6. julij, 2007 | Denis Sarkić

Eva Irgl o aferi SOVA

Poslanca Eva Irgl in Zvonko Černač - novinarska konferenca SDS.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki naj bi razpravljala o “insinuacijah” poslanca SD in nekdanjega premera Antona Ropa na račun premiera Janeza Janše, ki jih je ta “spretno plasiral v javnost”, je na današnji novinarski konferenci poudarila poslanka SDS Eva Irgl. Rop naj bi namreč z izjavo, da se je Janša leta 2004 s hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem dogovarjal za incidente v Piranskem zalivu, blatil dobro ime premiera Janše.

Eva Irgl in Zvonko Černač na novinarski konferenci SDS o aferi SOVA:

Eva Irgl: “… jaz o tem nisem razmišljala, o tem mora verjetno razmišljati kdo drug …”

Predsednica komisije Majda Potrata (SD) zahteve poslanske skupine SDS sicer še ni prejela. A je po njenem mnenju vprašljivo, ali je komisija, ki nima statusa preiskovalne komisije in tudi nima dostopa do gradiva z oznako zaupno, lahko razpravlja o takih zadevah, s katerimi se v DZ ukvarja komisija za nadzor obveščevalnih služb. “Vedno bliže sem stališču, da bi bilo treba pridobiti pravno mnenje o tem, ali je to v okviru naših pristojnosti,” je dejala Potrata.

“Če pa je sklepati po napovedanem, potem se ne morem otresti mnenja, da to ne bo prvič, da se bo komisijo za peticije uporabilo za alibi Janševi vladi in bo tako poslanska skupina SDS samo orodje v rokah Janševe vlade za pokritje ravnanj, ki so se začela z nepooblaščenim vstopom v prostore Sove,” je še dejala Potrata.

S svojimi izjavami je Rop po oceni SDS kršil 37. člen ustave, ki govori o varstvu tajnosti pisem in drugih občil. Taka nezaslišana dejanja škodijo slovenski diplomaciji, ki je postavljena v neprijeten položaj, je opozorila Irglova. Rop za svoje izjave nima nobenih dokazov, na laž pa ga je postavil tudi odvetnik nekdanjega prvega moža Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Iztoka Podbregarja, ki je zatrdil, da njegov varovanec ni nikoli odredil prisluškovanja hrvaškemu premieru.

V SDS v svoji zahtevi za sklic nujne seje komisije za peticije zahtevajo takojšen sklic seje, ki naj bi se je po njihovem predlogu med drugim udeležili varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen ter dekan ljubljanske Pravne fakultete Rajko Pirnat. Ti strokovnjaki naj bi po mnenju SDS lahko povedali, ali in do kake mere je v tem primeru prišlo do kršenja človekovih pravic.

Kot pravi Irglova, je zgrožena nad dejstvom, da bivši predsednik vlade tako vehementno in brez premisleka in z izjemno lahkotnostjo razlaga vsebine, za katere nima nobenega dokaza. V SDS jih moti tudi prepričanje v javnosti, da je protizakonito samo, če Sova izvaja prisluhe na področju Slovenije, če pa se ti prisluhi izvajajo za tujino, pa naj bi bilo to zakonito, kar pravzaprav ne drži. Pri tem se je Irglova sklicevala na 21. člen zakona o Sovi.

Izredna seja bi po mnenju Irglove lahko postregla z odgovorom na vprašanje, v kolikšni meri je sploh prišlo do posega v človekovo zasebnosti in kršenja človekovih pravic, ne bodo pa se ukvarjali s tem, ali je Sova prisluškovala Sanaderju ali Janši.

Irglova in Černač - novinarska konferenca SDS o SOVA in seji komisije za nadzor proračuna (ponovno za sladokusce):

Zvonko Černač: “Zadeva se, kot ste videli, spreminja v burko.”

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
17 x komentirano
  • Zdutor je rekel/-la:

    Kakšni bedački nam vladajo?

    Iva Irgla pravi: 1. Janši so prisluškovali in je to prepovedano. (”človekove pravice”… ; “NAJ MU RAJE DAJO NOBELOVO NAGRADO!”)
    2. Janša pa res ni ustavarjal incidentov.
    2. Torej, Rop laže.

    Če je sklep pravilen, potem pomeni to, da so Janši ZAGOTOVO PRISLUŠKOVALI, kar pomeni DA MORAJO OBSTAJATI DOKAZI O TEH NAČRTOVANIH INCIDENTIH. KER PA SO DOKAZE ŽE UNIČILI, LAHKO Z MIRNO VESTJO LAŽEJO, DA ROP LAŽE.

  • siruche je rekel/-la:

    Najprej naj Janša izpolni obljubo (izgovor predsedovanje EU ni primeren čas za sodišče je za naivneže) in vloži tožbo zoper Ropa. Šele potem bomo videli, kdo je imel prav kdo pa ne. Do tedaj pa uživajmo v žajfnici Rekla kazala.

