26. julij, 2007 | Vest

Komentar - Jonas

O mesecu sprave na forumu Financ, komentar - Jonas.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Oprostite, z vsem dolžnim jebenim spoštovanjem, takšno popravljanje digitalnih zapisov ZA NAZAJ, takšno popravljanje zgodovine je NEVZDRŽNO. Če si to morda lahko privošči kakšen najstniški forum v, denimo, razpravi o obriti pički Paris Hilton (pa še tam v točno določenih okoliščinah), si česa takega gotovo ne SME PRIVOŠČITI noben ugleden medij. Oziroma, ne smemo jim tega dovoliti!

Prvič, kdo zagotavlja, da se bodo popravljali ali brisali le žaljivi komentarji. Recimo: Morda sem kje na forumu Financ zapisal kakšno neumnost, ki so mi jo drugi komentatorji vrgli nazaj v gobec! Hm! Če že imam priložnost popravljanja, zakaj ne bi popravil tudi tega svojega spodrsljaja? Ko bo kdo kasneje razpravo bral, bodo vsi DRUGI izpadli cepci, češ, nad čim se pa ta pritožujejo, saj ni Jonas nič takega napisal! Poteza Financ je, če že ne drugega, NEVLJUDNA do vseh, ki so kdaj tam komentirali smiselno in kulturno.

Drugič, zakaj ne bi bilo dovolj le opravicilo, kot je navada v kulturnem svetu?

In tretjič, gre za princip. Če je nekdo v nekem trenutku, na nekem kraju nekaj zapisal in nekdo to prebral, je zgodba končana. NIHČE, niti avtor sam, nima pravice kasneje o tem lagati. Resnica je ena sama! Njeno popravljanje se začne imenu “vljudnosti in kulture”, konča pa v imenu ideologije ali pragmatizma.

Verba volant, scripta manet. Besede letijo, zapisano ostane. Danes, v 21. stoletju, je ta pregovor postavljen pod vprašaj. Jaz bi rad, da preživi.

Jonas

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
50 x komentirano
  • graucho je rekel/-la:

    word!

  • Nejc je rekel/-la:

    Zakaj, Jonas?
    A slučajno komentarje pišemo z tinto na pergamente?
    In zakaj naj bi mnenje virtualnega anonimneža bilo lahko tako jebeno virtualno važno?

  • Marko Crnkovič je rekel/-la:

    Bravo, Jonas! (Pa ne mi zbrisat komentarja, prosim!)

  • mr_m je rekel/-la:

    Pri takšni potezi Financ je treba videti širše. Finance, kot časopis in spletni medij, so v bistvu politični nasprotniki spletnega portala Vest.si. Prvi so libertarci, tukaj na Vesti se pojavlja obratna etatistična ideologija. Jonasov komentar to tezo lepo potrdi.

    Delno se sicer strinjam z Jonasom, da se fomumskih komentarjev načeloma ne popravlja, ko ljudje že pričnejo odgovarjati nanje. Vendar je poteza Financ simbolna in enkratna(!) - pokazati, da pretekle napake lahko popravimo. Če jih, to pomeni, da smo se medtem nekaj novega naučili.

  • Kaktus je rekel/-la:

    mr_m

    Prosim če mi odgovoriš kje se pojavlja etatistična ideologija v Jonasovem govoru, ki naj bi to vse lepo potrdil?
    Aja Finance so pa Libertarci? V kakšnem smislu? Ekonomskem ali družbenem?

    Hvala za odgovor

  • Hanza je rekel/-la:

    Mogoce je pa Mićo napisal kaj, kar ne bi blo dobvr, da je tam. In zdej je “zlobiral” da so mozni popravki.

  • franc je rekel/-la:

    … z Jonasovim stališčem se povsem strinjam (ne žal vedno z njegovim barvitim besednjakom). Svetujem pa popravek: Verba volant, scripta manent (stavek je množinski).

  • chef je rekel/-la:

    Fajn si se razpizdil, ja. Prav je tako.

