21. september, 2007 | Nejc Jemec

Filmska seja

Parlamentarni odbor je razpravljal o filmski produkciji.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na parlamentarnem odboru za kulturo, šolstvo in šport je potekala nujna seja o zagotavljanju kontinuirane filmske produkcije. V začetku je Majda Širca, poslanka združenja Zares, ki je tudi predlagalo današnjo sejo, ministru Vasku Simonitiju očitala, da ministrstvo za kulturo, kot ustanovitelj Filmskega sklada, svojih ustanoviteljskih pravic ne izvaja dovolj dobro. Kulturni minister je očitke zavrnil in poudaril, da stanje na filmskem področju pri nas ni popolno, je pa daleč od tega, da bi bilo slabo, kakor ga želijo prikazati nekateri. Pri tem je izpostavil veliko število slovenskih celovečercev, ki jih bodo prikazali na prihajajočem Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Večine predlogov na seji niso izglasovali, mora pa Filmski sklad odboru v 30 dneh podati pisno analizo dosedanjega dela in načrtov, tudi glede proračunskih sredstev, z vsemi zakonskimi podlagami.

Sejo je začela Majda Širca.

Majda Širca: “Imamo program za nacionalno kinematografijo, za produkcijo v letu 2007, ampak hkrati ga tudi nimamo.”

V nadaljevanju se je razgovoril kulturni minister Vasko Simoniti, ki se je na trenutke tudi nekoliko ujezil, povzdignil glas, malce sporekel s Slavkom Gabrom in predvsem zavrnil očitke, za katere je povedal, da imajo “malo skupnega z objektivnostjo.”

Vasko Simoniti: ” … in znam zgodovino več kot vsi, ki tukaj sedijo, in to ne mislim nič žaljivega, ampak to je res in to lahko dokažem.”

Sledi še nekaj odlomkov seje, ki je trajala dve uri in pol, na njej pa so na trenutke razpravljali tudi o čem drugem, kot o filmski produkciji. Poleg že omenjenih so v videu zabeležene še besede poslanca LDS Jožefa Školča, v.d. direktorja filmskega sklada Igorja Prodnika, režiserja Mirana Zupaniča in predsednika Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Igorja Koršiča.

Jožef Školč: “Ta diskurz, ki smo mu priča danes s strani ministra, tudi seveda s strani nas poslancev, da ne bo spet kakšnih nesporazumov, ni nič posebnega, žal.”

Nejc Jemec

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
32 x komentirano
  • bojanbo je rekel/-la:

    DEJTE SI PROSIM EN MIKROFON POTEGNIT DO GOVORNIKA (če je možno oz. dovoljeno)

    ker je pa tole res mal monty python varianta, ko začnejo - sredi izpostavljanja teme-problema - streči kavo in čaj (in skalijo razpoloženje, koncentracijo za delo — tle se sprašujem a je to zanalašč, da se ne gre preglobok v resno razpravo… al je hišni gostinski lobi premočen — al te kurci ne morjo spit une čave predno se usedejo, tko k normalni ljudje… )

    me glih ene tolk ziritira kot TV AUDIO pri oddajah, ki vsebujejo izjave tretjih oseb ali intervjuje — špica je enkrat glasnejša (in reklame tudi, seveda) kot govor voditelja ali off, izjave tretjih in intervjuji pa polovico tihejši…

    hvala lepa… grem naprej poslušat video

  • Zigak je rekel/-la:

    Ej, nasvet.

    Prenapet si, pomiri se, pa se boš lahko skoncentriru na govorca. :)

  • Miro C. je rekel/-la:

    Benito Simonitti ga fasal bo v riti. Tale nonšalanca in način razpravljanja Benita Simonittija je v p.m. za oštarijo in nikamor drugam! Poleg tega ne bom pozabil na najpomembnejše: kakšne rezultate pa ima Benito!? Halo! Pa koga ta človek poskuša nategovat. Jebeš mi vse, ampak persono s takimi lastnostmi v svojem teamu ne bi trpel 20 sekund. Ma ne bi niti videl člane mojega teama…

    Kje se najdejo ti desničarji se sprašujem. Tole je neverjetno. Ne morem verjet.

