17. junij, 2007 | Katja Lenart

Rastko Močnik

Rastko Močnik ob predstavitvi knjige Sproščena Ideologija Slovencev.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kot obljubljeno, zdaj objavljamo še fascinantni monolog Rastka Močnika (s predstavitve knjige Sproščena Ideologija Slovencev).

Če boste dobro opazovali, boste Rastka lahko ujeli med kazanjem sredinca.

“Globoka ljudska želja in praksa političnega vladajočega razreda je uničit politiko”

Video: Katja Lenart.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
22 x komentirano
  • dahvor je rekel/-la:

    Odlično, Super…tako si jaz predstavljam, vidim Pripovedovalca zgodb v Modernih časih…pripovedovanje Zgodb je Nosilec za naprej in Spomin za nazaj in Ljudje so vedno radi Dobri Zgodbi prisluhnili, Sanjali in se Tudi Ravnali…za Demokracijo v Sloveniji bi bila potrebna stranka Partizan, da bi vse malo gonila, da bi se jo malo bali, kaj bo rekla…oštra radikalno pravična in … da se bomo, pardon bodo skoz kregali.
    Niti ena stranka ni niti omenila, da bi podjetja kar zaposlenim v lastništvo prepustila, da se kr sami rešijo in si sami vodstvo ppostavijo…Delavci…in bi bli danes moderni in …zdej je pa aplavz…ploskamo.

  • dahvor je rekel/-la:

    Samo, če bi Tjashka kakšno prebrala … bi še bl ploskali…kašno prevedeno pravljico.

  • dahvor je rekel/-la:

    …po spominu, so v Kulturni Domovih Partizan, Kulturna Društva Partizan, vedno bli polni, so imela dosti gledalcev, poslušalcev, redko so vstopnino računali…prav za današnji čas, seveda z vsemi nadgradnjami in predelavami…očiščenjem.

  • Mtei je rekel/-la:

    super ;)

    sam kdo se je tam v ozadju ves čas drl?! Na momente bi bili potrbni kar kaki podnapisi, ker se ga je slabo oz. skoraj nič ni razumelo… :???:

  • dahvor je rekel/-la:

    jaz, še študenta zraven poslušam in sem vse slišal kako enga Vatikan tišči.

  • dahvor je rekel/-la:

    …eno, ne enga.

  • dahvor je rekel/-la:

    …da se Sami rešijo, če smo že Sami se zajebali, ko smo se Sami SamoOsvobodili … bi po 17 letih Hude Demokracije…danes Sigurno tudi bila Dobra Demokracija in Svet bi si jo ogledova … na vseh proizvodih bi pisalo…100% lastništvo zaposlenih, ki samo za kvaliteto in užiteke potrošnika skrbijo … še Kitajci bi se zasekirali, ne bi mogli konkurirat, ker jih je preveč….in Indijci bi si še eno novo Mantro, za moderen nastop, zmisliti…tako pa Nove prijemi se spet v Ameriki zmišljujejo … uplif Hippiejev se še dolgo ne bo ustavu…so radikalno takrat zastavli … ko smo Mladi, Večni Otroci skoraj Cvetlični že, bli.

  • dahvor je rekel/-la:

    Tako pa se moramo z Politiki sprijaznit, ti so dragi, drago si svoje usluge zaračunajo in skozi skrbijo, da delavnico polno imajo, kar je normalno … posel je le posel, z vsemi zakooni, ki se jih danes še ne da kršit.

  • dahvor je rekel/-la:

    …in v Sloveniji samo Politiki so polni idej…drugi jih ne smejo imet…lahko proizvod se pokvari.

  • pu3 je rekel/-la:

    Zakon. Kot da bi si misli bral :)

  • Spot je rekel/-la:

    Sproščeni Rastko ima težave s fakti. Ampak te težave je vedno imel.

  • dahvor je rekel/-la:

    hiudič, spet sem neki pozabu…sem se na kratico Kud spomnu…pa sem takoj vidu, da sem na Umetnike pozabu … Kulturno Umetniško Društvo Partizan … kraja ni treba navest … v vsakem Mestu najmajn eno in v vsaki Vasi sigurno eno in v vsakem zaselku še v rezervi eno … na, u vikendicah pa po ženini-mamini komandi, prosto po Prešernu … kulturno.