  • zoki je rekel/-la:

    Na Financahj promovira to idejo sloviti Mico Mrkaici, ki je popljuval pol Slovenije. Zdaj bo pa brisal svoje pljunke ali kaj?

    Bravo Jonas, ceneni triki Mrkaica so odurni.

  • mr_m je rekel/-la:

    Kaktus

    Etatist je nekdo, ki bi [ v tem primeru ] rad odvzel pravico do svobode urejanja na lastni spletni strani oz. forumu. Liberalec ali libertarec (sklicujem se na Nolanovo politično delitev) pa je obratno nekdo, ki dopušča in celo spodbuja svobodno odločanje lastnikov [ npr. spletnih strani - koliko svobode pustijo svojim uporabnikom ].

    Finance so očitno najbolj liberalni/libertarni medij v naši, še s socializmom prežeti, domovinici. ;-)

  • Izmet Fekali je rekel/-la:

    Neumnost. Zakaj potem le za en mesec? Brez sprenevedanja, prosim.

  • UK je rekel/-la:

    Potemtakem sledi, da so svobodno izražena mnenja na forumih podrejena suvereni (in svobodni) odločitvi lastnika (spletnih strani) - ter se s tem dopušča revidiranje resnice?! Ne verjamem, da bi možnost urejanja spletnih strani lahko okvalificirali kot na primer nekakšno moderiranje.

  • mr_m je rekel/-la:

    Jaz odločitev foruma Financ vidim kot zanimiv poskus in metaforo za “pretekle napake lahko popravimo”. Jaz ne bi zganjal panike. Če bi sistem uvedli za več kakor mesec dni, se klasična forumska debata poruši in nastena nekaj popolnoma drugega. Zanimiv poskus, that’s all.

  • gregorg je rekel/-la:

    @mr_m

    1. Nihče (ne Jonas ne Vest) z ničemer niso niti nakazali “etatističnega” popadka, da bi komurkoli (kaj šele Financam) “odvzeli pravico do svobode urejanja na lastni spletni strani”. Gre samo za utemeljeno opozorilo in mnenje/nestrinjanje s presedanom forumaškega re-kreiranja. Finance bodo mirno uveljavile svojo najsvetejšo lastniško pravico in - postale zato morda za koga boljše, za koga drugega pa še irelevantnejše.
    2. Očitek “etatizma” je torej žaljiv konstrukt/insinuacija/podtikanje/diskvalifikacija: nemara bi Jonas in Vest od Mr.M-ja morali zdaj z grožnjo tožbe izsiliti opravičilo in “ungeschehen-machen” popravek…
    3. “Očitnost najliberalnosti/libertarnosti Financ” tako očitno nima nobene zveze z Nolanom, ampak ostaja slejkoprej edini kriterij ustrežljivost četici agresivnih prerokov.

  • Nejc je rekel/-la:

    mogoče pa ne bi bilo tako slabo, ako Jonas ne povabi Mićota na Vest, pa da sam osebno pokomentira tekočo zadevo…

  • mArkedzani je rekel/-la:

    Moje mnenje - internetni medij ima moc spreminjanja za nazaj. se pa strinjam se v stavku, da izpadejo drugi tepci, ce nakandno nekdo izbrise pizdenje.

  • graucho je rekel/-la:

    finance net eksperimentirajo z webom? Dvomim, da so taki eksperimenti premišljeni - že sama stran Financ, da o MM sploh ne izgubljam besed, mi ne deluje ravno v duhu spletnega časa. Kot da bi vsi skupaj obtičali nekje v času matkurje.

  • mr_m je rekel/-la:

    @gregorg
    Kaj se pa tako razburjaš? A ti bi kar tožil? :) Povedal sem svoje mnenje, ki je morda malce off topic. Me je pač prešinilo, ker že nekaj časa spremljam politično opredeljenost slovenskih medijev in njihovo pozicioniranje v Nolanovem diagramu ( pri RealMediaWatch so jih opredelili takole: http://realmediawatch.blogspot.com/2007/06/medijska-slika-slovenije.html ) in sem pač videl vzporednico… Meni je tema IZJEMNO zanimiva in sem predvideval da komu drugemu tudi. LP!

