31. julij, 2007 | Borut Levart

Simpsonovi

Po dveh desetletjih še na velikem platnu.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Po uvodni iči-in-skrečijevi špici se avtorji prvič pohecajo na svoj račun, ko se Homer obrne k nam in nas vpraša: zakaj bi šli gledat tole v kino, ko lahko gledate na tv-ju doma? A samovšečje je upravičeno, saj kdor spremlja Kolosejev spored, lahko ob ogledu odgovori: ker je boljše od večine drugega.

Dobro jim seveda hodi daljše zaledje. Čeprav so produkcijo zagnali pred šestimi leti, so avtorji vsaj držali kakovostni nivo od Prasimpsonov iz leta 1987 naprej, ko so bili sprva del druge televizijske oddaje, nakar so po treh sezonah dobili svojo zasluženo redno polovico ure. Celovečerec pa je lep protiprimer ideji, da se je občinstvo naveličalo klasične, na roko narisane animacije; čez konec tedna je risanka v Ameriki navrgla prek 70 milijonov dolarjev, kar ni uspelo še nobeni Pixarjevi računalniški animaciji. To mora vzpodbujati nekoč največje Disneyjeve animatorje, ki spet rišejo na roke; za Božič 2009 pripravljajo Princeso in žabo. Pred novo tehnologijo nas očitno privlačijo dobre ideje in scenarij, ki se zdi tu izpiljen; ekipa starih scenaristov ga je baje prepisala stokrat in skrajšala na tretjino.

Najbolj srečna disfunkcionalna družina je postala fenomen, dobila ogromno oboževalcev ter mesto v slovarju (D’oh!) in kolektivni zavesti: Homer … Simpson? Ali Odiseja pa Ilijada? V obtoku na spletu, samo v naših kinih pa še sinhronizirano po naše.

Robert L. Tuva

simpsonovi-ocena.jpg

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
18 x komentirano
  • xskip je rekel/-la:

    Na samo Pixarjevi….tretja najboljša otvoritev za risanko EVER.
    Pred Simpsoni samo Shrek 2 in 3

  • Sara je rekel/-la:

    Treba omeniti, da je zgodba aktualno okoljevarstvena in da letijo šale na vse strani: na Ala Gora (nadležna resnica ali kako že?), nacionalne službe, provincialne onesnaževalce.

    Super stvar, strinjam se z oceno. Bomo videli, kakšna bo nova Pixarjeva. Baje je prejela nagrado Trully Moving Picture Award!

  • xskip je rekel/-la:

    shit samo to, da bo nova pixarjeva pri nas samo v sinhro različici.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Sinhronizacija, čemu? Razumem, da se sinhronizira risanke, ki jih pretežno gledajo otroci, ampak Simpsoni so vendarle zadeva za malce starejšo publiko. Ali pa je to prvi korak k vsesplošni sinhronizaciji vseh tujih filmov, česar si očitno želi uravnoteženo občinstvo…
    Jernej Kuntner? Ne me …

  • Robson je rekel/-la:

    Ampak tegale Kuntnerja pa res tišijo vsako stvar.Ne vem, a je res večini tako všeč njegovo prisiljeno pačenje…

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    O sinhronizaciji se vedno kakšna reče in je enako vedno vredno razmisliti. Nobenega najbrž ne moti, dokler ima kino na sporedu obe različici. Primer Avtomobilov in prihajajoče Pixarjeve, kjer naj bi bila na ogled samo sinhronizacija, pa je žalosten. To razkošno računalniško animacijo si želim videti na velikem platnu, poleg tega pa originalni in dodelani glasovi predstavljajo soliden del celotne kakovosti. Domači glasovi jim po mojem ne morejo seči visoko. Animacija, glasba, pa kar večina na platnu je polikanega glede na originalne glasove.

    Vendarle se do neke mere strinjam s Kuntnerjem (intervju v zadnji Premieri), da je slovenski izdelek lahko dober (čeprav torej slabši od originala). Že to da se sliši urejeno slovenščino, ima v drugem smislu dodano vrednost.

    Za sinhronizacijo igranih filmov pa bržkone nikoli ne bom. Fuj.

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    P.S. Simpsone gledal nesinhronizirane, a me nečakinja žica, da grem gledat še z njo. Tokrat sinhronizirane. Ima 7 let, tako da večino for ne more štekati takoj, ko pa bova kakšno rekla, jih bo razumela; zmeraj sem presenečen, kako bolj bistri so sodobni otroci, kot smo bili mi (letnikov okoli 1980).

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Kuntner je ratal prav tako nadležen, kot je nekoč bil Jurij Souček. Očitno primanjkuje talentov ali kaj…

  • Ščurek je rekel/-la:

    ziher je ful ameriško patetičnega petja pa plesa.

    p.s. se je že začel Kolosejev marketing po blogih? ste nasedli, vest.si?