  • klapa je rekel/-la:

    Hvala vesti, ker državljanom prikazuje kakšni idioti vladajo naši kulturi. Kako lahkotno gospod Simoniti nasaja ‘unega ki nima šol’ nikoli pa ne omeni svojega potrčkota Malčiča, ki je vso stvar skupaj s Prodnikom zakuhal, zdaj pa zadnjega prikazuje kot velikega rešitelja. Janša bi se moral zamisliti kako njegovi ministri komunicirajo z javnostmi.
    Vprašam se kako bo Simoniti, v začetku prihodnjega leta, ko bo predsedoval EU, debatiral s svojimi kolegi na festivalih v Berlinu in Cannesu, če bo sploh imel jajca se tam prikaziti. Ali pa bo spet poslal kar Prodnika, ki bo namesto na protokolarne obveznosti hodil na treninge in dirko formule 1 v Monte Carlo.
    Definitivno pa tam ne bo prikazan noben slovenski film, ker pač noben ne bo dokončan in posnet.

  • boxer je rekel/-la:

    Neverjetno, ta Simoniti laže kadar odpre usta. Pa to je nepojmljivo.

    O Prodniku pa ne morem izgubljat besed, ker se mi enostavno upira.

    Treba bo na volitve. Definitivno.

  • xxl je rekel/-la:

    Ja, Simoniti, REKEL SI , da je vse v redu s kinematografijo, si. In to večkrat.
    Pa dobro, a je ta tip res neprestano nasut? Kako laže…neverjetno.
    .
    Zgleda pa, ko da bi se s kom za šankom prepiral.

    Prodnik je pa ko ena miška prihuljena. Ves sladek in otožen igra vlogo žrtve. Tisti, ki ga ne pozna, bi še nasedel. Najbrž se prekleto dobro zaveda, da ga je tko zasral, da ma kar rjavo okol ust… Ne vem, če je v enem letu devastacije kinematografije sploh speljal kakšen postopek na zakonit način?

    Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije se je očitno pogreznilo v gostilniški primitivizem, spletkarjenje, žalitve, podmizne kupčije in nezakonitosti.

    Žalostno.

  • Miro C. je rekel/-la:

    Komedija… Tole pa je komedija brez primere! Benito govori o sredstvih med 20:50 in 20:58: “Piše, piše! Poišči mi tam…” sikne Prodniku. In leg ga zlomka. Benito je nenormalno zagledan vase. Človek sliši tisti smeh, ki se širi med komisijo v nekem svojem in samo njemu razumljivem kontekstu. Prodnik dejansko je pudeljček. Ko bi bil vsaj od koristi.

    Ma kako zelo me zanima ali bo Janša tudi njega “odstopil”. Ko je že tako zelo pomemben sds-jevec… Oh ja…

  • xxl je rekel/-la:

    Poišči Oproda! Ha ha ha ha ha!

  • medek je rekel/-la:

    Na Vesti imate pa že za celo komedijo posnetkov :)

  • Q je rekel/-la:

    ….ne morem verjeti!

    Išči, išči!!!!!

  • janko je rekel/-la:

    … sto ali dvesto milionov smo dali ;) … hehehe

  • fifi je rekel/-la:

    Sprašujem se, ali so nas novorevijaši ves čas prinašali naokoli? Kot kaže, so v resnici igralski krožek… Na srečo amaterski.

  • beee je rekel/-la:

    Neverjetno. A je to sploh možno. Kakšen neverjeten kmetavzar.

  • sproscena.slovenija@gmail.com je rekel/-la:

    Komentar k videu 2:
    Vasko in Prodnik, ali bolje rečeno Fiasko in njegov Oproda izgledata kar lep par. Zanimivo je, da glede na vse skupaj, Oproda sedi levo od svojega gospodarja.Ton govorca je ohol in vzvišen, pa mi ni čisto jasno na podlagi česa. Morda je stol višji od ostalih.
    Fiasko v vsem vidi zaroto. Kako čudno, vse delo te vlade je brez vsebine. Pokažite nam kaj ste vsebinskega naredili, razen funkcij, ki ste si jih administrativno v zanosu maščevanja razdelili. V vsaki kritiki tega dejstva, kot rad reče Stanko, pa vidite zaroto. To je prelahko in preprozorno.
    Na letošnjem filmskem festivalu naj bi bilo 38 filmov in da je to dokaz, da produkcija ne tone. Iz priloženega na tej strani je razvidno, da so vsi pomembnejši slovenski filmarji že povedali svoje. Kdo je torej posnel teh 38 filmov, če so ljudje, ki so v prejšnjih letih pobirali nagrade, povedali, da je vse skupaj eno sranje in da vse stoji. Nekateri drugi torej. Zakaj o njih nič ne slišimo ? Zakaj se ne prikažejo ? So to morda Janševi propagandisti, ki nas bodo zdaj razsvetlili s svojimi umotvori. Bomo morda gledali partizanske, khm… pardon domobranske filme iz II. SV ? Je to morda Možina s štetjem kosti ? Je to morda Dežman, pardon Rainman s svojo razlago stvarjenja sveta ? Ta festival bo zanimiv.
    Fiasko in Oproda, kot dokaz za veliko produkcijo ni število filmov. Tega je lahko doseči, predlagam še enega: uro in pol praznega celuloidnega traku naj steče skozi projektor, naslov pa naj mu bo tema. Tak film bo za vse strani, vsak si bo lahko predstavljal svoje. V njem se bo našel črn kler, v njem se bo našel Fiasko, saj bo imel potem 39 filmov na festivalu, v njem se bo našla levica kot simbolika teme slovenskega filma v zadnjem času in vsi bomo zadovoljni. Gledalci pa si bomo lahko odpočili oči po gledanju prejšnjih 38 vladnih filmov.
    Rezultat je toliko in toliko filmov. Buča, rezultat je lahko samo 1 odličen film in ne 100 sranj.
    Najboljša pa je razlaga, kako je najlažje priti skozi življenje tako, da nič ne narediš, najtežje pa tako, če si zato, da bi nekaj naredil. Lepo, da se tega zavedaš Fiasko, ampak zakajpotem tega tudi ne delaš. Npr. kakšen je efekt zadnjih let tvojega gospodarjenja na MZK ? Več užaljenih konferenc ?
    Okrog minute 12:20 končno svojo vlogo dobi tudi Oproda, ko Fiasku zmanjka spomina in se vehementno obrne na levo in od podanika zahteva: “…no kdaj je bil sprejet…”, sledi zanimiv backswing levega kulturniškega pramena, to bi kak filmar najbrž ponovil še 3x v počasnem posnetku, ker se zadeve res ne da zrežirati, tako pristna je, po prejetju zahtevanega odgovora pa samo še komentar:”…no…”. Odličen kader. Vredno ogleda.
    Pove nam, da je minister naklonjen filmu, ne pove pa, kateri.
    Tam okrog minute 20:20 se Fiasko raztogoti, iz njega začne liti bes, skozi oči se mu plazi srd, s kazalcem začne udrihati po nič hudega sluteči mizi in razpravljati o užaljenosti tistih, ki v časopisih pišejo čez njega. Izgleda pa, da je s svojim govorjenjem užalil samega sebe in kot, da je jezen na samega sebe. Tudi ta del je zanimiv za gledalca.
    Sledi cunami, ko se spomni na AV sredstva. Yes, dajmo, yes, še, spit it out, yes, bam, na, še desno lice, yes, bam. Komična je ponovno scena, ko na oder stopi Oproda. Fisako:”…piše, piše, poišči mi tam…” in Oproda začne hitro brskati po listih, kajti po spominu kakopak ne more. Sledi teatralno ponavljanja, to je, to je, to je, ki je klasična finta, kako med govorom pridobiti nekaj sekund za razmislek, ne da bi dramatična napetost padla. Tam nekje v daljavi se zaiskrijo hudomušne oči Gabra s hudomušno ponudbo o odprtju okna. Taki vložki v tragikomediji naredijo “mojo”. Oproda mu z leve očitno ni našel teksta, mu ga pa zato ponudi z desne gospodinja. Z desne prihaja vedno rešitev. No, vsaj zadnja leta… Hi, hi. Ko vsi skupaj v tekstu, ki bi ga morali poznati vendarle najdejo kar je Fiasko želel navesti, najbrž kot dejstvo, odvrže papir, ki poleti v levo čez mizo, Oprodi skoraj v glavo, Širca pa si malo razrahlja ovratnik in pogleda proti Bogu. Tragikomedija pa se nadaljuje. Gaber si je vmes malo ogledal dogajanje na ulici. Fiasko pa je vse skupaj še vedno jemal zelo zares. Oproda nima več kaj dodati.

  • jože je rekel/-la:

    ej, sproščeni, kaj pa če bi ti kar svoj blog odprl…

  • Drago je rekel/-la:

    Če pogledam to “Filmsko sejo” in “LDS in Vasko” mi postane jasno, kdo bo prvi izvedel od JJ, da mora sam odstopiti !!!

  • doajen je rekel/-la:

    Toliko arogance, nepotizma, vzvišenosti in narcisoidnosti pa še ne…. Vaskomir, odstopi se čimprej…

  • Tine je rekel/-la:

    Predlagam, da v bodoče začnete sejo odbora ob 7h zjutraj. Menim da tako zgodaj še ni nabasan.