  • desničar je rekel/-la:

    Torej, Mićo je napisal nekaj zelo lucidnih kolumen, nekaj pa resnici na ljubo takih, da bi mu jih uredništvo moralo takoj zabrisati nazaj. OK, res je tudi, da na forumu ni znal biti preveč diplomatski. Ampak, ali so levičarji v tem pogledu bili kakorkoli boljši od njega?????? In Mićo je kljub relativni mladosti dosegel že marsikaj, od fizikalne olimpijade (in to v silno močni YU konkurenci!!!), redne univerzitetne profesure, do ugledne službe v IMF. Poleg tega je vsaj poskušal počistiti gnojnico neosocialističnega Avgijevega hleva, a je žal odnehal, ko se je izkazalo, da škarje in platno drži Semolič. Kaj ste pa predlagali levičarji, ko že vrabci čivkajo, da takšen status quo ne bo mogel trajati dolgo? No, in Mićo je vsaj nakazal željo po “spravi”. In kako ste na to odgovorili levičarji, ki niste do sedaj prislužili še enega samega centa drugače kot z zajedanjem iz proračunskih jasli? Seveda še naprej nadaljujete v skrajno žaljivem tonu, kajti že sama zmanjšana intenzivnost žaljenja bi vam, po sartrovsko rečeno, izničila celoten smisel obstoja. In ja, nekaterim so Finance celo pomagale obogateti in takšni smo lahko samo veseli, dokler bodo dajali prednost vsebini pred formo (OK, OK, nekaj Mićovih člankov ter razne Alje, Ropi in ostali nebodijihtreba res nimajo tam kaj iskati, ampak ravno Mićo je v enem svojih najboljših člankov, objavljenem v Delu, briljantno pokazal, zakaj je slovensko novinarstvo v splošnem tak poden od podna in zakaj Finance pravzaprav sploh nimajo pozitivne konkurence) In k sreči se tudi v Financah še dobro zavedajo, da lahko svoje spletišče nemudoma zaprejo, čim bojo zraven spustili razne Promorame, Pristope, Ćosiće in ostale mešalce megle s svojimi jajci o “uporabniški izkušnji” in [insert any buzzword here] 2.0. Vest pa naj raje, če misli resno preživeti na prostem trgu, začne producirati boljše novice in ne samo pljuvati po konkurenci. A ni dovolj pomenljivo že to, da so v zgornji pasici naštete same rumene teme, nikjer pa ni rubrike Gospodarstvo? In da vsakič trofim reklamo od najbrž edinega oglaševalca, tistega T2, ki je v lasti samega Velikega Satana v podobi RKC? Hja, v sili vrag res tudi muhe žre.

  • zvone je rekel/-la:

    Bravo Jonas! Če se zgodi brisanje odpišem finance,ki jih sicer redno berem.

  • siruche je rekel/-la:

    S takimi potezami si Finance delajo medvedjo uslugo. Kajti to ni ravno vabilo na njihov forum.

    Pogledal sem si grafikon na RealMediaWatch in bil razočaran. Nima ne repa ne glave. Vse skupaj je nekam nametano. Nobenih virov, podatkov… Niti enega samega stavka, ki bi pojasnil, kako se je prišlo do takega rezultata. No, 2 povedi sta, pa še ti sta skopi.

    Tega ne bi mogel uporabiti za vir referata niti osnovnošolec, kaj šele intelektualec.

    Mr_m, vem da znate mnogo bolje. Zato drugič poiščite kako bolj verodostojno raziskavo in se ne sramotite z izdelkom, ki bi mu težko rekli, da je nepristranski, kaj šele profesionalni.

    PS Mr_m, drugič preden kaj napišete dvakrat, trikrat premislite, pa vam ne bo treba ničesar brisati.

    Srečno!

