20. avgust, 2007 | Borut Levart

Transformerji

Pa pokaže Michael Bay več, kot se zdi na prvi pogled?
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


Transformers. ZDA, 2007, 143 min.
Režija: Michael Bay. Igrajo: Shia LaBeouf, Megan Fox in Transformerji.

Ta čas ima posebej rad podobe. Transformerji in prejšnjih šest Armageddonov Michaela Baya so podobe s kančkom vsebine. Ampak to še ne pomeni, da je vse v redu, ni pa tudi moč soditi enostransko. Bay se ne sramuje svojih obrtniških korenin v modenih videospotih in reklamah, ampak se iz njih napaja in ohranja ciljno občinstvo - najstnike, ki mu v večji meri polnijo blagajno in višajo povprečne ocene. Vsem pa bi se splačalo izključiti pamet, ker gledanje njegovih filmov ne tvori dobrih nevronskih povezav, ampak žali intelektualnega človeka. Mogoče neka obratna cenzorska oznaka (PG-21)-1, ki bi svetovala neogled starejšim od 21 let, ne bi bila slaba ideja.

Najprej torej manjka vsebine. Ni sporočil in nanje obešenih vrednot, ki se jih radi spominjamo še čez čas, ker nas ženejo naprej. Film predstavi kopico likov, človeških in robotskih, med katerimi sunkovito menja fokus, nobenega pa ne postavi zadovoljivo v središče dogajanja. Je to res film o Transformerjih, robotih, razklanih med junaške Autobote in zlobne Deceptione s sposobnostjo transformiranja v različna cestna in zračna vozila, ki, divjaje po vesolju, rešujejo svoje politične probleme? Zakaj imajo potem tako majhno minutažo? Ali je to zgodba o neizkušenem mladiču, ki bi se rad transformiral in očaral sošolko? Ampak zakaj potem punca ne doda filmu prav ničesar razen svojega seksapila? Vsega po malem, vse skupaj nič, kot razmazan drekec.

Gosta akcija je nesmiselna, kar še poslabšajo prekinitve, ki naj bi bile komične, ampak enostavno niso smešne. Autoboti v enem prizoru pospremijo poba domov, nakar ga čakajo na vrtu pod njegovim oknom, kjer se prestopajo po terasi in cvetličnih gredah. Fant jih ošteje, da bosta starša ponorela, če jih vidita, ko ju ravno prinese v sobo, roboti pa se pravočasno skrijejo za balkonom in zidovi hiše. Prepričujeta ga, da sta slišala pogovor, ko se roboti stiskajo k hiši: kar naj bi bilo komično, ampak spravlja v zadrego, ne smeh. V risanki Ratatouille je podobna, ampak dosti učinkovitejša scena, kjer se podgane gostijo v shrambi, pa se morajo skriti pred prišlekom in kako se ena ješča trudi stati nepremično, pa jo premamlja bližnje grozdje. Najbolj duhovit moment v Transformerjih je mogoče tisti, ko robot, usposobljen za zdravnika, izjavi med vsemi, da zaznava pri fantu visok nivo feromonov, ki kaže, da si želi pariti s samico …

Film ima dovolj pomanjkljivosti, da je lahko najslabši med najbolj reklamiranimi filmi zadnjega časa. Odlikuje ga le impresivno rušenje mestnih zgradb in cestnih struktur; če je to seveda sploh lahko dobro … Po dostojnih standardih mu gre kvečjemu zvezdica. Niti roboti ne izgledajo kul.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
11 x komentirano
  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Sam nisem, podobno kot režiser, nikoli zbiral idejnih igračk. Pa je med vami kdo, ki jih je, pa je filmska vizija dosegla njegovo fantazijo?

  • stricjux je rekel/-la:

    Osebno ne štejem Transformerjev za presežek filmskega ceha ampak pripisati mu zgolj eno zvezdico pa pač ni ravno na mestu. Ipak tudi sama zapuščina risank ne premore nevem kakšne globine in dati nepretencioznem akcionerju, ki nima aspiracije po globini, samo zaradi manjka le-te nizko oceno? Meni so Transformerji dali točno tisto kar sem potreboval - in-your-face ekranizacijo risanke, ki je burila mojo domišlijo v mladosti. In bojim se da mi je film tako všeč ravno zaradi manjka elementov, ki jih Robert omenja.

    Meni je bila akcija dovolj, še posebej ker je hitra, eksplozivna, velika in robotska ;). 3/4

  • AzzQim je rekel/-la:

    Sem si ga ravno pogledal včeraj v Koloseju. Se kar strinjam, film je treba jemati kot prve risanke, kjer se je šlo bolj za pinjau scene. Meni so kvazi smešni prizori takenako pokvarili vzdušje, ker so preprosto bedni, pa tudi zavlačevanj,e npr. s tistim skrivanjem, je posiljeno. Odločno prehitro se odvija vse skupaj (Air Force 1 napad in pristanek traja 1 minuto), medtem ko ključnim elementom ne da minutaže, kot že sam praviš. Zanimiva je samo akcija na začetku s škorpjonom in na koncu v mestu, vendar je slabo posneto, ker se prehitro premika in težko ujameš kaj konkretnega. Še vedno pa mi ne bo jasno, zakaj je potrebno, da se na koncu glavna akterja poonegavita, drugi avtomobilčki pa voajersko gledajo? Si ne bi mogla seči v roke, si čestitati in oditi na pir?

  • Thor je rekel/-la:

    Meni je bil dokaj všeč, čeprav se premalo vrti okoli samih robotov in preveč okoli america is trying to safe the world….

    jaz bi mu dau 3/5 :P

  • Kritik je rekel/-la:

    Počakajte na Transformers II.

  • AzzQim je rekel/-la:

    Pa potem še na trojko…. Ja, saj vemo, kaj se zgodi, ko pristanejo roboti v vodi, kajne? Podvodno mesto, wink wink :D

  • teoo je rekel/-la:

    c’mon people. To je tak film kot Terminator, Die hard, Rambo, Debbie does Dallas… etc. Pač film, ob katerem izklopiš možgane, se vsedeš in uživaš! In pri transformerih smo uživali uživali. yeah

  • Sara je rekel/-la:

    Ni v redu film. Najbolj beden robot je po mojem tisti, ki se transformira v CD-predvajalnik. Pa kar neki pleše.

  • FilmoFill je rekel/-la:

    Transformerji so prijeten del moje otroške nostalgije. Prav tako sem pred ogledom izklopil možgane. Nisem užival, prej trpel. Pri akciji sem se vseskozi bal epileptičnega napada zaradi živčne montaže in bližnjih posnetkov, scene se ponavljajo do onemoglosti. Roboti tolčejo sami sebe, cesto in ulico. 3 minute bi bilo dovolj. Izvirnosti nobene Kar se tiče režiserjeve navezanosti na T. in naših ‘risanih’ spominov, zakaj preplaviti film s kopico popolnoma nepotrebnih in plehkih človeških likov? In zakaj je od Transformerjev največ časa namenjeno ‘robotskemu Jar-Jar Binksu’?!! Po mojem mnenju je bila vedno bistvena konfrontacija med liderjema obeh skupin, ta nastopi šele v zadnji 1/5 filma in je popolnoma površinska, izsiljena in nezanimiva. O napakah in nesmislih ne mislim pisariti, jih je preveč. Ostanejo še dialogi. Od malega morja ‘komičnih’ situacij me ni vsaj približno nasmejala niti ena, medtem sem se pri vseh ostalih skoraj krohotal. Če povzamem, v približno pol tretji uri ni niti 1 zapomljivega stavka, ne 1 navdahnjenega akcijskega prizora in niti 1 uspešne šale (jih zna kdo imenovati?). Kje je lahko tu zabava? Michael Bay pooseblja vse slabo v Hollywoodu in tovrstnih poletnih hitih, mojega denarja ne dobi nikoli več. Ogabno, zvezdica je pravšnja.

    p.s. Očital bi si neomembo precej dobre igre Shie LaEboufa. Se opravičujem zaradi dolžine, bilo je terapevtsko.

  • Bunkica je rekel/-la:

    Če bi se šestletni fantki spravili igrati s transformer-robotki, bi bila zgodba zanimivejša in izvirnejša. Ne vem zakva je treba tooooliko napisati o filmu, ki je tako slab?

  • Klemzo je rekel/-la:

    Logično. Največ se da napisati ravno o filmih, ki so izredno slabi ali izredno dobri.