26. september, 2007 | Denis Sarkić

Ukinimo cenzuro!

Zbranih je 438 novinarskih podpisov za peticijo zoper cenzuro medijev.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Od 10. do 22. septembra je 438 slovenskih novinark in novinarjev podpisalo peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji. Trnovo pot sta z njo začela novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc. Kot sta zapisala na spletni strani Peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji je: “Poglavitni vzrok za podpisovanje peticije je dejstvo, da je sedanja slovenska vlada zlorabila pomanjkljivosti medijske zakonodaje, ki je bila sprejeta v času prejšnjih vlad. Hkrati je že na začetku mandata spremenila oba medijska zakona. Želja politike po obvladovanju medijev v Sloveniji ni nova, razmere v številnih medijih pa kažejo, da se v zadnjih nekaj letih pritiski na novinarsko svobodo krepijo. čeprav je sporočilo peticije kritično predvsem do vlade, njeno opozorilo velja vsem političnim silam in lastnikom medijev v državi. Peticijo smo poslali na več kot 320 naslovov v tujini. Med drugim voditeljem držav članic Evropske unije, mednarodnim organizacijam in številnim tujim medijem. Podpisi se od srede, 26. septembra 2007 dalje, v času uradnih ur zbirajo na sedežu Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije na Wolfovi 8 v Ljubljani. Kot pobudnika sva se po uspešnem začetku podpisovanja peticije odločila, da za nadaljnje zbiranje podpisov pooblastiva novinarsko društvo in sindikat.”

Na začetku zbiranja podpisov se je Vest pogovarjala z novinarjema v Ljubljani.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
96 x komentirano
  • markopigac je rekel/-la:

    Denis, Vladimir Vodušek je podpisan? Ti si podpisal?

  • marjeto je rekel/-la:

    a pol bomo mel necenzurirane cajtnge ?

  • Farad je rekel/-la:

    Ja itak, da je Sarkić podpisal, zraven pa še vsi novinarji Vesti.si, Dnevnika, Studia city in Metelkovega vestnika, ki so tako zelo cenzurirani pri opravljanju svojega novinarskega dela. Ne smemo seveda pozabiti sive proLDSovske ˝eminence˝ g. Miheljaka.

  • pijano je rekel/-la:

    To je lepa cifra pohvalno .

  • cro_hot je rekel/-la:

    @Farad - tvoja električno kapacitivnost.je precej SDSovsko nafilana…morebiti si pa za štose in čakaš na podpis pluralnega novinarja iz Demokracije.

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    @ markopigac

    Ka si ti nor?????? Vodušek????

    Sem, ker je moje mnenje, da je novinarski poklic vreden spoštovanja ne pa cenzuriranja in političnih pritiskov!

    @Farad, če bi znal brati, bi videl, da smo z Vesti podpisali le trije, tako da ne bluzi preveč…

  • Pinoy je rekel/-la:

    Če je Demokracija pluralna, sem jz papež… Bl neumnega časopisa v Sloveniji ni, če ne štejemo Dela ;-))

  • ervinator je rekel/-la:

    Res je, imena podpisanih veliko povejo. Podpisniki si seveda želijo redne zaposlitve, nekateri že desetletja. Ampak roko na srce, to so slabi novinarji, šrot. Čudi me, da jih sploh ima toliko status novinarja.

  • medek je rekel/-la:

    Vidiš, pa si se le udeležil “kolegialnih” volitev :)

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    @ ervinator

    Večina jih je kar eminentnih novinarjev (samo na hitro trije - Gustinčič, Hladnik-Milharčič, Poglajen), redno zaposlenih jih je tudi veliko. Prehitro sklepaš, lahko pa ti po svojem izboru na hitro navržeš tri eminentne novinarje v Sloveniji? Pa ne mi rečt, da na tem seznamu ni nobenega!!!?

    @ medek

    Volitve in referendumi so eno, peticije pa nekaj drugega….

  • Abakus je rekel/-la:

    Miheljak peticije ni podpisal, je pa drugače med podpisani Aleš Kocjan, ki je še pred kratkim delal na Demokraciji zdaj pa je na Radio Slovenija (po zaslugi Vasleta je presedlal na RA SLO).

  • nada je rekel/-la:

    Glede na to, kaj nam novinarji ponujate v zadnjih letih…..da krepite in spodbujate amoralnost,hujskanje in anarhijo bi veljalo vse podpisnike osvoboditi “tlake” takoj z odpustkom ! Postanite svobodni novinarji, ustanovite svojo časopisno hišo in dokazali boste svoje kvalitete ….sebi,bralcem, gledalcem,državljanom ! Naj se posedanje za šankom spreobrne v ustvarjalnost……za denar.

  • jani je rekel/-la:

    zdaj bi pa bilo lepo prebrat kje se to zatiranje svobone besede izvaja in kako…ej,res sem firbčen

  • ervinator je rekel/-la:

    Iz mojega komentarja je “tik pred oddajo” izpadla beseda večina. Res je, med podpisniki je tudi kakšen ugleden novinar.

  • nogavička je rekel/-la:

    Jani, spet jih boš poslušov.
    Če lohk ti rečeš vse kar ti pade na pamet, še ne pomeni, da veš vse kar bi lahko in/ali moral vedeti.
    Kako se pa “zatiranje svobodne besede izvaja” pa je bilo povedanega že kar nekaj. Če bi bral zapise na tej spletni strani manj selektivno in/ali bolj poglobljeno, bi nemara kaj o tem tudi že vedel.

  • jani je rekel/-la:

    nogavička,sem kakršen sem..radovedno bitje ki si rad zadeve ogleda iz vseh kotov…in ki je prav alergično na omejevanje svobodne besede…zato ker mu je bila omejena svoboda svobodne besede že pri 18ih…
    torej bo kaj konkretnega, al….

  • 1tastar je rekel/-la:

    Nisem našel slovenske definicije. Morda zato slovenski mladolevičarji ne vejo, kaj je cenzura. Potem pa udrihajo kar na pamet. (Če se komu ljubi, naj prevede)

    Cenzura (lat. censura - procjena imetka, ocjena). Cenzura obuhvata službenu kontrolu javnih publikacija (novina, knjiga), kaznenih djela, filmova, radio emisija, TV emisija itd., da bi se spriječilo objavljivanje ili propagiranje nečega što vrijeđa javni poredak, moral, što je štetno po interese države, vladajuće klase i privilegiranih krugova, što dovodi u opasnost uspjeh ratnih ili diplomatskih napora. Nekad se štampane stvari, programi i slično cenzuriraju prije objavljivanja (preventivna cenzura), a nekad tek poslije objavljivanja (suspenzivna cenzura). Cenzura se katkada naziva i sama ustanova koja vrši funkciju cenzuriranja. Književnu cenzuru u današnjem smislu uveli su crkveni koncili (Prvi nicejski koncil 325., koncil u Efezu 431.) zabranom nekih tekstova kao dogmatski neispravnih, heretičkih spisa. Praksa osude spisa štetnih za vjeru i morala nastavljena je i u Srednjem vijeku.

    Me zanima, katero od gornjih oblik cenzure so podpisniki zasledili v Sloveniji.

  • nogavička je rekel/-la:

    … ja, kako se “zatiranje svobodne besede izvaja” pa je bilo povedanega že kar nekaj. Če bi bral zapise na tej spletni strani manj selektivno in/ali bolj poglobljeno, bi nemara kaj o tem tudi že vedel.