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Brca v temo; to je precej ‘neameriški’ od ameriških filmov. Pesmice so, najbolj markantna: Spider Pig, Spider Pig.

    P.S. Ali kje vidiš reklamo pa link na Kolosejeve duri?

  • Ščurek je rekel/-la:

    nekaj sem bral o teh Kolosejevih akcijah v povezavi z blogerji za zastonj vstopnice in sem pomislil, da je tvoj prispevek najbrž kakšen derivat njihovih “dognanih” trženjskih prijemov. sicer pa kam drugam naj gre človek po “legalno” dozo tega risanega filma? mislim, da film o Simpsonovih kot mainstream roba ne sodi v alternativni repertoar vest.si. tisti, ki so se odklopili od množičnih medijev, tega ne rabijo, zagrizeni čips-dips feni pa tako ali tako redno bulijo TV in vesti o novih doživljajih družine iz Springfielda zagotovo ne bodo spregledali. skratka, ne smetit z mainstreamom, rajši napiši kakšno o underground ali pa evropski filmski sceni, recimo na tvojem blogu vidim prispevek o Almoldovarju… to je kvalitetna roba.

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Kolosej me torej ne drži za jajca, dáš pa misliti. Da tako vidiš Vesti - kot postajo alternativnih vesti; a jo tako vidijo tudi drugi? Zajemi sapo: za novi filmski zapis sem si izbral Die Hard 4, ki je seveda precejšna smet v primerjavi s Simpsonovimi (z njimi ni skoraj nič narobe!). Povedal bi, denimo, kaj je z njim narobe v primerjavi s prvim delom, ki je vendarle v redu film. Samo če se vam to upira brati, nima smisla pisati. Se bom pomenil s šefi. Ampak več bi lahko zvedel od vas.

    Jeseni bo Ljubljanski filmski festival, ki smo ga mislili pokrivati. To je že manj mainstream.

  • Ščurek je rekel/-la:

    ma daj si duška, James Bond, Die Hard, Fast & furious.. predlagam ti, da prevedeš vse iz mainstream movie.com sajtov. zelo bomo veseli tvojih komentarjev na nasledje naslove: Daddy Day Camp, Rush Hour 3 in pa Hot Rod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 večja gledanost, boljš je! naša povprečna starost je zaokroženo na dve decimalki 9,31 leta, zadnja knjiga, ki smo jo prebrali pa je Sneguljčica in 7 palčkov.

    zraven prilepi še reklamo za combo trojnega BigMaca + dvojni Pepsi za samo 2.99 EUR, za dvojni paket pa dobiš še brezplačni double pack Mentosov!!!!!11 (ne pozabi s čim bolj drobnim tiskom pripisati, da je ta kombinacija sicer smrtno nevarna, ampak za posledice pa ne odgovarjaš 666!!)

    folk bo presrečen in prehvaležen, šef pa tudi. lp

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Ščurek, nisem privrženec visoke glikemije, ampak vsega mainstreama pa tudi ne zametujem. Simpsonovi so vrhunski pripovedovalci zgodbe. So liberalni; če se imajo čemu posmehovati, se posmehujejo pa rečejo bobu bob. Pixarjeve risanke so že vrhunski dosežek računalniške znanosti. O tem se splača kakšno reči. Lahko zagotovim, da nepodprtih klicajev vzhičenja ne bom zapisoval.

  • Viktor je rekel/-la:

    Robert, meni se tvoje pisanje in izrazoslovje dopade. Hvala.

  • Bunkica je rekel/-la:

    Gledano doma le do polovice: katerakoli risanka o »disfunkcionalni družini« je bila boljša od tega filma.

  • Gru je rekel/-la:

    Robert, strinjam se s tem, da potrebno obdelovati tudi mainstream produkcijo. Vendar ne zamenjuj tega s kakovostjo kritike, ki zaenkrat še ni takšna, kot bi si jo filmska rubrika na Vest.si zaslužila. Kje je primerjava filma s serijo, ali je film presežek na kateremkoli področju; na koncu koncev, kje je ocena sinhronizacije? Mislim, da si lahko kot recenzent privoščiš več kot le instant pop/keš opis.

    Kritizirati Kolosejevo filmsko ponudbo in ironizirati slo. sinhronizacije zna danes pač vsak.

  • Beštija je rekel/-la:

    Jest si bom film pogledal doma… Drgač pa ja, Simpsoni so kar ok. Se pa strinjam s ščurkom da bi lahk še kake bolj neodvisne oziroma neameriške tovrstne izdelke ocenjeval…