    Zanimivost: Eni drugim očitajo, da so za oblast pripravljeni žrtvovati državo. (Asociacija na Cankarjeve Hlapce. Najprej reče Nadučitelj potem pa ponovi Komar: Brata bi izdal, zoper očeta bi pričal in mater bi zatajil!) Še eno zanimivo vprašanje: Bi se v teh časih tudi Cankar počutil tako sproščenega kot naj bi se mi? Ali bi tudi on kolebal med svobodnim pisateljevanjem ali službovanjem v Matici? (Pahor ni edini v dvomih)
    Po moje bi se mu zgodil podoben scenarij kot Mahnetovi. Nekaj čisto nedolžnega bi pokritiziral in že bi ga odpeljali na prisilno sproščanje.

    Jančar v svojih delih opisuje različne totalitarizme in kako se jih moramo znebiti ter svobodno zaživeti. (Barry White mi pride na misel: Practice what you preach.) Sartre si verjetno misli, to so nebesa v primerjavi z Zemljo.

    V teh 17 letih smo se naučili, kakšne metode uporabljajo eni in drugi. Oboji si domišljajo, da lahko zavajajo državljane. Eni so bolj subtilni drugi manj.

    PS Osel gre enkrat na led, človek pa žal večkrat. (Vprašaj se: Če bi imel oslička, kako bi mu dal ime. Jaz bi mu dal Murphy.)

  • Donvito je rekel/-la:

    evica evica…..kaj lepega in novega nam boš še položila na pladenj? ne vem v kakšno korist te imajo, sem pa prepričan, da obvladaš felacijo do popolnosti!

  • rhm je rekel/-la:

    kera arogantna baba ta irglova. se vidi, da nima časa niti na vprašanja odgovarjat. sicer pa - bravo Denis …

  • Rado je rekel/-la:

    Evina lepota na eni strani in njen intelektualni prispevek k slovenski stvarnosti sta nedvomno v obratnem sorazmerju.

    Torej, če so Evine izjave pravilne, potem. . .

    LP :-)

  • Ščurek je rekel/-la:

    Vsak človek ima pravico do veleizdaje. Človekove pravice > izdaja lastnega naroda. Hahahahahahaha!

  • Ščurek je rekel/-la:

    Aja prisluhi so pa sploh en tak mičken nepomemben detajlčič. Poznamo to retoriko.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Če že vsi čivkajo o državnih skrivnostih, zakaj pa si ne bi malo reklame naredila še miss SDS?

  • Kaktus je rekel/-la:

    Mislim, sej nemoreš verjet!!!

    No comment!!

  • Matej je rekel/-la:

    oO novi udarni dvojec :D zgleda da je janša videl, da so mu prejšni dvojci (a je to, pipi&melkiad ter lolek&bolek) naredili več škode in posmeha kot koristi, tako da je zdaj poslal malo zmernejša jurišnika :)))

  • Kritik je rekel/-la:

    Končno priznanje, da so Janši prisluškovali.

  • kint je rekel/-la:

    evica, fajn punca si…samo malo bolj prijazna bodi, saj znaš…

  • Ščurek je rekel/-la:

    ma sej samo lasulja kriva za te izpade.

  • optimist je rekel/-la:

    sejnin se jim toži, to bo to

  • josip je rekel/-la:

    Miss SDS? Hmmm…. stvar okusa, meni si ne zdi najlepša. Kar pa se pameti tiče, bogpomagej… Ne morš vrjet, da lahko tak človek v parlament pride. Kokodaka dva ista stavka, non-stop… in povsod. “Jaz seveda tega ne morem komentirat..”, ali pa “poslanska skupina se do tega še ni opredelila…”, mislm, kakšna kokoš! Ja, sej s 5. stopnjo niti ne moreš ne vem kaj pametega povedat,… razem če si inteligenten. Kar pa “miss” ravno ni…

  • Mojca je rekel/-la:

    Zanimivo, kako v SDSu govorijo o človekovih pravicah samo takrat ko njim ustreza, drugače pa ko jih jeb*. In, kako Eva Irgl prostovoljno vstopa v drek, ki ga njena stranka tako veselo ustvarja in nato sama sebe prepriča, da ima tovrstno zagovarjanje pravo mesto.