  • nogavička je rekel/-la:

    1tastar, Denis jih je poslušov, ker je z Rudolfom govoru v hrvaškem jeziku; ti pa … “Kar pa se znanja hrvaščine tiče, sem zgrožen, da današnja mladina nič ne razume. Pa še drugega jezika se brani. Ko bo Hrvatska enkrat v EU, bo prav zabavno, kako se bosta Zagorec in Prlek med sabo v polomljeni angleščini pogovarjala” … kar konkretno.

  • nogavička je rekel/-la:

    1tastar, ti bom pomagal z nam bližlim virom in višjo jezikovno avtoriteto, torej SSKJ: cenzura -e ž (u) uradno pregledovanje javnosti namenjenih del: opravljati cenzuro; dati, poslati članek, rokopis v cenzuro; pog. ne vem, če bo šel spis skozi cenzuro če ga bo cenzura odobrila; filmska cenzura; preventivna cenzura časopisov; uvedba cenzure nad radiom in televizijo / pisemska cenzura // urad za tako pregledovanje: biti v službi pri cenzuri / cenzura je članek zavrnila * rel. cerkvena poboljševalna kazen.
    Kaj pa katero od teh?

  • Abakus je rekel/-la:

    Iz zgornje definicije, ki jo je našel 1tastar bi lahko za cenzuro primer pisateljice Brede Smolnikar, ki so ji prepovedali, da je prodajala neke knjige. No na koncu se je sodišče odločilo, da lahko Breda Smolnikar prodaja svoje knjige in v sodbi zapisalo tudi to, da je zadeva Smolnikar primer cenzure.
    Samo tega podpisnik peticije niso zasledili, ker oni pač gledajo bolj nase za pisatelje pa jim ne gre kaj posebaj.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Nogavička, hvala za trud!

    VEST.si pa ni tista, kateri bi verjel. Je preveč enostranska.

    Za jugonavdušence bom pa še kaj hrvaškega objavil, lahko pa tudi У ЋИРИЛИЦИ!

  • Abakus je rekel/-la:

    @1tastar

    A lahko poveš svoje mnenje o cenzuri nad pisatelji. Pa ni potrebno ravno za Slovenijo ampak recimo o cenzuri nad Salman Rushdie, ki je prejel celo versko fatvo iranskega verskega voditelja, ki je zahteval smrt tega pisatelja.

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    Pritiski na novinarje???…lahko kdo to bolj nazorno obrazloži. A z izgubo službe in prerazporeditvijo na druga delovna mesta? Ker se nekatere novice ne objavijo? Za kakšne “svete krave” se imajo nekateri. Ne razumem zakaj nekateri novinarji mislijo da ko enkrat pridejo v svoj peskovnik da bodo potem celo življenje ostali v tem peskovniku in ostalim metali pesek v oči. Če gremo po tej filozofiji je vsak zaposlen pa kjerkoli je že, deležen pritiskov.

  • Arh je rekel/-la:

    @Štajerski Pero

    Ah nima smisla ti razlagat. Pač ne vidiš ne slišiš. Zgodb je mnogo samo na RTV in v Demokraciji jih pač ne objavijo - cenzura. Objavijo jih pa drugje.

    Ker se nekatere novice ne objavijo?
    Ja vidiš po definiciji: uradno pregledovanje javnosti namenjenih del. Si morda kdaj pogledal kakšne novice se pregledujejo? Nestrokovne ali politično nepravilne? Moja trditev je: objavijo se samo politično pravilne. O strokovnosti pa bodo novinarji povedali in glej ga zlomka veliko jih podpisuje to peticijo. Ah ti nestrokovni novinarji …

  • Zmago je rekel/-la:

    Vsi “cenzuriranci” naj se pač združijo in ustanovijo svoj časopis, tednik, stenčas, ali karkoli pač že in naj se tam dokažejo s svojim novinarstvom in ostrino misli… če so tako dobri, kot mislijo sami, jim bo že uspelo. Drugače pa se bo treba počasi navadit, da povsod odloča tisti, ki da na mizo denar. In če ti to ni všeč odideš in poskušaš na svoje. Ali pa propadeš. Naravna selekcija pač. Zakaj bi pa morali podpirat nesposobneže?

  • Abakus je rekel/-la:

    Ampak če bi ostajala naravna selekcija na RTV bi bil boljši program. Ali pa je na RTV toliko lenuhov, nesposobni pa ustvarjajo program.

  • echtes je rekel/-la:

    http://www.vest.si/2007/09/01/prva-reakcija/
    http://www.vest.si/2007/07/11/sta-cenzura/
    http://www.vest.si/2007/07/05/zgodbi-z-vala-202/
    http://www.vest.si/2007/06/01/cigav-je-medij/
    http://www.vest.si/2007/05/30/novinarska-anatomija/

    Tole je nekaj člankov na vest.si, ki se tičejo novinarske avtonomije in svobode. Pritisk na kulturne delavce je sicer po mojem mnenju viden tudi v zgodbi filmskega sklada. Ali te pritiske štejemo pod cenzuro ali ne, je očitno ključni problem nekaterih tukajšnjih komentatorjev. Dvomim pa, da so ‘žrtve’ v omenjenih člankih povezane s komunistično partijo.

    > VEST.si pa ni tista, kateri bi verjel. Je preveč enostranska.
    Temu jest rečem ugotovitev na kvadrat. Pripomnil bi samo to, da osebno ne verjamem nobenemu mediju. Kritičnost se mi zdi ključna pri sprejemanju informacij iz vsakršnih medijev.

  • Zmago je rekel/-la:

    Imaš prav, je najbrž res nekaj na tem, zakaj je ta kombinat tako popolnoma zanikrn.

  • ervinator je rekel/-la:

    Dokler se na najbolj uglednih medijih izvaja tovrstna “cenzura”, ni nič narobe, saj so se na tak način odkrižali že množice slabih delavcev s statusom novinarja. Mogoče je pritiskov še premalo, saj Mija Repovž na Delu še kar vztraja in vztraja. Ne vem pa za niti enega dobrega, da bi zapustil Delo ali RTV Slovenija.

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    § Arh
    O vidim in slišim …vendar se ne pustim “razsvetliti” z vsako novico

    § Abakus
    Tudi otroci pravijo da je zelenjavna hrana neužitna in da babica ne zna kuhati, raje imajo fast food.
    Dobro poglej oddaje lastne produkcije, od sinhronizacij risank naprej pa do Odmevov.

  • medek je rekel/-la:

    A potem so volitve preventiva :)

    Jutri dostavim med, čakam ne Čebelo.

  • Drago je rekel/-la:

    Jaz kar ne morem verjeti! 438 novinarjev podpiše peticijo zoper cenzuro in politične pritiske. V uvodu napišejo, da obtožujejo predsednika vlade JJ omejevanja medijske svobode, trgovanja z drž. deleži v podjetjih, ki so lastniki medijev, nastavljanjem svojih ljudi na vodilna delovna mesta itd. Imajo konkretne dokaze o omejevanju medijske svobode.

    In potem? Namesto da bi bili državljani zadovoljni in da bi podprli novinarje v borbi za neodvisnost, s tem pa bi mi dobili necenzurirane novice, se temu uprejo in komentirajo tako, kot vidimo zgoraj!!! Pa kam smo prišli? Ali je ta Janša res tako obnorel Slovenijo? Ali so njegovi res tako zavedeni, da bodo trdili, da je mleko črno, če bo on to rekel? Ne morem verjeti!!!

    Novinarske težave (cenzura) komentirajo ljudje, ki o tem delu nimajo pojma. Vedo samo to, da novinarji nimajo prav! Zakaj? Ker so napadli Janšo!