  • dahvor je rekel/-la:

    u bistvu imamo, z dejstvi, Vsi težave…ti nas skozi bičajo, da se premikamo, o, Človek bi zelo hitro našel rešitev, za Vse, vse probleme bi eins, zwei poštimal…če ne drugače pa v stand up comedy baru.

  • Vest je rekel/-la:

    Gospodična, ki se je oglaša zadaj, je imela med Rastkovim monologom medklice (stala je v temi, pred vrati Alkatraza), ma so jo skušali umiriti, pa se ni pustila. Nato je strumno prikorakala v prostor in (histerično, a pretresljivo) povedala, da je njen oče pedofil. In mislim, da boste razumeli, da tega nisem posnela. Verjemite, ni bilo na mestu. Ker nas je vse šokirala in zmotila. Bilo bi preveč populistično, hitro kamere ven in posnet to sceno. Mislim (sem skoraj prepričana), da je ni nihče posnel, razen tonsko seveda.
    In njena prisotnost je bila skrajno groteskna, res. Že zato, ker jo je ljudstvo pač ignoriralo, dasiravno je bilo njeno sporočilo zelo močno. Potem je izginila in nisem je ujela.
    No, s spoštovanjem do vseh vpletenih,
    Katja.

  • Mtei je rekel/-la:

    @Katja: Zdej ko mal gledam te komentarje ki jih tukaj pušča dahvor, se mi vse bolj zdi da je tisto dekle “Tjashka” in da je šlo za kako res radikalno umetniško provokacijo… mislim, saj ne vem… le domnevam :P

  • GregorGolobič je rekel/-la:

    Vest je genialno kvalificirala nastop Rastka Močnika: “fascinanten monolog”. Sic! Problem dejansko (da ne rečem zares…) ni trivialen, kot zaključuje RM. A prav zato s fascinacijo in monologom kaj dlje od taistega ni mogoče priti. Kar je škoda, saj bi si zadeva zaslužila, da RM tudi izpelje imenitne nastavke, ki jih lepo nakaže, ne pa da se za potrebe spet taistega zateče k imputacijam in redukcijam. Tako analitik RM prostodušno “razkrije”, da je strašni Pavle Gantar oddrobil glavo neki stranki (in potem zaslepljen z lastnim antipolitičnim kvaziparadoksom šel ustanavljat novo…); moja malenkost je takisto nanizana v konsenzualistično ukinjanje političnega in produkcijo pepsi/coca mlakuže… kot da ni ta obstoječi mrak brezrazličnosti - h kateremu fascinantni monolog v miheljakovskem slogu žal bolj pripomore kot odpomore - tudi moja poanta in odmik od nje smisel projekta Zares. Le da blokovska delitev, o kateri jaz govorim, zame ne le, da ne vzpostavlja temeljnega razlikovanja znotraj politike, ampak to razlikovanje izničuje, ga patologizira v obstoječo vse-enost. Tu pač mislimo drugače, čemur mišljenje pravzaprav služi, zato se tu tudi oglašam - ker problem ni trivialen in ker tistih, ki se z njim vendarle ukvarjajo/mo ne gre tudi trivialno odpraviti.

  • Mtei je rekel/-la:

    No Lukšič je nekoč govoril o tem, da delitev političnega prostora prehaja iz razmerja zgoraj-spodaj preko levo-desno (meščanske revolucije) v razmerje sredina-skrajnost. Delitve so tako v politiki zmeraj bile in tudi zmeraj bodo - to “izničevanje blokovske delitve” pa je le ta preskok iz delitve levo-desno v sredina-skrajnost. Seveda če se bo tudi dejansko uresničil in ne bo ostal le pri besedah in ideji.

  • [...] Ena. Rastko Močnik je vsaj v enem zadel žebljico na glavico; ponudil je namreč izvrstno definicijo, kaj za vraga je ta Zbor za republiko, ki je strašil/zabaval državo pred kratkim. Konzilij za sproščenost. Genialno. Merijo, tehtajo, opazujejo “sproščenost”, kje smo, kako daleč še do “sproščenosti”… vsaj še en mandat, pravi gospod Jambrek. [...]

