšin, direktor Intereurope, pa je, kot poročajo Finance, v prvi polovici leta z delnicami podjetja, katerega direktor je postal po volji vlade, zaslužil milijon evrov. Najnovejša tranzicijska primera bogatenja sta povsem različna. Eden vzbuja simpatije. Drugi odpor.

O Najdi.si se nikoli ni govorilo veliko. Projekt je govoril sam zase. Njegov uspeh, njegova modernost. Njegova uporabnost. Njegova ekspanzija na jugovzhodne trge. Vse to je bilo dovolj, da so se za nakup že nekaj časa zanimali mnogi. Tudi tuje firme. Največkrat je bila omenjena Styria. Na koncu je kupnino plačal Telekom. Velikan v državni lasti.

Se bo državni firmi investicija izplačala? Mnenja so deljena. A to niti ni pomembno. Fantje, ki so obogateli z Najdi.si so frajerji. V pravem času so delali prave stvari in uspeli. To je to. Zdaj je naložba v rokah Telekoma in od njega je odvisno, ali jo bo znal izkoristiti.

Povsem drugačna je zgodba Andreja Lovšina, čeprav je tudi zanj mogoče reči, da se je znašel v pravem trenutku na pravem mestu. Ko je v Sloveniji potekala trgovina z orožjem in so se polnili žepi, je bil direktor vojaške obveščevalne službe.

Direktor vojaške obveščevalne službe - kamor je prišel iz JLA, si je kmalu za tem, ko je zapustil obrambno ministrstvo, zgradil vilo v Ljubljani, jo dobro prodal, se ukvarjal s prodajo avtomobilov v majhni prodajalni za Bežigradom, prodajal konzerve v Bosni in vozil mleko Ljubljanskih mlekarn na Kosovo.

In ko je na oblast prišel Janez Janša, ki je bil v tistih davnih časih obrambni minister, je Lovšin postal direktor logističnega podjetja Intereuropa. Enkrat logistik - vedno logistik. In poštenjak za vedno.

Lovšin je takoj, ko je prevzel direktorsko mesto v Intereuropi javno izrazil svojo večno zvestobo Janezu Janši. Potem je začel kupovati delnice. Takoj. Seveda vedno v pravem trenutku. Tik preden je njihova cena poskočila. Ko so ga prvič na to opomnili, je dejal, da bo zaslužek dal v dobrodelne namene.

In vse je bilo v redu. Nihče ga več ni vprašal, kam je dal denar. Kaj šele, da bi komu prišlo na misel, da se tako poceni ne more odkupiti. V takšnih primerih se v pravnih državah sprožijo sodni mehanizmi. Inšpekcije začnejo svoje delo in direktorji imajo včasih - ne tako redko - potem veliko zelo resnih težav.

Lovšin se vsemu temu lahko samo smeji in nadaljuje kupovanje delnic svojega podjetja. Kako bi že takšno početje označil Janez Janša, ko je bil še prvak opozicije? Tranzicijski kriminal! Divja privatizacija! Kraja družbenega premoženja! No, pravzaprav ne gre za nič od tega. Lovšin samo izkorišča situacijo?

Tako kot so jo izkoristili fantje z Najdi.si? Ne, razlika je očitna. Medtem ko si bodo mladci najbrž privoščili lagodno življenje, se bo Lovšin težko izognil temu, da se bo še dolgo s strahom oziral naokrog in varoval vse svoje korake.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
14 x komentirano
  • protestant je rekel/-la:

    Se popolnoma strinjam z napisanim. Čestitke fantom,ki so se znašli na zakonit način (poštenosti itak v kapitalizmu ni). Kar se pa drugega gospoda tiče…Noben denar na svetu ti ne more kupiti čiste vesti.

  • niko je rekel/-la:

    huhu, komentar in pol!

  • Mateja je rekel/-la:

    ………..čiste vesti in časti.