    Predstavljam si, da bi npr. rudarji napadli Janšo ne vem zaradi kakšnega vzroka. In bi se takoj našli ljudje, ki bi rekli, da nimajo prav, čeprav nikoli še niso bili v jami. Samo primer, kako eni brezpogojno zagovarjajo, kot pravi nekdo, Mesijo!!

  • BOTA je rekel/-la:

    Takoj podpišem peticijo, čeprav nisem novinar. Pod pogojem, da je ne podpiše Vodušek. :)

  • gost je rekel/-la:

    sočustvujem z vsemi novirarji, dnevnika, pop tv-ja, večera, da lobiji vedno pritiskajo na njih na konstantno lansirajo nove kvazi zgodbice, in da pišejo v stilu pozicije njihovega medija.

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    @Drago
    Zakaj bi morali pa zmeraj slepo verjeti novinarjem…samo poglej ZDA čemu vse nasedejo. Vendar je pri njih vsaj medijski pluralizem. Novinarji so in vedno bodo samo podaljški ideologij in strank z lijakom v svojo denarnico in manipulatorji ljudstva. Kritika je zmeraj na mestu, tudi za njih, ki se imajo za moralno avtoriteto nove dobe.

  • Farad je rekel/-la:

    Drago, državljani niso več tako neumni, da bi preprosto nasedli na patetične zastraševalno-manipulativne trike, s katerimi se večino ljudi poskuša prepričati, da se v naši državi širi neka nesvoboda, omejevanje pravic ali celo diktatura, ki je zelo popularna beseda v kvazilevičarskem vokabularju. V teh primerih gre, tako kot recimo pri Strojanovih, za umeten poskus ustvarjanja občutka stanja umetne krize v družbi, ki jo očitno občutijo samo posamezniki, ki so bili več kot desetletje zlizani s prejšnjimi oblastnimi strukturami. Nisem tako neumen in verjamem, da tudi večina sodržavljanov ne, da bi nasedel na trditve, da gre v tem primeru za boj za svobodo medijev, proti cenzuri in vsem ostalim puhlicam. Gre zgolj za obliko pritiska na vlado, ki je povsem politično motivirana in zagotovo podprta z blagoslovom gospodov, ki se skrivajo za zaveso. Ne čudim se, da pred letom 2004 ni bilo nobenih takšnih posebnih peticij novinarjev o stanju medijev v državi, saj so morali vsi tuliti v isti rog. To, da novinar ˝Janševe˝ RTV SLO lahko podpiše takšno peticijo brez kakršnihkoli sankcij je lep dokaz, da se stanje na tem področju izboljšuje. Ne predstavljam si, kaj bi se zgodilo s temi novinarji v zlatih, svobodnih časih LDSD-ovcev.

  • Drago je rekel/-la:

    Farad: Verjetno tega ne veš: Janša se je še vsakemu maščeval, pa tudi vsakega nagradil za pomoč. Vem, da ne verjameš! Bomo videli, kako se bo razpletno z novinarji-podpisniki na Delu!

  • Farad je rekel/-la:

    Tale Šurc, ki je nekoč v oddaji Studio City v svojem javljanju M. Štefančiču na javni televiziji brez pomisleka Janšo označil za političnega bebca, je pa res prototip neodvisnega, strokovnega, kompetentnega in predvsem kultiviranega novinarja. A za takšno novinarstvo se Šurc zavzema???

  • jani je rekel/-la:

    drago,še vedno čakamo en sam primer cenzure…
    438….novinarjev ali podpisnikov?

    in potem bi želel od vsakega podpisnika primer kjer se mu je zgodila cenzura…

    če tega ne bo grejo loh vsi podpisani v tri PM

  • jani je rekel/-la:

    seveda pa je vse skupaj(strojanovi, ropove laži, novinarčki,sindikati) usmerjen napad na zakonito izvoljeno vlado ,ker en sin domobranca pa že ne bo komandiral EU! sence preteklosti dobro vedo da ga med predsedovabnjem EU ne bodo mogli preveč srat in zdaj napenjajo vse mišice da bi jim uspelo JJ odstvait…pa magar za ceno nasilja,boste videli! na njihovo žalost pa bo vse to napenjanje mišič rodilo tisto kar smo bili že vajeni dobrih 60 let….en velik kup dreka!

  • Arh je rekel/-la:

    To, da novinar ˝Janševe˝ RTV SLO lahko podpiše takšno peticijo brez kakršnihkoli sankcij je lep dokaz, da se stanje na tem področju izboljšuje.

    Temu s reče cinizem. Torej samo takrat, ko ne bi smeli podpisovat takih peticij, ko bi bil popolen nadzor, hujši kot v bivšem komunizmu (pa še to bi bilo premalo), torej šele takrat bi lahko rekli, da je pri nas kriza svobode novinarstva. Do takrat, dokler ni dosežena taka stopnja je pri nas raj? Hmmm, kaj če bi rekli kar, da je novinarstvo svobodno dokler te ne ustrelijo, če podpišeš tako peticijo?

    lp

  • Ščurek je rekel/-la:

    “državljani niso več tako neumni, da bi preprosto nasedli na patetične zastraševalno-manipulativne trike, s katerimi se večino ljudi poskuša prepričati, da se v naši državi širi neka nesvoboda, omejevanje pravic ali celo diktatura”

    - kje je pa kakšen prispevek o Strojanovih na RTVSLO zadnje čase?
    - od časa do časa preberi malo http://medijski.blog.siol.net/
    - državljani niso več tako neumni, da bi preprosto nasedli, da ste desničarski aktivisti navadni predstavniki volilnega ljudstva in da vas je veliko, ker organizirano nastopate po forumih in komentarjih. izgubljate čas, ker večina ljudi komentarjev sploh ne bere, kaj šele da bi kaj napisali. vas pa je še vedno zelo zelo malo in živite v iluziji, da ste uspešni v širitjenju svoje vere. sizifovci!

  • Farad je rekel/-la:

    Ščurek, povsem prav je, da nacionalka ne mori gledalcev s to kalvarijo v režiji Strojanov, ker jih najbrž res ne zanima, kako se počuti tista teta Strojan, ki v teh hladnih dneh s svojimi otroki iz same trme noče biti na toplem v kakšnem od ponujenih bivališč, medtem ko veliko Slovencev trepeta pred morebitnimi novimi nalivi, ki jim lahko v najslabšem primeru odnesejo hiše. Jaz nisem noben desničarski aktivist, nisem član nobene stranke, za svoje komentarje nisem plačan, temveč se mi zdi, da je treba tudi na forumih takšnih prolevičarskih medijev predstaviti še kakšno drugačno mnenje. Z branostjo svojih komentarjev se pa ne ubadam, očitno pa tebe posebno interesira seciranje in analiziranje mojih komentarjev.

  • bojc1 je rekel/-la:

    koliko sta naredila kolovodji Zgaga in Šurc za žrtve 18.9.2007? Totalno sta zmešana, če mislita, da ne vidimo, da se zopet vdinjata rdeči nomenklaturi - spet se je v njima prebudil rdeči refleks nagajanja na demokratičnih in svobodnih volitvah izvoljeni vladi RS. Zakaj se ne vpišeta v SD, če sta tako ozko politično profilirana in omejena? Ja kdo ju pa preganja in jima kaj hoče -razen če dobita preveliko plačo za premalo dela, da se imata čas ukvarjati s takimi neumnostmi. Več novinarsko medijskega enoumja, kot ga je sedaj, ga že od 1990 nisem videl! Zgaga res ni za drugega kot za zgago,sam sebi v napoto, ko pobebavljena baba se pritožuje nad svojim priviligiranim statusom - po medijih širi laži in neumnosti o ogroženosti, špeca našo državo v tujini, pa še nikoli ni nič delal - vse kar zna, je pisati predobro plačane pamflete, ki bodo zgodovinsko gledano popolnoma brez vrednsoti in šolski primer za bodoče generacije novinarjev, kako se ne dela profesionalno novinarstvo in se gre pristrano vdinjanje eni politični opciji. Mlad, pa tako pokvarjen in omejen, žalostno, res pod vsakim nivojem!