  • Kaktus je rekel/-la:

    @mr_m

    Žal ne vidim vzporednice! Mogoče nimam teh sposobnosti. Sicer pa diagram iz Real Media Watch vest.si ne opredeli kot etatistični medij, ampak bolj levo liberalnega! (bolja za osebno svobodo in malo manj za ekonomsko svobodo)

    LP

  • mr_m je rekel/-la:

    Pozna kdo kako boljšo razdelitev Slo. medijev? Jaz je še nisem videl.

  • sanja je rekel/-la:

    zakaj pa je video “currently not available”?

  • Marko Bratuš je rekel/-la:

    Težave z Google Videom.

  • dejan je rekel/-la:

    “drugič preden kaj napišete dvakrat, trikrat premislite, pa vam ne bo treba ničesar brisati.”

    haha, točno to. Kakšna “sprava”, ker bumbar si je to zmislu…

  • blogar je rekel/-la:

    Čeprav se lahko popravlja za nazaj je to skrajno neumno… edina možnost, ki bi jo jas dopustil v imenu “spravnosti” je brisanje vseh komentarjev (od A do Ž) ali pa nobenega. Brez popravljanja, brez editiranja…

    Če želijo spravo oz. ponujajo “navidezno” roko sprave potem pobrišite vse in pozabite zamere za nazaj.

  • haydegger je rekel/-la:

    aaaa proklet gugl!!!11

  • preacher je rekel/-la:

    Finance samo dokazujejo, da so en navadn rumen časniček, ki v pomanjkanju kvalitete in integritete uredništva oz. novinarjev delajo škodo Slovencem, ker na tak način pišejo o tako resnih zadevah, kot je slovensko gospodarstvo. Naj se raje preimenujejo in začnejo pisat o pobriti Paris Hilton.

  • Jaca je rekel/-la:

    priporočam vam, da preberete Orwelov roman 1984.

  • sas je rekel/-la:

    Ah, sej že gledamo Busha 7 let :/

  • mimoidoci je rekel/-la:

    Dej, Jonas, če si vi lahko privoščite takšno smet, kot je Vest.si, bi lahko nehal srat o principih.

  • Nora je rekel/-la:

    Se strinjam! Še jst sem pustila da me na mojem blogu kurcajo. Toraj morajo Finance tudi. LP

  • [...] Da povzamem… Začelo se je s tem: Možnost izbrisa žaljivih opazk na forumu Financ, nadaljevalo s tem: Komentar - Jonas in nato še s tem: Jonas ne bi dovolil meseca sprave. Če šteješ zraven še komentarje, sem vam naložil kar nekaj teksta za branje . [...]

  • dorriana je rekel/-la:

    Nja, scripta manent. :) Kaj pa Aleksandrijska knjižnica? Dandanes ostaja le tisto, kar je v dobro in podporo vladajoči ideologiji in lobijem, ostalo se da na grmado. Pa še rečite, da več ni čarovnic in herezije…..
    No, mislim, da je res, BRAVO, JONAS, naj vsak stoji za tem, kar reče in napiše. To je pa dandanes problem, ker ga ni več korenjaka, ki bi bil mož beseda in ravno držal svojo hrbtenico kljub menjajočim se vetrovom javnega mnenja in linča medijev. Morda pa doba napredka in informacij zmehčuje kosti in jemlje kalcij, pa se bomo sprehodili nazaj do nevretenčarjev.
    Izbira je na strani posameznika. In to, da se pogledaš v ogledalo ter vidiš sebe, je rezultat pokončne drže. Kaj pa vem, meni so postavni ljudje bolj všeč, vsaj v oči te znajo pogledat.
    Vale!

  • Saša Pukšič je rekel/-la:

    JONASA ZA PREDSEDNIKA!!

  • nace je rekel/-la:

    Nevroznanstveniki vbrizgajo pravo kemikalijo v možgane in namesto rdeče barve vidiš zeleno. Kaj bi spreminjal vsebine, vzemi raje pravo tabletko!

