25. september, 2007 | Denis Sarkić

Šef sveta za program

Predsednik programskega sveta RTV SLO Stane Granda za Vest.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednika programskega sveta RTV Slovenija Staneta Grando smo slučajno “ujeli” med sprehodom po Čopovi ulici v Ljubljani in to ravno na dan ob 2. obletnici referenduma o zakonu o RTV SLO ter mu seveda nemudoma pred kamero zastavili nekaj vprašanj v zvezi z razmerami na nacionalni televiziji. Gospod Granda žal ni mogel reči ne, zato je pogovor kaj hitro stekel v pravo smer.

“… moj vtis je, da gredo stvari navzgor, da smo že zdavnaj dosegli, da se stvari obračajo na boljše, seveda je pa še zdaleč od tega, da bi bili lahko vsi zadovoljni …”

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
11 x komentirano
  • Harry je rekel/-la:

    Super intervju Denis - v tem posnetku je ton tvojega glasu bistveno boljši v primerjavi s tem kar sem ti nekaj časa nazaj poočital. Še vedno oster in pronicljiv ampak zelo korekten. Glede vrstnega reda posnetkov na you-tube, Drugi zadetek z iskalnim pogojem “Janša” je pa njegov polomljen govor z Bleda, kjer ne zna reči niti Nuklearna elektrarna Krško - kar je dejansko še slabše.

  • medek je rekel/-la:

    In zakaj Stane “Granata” te svoje organizacije v znanosti ne prelije v prakso?

    Kje pa je parkiran Ferrari?

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    A sem prav razumel, da torej Granda nima nič s kodeksom? Še vedno pa je kodeks, takšen kot smo ga tu imeli priložnost spoznati, navadna neumnost.

  • Abakus je rekel/-la:

    Granda je zelo dobro povedal glede Turbo folka, da ne sodi na TV SLO.

  • Klemzo je rekel/-la:

    Ja ta pleteniči čist v stilu SDS politikov, sam mogoče v mehkejših tonih. Populistični stavki kr letijo iz njega:

    Kdaj zdavnaj smo dosegli dno? “Gledalci so se mnogokje vrnil.” Ja, v
    velikem deležu pa razbežal stran!! O tem nič. Dosti stvari sam gledam
    zaradi konstantne doze šokov & smeha v večini informativnih oddaj. Vladimir kot avtor nedavnega Utripa. V katerem je govora predvsem o Vladimirju. On je Mr. RTV-notranja politika. Za dinarce, ki dobi, mu
    neaktivnosti ne moremo očitati, je povsod. Gledamo pa Vido ob petkih ob polnoči z skupinico najmanj zgovornih ljudi. Super, da se dedemonizira poklic smetarja in čistilke, samo čajanka z njima ne naredi nujno gledljivo TV, ne glede na to, kako se novinarka trudi. E+ model dobi omizje z radijci, za primerjavo. Še vedno diši po kazni. In je veljala za neprizanesljivo do prejšne oblasti.

    Nazaj h Grandy. “Vendarle vsaj trend v Hiši je, da (nej) grejo stvari na boljše.” Kakšen stavek je to?! Samozavest v primerjavi s komercialko. A se mu je zmešal? V katerih segmenti? 2 sta izpostavljena skozi intervju (katoliška vera, narodnozabavni program), dodajmo še leta po 2. sv. vojni..

    “Vsak direktor si zbira svoje sodelavce.” Novinarska avtonomija se je zreducirala na en stavek. Najboljše kadre pa označi za užaljene in pod stresom. Pripeljati je seveda potrebno mlade neizkušene in nepopisane ovčice, zaželjen dvopredmetni študij teologije in novinarstva. Več reklam za ‘manjšo’ naročnino? Še ena nova, niso omenjal v brošurcah!