  • Satir je rekel/-la:

    BLATENJE

    Zaskrbelo me je. Za idiota kot sem jaz, to niti ni tako nenavadno. Nas idiote vedno kaj skrbi. Naprimer, kako neki bodo v Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti ugotavljali blatenje dobrega imena predsednika vlade Republike Slovenije? Poslanka Eva Irgl se je kot pač to samo ona zna, odločno postavila proti blatenju njegovega imena. Lahko bi celo rekli, da je nastavila svoje junaške prsi v njegovo obrambo. In prav je tako. Medtem, ko gospod Miro Petek skrbi za odpravo nepotrebnih dvomov v iskrenost predsednika vlade, se je gospodična Eva bolj posvetila čistoči. Tako pač kot običajno poteka delitev dela med moškim in Žensko. Moški naj bi se na sploh ukvarjali z odkrivanjem metafizičnih pojavov kot je naprimer iskrenost, ženske pa naj bi bile bolj nagnjene k skrbi za čistočo. Vem, feministke me bodo ozmerjale, da sem idiot. In prav bodo imele, kajti jaz sem zares idiot.
    Pravzaprav se beseda blatenje še kar pogosto uporablja v različnih priložnostih in za različne namene. Kadar namen posvečuje (povečuje) sredstva (na žiro računu pomebnih), potem se priložnosti za blatenje ponujajo, kar same od sebe. O namenih, še posebej dobrih, seveda ne gre dvomiti. Tako bi lahko blatenje razumeli, seveda v prenesenem pomenu kot, da nekoga, ki je bil čist kot solza, umažemo z blatom. Seveda se ob tem zastavi naslednje vprašanje; načeloma bi morali izvedeti, za kakšno blato gre? Glede na to, da se pojavljajo problemi blatenja predvsem med politiki, bi lahko sklepali, da gre za organsko blato. Ampak dokaz, za kakšno blato gre, bo težko priskrbeti. Dvomim, da je ostal še kakšen košček, ki bi ga lahko uporabli kot materialni dokaz.
    Zato bo imela parlametarna komisija kar nekja proceduralnih težav, kar jim seveda, razen poslanskih plač, niti najmanj ne zavidam. Najprej bo morala dokazati da obstajajo upravičeni razlogi, po katerih je mogoče sklepati, da je ime predsednika vlade zares dobro. Kajti šele potem bodo lahko ugotavljali, če je dobro ime onesnaženo. Mislim, ali pa sem še večji idiot kot si mislim, da tega niti ne bo težko dokazati. Namreč, obče je znano, da je ime predsednika vlade dobro, saj je bilo izbrano v dugem krogu. Lahko predvidevamo, da prejšnje ime našega predsednika ni bilo dobro in, da ga je zaradi tega tudi zamenjal.
    Obstaja pa še veliko več problemov kot je ta in bo še težje ugotavljati, vsaj jezikovno, kako je mogoče blatiti ime predsednika vlade RS. Morda bi bilo bolj natačno obtožiti gospoda Ropa, da je blatil osebnost, delo in lik našega predsednika. To bi se mi zdelo veliko bolj verjetno, glede na to, da sem idiot, in bi bilo tudi sicer laže dokazljivo. Je pa verjetnost, da tudi takšna obtožba ne bi naletela na pretirano odobravanje. Nekoliko spominja na čase, ko je bilo celo nevarno blatiti lik in delo predsednika. Nekateri so sicer preizkusili potrpežljivost in resnost oblasti in so pristali na Golem otoku. Takrat so se s podobnimi zadevami ukvarjali le idioti, pametni so čakali, da se vse spremeni in, da bodo z muko nabrano znanje na hitrih tečajih marksizma, uspešno prodajali. Verjamem, kot nekdanji idijot in tudi sedaj mi ne gre očitati, da sem postal pametnejši, da se bivši komunisti, tudi tisti, ki so pred izstopom iz partije poveličevali lik in delo predsednika, teh prelepih trenutkov z radostjo v srcu spominjajo. Bili so časi, ko so predsedniku prepevali vznesene in radostne pesmi, nosili specialno narejeno palico od mesta do mesta, ki je sicer spominjala na pendrek, se ga spominjali ob tabornem ognju in o njem lepo govorili na spominskem pohodu v Jajce in tako naprej in tako nazaj. Ne levo ne desno, ne naravnost, le gor, sama ljudska radost in vzneseno govorenje. In obramba domovine, obramba revolucije, obramba pred blatenjem, obramba pred sovražniki revolucije in ne nazadnje tudi to je pomembno, čeprav ne tako zelo, obramba pred točo. Da, to so bili zares časi oboževanja, prilizovanja in časi znamenitega 133. člena o verbalnem deliktu. Da, to so bili časi, ko so imeli špiclji delo, ko smo zjutraj gledali, kdo ima rdeče oči zaradi neprespane noči. Kajti sovražnik ni nikoli spal. In, verjamem, da tudi danes ne spi. Zato moramo biti neprestano budni in na preži, da tiste, ki blatijo dobro ime(tje) našega ljubega predsednika, postavimo pred hitro sodišče, če je to le mogoče. Če ni, bi gospoda Šturma prosil, da uvede za take primere hitro sodišče. Vse za abrambo pred blatenjem in obrambo pred točo.