  • 4000 je rekel/-la:

    Človek je ujetnik besede. Izrečene ali pisane in tega se ne da spremeniti.(so pa mnogi že poizkušali-neuspešno). Čeprav bi bilo bolje, da bi nekateri obmolknili pa v luči te diskusije to ni ključno. S tega vidika lahko delajo mediji kar hočejo ker bo na koncu “flek” njihovega scanja proti vetru v njihovih “financah”. Kredibilnemu forumu bo opravičilo povsem zadostni cvilizacijski instrument. Jonasov protest je v bistvu svarilo tistim, ki upajo da, bi se kajalo posle jeb…

  • Future je rekel/-la:

    Back to the Future X

  • medek je rekel/-la:

    Jonatan bi svoj entuzijazem lahko posodil kateremu od predsedniških kandidatov.

    Vsi stopicajo naokrog kot eni zombiji.

  • medek je rekel/-la:

    Ampak včeraj ob gledanju TV pa me je od krohota skoraj razneslo. Predsedniški kandidati.
    Elena je edina verodostojna.

    Imam občutek, da je predsedniški kandidat, ki je povedal, da so ga obveščevalci večkrat zasliševali in mu ob nekem trenutku dejali, da bi bil lahko predsednik, prav tako krohotali. Pionir v sanjanju, da si predsednik države. Ma kje se je ta tip našel? Niso pa pozabili povdariti, da ne bi pomagali Darfurju. Pa Plemenita Monika ne bi dala niti mijav za Darfur … O , ubogi na duši, mislm koga naj volim med Turkom in Gasparijem in Eleno. Po moje, kar Eleno. Njen Dormejo je res špica … ko ti živci popustijo, se na dormeu umirijo … Zadela je bistvo “sproščene” Slovenije.

  • Erika je rekel/-la:

    Odlično, Jonas, si potrdil, da si en brihten fant. Jajca je treba imeti tudi potem, ko se soočaš s posledicami svojega pisanja. In če ti dokažejo nasprotno ali če celo sam ugotoviš, da si pisal bedarije, je edino sprejemljivo, da svoje pisanje demantiraš ali se opravičiš. Neko brisanje in bežanje po luknjah ni sprejemljivo!

  • dr. Onyx je rekel/-la:

    Auscultare disce,si nescis loqui. :)

  • liskas je rekel/-la:

    strinjam se z jonasom, da izrečenih neumnosti pač ne gre brisati. to pomeni, da zdaj lahko klatim neumnosti, nekoga celo žalim, kratkoročno profitiram, nato pa se zapisi izbrišejo in čas izbriše spomin. asociacija na sliko doriana graya: večno lep in mlad in idealen. čudovita priložnost za populiste. pa še enega starega pregovora sm se spomnu: posle jebanja nema kajanja. :)

  • PG je rekel/-la:

    Vse kar je Jonas povedal podprem in podpišem! In tudi tega komentarja nisem in ne bom prirpavljen popraviti!

  • Li je rekel/-la:

    Tudi jaz pravim: bravo, Jonas! Odgovornost do komentarjev pa res naj ostane, vsaj to.
    Itak (ne glede na anonimnost imena) puščamo svoje prave e - naslove…, ali ne?

  • [...] Jonas je komentiral podobno zadevo na Vesti. Sicer ne poznam cele zadeve[Finance naj bi omogočile urejanje sporočil, pobudo pa je dal nihče drug kot zloglasni Mićo Mrkaić, ki mu itak nič ne paše].  Okej, v forume se ne bom spuščal, ker ga nimam, bolj pa je interesantna cenzura in samocenzura na blogih. [...]

  • [...] P.P.S. (17:26) Več o tem na Vesti. Sreda, 25. julij 2007, zapisano v kategorijah Vest, Blogosfera, Digitalni lajf, Kritikiziranja [...]

  • smeh je rekel/-la:

    Bravo Jonas! Mogoče si bil nekoliko premalo oster, ampak bistvo si zadel. To kar so naredili na financah je za kozlat neresno. Če napišem da je Veliki_J najboljši in oh in sploh in da dela vse tako kot je prav (gre že komu na kozlanje?) bom hitro slišal par krepkih….in potem bi brisal….ne, ne boš!

  • Vest je rekel/-la:

    @ Avtor
    Komentar je bil izbrisan zaradi osebnih žalitev.