29. september, 2007 | Nejc Jemec

Konec združenja

Zbor Zares teden dni pred ustanovitvijo stranke.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Z namenom zaokrožitve priprav na ustanovitev stranke, so se danes na Gospodarskem razstavišču sestali člani (zdaj že nekdanjega) združenja Zares. Predstavila sta se jim oba do zdaj znana kandidata za predsednika nastajajoče stranke, Ivan Cencelj in Gregor Golobič. Na občnem zboru pa so se najdlje zadržali pri obravnavi predloga statuta nove stranke in predloga njenih programskih izhodišč. Večina prisotnih je bila s predlaganim zadovoljna, še največ pripomb je bilo glede statuta, ki ga bodo v prihodnjih dneh dodelali. Tajnik “stranke” Bogdan Biščak je o imenu povedal, da sodeč po anketi med članstvom, večina meni, da je Zares primerno ime, so pa razpravljalci vseeno predlagali tudi nekaj alternativ. Velikokrat smo lahko slišali, da želi bodoča stranka, vključno s statutom in programom, biti drugačna kot ostale obstoječe stranke. Društva oz. združenja za novo politiko Zares ni več, v teku pa so postopki za ustanovitev nove stranke.

Zasedanje je skupaj s 15 minutnim odmorom trajalo štiri ure. V naslednjem videu smo strnili dogajanje.

Matej Lahovnik: “Moje mnenje je, da je ime zelo dobro.”

Članom sta se predstavila tudi oba do zdaj znana kandidata za predsednika stranke, ki jo nameravajo uradno ustanoviti 6. oktobra.

Gregor Golobič: “Današnja udeležba res ni majhna in smo lahko nanjo ponosni in, bom rekel, si lahko tudi zaploskamo.”

Nekaj vprašanj smo postavili obema predsedniškima kandidatoma, Cveti Zalokar Oražem in Mateju Lahovniku.

Ivan Cencelj: “Program bi gradil na teh temeljih, ki so že zasnovani.”

Nejc Jemec

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
61 x komentirano
  • naKresal je rekel/-la:

    Konec združenja Zares, drugi konec Gregorja Golobiča!

  • t-mac je rekel/-la:

    Obema predsedniškima kandidatoma, Ivanu Cenclju in Gregorju Golobiču (ne pa Cveta in Matej ;) )

  • bojc1 je rekel/-la:

    končno se boste nekateri, vajeni le nastopov iz ozadja, stehtali pred volilci! srečno, ZA REvno Slovenijo!

  • t-mac je rekel/-la:

    Aja, sem pogledal zadnji filmček, mal me je zavedel tisti stavek :P . Mogoče bi bilo boljše napisano: obema predsedniškima kandidatoma ter Cveti Z.O. in Mateju L. ;)

  • Zlodej je rekel/-la:

    Gregor Golobič je vedno znal zelo sladko govoriti in se je vedno trudil delati vtis, da se s politiko ukvarja zaradi drugih, zaradi tega ker so ga nagovarjali, ker bi bila alternativa slabša itd. In tudi tukaj nadaljuje v svojem slogu. Moram reči, da so njegove besede všačne in bi se lahko z večino izmed njih strinjal.

    Žal pa pretekla zgodovina delovaja Gregorja Golobiča v praksi kaže podobo, ki je diametralno nasprotna od njegovega govorjenja. V praksi je bila njegova politka zelo izključevalna, polna manipulacij, omogočale je bajne zaslužke njegovim prijateljem itd. Po udeležencih se vidi, da so v Zaresu predvsem ljudje, ki jim je prav on omogočil zasedbo visokih položajev v javni upravi. Sedaj pa jih je Janša odstavil z njihovih položajev. Seveda je logično, da si želijo nazaj. Tako, da jaz vidim ustanovitev te stranke predvsem v tej luči - v boju za zelo konkretne in otipljive osebne koristi posameznikov, ki pa svoje name skrivajo za leporečenjem o drugačnem, o novem itd.

  • Nejc Jemec je rekel/-la:

    t-mac: res, nekoliko nespretno sem se izrazil. Ma ne bomo zdaj spreminjali …

  • Klemen je rekel/-la:

    Če imajo težavo z imenom, je moj predlog: “Zares bivša LDS”.

  • Andrej je rekel/-la:

    @Klemen se popolnoma strinjam s tabo.
    V Zares so res sami bivši LDS-ovci. Naj mi pokažejo nekoga, ki ni bil že od prej tako ali drugače povezan z njimi še iz časov ko so bili v LDS.

    Kje je svežina, novost in drugačnost o kateri stalno govorijo? Toliko medijskega pozerstva nisem zasledil še pri nobeni drugi politični stranki.

