28. avgust, 2007 | Janez Aljančič

Ironman na Dunaju

Matic Romšak zmagal v svoji kategoriji v Ironman triatlonu.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Slovenski triatlonec Matic Romšak je zmagovalec 20. Odprtega prvenstva Avstrije v Ironman triatlonu v kategoriji od 40-44 let, v skupni razvrstitvi pa je osvojil odlično 12. mesto.

Vest se je v soboto, 25.8.2007, v Podersdorfu v Avstriji udeležila 20. Odprtega prvenstva Avstrije v Ironman triatlonu, najtežje enodnevne športne preizkušnje na svetu. S kamero smo spremljali nastop enega od treh Slovencev, 43 letnega Kamničana Matica Romšaka. To je bil njegov že 12 Ironman in kot sam pravi, trening tekma pred svetovnim prvenstvom, ki bo oktobra na Havajih.

Matic Romšak tik pred tekmo:

Romšak: “Vedno moraš biti 100% prepričan sam vase, da tekmo lahko končaš.”

Nekaj utrinkov s tekme:

Romšak: “Na teku me je huda vrocina dobesedno uničila… ampak gorenjska trma se ne da…”

Matic Romšak se je v avstrijskem Podersdorfu odrezal izvrstno. S časom 9:30:14 je v kategoriji od 40-44 let pometel z vso konkurenco in zmagal, v skupni razvrstitvi pa je med 269 tekmovalci zasedel zavidljivo 12. mesto. Za zmagovalcem, 38 letnim avstrijskim državnim prvakom Alexandrom Frühwirth (8:43:17) je zaostal 36 minut in 57 sekund, kar je za amaterskega tekmovalca izvrsten rezultat. Na tekmi sta sodelovala še dva slovenska tekmovalca in sicer je zelo solidno nastopil še Matej Markovič, (10:39:50) ki je bil skupno 70. (v kategoriji 30-34 let pa 16.), Damijan Kranjc pa je po plavalnem delu tekme odstopil.

Kot nam je povedal Romšak, je bila tekma zaradi močnega vetra in visokih temperatur izredno težka, kar se je poznalo tako na času tekmovalcev, ki je bil v povprečju za 25 minut slabši kot lani, kot na telesni izčrpanosti. Kar 61 tekmovalcev je namreč odstopilo še pred zaključkom tekme, kar je izredno velik odstotek odstopov, večji celo, kot na svetovnem prvenstvu na Havajih.

In še Maticev komentar tekme:

Romšak: “Danes so bili pogoji v čistem nasprotju s tistim, kar sem želel.”

Sobotna preizkušnja je bil Romšakov drugi Ironman v letošnji sezoni. Prvega je opravil na kanarskem otoku Lanzarote, kjer je dosegel tudi kvalifikacijsko normo za nastop na svetovnem prvenstvu na Havajih. To bo njegovo tretje svetovno prvenstvo, na katerem bodo med 1700 izbranimi triatlonci poleg Romšaka nastopili še štirje Slovenci: Franci Šilc, Tomaž Šink, Uroš Maček in Konastantin Preradovič.

Janez Aljančič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • marjeto je rekel/-la:

    no se en dokaz da smo slovenci res vrhunski - svetovni posamezniki….
    bravo maticek !

  • Drago je rekel/-la:

    Bravo Romšak, čestitam! Tudi njegovo razmišljanje in izjava je super, pa po takih naporih! Veliko uspeha na Havajih!!!

  • tomaž je rekel/-la:

    Bravo Matic vse čestitke za vrhunski rezultat ! Damjan ne obupat,porazi te delajo še bolj močnega !!

  • Matic je rekel/-la:

    Hvala vsem za lepe misli. Od sebe damo navadno toliko, kot lahko in če je to dovolj za dobro uvrstitev, je veselje nad končano tekmo še toliko večje. Škoda za Damjana, vesel pa sem da je Matej končal svojo prvo tekmo na enojni ironman razdalji z žarom v očeh. In hvala mu za spodbudne besede na progi ter seveda bodočemu ironmanu Janezu, za lepo reportažo.
    Matic

  • Eva je rekel/-la:

    Matic, prav ponosna sem, da imam takega sodelavca - VSE, VSE ČESTITKE! Janez, tebi pa hvala, da si nas še s sliko popeljal v Matičeve avanture!

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Na koncu teksta piše, da vas gre na Havaje pet Slovencev. Pa France Cokan? Ali je on že Američan? :)

  • Matic je rekel/-la:

    Franciju, Urošu, Mikiju, Tomažu in meni, se je z izpolnjeno kvalifikacijsko normo na SUBARU IRONMANU v Kanadi pridružil še Jani Železnikar. Torej nas bo v slovenski ekipi šest. Žal letos brez pripadnic lepšega spola, saj je Mojci in Nadi na kvalifikacijah zmanjkalo kanček športne sreče. Na Franceta Cokana smo pa sicer vsi ponosni, a on nastopa za ZDA.