  • bojc1 je rekel/-la:

    ščurek,oglašam se kot državljan, zastonj,v svojem težko prislužene prostem času, da ti povem tebi in tvojim opranomožganarjem, da ne nasedamo več na vaš bolane ultra idiotske izjave,peticije,izbore za naj… itd, tolkio da ne boš mislil, da smo neumni in ne znamo mislit s svojo glavo! Prozorna natega,ni kaj!

  • bojc1 je rekel/-la:

    drago,koliko pa se ti spoznaš na “težko” in “cenzurirano” delo novnarčkov-podpisnikov? Nekoč kurirčki,pionirčki omladinci so po smrto Titeka in penziji Kučana čisto izgubili stik z realnim svetom ter kompas, za kaj sploh obstojajo. So kvečjemu v žalostni posmeh in primer zlorabe javnega prostora s prikritim napadom na aktualno vlado, z zlorabo medijev pa poneumljajo svoje “zveste” bralce,poslušalce in gledalce, namesto da bi dvigali duha te dežele z dobrimi raziskovalnimi,analitičnimi, zgodovinsko in intelektualno utemeljenimi članki, na katere bi človek lahko kritično in argumentirano polemizira, gredo poslati pisunstvo na 320 tujih naslovov?!?
    Me prav zanima,če ima kakega vzornika in posnemovalca na razvitem zahodnem novinarskem trgu samooklicani novinar Sarkić s svojim profesionalnim člankom o svojem psu?
    Pa čim prej naj gredo pisat v Moskvo,Peking,Beograd,tam ni nobene cenzure!

  • McFly je rekel/-la:

    Kakšni podpisniki… med njimi je tudi uredništvo Cicibana in Cicidoja… verjetno so ti pod največjim vlade.

    In zakaj bi javnost potegnila z novinarji ? Ni vsaj javnost študirala na FDVju.

  • jani je rekel/-la:

    JJ cenzurira tudi PIL,GEA,Moj planet in nenazadnje Dnevnik ki stalno,stalno piše in objavlja najbolj bebave kritike te vlade…

    za poscat!:)

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    “438 novinarjev podpiše peticijo”

    To kaže kvečjemu resnično globino nadzora mediji in dokazuje ideološko hegemonijo levičarjev. Najboljši raziskovalni novinarji jim manjkajo. Ni Stanislava Kovača, ni Ane Jud…

  • 1tastar je rekel/-la:

    @abakus!

    Nisem prišel prej na vrsto.

    Seveda sem proti vsaki cenzuri smislu prepovedi izdajanja knjig in časopisov. Ima pa vsak lastnik pravico, da ne objavlja člankov ljudi, ki mu niso všeč.

    Ko bo Vest začela brisati moje komentarje (za kar ima sicer pravico), bom pač pustil enoumje pri miru in se preselil kam drugam. Ko se bo to zgodilo še drugim, bo Vest postala nezanimva, še pes je ne bo več poscal.

    Tako kot vsaka štacuna. Če ni obiska, jo zaprejo.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Javnost ima Repovževega “ministrstva za resnico” in njihovih fiktivnih in bolestnih propagandnih konstruktov čez glavo. S temi ljudmi je konec.

  • Drago je rekel/-la:

    @Bojc1,Jani,Farad in ostali:
    Kako napadate komentar, ki sem ga napisal 26/9 ob 20.29 uri!!!? S tem dokazujete, da sem imel prav! Niti z eno besedo se nisem spustil v kakšno dokazovanje, da imajo novinarji prav ipd. Jaz sem pisal o vas, komentatorjih in zagovornikih vlade, beri Janše! Ker nisem strokovnjak za novinarstvo, sem prepustil dokazovanje o cenzuri tistim, ki so podpisali peticijo. Razumete? Mene je zmotilo to, da ste se TAKOJ, brezpogojno postavili afront novinarjem-podpisnikom, čeprav verjetno tudi vi niste strokovnjaki. Kaj zagovarjate ? Pustimo novinarjem, da dokazujejo svoje trditve in če bo v bodoče samo malo manj cenzure, bo to dobro za nas, uporabnike informacij, a ne?
    Jaz trdim sam to, da takoj, ko preberete nekaj o vaših ljubljenčkih, začnete brskati po internetu, dokumentih in vsem mogočem in dokazujete, kako je nekdo slab, kako je bilo včasih ipd. Samo to! Ne sme se vam stopiti na žulj! Jani zahteva dokaze (nekaj mu jih je ponudil Ščurek), in to na tak način, kot da ni nobenega. A bom jaz to dokazoval? Novinarji bodo to naredili!
    Težko mi je to razložiti! Bom pa napovedal bližnjo prihodnost, da boste razumeli moje trditve:
    V oktobru se bo ustanovila nova stranka Zares. Verjetno, da bo predsednik stranke Golubič. Zdaj se o njem ne piše nič, kot da ga ni. Boste videli, kaj se bo zgodilo! Z vsemi topovi ga boste napadli, iskali, brskali povsod, dokazovali neke primere iz preteklosti in napisali najmanj 50 komentarjev njemu v škodo. Ne verjamete? Gremo stavit? Takrat vas bo spomnil… Počakajmo!¨Sami boste dokazali moje trditve!

  • jani je rekel/-la:

    hm,kdo sploh je golubić?
    in katere dokaze o cenzuri mi je ponudil ščurek…madona sem firbčen….namreč,če bi bila cenzura mi jih ne bi mogel ponuditi..al kako?ok,zajebavam,ampak zame ni noben dokaz v smislu,sam poišči,sej jih je dost…

    in o podpori vlade..si mogoče(sploh kdo???) pomislil da nam mta vlada niti ni tok všeč,ampak lds(z vsemi derivati vred) in pahorjeva banda nam pa ne bojo več vladal…pika!

  • 1tastar je rekel/-la:

    Drago,

    zato, ker bo eno, zaenkrat še zakotno stranko Zares vodil tvoj GolUbič, pa res ne bo dosti pisanja.

    Bi pa verjetno, podobno kot vi na Janšo, bilo mnogo pikrih na njegov račun, če bi postal mandatar.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Drago, tvoj “novi politik” je bil desetletje, ko je bil še “stari politik” glavni kadrovnik ključnih slovenskih podjetij in generalni sekretar vladajoče stranke LDS…kako ti zahtevaš od novinarjev da o njemu pišejo, da ne bodo “cenzurirani”?

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Grozljivo je, kako tesno je so bili fašisti v naših medijih povezani. Nadzorovali so ne le vse ključne medije, ampak tudi kadrovsko politiko in celo šolanje novinarjev. Nimam posebnih simpatij do Janše, ampak svaka mu čast, da je fašiste odrezal od ključnih vodilnih mest in s tem omogočil vsakršna mnenja in ne le njihovih.

  • boromir je rekel/-la:

    @ Abakus

    Mal si ga pihnil s temle Alešom Kocjanom. Gre namreč za dva različna osebka, ki pa se enako pišeta in imenujeta. Eden piše za Demokracijo, drugi pa je na Radiu SLO.