    Je pa Golobič očitno že začel pripravljati svoje podanike na okostjnake, ki bodo pričeli padati iz njegove omare.

  • mr_m je rekel/-la:

    zavoženi LDSovci…

  • MATEJA je rekel/-la:

    končno bomo lahko pretehtali, koga ljudstvo voli “staro LDS - zares”, ki je očitno dovolj demokratična, da ustanovi novo stranko, če ne more uveljaviti znotraj “pametnih krogov kolegov svojih idej” in ne izvaja sovražnih prevzemov; po domače ima j… ali “novo LDS”, za katero sploh ne vem, kdo so. Ne vem, kaj svežega so ti pokazali? A ni zanimivo, kako so zafuranci hkrati zmagovali na volitvah in zafurali stranko? to se mi zdi navsezadnje legitimno, kaj pa ima pokazati Kresalka? A ni logično, da znajo zmagovat? po bitki general, ipd…
    mr_m: zavoženi lds-ovci so se umaknili pametnim lds-ovcem, ki so očitno prepričani, da šteje zgolj ime stranke, ne pa ljudje in program. napovedujem, da četice Kresice ne bo v naslednjem sklicu parlamenta.

  • Andrej Urbanc je rekel/-la:

    Mene pa zanima le, zakaj mediji in vso spletno pisateljevanje govorijo o kriminalu Golobiča in bivših LDS-ovcev ter kako je G. svojim pomagal na vrh državne uprave, dokaže in konkretno pove, kaj je nekdo naredil narobe, pa noben ne… Sam sicer nisem vneti privrženec LDS-a, a se mi vseeno zdi, da je bila njihova “korupcija”, “klientelizem”, “podkupovanje” in podobni kriminal bolj plod Janševe politične igre pred volitvami 04; Janša je potem v tej igri zmagal, dokazov za vse, kar je govoril, pa še vedno ni. Najbrž je sicer logično, da je krog ljudi, ki je na oblasti, tudi krog, ki ustvarja sistem upravljanja z javnim, in da če si le majčkeno iznadljiv, lahko kak razpis prilagodiš v prid nekoga, ki ti je blizu.. To sicer ni opravičljivo, vendar je tudi preveč gostilniško, da bi kar vsepovprek obtoževali, če se je tak sum pojavil tudi dejansko, ne le kot politična igra. Torej, kdo in kako se je nezakonito in kriminalno okoristil na račun volilcev zaradi recimo Golobiča?

  • T. je rekel/-la:

    @Andrej: Res rabiš dokaže? To nikoli ne bo dokazano, seveda se ne dela to n aočiten način, toda toliko reči se je zgradilo za bajni denar (zadnjič je bilo na okrogli mizi lepo povedano, da je gradnja v javni upravi dražja kot v gospodarstvu in to precej), naročale so se storitve, ki jih ni nihče videl ali slišal za njih. Da o neporednih prilivih denarja iz državnih podjetih niti ne omenjamo. Se strijnam z Zlodejem, toliko denarja, kot so ga Golobič & firends odnesli, jih tudi Janša sedaj ne more. Zakaj pa so se danes kar nekateri bivši ministri zaposlili v Ultri, prijateljskem podjetju Golobiča, zakaj so ljudje leteli iz Mobitela, Telekoma in še kod drugje? Ker jih je nastavila politika, da so prali denar. Seveda nihče danes tega ne bo šel dokazaovati, ker je Janša isti, ampak to še ne pomeni, da je Golobič ok. Odrastite že enkrat, in sprevidite, koliko vsega so vam pokradli.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Tudi jaz bi rad slišal za vsaj en vzorčni primer.

    Na nekem drugem posnetku na tej strani poslušam Grimsa, ko razlaga “sovražni govor, sovražni govor, sovražni go-go-go-govor…”. Na koncu bi mu še verjel, če ne bi vedel, kaj beseda pomeni.

    Podobno sem očitke proti Golobiču že neštetokrat slišal. Očitno je, da je nekomu ostal pošteno v želodcu. Ali je ostal v želodcu poštenjakom, ki niso mogli gledati, kako se krade? Ali pa je ostal v želodcu lopovu, ki ga nikakor ni uspel podkupiti? Lopovu, ki Golobiču nikakor ni uspel dokazati, da sta ona dva pametna in imata zasluge, folk pa je butast in kaj bo folku javni denar, saj se itak nihče zanj ne briga?

    A zdaj razumeš, zakaj z Andrejem (ki ga by the way ne poznam) hočeva dokaze? On pravi, da se politiki ne približuje, jaz pa sem član Zares. Naj te to ne moti. Jaz sem najprej matematik, nato član Zares. Dokaz ima zame najvišjo veljavo. Torej, če imaš kaj, na dan z njim. Da bomo vsi videli, kakšen tip lumparij ali pa prekletih mahinacij nas čaka. Brez tega se ne da nič ukrepati za boljšo in bolj pregledno politiko v bodoče.

