24. september, 2007 | Denis Sarkić

Hrvaški pogled

Akademik HAZU-a Davorin Rudolf o reševanju mejnega vprašanja.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, profesor pomorskega prava Davorin Rudolf po gostovanju v oddaji Vroči stol na TV Slovenija za Vest komentira reševanje mejnih sporov med Slovenijo in Hrvaško.

Denis Sarkić

P.S. Zaradi “hitrosti” oziroma ažurnosti objave se vsem, ki ne razumete hrvaškega jezika, iskreno opravičujemo in vam obljubljamo, da bomo v doglednem času prevedli prispevek. Hvala za razumevanje!

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • tado je rekel/-la:

    Če si slovenec govori slovensko.
    Brez skrbi da bo te razumel.

    Seveda hočejo mednarodno sodišče,ker je tam tudi politika not in
    EU,ki pa je bolj na strani Hrvaške.

    Podnapisi!

    ajde

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Ker sem komaj naprosil akademikovih pet minut, sem se mu seveda prilagodil tudi jezikovno. Nimam pa občutka, da sem klonil kot Slovenec!

  • Jernej je rekel/-la:

    Lepo da se še kakega akademika kaj vpraša. Pohvalen prispevek. Kar se pa tiče jezika pa zgleda, da znamo slovenci hrvaško samo med poletnimi počitnicami.

    Jernej

  • 1tastar je rekel/-la:

    Če malo pogledate po hrvaških naslovih, tam ni druge avtoritete za pomorsko pravo, le Davorin Rudolf.

    Njega spraševati o meji je tako, kot če bi Edvarda Kardelja spraševali in pričakovali, da bo negiral TOZDe

    Hrvaška vlada pa na kopni meji dela čisto protipravno..

    Zakaj bi se pa mi potem držali prava ravno v Piranskem zalivu.

    Kurc, pa mednarodno pravo!!! Delajmo po balkansko kot Hrvati!

    Glej:

    http://1tastar.blog.siol.net/2007/09/14/piranski-zaliv/

    Po mednarodnem pomorskem pravu pravijo, odkar paktirajo z Janšo, da to ne gre.

    Gre pa po balkansko. Saj imamo za sabo NATO, če nas bo Hrvaška zato napadla.

  • siruche™ je rekel/-la:

    Najprej naj komentiram Vroči stol. Opazna je bila nizka kvaliteta zvoka, ko je Vodušek imel intervju z Ruplom. Glede na to, s kako tehniko razpolagajo na RTV-ju, je to nedopustno.
    Na koncu oddaje so bili prikazani le odstotki glasovanja, ne pa tudi število glasovalcev. Najbrž je cifra bila manjša kot pred 2 tednoma, ko jih je glasovalo nekaj čez 2000. Zakaj ima oddaja, ki poteka v prime time-u, tako majhen odziv pri gledalcih, ne ve najbrž niti Gerič.
    Vodušek je tokrat povabil občutno preveč gostov (8) za enourno oddajo. Med njimi sta bila celo 2 iz SD-ja.
    Zmenimo se glede izhodišč in pojdimo na haaško sodišče. Verjamem, da bo to sprejelo odločitev, ki bo v korist obeh držav. Slabše od sporazuma Drnovšek-Račan ne more biti.
    Bravo Denis, za dober intervju. Za tiste, ki niso razumeli, bi lahko dali španske podnapise. Baila, baila, baila… Srečno!

  • 1tastar je rekel/-la:

    Hitro se učite hrvaško! Bo grozno, če bo po Grimsovo na TV Rudolf odpiral gofljo, slišal pa se bo bariton kakega mladega slovenskega igralca.

    Sem za podnapise, ampak ne zato, ker ne bi razumel hrvaško ali srbsko, rabil bi jih tudi pri Slovencih. Saj razen Maria in še par voditeljev informativnih oddaj, ne razumem, kaj momljajo, kot da bi govorili med kosilom.

    Kar pa se znanja hrvaščine tiče, sem zgrožen, da današnja mladina nič ne razume. Pa še drugega jezika se brani. Ko bo Hrvatska enkrat v EU, bo prav zabavno, kako se bosta Zagorec in Prlek med sabo v polomljeni angleščini pogovarjala.

    Kaj potem delate poleti na morju? Bo kmalu izšel o Slovencu v Dalmaciji podoben vic, kot sem ga videl o Amerikancu v Franciji:

    V restavraciji naroči z jezikovnim priročnikom v roki. Potem pa mu na krožniku prinesejo šivalni stroj.

  • andlen je rekel/-la:

    Dokler se ne razčisti hrvaške NDH zgodbe (Hitlerjeva zaveznica kljub porazu pridobi velika ozemlja, ki nikoli v zgodovini niso bila pod hrvaško jurisdikcijo, vsa NDH zgodba pometena pod preprogo), je nedopustno kakršnokoli dogovarjanje o razmejitvi.