    Od tu naprej sledi dolg populistični klopčič o željah gledalcev, skrbi za manjšine, ruralni kulturi in mestni drhali, ‘če ti ni všeč ne glej’ filozofiji ter znanstvenih cvetkah. Kar razjasni vsako dilemo, izbor odgovora je seveda poljuben. Primer je duhovni program, glede na odstotek ‘želja’ brez dvoma pretirano obširen. A.k.a skrb za manjšine in različne segmente. Zastopanost drugih ver skoraj nična. A.k.a gledamo na razmerje v družbi. Narodnjaki seveda. Če hočete večjo mero alternativne glasbe, pojdite brati npr. Kafko. Me zanima, katerih pisem je dobil več, od športnih navdušencev ali od nepokretnih verujočih starostnikov? Ne ve, pod kaj spada znanost, Sveto in svet je očitno informativni program. O kodeksu in spodobnosti ne bi zgubljal besed.

    In na koncu, da ga ni sram postaviti Gustinčiča kot enostaven primer nepobalinskega novinarja. In kot dokaz sedanje neodvisnosti RTV. Ni bilo pritožb glede njega, bile pa so pritožbe OD njega. V kolikor bo stanje takšno še naslednjih 5 let, se bo od Hiše poslovil tudi on. In peščica preostalih kvalitetnih zaposlenih. V primeru spremembe na volitvah bi ponovil besede Balažica o prepleskanju v drugo barvo. To bi me moralo veseliti. Očitno ustvarjajo levičarji (pri nas) boljši program. Vendar, če bo ta vezan neposredno na volitve, bomo na koncu na zgubi vsi gledalci, mnogi zaposleni in program sam. In samozavest bo izhlapela v trenutku.

    P.S. Nekje vmes omenja strokovna mnenja in ocene o izboljšavi programa. Ponovno, o čem človek govori?!

  • Kaktus je rekel/-la:

    Jaz mislim da bi lahko predvajali več programa z versko vsebino!
    To je prihodnost naše RTVSLO!

    Če vam pa že ni všeč RTVSLO, lahko pa berete knjigo, sej ni panike. (aja sam za naročnino vas obiramo)

    “Nižja naročnina” = več reklam, slabša gledanost, slabši program, več ponovitev

    Nevem kam to pelje! (predlagam več prenašanj maš RKC, pomoje bi blo najboljš da bi kr uvedli kanal RKC)

  • ervinator je rekel/-la:

    Hvala za tale intervju! Granda je sam poskrbel za živahen tempo. :)

  • Harry je rekel/-la:

    Granda - predsednik programskega sveta po funkciji verjetno nima s kodeksom nič - on je odgovoren za program in ne način dela.

    Kodeks je bil baje (po intervjuju z Marcelom Štefančičem jr. objavljenem na http://www.vest.si umaknjen - torej je Guzeju nekdo le rekel, da ni potrebno pretiravat - če je informacija Štefančiča verodostojna in dokončna.

    Kar se pa tiče zmanjšanja RTV prispevka je bil pa Granda zloooooo pameten - rekel je da je naročnina realno nižja 4% letno - to je tisto o čemer smo tisti, ki nismo padali na Grimsove fore govorili - to je zgolj posledica inflacije (in še nekaj drugih vplivov - s tem da je 4% zaokrožena številka). Nominalno ostaja rtv naročnina enaka ali višja - ne sledim na decimalko.

    Vse ostalo je pa stvar okusa - včasih sem pred tv presedel nekaj časa - predvsem ko so bile na sporedu razne simpatične nanizanke - in v končni fazi Biskvitki, Super medo in Hrabri mišek niso bile slabe Risanke. Danes ne pogledam več niti vremena niti dnevnika. Rečem samo še “Pišuka Poldi” preverim vreme na internetu, preberem tekoče novice na BBC in mi je popolnoma dovolj.

  • jakob je rekel/-la:

    Bo dr. Granda Guzelja s toyote okrcal???

  • david je rekel/-la:

    dajte pozabit že na to rtv naročnino. pol evra gor ali dol. nima veze.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Saj ne gre za pol evra, pač pa za prozorno laž. Če ti nekdo tako prozorno laže, a obenem ima škarje in platno tudi pri drugih odločitvah, ki niso tako na očeh, te malo zaskrbi, kakšno bo življenje jutri.

    Če bi Bush bil texaški cowboy, se nihče ne bi smejal šalam o njem. Ker pa ima prst nad rdečim gumbom, pa mu vsi zaskrbljeno gledamo pod prste…