  • primoz je rekel/-la:

    jest ne vem, zakaj si tko slovenci zatiskamo oči…pa sej to nikamor ne pelje…pa sej nas bodo čist zropal barabe hudičeve…..drgač pa super člank…

  • Rainbow je rekel/-la:

    … no sej jim je za čestitat … amapk, a se je kdo vprašal, kaj to pomeni? Dejansko bo imel TS popolen nadzor še nad brskanjem državljanov … glede na to, da se je ravno pred kratkim (pa je zdaj zanimivo vse utihnilo) govorilo o prisluhih naše SOVE in nemške obveščevalne agencije … veretno tudi s pomočjo TS (kot se je zgodilo v Italiji in Telekomom Italia) … zdaj pa še to … super z ene strani uporabnike nadzira cerkev (T-2) z druge pa država (TS, Najdi.si)

    Google here I come

  • Thor je rekel/-la:

    najdi.si ni slab, vendar je google še vedno veliko boljši, tako, da se nimaš bati, da bi te preveč nadzirali ;)

  • jože je rekel/-la:

    Delnice Intereurope lahko vsak dan kupiš na ljubljanski borzi in si jih lahko kupil tudi takrat, ko jih je kupoval Lovšin.

  • Boris je rekel/-la:

    v nekaterih medijih je bilo spisano, da naj bi se tudi VEST.SI prodajala… upam, da ne… imejte toliko vesti!

    najdi.si je postal ze prakticno avtomat oz dejanja posameznikov niti niso toliko pomembna, vest.si pa odlikuje iskrivost nekaterih porocevalcev, ki znajo z zlahtnim jezikom vprasati tisto, kar bi jih vprasali gledalci/obiskovalci vest.si tudi sami

    bojim se, da bi s prodajo Dnevniku upadla kakovost, ker bi poleg vsega dobili tudi lastnike, ki bi se kdaj in kdaj oglasili… s telefonskim klicem, da naj se kaksna stvar umakne - s tem pa izgubi vest.si ves tisti zar, ki ga ima

  • PiPi je rekel/-la:

    @Boris: verjemem, da so za konkreten denar pripravljeni vsi vestniki vsaj razmislit o ponudbi, niti jim ne gre zamerit tega, ce jim rata v tako kratkem casu … kapo dol :)

    .::PiPi::.

  • mrki orig. je rekel/-la:

    -če boste razpisali delnice za neodvisno vest.si-se pravi glih tako, kot je zdaj, kupim!

  • Cuk(s kljukico) je rekel/-la:

    ja…saj res….od cesa se pa fantje in dekleta prezivljajo na Vest.si? Ne bi bilo prevec pametno, da bi jih kdo “pohopsal” .

    FANTJE IN DEKLETA NA VEST-I….VZEMITE JONASU PISKARCEK, PA BOMO ZACELI NOTRI DAJAT!

    Se nic ne hecam!!!!!

  • Marko je rekel/-la:

    jože: Seveda… Samo pri trgovanju z delnicami obstaja nekaj čemur se reče trgovanje z internimi informacijami (oziroma v temu primeru samo zloraba internih informacij), ki je pa pri nas očitno nihče ne jemlje preveč resno. Običajno se to rešuje z vnaprej določenimi obdobji kdaj lahko zaposleni kupujejo/prodajajo delnice podjetja v katerem so zaposleni. Če pa trdiš, da direktor podjetja nima nobenih internih informacij… :)

  • jože je rekel/-la:

    @marko: ravno v tem je keč… Lovšin jih je kupil kot nekdo, ki ima notranje informacije in to javno oznanil na zakonsko predpisan način. Pravico kupiti delnice ima in javnost ima to pravico tudi izvedeti. In je izvedela. Vsak je lahko sledil njegovemu vzgledu. Če ti nisi si sam kriv. Fovšije pa je že tako preveč.

  • matjaz je rekel/-la:

    Hm, a tudi takšno politično kadorvanje, kjer delnice po menjavi vodstva ful zrastejo je prepovedano? A potem tudi Janković ne bi nikoli smel biti p. u. Mercatorja?

    A ni zanimivo da je kadrovanje desnih na vrh državnih podjetij kriminal, kljub temu da tem firmam gre precej bolje, kot takrat ko so jih vodili njihovi “neodvisni” predhodniki?

    Aja, saj res, konjunktura je, v resnici so pa tile ta desni za en drek. Seveda.