  • luxor je rekel/-la:

    jaz še vedno nisem dojel bistva.

    zakaj bi morali novinarji biti neodvisni in zakaj bi jim lastnik medija moral to dopustiti? pa saj novinarji niso sodniki, lastnik medija (razen pri RTVSLO) pa nima prav nobene dolžnosti, pravne ali moralne, skrbeti za “raznolikost” mnenj, t.i. neodvisnot in kar je še podobnih neumnosti.

    meni se zdi logčino, da novinar ni neodvisen in ima svoje mnenje, npr. je izrazit levičar oz. desničar oz. “sredinski zmernež”. zato mora samo še najti medij, ki goji taško uredniško politiko. enako velja za vse ostale.

    svoboda medijskega prostora je po mojem ta, da imaš dovolj velik nabor “pristranskih” medijev, ki so jasno profilirani in ne skrivajo svoje orientacije.

    neka kvazi neodvisnost, ki jo želijo zatrjevati vsi mediji po vrsti se mi zdi zaradi navedenega čista nebuloza. je neproduktivna, predvsem pa prav nič ne prispeva k t.i. svobodi medijskega prostora.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Ta “neodvinost” je že tako zasidrana v blogopišoči javnosti, da se še predsedniški kandidati razglašajo za “sredinske”, politična “sredina” pa je že tako pisana, da bomo kmalu meli poeg leve in desne sredine, še srednjo, ultralevo, ultradesno, stalinistično in fašistično sredino.

    Če naročim biftek, pa me kelnar vpraša “ali srednje zapečen”, me oblije mrzelšvic, in rečem: pa čeprav surov ali zažgan, samo povprečen ne.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    : “sredina” pa je že tako pisana, da bomo kmalu meli poeg leve in desne sredine, še srednjo, ultralevo, ultradesno, stalinistično in fašistično sredino.

    Hvala za tole prelepo formulacijo. Na mojo žalost enako velja tudi za liberalce. Zadnjič so neki marksisti, ki se imajo za nekakšne “socialne liberalce” ( nekakšno društvo Zares ;) ) predlagali, da bi se ljudi, ki si drznejo razmišljati po svoje, zapiralo v zapore od dve do pet let…Neizmerno zmerno…

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Denis pa se ob komentiranju cerkvenih zadev, za katere ni poklican oblači v gayevsko-pedofilsko ikono (dunajskega dečka) in potem naokoli sprašuje, kako to mislimo, da je VEST.SI zgolj glasilo SD-online with moving pictures…

  • BrunoGiordano je rekel/-la:

    Jest ne bom polemiziral na forumu. V vsem podpiram novinarje. Sem davkoplačevalec in plačujem tudi rtv naročnino (al pa elektriko, kokr hočete): Zahtevam kvalitetnejši program, predvsem pa resnico. Pri poročilih hočem gledati še kaj drugega kot Janšo (oziroma vlado, poslance, politike, kapitaliste), Ameriko, vojno v Iraku, in podobne kretenizme. Filtri oziroma cenzura, ki se izvaja na rtvslo (pa tud na Delu) je popolnoma jasna in se JO VIDI NA PRVI POGLED - in nobenemu ne mislim razlagati in delati spisek o cenzuri. Če ste desničarji in branilci jj tolk zabiti da tega ne vidte, pol to kaže samo to kolk ste zaslepljeni v svojem sovraštvu! Sorry takih ne maram, in se z njimi ne spravljam v polemike. Pa dejte še kej pametenga v življenju prebrat… npr. karkoli od Chomskya, za začetek.
    Tud jest grem podpisat peticijo. Pa še vse ki jih poznam bom obvestil o tem, da prispevajo svoj podpis. Naredil bom vse, da bo življenje v tej Sloveniji znosnejše… ko se bo to zgodilo bom poskrbel za potomstvo - male Slovence.

  • [...] pritiske, ki jo je od 10. do 22. septembra 2007 podpisalo 438 novinarjev. Peticijo so napisali z namenom, da jo razpošljejo na nekaj sto naslovnikov v tujini. Podpisniki so za glavnega krivca svojih [...]

  • marjeto je rekel/-la:

    a bi loh sam pozdravu ?
    a ne ?
    kaj pa mojo tamalo ?
    no pol pa drugič

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    “npr. karkoli od Chomskya”

    No saj s tem si dosti povedal. Ti bi rad televiziji in novinarjem predpisoval korektne teme, tako kot ste to počeli doslej. Ko sem predlagal razdružitev, ker tudi meni ni všeč vsakodnevno pumpanje s skrajno levičarsko propagando -

    http://www.finance.si/?MOD=show&id=128330

    pa ste me napadli z vsemi topovi; ker pač nočete razdružitve, ampak močno državno televizijo, ki jo boste nadzirali vi in ne druga stran.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Saj je jasno, zakaj vam to takrat ni bilo všeč. Bili ste v poziciji, ko ste držali vse medije in verjeli ste, da boste zmagali na referendumu. Na referendumu ste izgubili, medijska hegemonija pa se počasi končuje (še vedno trdno držite skrajno levičarski Dnevnik in nekatere druge marksistične indoktrinarne zmazke) in zdaj bi vse naredili, da ne bi bilo tako - od vreščanja o nekakšni cenzuri pa do poskusa uvedbe kazni do pet let za politične nasprotnike, ki “napačno govorijo”.

  • echtes je rekel/-la:

    lol, “marksistični zmazek”… Haha, pa ti sploh veš, kaj je to marksizem?
    Pravljic je konec. Marksizem in komunizem sta preteklost. To je tko kot bi celo desnico diskreditiral tako, da bi jih klical “domobranci”. WTF?! Obviously expired! Poleg tega v Jugoslaviji nikoli ni blo komunizma, kot naj bi bil v SZ, da ne govorimo o tem, da je komunizem zgolj sistem v teoriji, do katerega naj bi praktično prišli skozi prehodni socializem. Razčiščeni pojmi so ključni del izražanja.

    Sovražni govor pa ni govor, sovražen do oblasti ali političnih opcij (kot bivši ‘verbalni delikt’), temveč govor, sovražen do manjšin (to je evropski trend, ne pa “komunistično omejevanje svobode govora”). Cenzura je pa to, da te odpustijo z radia, če poveš, kakšen je prvi zadetek iskalnega niza “[aktualni predsednik vlade]” na YouTube.

    Pa ne vem kdo je na referendumu o RTV zgubil. Tisti, ki jim je ljuba narodnozabavna glasba, ziher ne. Vem pa, da je bil ključni argument manjša naročnina, ki je še nismo doživeli. (kar pa sicer ne pomeni, da zakon ni slab, samo da je bilo prepričevanje pred referendumom izrazito populistično)

    Včasih res ne vem, al živim 50 let nazaj, al sem mogoče zašel v USA, al pa nas je enostavno bog kaznoval…

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Marksizem še zdaleč ni poginil, ravno nasprotno, razredno bojevništvo je bolj leit motiv številnih slovenskih novinarjev, kot je bil prej. Zato, ker je ceneni populizem moda trenutka in deloma tudi zato, ker je to vse kar znajo. Bili so vzgojeni kot “avantgarda”, ki globje razume stvari (kot verniki, ki vse degradirajo na idiotske konstrukte spopada med nekakšnim “delom” in nekakšnim “kapitalom”, ki ju nikoli nihče ni konkretno definiral, spopad pa je bil od samega začetka agresija “avantgarde” na liberalizem in demokracijo). In seveda uživajo takrat, ko lahko uporabijo svoje znanje. Na ta način so socialisti mentalno pohabili številne ljudi, danes pa dunning-krugerjev efekt dela svoje.

    Zelo lepo je to pojasnil v svojem prispevku o ideološki subverziji (useful idiots video) KGBjevski prebežnik Yuri Bezmenov -
    http://libertarec.blogspot.com/2007_05_01_libertarec_archive.html

    Hate speech nima osnove v mednarodni pravni praksi. Le to sestavljajo Nuremberg, Rwanda, Bosna, Haag in potem se stvar že konča. V Evropi imajo zelo različne sisteme. Na ravni EU hate speecha ni, EU to prepušča lokalnim praksam. Ljudi (to ni nič čudnega) najbolj preganjajo in zapirajo zaradi verbalnih deliktov tam, kjer so na oblasti levičarji - gre za obrambni mehanizem družbene kontrole za zagotavljanja ideološke hegemonije.

    To zelo lepo razvidno iz dejstva, da še noben marksist ni bil zaprt zato, ker bi pozival h kršenju človekovih pravic “kapitalistom”. Še nobena feministka ni bila zaprta, ker bi pozivala h kršenju človekovih pravic moškim. Preprosto zato, ker gre za ideološki konstrukt s ciljem zastraševanja in zapiranja v zapore političnih nasprotnikov levice, ki ga naokoli nosijo levi polit-aktivistični sodniki.

    Hate speech je obsolete. Zaščita imena, razžalitev in kazenski zakonik (pozivanje k nasilju) so povsem zadostna sredstva pravne države za zaščito človekovih pravic. Kar je več od tega je fašizem. In da, v ZDA, v UK in še nekaterih drugih svobodnih družbah res gledajo na to nekoliko drugače - ostali so zvesti Voltairu.

    p.s. Če ti Slovenija ni všeč priporočam selitev na Kubo. :) Se mi zdi bolj po tvojem okusu.

  • jani je rekel/-la:

    Poleg tega v Jugoslaviji nikoli ni blo komunizma, kot naj bi bil v SZ,

    ????????????????????????????????????????????????

    dej,pobček used se pa kako bukvo v roke ,in to od kakega slovenskega vodilnega komunista,pa boš lahko prebral kako smo bili po letu 48 bolj papeški od papeža

    ne trosit laži,lepo prosim!

    sovražni govor?domneva se da so bedaki manjšina(čeprav včasih ne izgleda tako) in zdaj naj bi bil človek kaznovan če javno pove da so bedaki bedaki:)

    noro,kake fašiste imamo med sabo!

    in še to vam vržem v fris…fašizem je otrok socialističnega pedigreja,pametnjakoviči!

  • F"2 je rekel/-la:

    pogovarjal sem se z ljudmi o tej peticiji in vecina jih je absolutno proti (najpogostejsa izjava je: kva se pa spet grejo tile novinarji, ).

  • nogavička je rekel/-la:

    Zanimivo, F”2, tudi jaz sem se pogovarjal z ljudmi o tej peticiji in večina jih je absolutno za (najpogostejša izjava je: edini, k’ majo jajca!)

  • nogavička je rekel/-la:

    Jani, za tebe ne vem, ampak jaz sem glede moje družbe bolj izbirčen, mogoče zato nimam opraviti toliko s “pametnjakoviči” in fašisti pa komunisti ter socialisti kot ti; bi rekel.
    A si ti zadolžen za zbijanje nivoja debat samo na tej strani? Mogoče bi se pa bolje počutil med svojimi somišljeniki na forumu katere od borbenih vladnih strank; bilo bi manj stresno za tebe, saj bi si našel kar nekaj somišljenikov in bi lahko družno … delali, kar bi vas pač bila volja; in to brez nadležne opozicije, nebodijotreba.
    A veš, da mi sploh ni treba več prebrati vsega kar napišeš, ker se ponavljaš. Dovolj je, da poiščem ključne ideološke oznake s katerimi slikaš svoje izdelke, da vidim, da se te ne prime prov nč … in s tem se jaz na tvojem mestu ne bi ravno postavljajl.

  • jani je rekel/-la:

    miki,tole je javen medij in že to da te motim mi daje veselje ,zato me boš težko prepodil…in če si tok butast da misliš da je razprava istomislečih razprava,prav,pa misli tako naprej,drgač pa,tudi ti imaš na straneh bivšij komunistov polno istomislečih,izvoli!da se ponavljam..možno,prav tako je pa bolj verjetno da si ti omejen:)

  • jani je rekel/-la:

    Rajši imam zmerne desničarje kot avantgardne levičarje!

    Slavoj Žižek

  • nogavička je rekel/-la:

    Jani, verjetno sva zdej že na ti in sem miki verjetno jaz: kdo bi si vendar želel tebe prepoditi, saj so tvoji argumenti poznani po jasni artikulaciji, po empatičnem obravnavanju svetovnih problemov, po poglobljenem poznavanju zgodovine ter političnih in družbenih procesov razvoja zahodne civilizacije od nastanka fašizma naprej, po vztrajnem zanikanju smisla dialoga, skratka, še Grims se lahko skrije pred tabo. Vrh vsega pa se vedno držiš teme.
    In da bi si kdaj želel osiromašiti ta javni medij in pregnati tako zrelega in omikanega sogovornika, bo prav gotovo še ena v vrsti mojega nerazumevanja bistva tvojega omni pogleda na svet.

  • jani je rekel/-la:

    miki,ti,ti bi me prepodil,prepovedal,utišal,pa če ne bi šlo drugače zaprl,ubil..hvalabogu da nimaš te moči

    res,zgodovino poznam bolj kot marsikdo,predvsem pa bolj kot ti…in zato vem kar ti ne veš….fašizem ima korenine v socialistični misli,pa če ti je prav al pa ne…

  • nogavička je rekel/-la:

    Sej pravim, da si enkraten. Kdo drugi bi lahko:

    “Jani, za tebe ne vem, ampak jaz sem glede moje družbe bolj izbirčen, mogoče zato nimam opraviti toliko s “pametnjakoviči” in fašisti pa komunisti ter socialisti kot ti; bi rekel.
    A si ti zadolžen za zbijanje nivoja debat samo na tej strani? Mogoče bi se pa bolje počutil med svojimi somišljeniki na forumu katere od borbenih vladnih strank; bilo bi manj stresno za tebe, saj bi si našel kar nekaj somišljenikov in bi lahko družno … delali, kar bi vas pač bila volja; in to brez nadležne opozicije, nebodijotreba.
    A veš, da mi sploh ni treba več prebrati vsega kar napišeš, ker se ponavljaš. Dovolj je, da poiščem ključne ideološke oznake s katerimi slikaš svoje izdelke, da vidim, da se te ne prime prov nč … in s tem se jaz na tvojem mestu ne bi ravno postavljajl.”

    in še:

    “Jani, verjetno sva zdej že na ti in sem miki verjetno jaz: kdo bi si vendar želel tebe prepoditi, saj so tvoji argumenti poznani po jasni artikulaciji, po empatičnem obravnavanju svetovnih problemov, po poglobljenem poznavanju zgodovine ter političnih in družbenih procesov razvoja zahodne civilizacije od nastanka fašizma naprej, po vztrajnem zanikanju smisla dialoga, skratka, še Grims se lahko skrije pred tabo. Vrh vsega pa se vedno držiš teme.
    In da bi si kdaj želel osiromašiti ta javni medij in pregnati tako zrelega in omikanega sogovornika, bo prav gotovo še ena v vrsti mojega nerazumevanja bistva tvojega omni pogleda na svet.”

    komentiral z:

    “miki,tole je javen medij in že to da te motim mi daje veselje ,zato me boš težko prepodil…in če si tok butast da misliš da je razprava istomislečih razprava,prav,pa misli tako naprej,drgač pa,tudi ti imaš na straneh bivšij komunistov polno istomislečih,izvoli!da se ponavljam..možno,prav tako je pa bolj verjetno da si ti omejen:)”

    in še:

    “miki,ti,ti bi me prepodil,prepovedal,utišal,pa če ne bi šlo drugače zaprl,ubil..hvalabogu da nimaš te moči

    res,zgodovino poznam bolj kot marsikdo,predvsem pa bolj kot ti…in zato vem kar ti ne veš….fašizem ima korenine v socialistični misli,pa če ti je prav al pa ne…”

    Moram priznati, da si, na svoj poseben način, prav zabaven. Ena zadnjih tvojih cvetk je prav gotovo: “miki,ti,ti bi me prepodil,prepovedal,utišal,pa če ne bi šlo drugače zaprl,ubil..hvalabogu da nimaš te moči”, in če zgodovino res poznaš tako dobro kot sam trdiš, moram priznati, da to znanje javnemu mediju vztrajno skrivaš; bolj se boš moral potruditi, bi rekel.

