18. avgust, 2007 | Agata P.

Navodila za uporabo mož

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

To besedilo bi morali s skupnimi močmi napisati moški. Velika verjetnost pa je, da bi ob povzemanju bistva izluščili: »Kvaliteten seks, da mi ne teži in dobro kuha.« Najbrž ima zaradi banalnosti marsikatera intelektualka tovrstne stebre družinskega življenja za prostaške in se hkrati čudi, zakaj neki je še zmeraj samska. A moški so, ko enkrat nehajo iskati samega sebe in svojo drugo polovico, preprosta bitja, v pozitivnem pomenu te besede. Stremijo h kakovostnemu zadovoljevanju primarnih potreb, in to po liniji najmanjšega odpora. Kar pomeni, da če so se stoletja poročali, zato da bi enostavneje prišli do seksa, si ne moremo domišljati, da je, odkar sta v igri vi in feminizem, kaj bistveno drugače.

Tukaj so pomembne prava mera, rednost in vestnost. Prepričanje, da bo vaš mož ob neprestanem seksu nehal gledati za drugimi, je lahko zmotno. Odvisno od njegove stopnje zrelosti, moči strahu, da vas lahko izgubi, in ljubezni do vas. Obstajajo možje, ki po dolgih urah prefinjenih sprijenosti pod družinsko rjuho, mimogrede položijo še sodelavko. Po drugi strani pa se lahko, če boste »nenasitni«, ustraši vaših prevelikih apetitov in gre sproščat napetosti k malo manj zahtevni ženski.
Je treba posebej poudariti, da seks ne pomeni samo »dati noge narazen«? Obstaja prepričanje, da so moški, kar se spolnosti tiče, sebični prasci – verjetno je to celo res tedaj, ko skačejo po prasicah. On bo posebej srečen, če bo zadovoljil vaše »skrite želje«, da mu zaupate še bolj kot prej in da vam (za razliko od njega?) še ni zmanjkalo domišljije. Kajti »nategnit« gre lahko tudi prostitutko. Začutiti pa, da je on Junak, da je tako bombastično zadovoljil žensko: to mu ne bo uspelo ravno z vsako.

Ne pričakuje, da ga boste ravno vi izklesali po vzorcu vašega idealnega moškega. Da bo zaradi vas ravnal kako drugače kot pred vami. Žal, praksa kaže, da če je prejšnjo ženo prevaral z vami, bo bržkone tudi vas prevaral z drugo. Če se leta in leta ni zmenil za sprehode v naravi, je tudi potem, ko se bo upokojil ali sploh imel več časa, majhna verjetnost, da bo začel zahajati v hribe. Sčasoma se naše navade in razvade okrepijo in se ne spremenijo niti v primerih hudih bolezni in drugih kataklizem, kaj šele zaradi teženja žene.

Nekaj čisto drugega pa je prostovoljno medsebojno usklajevanje, ki izhaja iz naklonjenosti partnerjev. A pri tem bi bilo lepo, da sami pri sebi opredelite, kaj od moža sploh pričakujete v življenju in konkretnem odnosu do vas. In to ne na abstraktni ravni: več razumevanja, da bo boljši oče, da bo boljši ljubimec itd. Natančnejšim smerokazom je lažje slediti. Računati na to, da vam bo bral misli, tudi če imate moža s telepatskimi sposobnostmi, je zaman. Kajti pogostokrat še v ženski glavi ni povsem opredeljeno, kaj mora mož narediti, da bo ona zadovoljna?

Če pa se odločite, da boste predstavili lastne želje, je bistveno, da tega ne delate v času finala svetovnega nogometnega prvenstva/tik pred pomembnim sestankom itd. Ženske lahko hkrati pilijo nohte, z enim očesom gledajo televizijo, klepetajo po telefonu in pogrevajo večerjo. Moški se raje posvečajo enemu samemu opravilu. In raje ne preizkušajte, kaj je zanj pomembnejše: vi ali Formula ena.

Moški mora imeti nekaj svojega. Kót, kjer bo vrtal luknje v lesenih policah, delavnico, kjer bo do onemoglosti sestavljal motor, računalniško igro, ob kateri bo preživel večji del prostega časa. Sem spadajo tudi tradicionalne slovenske aktivnosti, priročne za pobeg od ljube žene: udejstvovanje v lovskih in gasilskih društvih, ki marsikateremu moškemu napihnejo ego vse do naslednjega prepira s šefom ali ženo.

Paradoksalno – dosti žensk tovrstni umik v »cono nedosegljivosti« moti in dražijo s pripombami: »Premalo časa mi posvečaš« (beri, ne vem, kaj bi počela sama s sabo), »koliko denarja gre za tvoje znamke!?« (preštejte, koliko ga gre za žensko kozmetiko) itd. Medtem ko bi morale biti zares zaskrbljene, če vašega partnerja nič ne veseli.
Zmeraj je bolje pretehtati, kaj je manjše zlo: da sedi v gostilni ob kozarčku rujnega in opazuje zibanje jošk natakarice? Ali da gleda joške na računalniškem liku in mu lahko vi ob tem gledate prek ramena? Nenazadnje si tudi vi lahko inštalirate Warcraft na svoj računalnik (greste na strelišče, se naučite jahati ipd.), da ugotovite, kaj ga pri tem privlači. Ni izključeno, da vam bo celo všeč ali boste vsaj imeli temo več za pogovor ob nedeljskem kosilu.

Moški rad čuti, da ga ženska zares potrebuje, zaradi tega se počuti bolj moškega. Morali bi videti zaročenca moje znanke, ki se je ob pojavu malo večjega mrčesa stisnila k precej suhcenemu moškemu ramenu in čisto iskreno prosila za pomoč. Pob je samo v višini dobil par centimetrov. Kajti on ščiti njo. Čeprav pred komarjem. Zato tudi če ste neustavljiva ledolomilka v službi, zaustavite motorje doma. Ne oštevajte ga v navzočnosti znancev, ne segajte mu v besedo, ko govori. Saj si zasluži spoštovanje? Če pa ne, zakaj ste še zmeraj ob njem?

Ena največjih napak, ki jih delajo ženske, je, da moškega izključimo iz sveta gospodinjstva. Potem pa se bridko pritožujemo, češ da je vse od kuhanja do pospravljanja, od nege otroka do obešanja perila na naših ženskih ramenih. Izločanje se začne, s tem ko mož naredi nekaj tako narobe, da se nam zdi, da bi bilo lažje, če bi tisti korenček narezali sami. A to je, kot če bi otroka nehali učiti šteti, ker nam je lažje, če nalogo iz učbenika naredimo sami. Opazujte, kaj od gospodinjskih opravil gre možu najbolje, ga pri tem pohvalite. Sčasoma bo postal strokovnjak za specializirana gospodinjska opravila, kajti nihče drug ne zna tako dobro kot on olupiti krompirja ali ločiti perila po barvah pred pranjem.

Vsi radi delamo nekaj, v čemer smo dobri. Sploh če to opazijo drugi. In mož naj za to dobi poljubček ali pripombo na uho, kako seksi so njegove roke, ko v njih sesalnik kot začaran drsi po preprogi. Sploh ljubkovanje in pohvale potrebujemo vsi, toda če vašega mačka božate bistveno pogosteje kot moža, je najbrž čas, da se zamislite nad lastnim zakonom.

Agata P.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano