18. september, 2007 | Vest

Komentar - Jonas

O kredibilnosti medijev, komentar - Jonas.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V slovenski blogosferi so se nedavno pojavili očitki na račun Vesti, češ da smo s prikrivanjem ozadja projekta Gola resnica Francija Keka, Arturja Šterna in Vojka Anzeljca kao “izgubili kredibilnost” in “nam ni mogoče več zaupati”.

Prvič: šlo je za umetniški projekt, dober ali slab, za katerega nam je bilo vnaprej jasno, da ne more odločilno poseči v resno politično dogajanje, razen če bi predpostavili, da je Slovenija do konca zdebilizirana. Pa ni.

Drugič: o kredibilnosti Vesti in medijev. Kaj če bi namesto iskanja avtoritete, ki vam bo vsak dan razložila, kaj je prav in kaj ni, raje razmišljali s svojo glavo? Na Vesti si želimo prav tega, v novice vpletamo šale, smešnice, satiro in posmeh. Kadar se naš gledalec vpraša, “čakaj, ali mislijo resno?”, smo dosegli svoje. Nekdo tam zunaj je zavzel kritično distanco do predstavljenega mu materiala.

Ponavljam, razmišljajte s svojo glavo. Lahko pa tudi počakate do jutra, če parafraziram pametnejše od mene, da si boste s prebiranjem časopisa ustvarili javno mnenje.

Jonas

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
31 x komentirano
  • dorči je rekel/-la:

    Jonči, projekt sta naredila dva pripadnika politične stranke AS. Predsednik in lanski kandidat na lokalnih volitvah. Stranka AS je podprla enega od kandidatov, torej dela v njegovo korist. Toliko o tvoji “umetnosti”. Če si pa na to foro politično-novinarsko nasedel, pa tvoj problem. Ne zdej povzdigovat glasu, sej si kredebilen novinar, kajneda.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Bravo Jonas, 100.000€!

    Tisti ki sploh ne čitajo časopisa,TV ne gledajo, ker je farška, bloge pa prečitajo samo naslove, me zmerjajo z mežnarjem, ker jih pozivam, naj mislijo s svojo glavo.

  • marjeto je rekel/-la:

    dej joni pomiri se, kwa pa je blo tko hudga ?
    sej folk sam mal komentira.
    poglej,men ga punca zadnic ni pofafala pa se nic ne razburjam !

  • had je rekel/-la:

    “All the world’s a stage, And all the men and women merely players” by Shakespeare

  • Rob je rekel/-la:

    @Dorči,najbrž je res malo neprimerna ta celotna zadeva samo zaradi Keka,ampak dej mi povej,kako je AS lahko vplivala v korist Tuerka? Kvečjemu obratno. Drugač pa a je Kek edini,ki je delal na tem projektu?
    Je namen diskreditirati Lojzeljna ali opozoriti na to,da za predsednika lahko kandidirajo cvetke kot so Peacehiker,Andrejaš,nesojeni kandidat legenda Vesti Beranič itd.? Ko je jokaš o “navzkrižju interesov” kje je tvoj glas pri vsakdanjih temah,kjer se navzkrižje dejansko ponavlja. Pa tud ne vem,če lahko Jonasu lahko rečemo klasični novinar,ker to zagotovo ni,ampak je predstavnik tistih ljudi,ki so zbežali na medmrežje zaradi dejansko pristranskih in nekredibilnih medijev in kot pove že sam naslov http://www.vest.si predstavlja našo vest(pa v končni fazi,koga boli k**** če je neobrit!?)

    Če pa že tako rad razglabljaš o kredibilnih novinarjih,navzkrižnih interesih mi nekaj povej o “neodvisnem tedenskem mediju” DEMOKRACIJA,ki ima enak naslov,kot glavni štab SDS?

  • dorči je rekel/-la:

    Rob, nihče od omenjenih ni kandidiral niti postal kandidat. To zmedo so načrtno naredili mediji in asovska kampanja je le del te načrtne zmede. Vsi so bili in so le potencialni kandidati. Torej ne more vsak kandidirat. Lahko pa vsakdo napove kandidaturo. Tudi Pavel Remec. http://www.pavelremec.si/
    Čeprav on se že razglaša za kandidata. Al’je naporen!