  • Matus je rekel/-la:

    Strinjam se z Močnikom, da bi potrebovali levo stranko. Škoda, da tega mesta noče zapolniti Zares, ker je tu ogromno potenciala. Vsi rinejo na sredino, kjer je gneča prevelika. Ustvarajnje levičarske stranke v danem trenutku bi bil zanimiv eksperiment.

  • Bogdan Biščak je rekel/-la:

    Po čem naj bi bila leva stranka leva? Odnosu do sociale? Svobode? NOB ali cerkve? Ali klimatskih sprememb? Rastočih migracij, ki jih bodo vse bolj prinašale demografske spremembe v razvitem svetu? Na vsa stara vprašanja imajo slovenske stranke trdne odgovore in jih vsakdo lahko brez težav na svojem menuju uvršča levo in desno. Na nova vprašanja nima odgovora nobena od njih in se bo levo-desna agenda šele morala vzpostaviti.
    Slovenija zato potrebuje stranko, ki bo ta nova vprašanja uvrstila na dnevni red. Ki svoje identitete ne bo na poceni način gradila na levo-desnih konfliktih preteklosti. Levico in desnico v Sloveniji namreč izrazito definira ravno odnos do teh konfliktov. In v tem smuslu Zares noče biti ne leva ne desna. Ne, ker bi ljudje v Zares odnosa do teh konfliktov ne imeli, ampak zato, ker novih vprašanj ni mogoče reševati, če nam celo obzorje zastirajo stara..
    Sicer pa je obstoj levice in desnice, konzervativnega in liberalnega realnost, ki je ni treba šele vzpostavljati s samouvrščanjem političnih strank. Razumevanje človeka, njegove svobode in enakosti je pri enih in drugih pač različno. V tem smislu so vse stranke na enem od obeh polov. In ne nujno vpri vsakem vprašanju na istem.

  • Matus je rekel/-la:

    Delitev levo-desno gotovo še vedno obstaja, samo da je meja nekoliko bolj nedodelana, kar pa se je v preteklosti že dogajalo. To ne pomeni, da je takšna delitev že anahrona in je čas, da odmre, kot nas skladno s “koncem zgodovine” uči (tudi Pahorjeva) tretja pot. Temveč je ta domnevna apolitičnost, neideološkost ipd. še toliko bolj ideološka in v funkciji ohranjanja obstoječega kapitalističnega sistema.

    Zato se mi zdi, da bi bila edina možna pot za Zares, če misli z novo politiki in novimi vprašanji zares, da se pozicionira levo, kar bi pomenilo, da je predvsem za večjo egalitarnost v družbi, da se zaveda in problematizira problem logike, ki vse meri prek kapitala in je pravzaprav pripeljala do vseh problemov od okoljskih (ki jih stranka namerava izpostavljati) pa vse do zdravstvenih. Brez tega bo kritika bosa in ne bo posegla v same izvore problemov temveč bo Zares že v osnovi še ena stranka, ki bo izgubljala politični naboj s svojo sredinskostjo in relativiziranjem. S tem pa bo z leti vse bolj izgubljala svoj radikalni potencial (kar se zaradi same sistemske logike tako ali tako dogaja vsem strankam). Pri tem se stranka ne bi smela sramovati tudi pokončne drže glede preteklosti (kar pogrešamo pri vseh t.i. levo-sredniskih strankah v parlamentu), ki pa jo, s tem se strinjam, ne bi smela postavljati v prvi plan.
    .
    Dvomim, da bi glede vprašanja migracij v slovenskem parlamentu lahko našli levo stranko (kot tudi glede marsičesa drugega). Zahodna civilizacija znova drsi v fašizem (na kar opozarja tudi Slavoj Žižek) in pred tem se nikakor ne bomo mogli rešiti s floskulami, ki nam jih ponujajo parlamentarne stranke (ne samo v Sloveniji). Skrajna desnica ima veliko mobilizacijsko moč s ponujanjem kratkih, emocionalno nabitih, enostavnih odgovorov še posebej glede vprašanj povezanih z migracijami in vse večjimi neenakostmi v družbi, ki se dogajajo v imenu kapitala. Na levici je, da ponudi odgovor, preden bo prepozno.