  • bojc1 je rekel/-la:

    Drago: “….Ker nisem strokovnjak za novinarstvo…” - ja kaj pa pol komentiraš, dragi Drago?
    Pa sej ne rabiš biti strokovnjak, ampak ornk butel, da tak zmazek, ne peticijo, pošiljaš na 320 naslovov v tujino, da vsi vidjo, kolk maš polne hlače….
    Dragi Drago, le eno je potrebno: zdrava kmečka pamet, pa ti bo takoj vse jasno. Razen če nisi neumen ali pa priviligiran - v tem primeru te razumem, da si za rdečkarje oz. kar je od njih ostalo. Ne more biti za delavca nekdo, ki je na njegovem hrbtu obogatel, žal se ta SLO kvazilevičarska scena prodaja le še norcem,priviligirancem in povzpetnim stremuhom, sicer pa so idejo levičarstva in zaščito delavskih pravic že zdavnaj prodali in si napolnili pristojni, pripuščeni h koritu še pred velikim pokom 1990!

  • bojc1 je rekel/-la:

    Drago
    Aja (se res ponoči), Drago, ampak Janša ni toliko obnorel Slovenije kot jo nekateri skušjo/te pobebaviti! Nevredno enega podpisa npr. “eminentnega” Gustinčiča, ki je za naš zelo lep denar svojega sina na RTV za nič dela v službo spravil, zraven je pa še honorarno o filmih za Delo pisal - res eminenca pa taka!

  • bojc1 je rekel/-la:

    Bruno,
    nikoli ne bodo stvari do konca urejene, zato ne čakat in kar hitro male Slovenčke;
    PS pa jaz bi tud rad mal več o prestopniku in izdajalcu Ropu, kako da kar sredi mandata namesto da bi ga vrnil stranki, kar prestopi in ga odnese drugam, kaj ob tem občuti, pa o gospe Širci, ki se ji dan in noč prikazuje dr. Simoniti in njenih afinitetah do Bručana, ko bi kar vse vprek cepila deklice proti HPV (kot da bodo vse Slovenke kurbe - povsem v nasprotju z ginekološko stroko), lede tujine pa več o vojni Rusije proti Čečencem, delovanju KGB pri nas, ne le Irak, pa o nakupih Ruskih oligarhov pri nas, pa zakaj kar naprej nekaj prodajamo tujcem….
    Skratka demokratično obrni gumb na sprejemniku, konkurenca dela na klik!

  • Anja je rekel/-la:

    Joj, pa zdaj že vsak opleta z uredništvom Cicibana in Cicidoja, ko hoče diskreditirat celo peticijo. Halo? Samo zato ker delajo časopis za otroke pa nimajo pravice izrazit podpore? Konec koncev sta to mesečnika z visokimi nakladami in verjetn že samo zato zadost vplivna. Me veseli, da za moje froce dela uredništvo, ki ne tišči glave v pesek!

  • Aleš Kocjan, Radio Slovenija je rekel/-la:

    Abakusu izpred tedna dni.

    Kot te je pravilno opomnil Boromir, dela en Aleš Kocjan na Demokraciji, drugi - ta sem jaz - pa na Radiu Slovenija. Na radio me ni pripeljal Vasle, pač pa sem tukaj že tri leta dlje kot naš direktor. Ne vem, kako si drzneš tako pavšalno pisati in žaliti s svojimi “ugotovitvami” kolega z Demokracije, direktorja radia in nenazadnje mene.

    Še to; ko boš zalsedil ime Aleš Kocjan v Dnevniku in Mladini boš tudi rekel, da kdo od naju presedlal na ta dva časopisa? Naj te razsvetlim, da obstaja še en soimenjak - Aleš Kocjan, ki živi v Indiji in piše reportaže za omenjena časopisa.

    Lep pozdrav,

    AK, Ra Slo

  • ervinator je rekel/-la:

    Anja, ne gre za to, avtorji vsebin za otroke ne bi smeli izražati politične podpore. Vendar s podpisi avtorjev nepolitičnih vsebin postane jasno, da ne gre za pravi protest političnim pritiskom, ampak za druge motive.

    Kot kaže, je (manjši) del novinarjev, torej podpisnikov te peticije, k podpisovanju pristopil kot k političnim volitvam: izrekli so svojo politično voljo, da niso volivci sedanje vladajoče opcije, ampak - očitno - neke druge.

  • ervinator je rekel/-la:

    Popravljam prvi stavek zadnjega komentarja:
    Anja, ne gre za to, da avtorji vsebin za otroke ne bi smeli izražati politične podpore.

  • bojc1 je rekel/-la:

    Blaža Zgago za šefa novinarjev Čečenije,Rusije,Kitajske in Slovenije!

  • Alma je rekel/-la:

    Slučajno sem iz cenzure in sovražnega govora diplomirala in po tem, kar pišete v komentarjih, lahko mirno zatrdim, da ne o enem in ne o drugem nimate prav veliko pojma!
    Še manj pa imate pojma o tem, kako hudi so v zadnjih letih tako politični kot tudi gospodarski pritiski na slovenske novinarje. Večina (pa tudi, če smo to storili le zato, da bi opozorili na problematiko in podprli trenutno cenzurirane stanovske kolege) nas je torej to peticijo podpisala iz presneto dobrega razloga, in ne za zabavo!
    Sicer pa … bolna je družba, v kateri večina podpira novinarsko cenzuro!

  • Anja je rekel/-la:

    Ervinator, ne razumem ravno dobro - podpora stanovskim kolegom, ki se soočajo s pritiski politike ne bi smela biti sporna. Morda se pa tudi tam ubadajo s pritiski - reviji Cicido in Ciciban pač spremljam, ker so nanju naročeni moji otroci. Še lani je imela ta revija prilogo Za starše, ki je letos ni več in kjer sem lahko med drugim prebrala članke o istospolnih družinah, Romih, priseljencih in drugih “marginalnih” skupinah in podobnih temah, ki jih verjetno v zmazku, ki je prišel zraven teh dveh revij ravno ta mesec verjetno ne bo več. V ta novi reviji z zgovornim naslovom S.O.S., ki ima čisto drugo uredništvo, ponujajo stašem čevlje za 500 EUR, vikende v fensi hišah in kup člankov, ki so evidentno tam samo zato, da se zraven pripopa reklama - morda je pa tudi ukinitev prejšnje revije politična odločitev?

  • ervinator je rekel/-la:

    Anja, cela akcija gre v tej smeri: “Mogoče pa je to zato, mogoče je tudi to zato, morda je bilo pa vse tako.” In za vsa ta mogoča in morde se obtožuje vlado. Akcija podpisnikov se zvaja na solidarnostno podporo podpisnikov tistim, ki vsak tak mogoče kot dejstvo pripišejo svojim političnim nasprotnikom. Ta peticija ne sporoča stanovskih ali državljanskih interesov, ampak ozko politične.