  • dahvor je rekel/-la:

    Bravo, g. Jonas…samo lahko rečem, čeprav bi rad še kaj dodal toda kratko in jedernato si povedal in ni kaj dodat !!! bom pa cel dan Bravo ponavljal, mam tako delo, da moram mantrat, da ne znorim.
    …in lepo je da se Umetniki svoj dolg zavedate in Umetnost delate…mogoče kot v Renesansi … Umetniki so bili deloholiki, samo bogati so se razsvetljili in se je hitro moda po evropi raširla…če pa so Umetniki lenobe, potem pa bogati ratajo depresivni in nastopi spet - mračno obdobje - še režiserji več nič v depresiji ne zmorejo, takrat so potrebni Junaki-Heroji, da voz proti Mlečni cesti zategnejo…kolo na ruleti se stalno vrti, vsaj mora se, da je dobičkonosna… če stoji je nič in iz nič je nič.
    Gorensko deževje pere, še bo moralo prat, da bo vse oprano, da bodo z belino in čistino in vonjavo, opranega, gorenjske Gospodinje zadovoljne.

  • Rob je rekel/-la:

    @Dorči,no in o čemu se gre film? O tem,da neprimerni kandidati odvračajo pozornost od dejansko pomembnih tematik,katere se dogajajo v tem obdobju. In ker Kek tega ne more doseči kot politik,bo to dosegel v povezavi z umetniki. In če to prinese spremembo,kar se mene tiče svaka jim čast. Sej v končni fazi Kek ni neumen,tko da je vedel,možne posledice,kdove mogoče bo tudi to obdobje v filmu? Kakorkoli celotna stvar sploh ni nevemkaj,pač malo drugačen poizkus za dosego neke (prepotrebne) spremembe.

  • dorči je rekel/-la:

    Rob, Kek ni umen in ni demokrat saj želi omejiti osnovno politično svobodo. Od pomembnih (??????) tematik pa odvračajo vsi kandidati enako. Kateri že so neprimerni? Jaz vem za enega in njegov frend je Kek.

  • ervinator je rekel/-la:

    Strinjam se s poanto - ljudstvo medijem na splošno preveč zaupa, žal pa je tako tudi med pisci spletnih dnevnikov. Človek bi pričakoval, da znajo spletno pismenimi sami poiskati ali vsaj preveriti določene informacije, ki krožijo po klasičnih medijih, pa temu ni tako.

    O tem sem pisal konec maja, ob pričetku medijske pojavnosti afere Sova. Še bolj kot nad povprečnim zavedenim sem se zgražal nad takšnimi praksami tistih, ki jih javnost prepoznava za intelektualce.

    Zadnji stavek komentarja, da si bralci po prebiranju časopisa (oziroma spremljanju javnih medijev) “ustvarijo javno mnenje”, se zdi alarmanten, vendar realnost je pač takšna. Ne pričakujem, da bo kdaj bistveno drugače. Kot kaže, od spletno pismenih ne gre pričakovati veliko več raziskovalnega duha kot pa od spletno nepismenih.

  • Aschmodei je rekel/-la:

    Kurac, ne moreš prepletat politike in arta. To je navadno sprenevedanje.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Ja, zakaj pa ne. V vam ljubem scializmu, levičarji, smo imeli edino zveličavno umetnost: socialistični realizem.

  • Arh je rekel/-la:

    1tastar: Če bi razumel poanto “realizma” ne bi kvasal take neumnosti. Tisti, ki so mislili s svojo glavo so mislil takrat in mislijo tudi sedaj. Eni pa vedno mislijo tako kot morajo (beri: ablast že ve kaj je prav). Malo poglej v SDS koliko je tam takih, ki so socializmu pravili “ljubi”, s poglavarjem na čelu.

    Ja, definitivno sem levičar še posebej zato, ker si se ti opredelil za desničarja in ker ne razmišljam tako kot ti. Če dovoliš seveda.

    p.s. Če bi se pa ti rešil spon v tvoji glavi bi nehal politično razpredat, ker je poanta komentarja nekje drugje. Četudi mi Jonas gre včasih na živce, ker tako kot Crnkovič na trenutke preveč pameten, se tokrat z njim popolnoma strinjam.

    lp

  • ajša je rekel/-la:

    mah, jst ne vem, kdo je mislu, da je to Resnica…

    sam o kekovem art projektu bi se pa dalo razpravljat… čeprav načeloma nimam nč proti, ampak sam projekt bi verjetno moral bit bolj domišljen… no, bomo vidl!

    to, v kar je pa tale predsedniški kandidat padu… pa… A on sploh ve, kaj je hotu?? mislm, hočm rečt, njegova podoba gutou zdej ni glih nevemkje… prouzprou je booolj doooollll, ne?
    A je on to hotu?? mislm, kr se njega usebno tie…

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Še dobro, da je bil Štern premalo pussy za levico, sicer bi nas izpostavili resni nevarnosti. Nihče namreč še nikoli ni izgubil volitev s podcenjevanjem inteligence levega volilca.