  • beee je rekel/-la:

    Ha ha Tine, bingo!

  • Za narodov blagor je rekel/-la:

    a delajo tam kaj alkotesta pred dvorano predno jim dovolijo vstop?

  • Zmago je rekel/-la:

    To je bil pa boljši nastop kot v kateremkoli slovenskem filmu zadnjih petnajst let. Tele naše filmarske šleve bi se še lahko kaj od Vaskota naučile, bi vsaj kaj imeli za gledat.

  • cervantes je rekel/-la:

    Fiasko izgleda kot član osnovnošolskega dramskega krožka v Šentjerneju, ki igra Don Kihota.

    Zanimivo, da občasno napizdi ob njem sedečega Sančota Panso, čeprav izgovarja besede, ki mu jih je na list napisal prav Sančo.

    Zakaj so volitve šele drugo leto…

  • Kaktus je rekel/-la:

    Simoniti uliti, slabih živcev! Kako se bo to končalo?

  • cervantes je rekel/-la:

    Zanimivo je tudi, da je Simoniti še posebej grob in žaljiv predvsem do žensk. Tako tu na tej seji, kot v parlamentu na splošno. Kaj že pravijo psihoanalitiki v zvezi s takimi primerki..?

    Gaber mi sicer nikoli ni bil preveč všeč, ampak proti temu osebku je pa izpadel totalno superiorno. In to na inteligenten in duhovit način.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Tine, ti si pa optimist. Človek je namreč takrat, ko ni nabasan, še bolj siten.

  • cervantes je rekel/-la:

    …še par kuriozitet o Igorju Prodniku, človeku z močnimi obrvmi, ki prišepetuje ministru, občasno pa ga minister napizdi:
    diplomiral na AGRFT, potem baje v tujini snemal pornografske filme (ko so ga to vprašali, je rekel da ne odgovarja na zasebne teme), režiral nekaj kratkih filmov, ki so ostali neopaženi, režiral videospot za country kantavtorja Pidžija, zelo je povezan s Cerkvijo, na Ministrstvo za kulturo prišel okoli leta 92 na povabilo takratnega ministra Capudra (o katerem je še prej baje posnel dokumentarec), ki je tudi zelo blizu Cerkvi. Postal njegov svetovalec za film, sledila je prva huda kriza slo filma.
    Potem “kazensko” premeščen na oddelek za knjižnice, kjer so mu očitali zlorabo javnih sredstev, baje so ga večkrat obiskali kriminalisti.

    Z Janševo vlado je nenadoma postavljen na najvišje pozicije v Republiki Sloveniji, kar se tiče audiovizualnih medijev :
    je Direktor direktorata za medije RS, Predsednik nadzornega sveta Viba filma, na Filmskem skladu opravlja izmenično takorekoč vse funkcije: od predsednika Nadzornega sveta do v.d. direktorja.
    Znan je po nezakonitem odstavljanju in nastavljanju kadrov in direktnem vmešavanju v vsebine scenarijev in filmov.
    Govori se, da lahko počne kar hoče, ker je član Cerkve Kristusovega groba (ali nekaj podobnega), ki je zelo vplivna v trenutni Vladi.

    Dve tožbi zoper nezakonitosti za katerimi je stal, sta baje že dobljeni, vlagajo se nove.

  • Kaktus je rekel/-la:

    @cervantes
    Potem lahko pričakujemo filme z podobniomi naslovi:

    Življenska zgodba Franca kardinala Rodeta.
    Vloga cerkve pri osamosvojitvi!
    Škof Rožman in njegova vizijia Slovenije!

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    Vasko se bori z mlini na veter…

  • cervantes je rekel/-la:

    jaz sem za alkotest na vhodu v parlament.

  • cro_hot je rekel/-la:

    Priliko sem imel gledati na nacionalni TV klobasanje nabasanega Nika Grafenauerja in ne vem, zakaj me Simoniti tako prekleto spominja nanj…

  • delavec Joe je rekel/-la:

    Simonitii in Prodnik….ne morem verjet svojim ocem.

    Kaksna neverjetna kmetavza….!!??

    A ta vlada res nima nikogar vec??

  • Zmajček je rekel/-la:

    Zgodilo se je pred 31.leti na današnji dan, dne 4.maj

    RES JE !
    NA DANAŠNJI DAN JE PRED 31.temi LETI UMRL DRAGI JOSIP BROZ TITO !