  • bojc1 je rekel/-la:

    Alma, konkretno (vezano na odkritja tvoje diplome): kje, kdo, kdaj,kako in na kakšen način se izvaja cenzura in pritisk? Se ti zdi normalno, da jurišate podpisniki kar v Bruselj? A je to refleks/navada še iz Beograda? Zakaj ne v Moskvo in Peking? Kako to da se ob nekaterih grozlivih umorih - Politkovska - ne oglasiš/oglasite? Morda še kak magisterij na to temo? Pa doktorat na temo zamolčanih in izvensodno pobitih, ki se sami ne morejo več braniti?

  • bojc1 je rekel/-la:

    Anja, vprašaj najprej na uredništvo,nato ministrstvo (za kulturo), vlado in DZ,nato svet Evrope in Evropski parlament…nekdo mora odgovarjati, ker je iz revije Ciciban in Cicido vsebina o istospolnih,drugih marginalnih… nekam izginila oz. bila cenzurirana. To je zagotovo tema, ki naše najmlajše zelo zanima, je poučna in je o njej pisati vsak mesec, kaj je novega, dosežki pa se hitro dopolnjujejo in spreminjajo, zato so naši otroci (in njihovi skrbni starši) prikrajšani za cel kup pomembnih informacij. Za tiste bolj dojemljive otroke pa predlagam Smrkljo,Direkt in Slovenske novice - ob nasvetih spala sem, pa ne vem s kom in zakaj, krvi in golih ženskah je še veliko koristnih in nujno potrebnih informacij za lepo preživetje v R Sloveniji.
    Upam, da se bo takoj nehala cenzura v Cicibanu in Cicidoju, sicer bom prisiljen o tem informirati vse zainteresirane in obvestiti o hudem kršenju človekovih in še posebno otrokovih pravic v R Sloveniji.

  • Anja je rekel/-la:

    Ok, zadnja replika. Govorila sem o reviji ZA STARŠE. Ta je bila del otroških revij namenjena ODRASLIM. In ja bojc: moje ugibanje o ukinitvi je bila gola špekulacija. Ne razumem te paranoje. Očitno smo nekateri zapeljani, drugi pa vsevedni in popolnoma apolitični, a poklicani za to, da drugim odpirajo oči, kako je vsak izraz mnenja sporno politično dejanje.

  • primorka je rekel/-la:

    Bojc1,ko sem brala kar si napisal,bi le to rekla,da imaš preveč časa.Vse ostalo ni omembe vredno.Si pa res negativna oseba.Koga se bojiš?SONCA ?CVETJA ?SVOBODE v vseh oblikah in za vsakogar?Ne povezuj tega s politiko,rdečimi,belimi-ROZAstimi,ker nič od tega nisem imela v mislih.

  • VonSmeid je rekel/-la:

    Najprej se vprašajmo, kakšna je zgodovina razvoja slovenskega medijskega prostora in katere konsekvence lahko potegnemo iz te ugotovitve. Po drugi svetovni vojni se je slovensko novinarstvo znašlo na točki nič. Starih temeljev novinarstva ni bilo več, gradili so se popolnoma novi. Vsi se strinjamo, da novinarstvo v tem času ni bilo profesionalno, ampak predvsem propagandno. Novica, ki je črnila partijo v tem medijskem prostoru ni imela prostora. In kako operativno zagotoviti tovrsten način novinarskega dela? Za urednika postavi človeka, ki je preverjeno režimski in nobene potrebe ne bo, da bi oblast intervenirala v “svobodne” medije. Ta urednik bo poskrbel, da bodo zaposlitev dobili le tisti novinarji, ki se z urednikom “razumejo” in mu ne bo povzročali težav z resnicoljubnim, objektivnim pisanjem. Človek, ki ni bil preverjeno naklonjen režimu zagotovo ni imel možnosti predstaviti svojega mnenja v medijih. Mediji so bili enobarvni in partija se ni vtikala v njihovo delo, ker to, zaradi zgoraj navedenega, absolutno ni bilo potrebno. Država ni cenzuriala, ker je obstajala samocenzura z veliko.

    Tako je bilo. Je bilo? Ali je tako še danes? Kaj se je spremenilo? So se ti režimski novinarji, ki so nekoč predstavljali celotno slovensko novinarstvo kdaj umaknili? So se mogoče čez noč spremenili in pozabili na svoje preteklo “profesionalno delo”, (beri: podpiranje režima) in postali objektivni v pisanju in prenehali s političnim aktivizmom? Nekoč so bili sužnji politiki, ki je razpolagala s kapitalom, danes so sužnji politiki, ki razpolaga s kapitalom. In kdo ima ta kapital danes? Tisti, ki je imel kapital in notranje informacije pred osamosvojitvijo. Isti je kupil najboljša podjetja, tudi medije. Nič kaj veliko se ni spremenilo glede lastništva nad mediji.

    In potem pride sprememba politične oblasti - Janša in njegova vlada. Celotna novinarska srenja je enobarvna in ta barva ni naklonjena tej politični eliti. Na kratko: zato je tudi njihov “profesionalizem” temu primeren. Lahko rečemo, da vlada želi profesionalizirati medijski prostor s tem, da nastavi “svoje” urednike. Seveda tovrstna trditev zveni smešno in deluje v stilu: prej ste vi nas, sedaj bomo pa mi vas. A vendar, ne morem mimo očitkov, ki se pojavljajo, da SI VLADA PODREJA MEDIJE, pred tem je bilo pa VSE LEPO IN PRAV?!?!?! Je bilo res prej vse lepo in prav. Je enobarvnost lepo in prav? Po mojem mnenju je vlada želela to prevladujočo barvo omehčati, zato je prilila svojo, drugo barvo. Nikakor ne drži, da so bili mediji nekoč profesionalni, danes pa jih vlada terorizira. Protestiram zoper dolgoletno manipulacijo, ki jo demonstrirajo “režimski” novinarji. Za konec: Niso vsi “režimski” novinarji neprofesionalni. Verjetno bi marsikdo rad bil profesionalen in objektiven, a lačen je težko živeti, kaj šele pisati.
    Vsa navedena opažanja so inherentna novinarski peticiji, ki je bila poslana v svet.

    Lepo pozdravljeni.

  • VonSmeid je rekel/-la:

    In da pošiljate na naslove v tujino, medijskim hišam. PA STE NORI?!?!?!??!?! PIZDE GLUPE! Oprostite izrazu, ampak s tem žalite mene osebno. Kdo vam daje pravico! Sedaj pa pišejo o Sloveniji kot, da je tu narod alla Beloruski, zaostal. Upam, da vas kdo toži. NORCI! Odpelo se mi bo.

  • Hope je rekel/-la:

    Pravica in resnica je kot palica z dvema koncema. In ponavadi je v državi tako: šefi in ovčke.

    In če boš enemu šefu rekel čez drugega, te niti poslušal ne bo.
    Tudi “držanje skupaj” ni slaba
    vrlina, zato pa se piše v tujino, kjer se gleda širše, ne pa kot: ti si podložnik in bodi tiho, pa še boj si, boš že videl..

    .Zdaj smo v EU in ne bo mogoče več državljane utišati za vedno in veliko jih ima upravičeno neprijetne, slabe izkušnje.

    Saj smo napredni in svobodni, vsak posebej.
    Lahko se piše kamor kdo hoče, seveda če ima za to upravičene argumente.
    Zdaj ni več Beograda.
    Svoboda je svoboda, ne pa usmerjena in “določena svoboda do kod kdo sme povedati upravičene argumente”.