  • Grof je rekel/-la:

    Marjeto alias Ivo spodnji posnetki dokazujejo, da ne govoriš resnice, prav tako pa izgleda da novinarji potvarjajo resnico vseskozi.

    http://www.youtube.com/watch?v=hxsZG_adpBU

  • Legendaris je rekel/-la:

    Jonas! Saj lahko kulturno poveš, ne pa da nas vse skupaj nadreš. Poslušamo pač vsi… tudi tisti, ki mogoče nis(m)o nič grdega mislil (pisali) o “Vesti”.

  • [...] Volkec (in še kdo) pod vprašaj postavil kredibilnost spletnega medija Vest in ko je Jonas v komentarju odgovoril na vse očitke, ki so padli na konto (ne)kredibilnosti medija, v katerem (so)ustvarja in [...]

  • Peter je rekel/-la:

    Kakšna škoda da Štern ne kandidira. Jaz se ne počutim ogoljufanega ampak izgubljenega. Tako dober kandidat je bil…

  • mr_m je rekel/-la:

    Haha, ko kdo kaj zaserje, se vedno izgovarja, da “je šlo za umetnost”….. :-)

    Sicer ga je pa Vest mnogo bolj pobiksala drugje (beri: politična omejenost Severja).

  • BrunoGiordano je rekel/-la:

    Jonas je čist na lep način povedal to kar je res… kratko in jedrnato.

  • Miro C. je rekel/-la:

    Ampak… Tale vest mi je vedno bolj všeč. Komentar, kot velika večina ostalih, bocne v bistvo in v tem primeru pove čist’ vse o ustvarjanju javnega mnenja. Včasih svojega mnenja ni bilo ravno modro glasno oznanjat, še manj pa to javno počet. Dons, kar je evidentno, se vsa ta svinjarija ponavlja. Je pa res da zaenkrat lahko načeloma brez posledic poveš, da cesar pravzaprav nag okol skače in da naj se večina neha sprenevedat, kok lepo ušlihtan da je. Pizda! Bistvo problema pa je, če folk res misli, da je oblečen! Ha! Si predstavljate to sceno!? In jebat mu mater, ampak temu tako tut je. Da mal parafraziram vplivni del “volilnega telesa”, ki mu je danes kao bolje kot pred dvajsetimi leti. Kar zadeva avtonomijo razmišljanja, da se razumemo. ;)

    Grem na kavo. Tisti, k vidite politično zaroto, pomislite kok mora Mooru dogajat, ko plasira svoje dokumentarce. Busheva administracija bi ga najraje živga odrla, pred tem pa še mal’ bebastega naredila.

  • Sonja je rekel/-la:

    BRAVO! Izvrsten komentar!

  • siggi je rekel/-la:

    Kaj je smisel tega komentiranja, če vseeno bere z bobna? Hočete pa prikazat kot da govori iz glave!?
    Vest smrdi

  • Peklenska ura « V koš je rekel/-la:

    [...] Znanstvena sfera je že zdavnaj uspela izobčiti lobistične proti-”raziskave” in poenotiti mnenje o klimatskih spremembah. Kdaj bo ljudstvo spoznalo, da je programirano, in začelo razmišljati s svojo glavo? [...]

  • Li je rekel/-la:

    Jonasov komentar ponovno super!!

  • mr_m je rekel/-la:

    Good point siggi. Spet pretvarjanje in prikrivanje.

  • mr_m je rekel/-la:

    Good point (pa napisan, prebran ali/in povedan) je pa Jonasov point: “Ponavljam, razmišljajte s svojo glavo. ”

    To je to, problem nastane pa takrat, ko je prepričanje nekoga ideološko in politično omejeno brez konkretnih argumantacij in nezmožnost logičnega zagovarjanja svojih stališč. Prav zato pogrešam več interakcije medijev z bralci in gledalci.

  • sanja je rekel/-la:

    meni je pa tako všeč ta Jonasova gorečnost pri komentiranju. Če bi bili vsi govorci takšni, ah, kaj bi.. sanje pač

  • pijano je rekel/-la:

    Dobri ste špica..

  • snifff je rekel/-la:

    Bravo fantje samo tako naprej!