    Pa lep pozdrav, igor

  • bojc1 je rekel/-la:

    Andrej,še nikjer se ni noben lopov sam javil na policiji; nekdo, ki je od 1992-2001-(2004)-2007 bil glavni kadrovnik,strateg in usmerjevalec financ in razporeditve falange v vladajočih koalicijah, medijih (poglej si le hvalospev legende slo novinarstva D Pušenjaka v včerajšnji Sobotni prilogi Dela - višek cinizma so npr. “trojčice” Jaklin-Košir-Širca z izkrivljeno zgodbo o t.i. ženskih kvotah, kandidatke za predsednico Brezigarjevo pa npr. niso podprle) ter zlasti v javni upravi in velikih gospodarskih družbah v državni lasti. Namesto transparentnega in vsem državljanom prijaznega poslovnega okolja in podjetij (samo en primer: Mobitel, ki je še danes monopolno predrag in poslovno stroškovno neučinkovit (predstavljaj si, koliko svetovanj,banketov,izobraževanj in druge reprezentance je odteklo iz naših žepov, da o stroških postavitev (najemov,izgradnje…vzdrževanja) baznih postaj, raznih IT oprem in politično sorodnih zaposlenih niti ne govorim) je imel en sam cilj podaljšati oblast in denarne vire tranzicijski KPS-SDP-ZLSD in ZSMS-LDS dokler bi jih pač Slovenci prenašali.
    Vse to je med drugim sodilo v delokrog šefa iz ozadja, bistrega cinika in operativca G.,prijatelja in svetovalca Drnovška in izvedbenika Kučanovih strateških planov - kako bivšim oblastnim strukturam=nomenklaturi zagotoviti večno,dedno in kapitalsko rento za kar se da lepo in udobno življenje (ne preživetje, kot Semolič nateguje delavce naravnost med noge) v demokraciji. Le z njegovim žegnom so njim (LDS) blizu odkupovali deleže in kosolidirala lastništva, svojim so dajali, a prišla je motnja 2004 - in cunami nove vlade jih je še premalo daleč odnesel od tistega, kar edino dobro znajo - lepo govoriti in se prisesati na državni proračun ter ga s številnimi nepreglednimi odtoki speljati v svoje greznice brez dna. Raje bi videl, da z nagarbljenim kapitalom počno kaj bolj poslovnega, kot pa se gredo politični monstrum in povečujejo nepreglednost - kajti če se ne morejo s svojimi (LDS+SD) skupaj vzeti (lažnivcev,prevarantov,izdajalcev,prepirljivcev in zahrbtnežev pač nihče ne mara), kako bodo šele peljali odgovorno državo naprej skupaj v teh zahtevnih globalnih časih! Bistvena razlika med prejšno Ropovo vlado (in drugimi LDS) ter vlado J.Janše je v tem, da se aktualna vsaj trudi kjer le more poenostaviti birokratske postopke in sprostiti razvojne potencijale državljanov, za korenite spremembe pa nima mandata socialistično zavedene večine v SLO (v Italiji delavec za malico in prevoz na delo dobi 0 EUR, za delo pa dogovorjeno plačo!). Andrej, upam da nisem bil preširok. lp Bojc

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    @Bojc

    Tudi ti verjetno spoštuješ matere. Glede na tvoje politično prepričanje pa si upam
    trditi, da Elke Strojan ne spoštuješ. Pa je mati!

    Podobno je glede ženskih kvot in Brezigarjeve. Zakaj naj bi ženske podprle Brezigarjevo?
    Samo zato, ker je ženska?

  • Sestra Marija je rekel/-la:

    Hipoteza 1: @Zlodej, @T. in @Bojc1 so razočarani bivši LDS-ovci.
    Hipoteza 2: Vsi trije gojijo osebne zamere do Gregorja Golobiča, ker jim ni izpolnil želja (verjetno so bile povezane z materialnimi koristmi.
    Hipoteza 3: Vsaj eden od njih je kandidiral na listi SDS (a žal so ga dali na neizvoljivo mesto, česar si še danes noče priznati).
    Hipoteza 4: Dva od treh muči nespečnost.
    Hipoteza 5: Vsi bi, a žal ne morejo.

    No, pa dokažite da ni res.

  • peter je rekel/-la:

    @Sestra Marija - dodal bi le popravek k prvi hipotezi. Zlodej je še vedno član LDS.

  • N. je rekel/-la:

    @Igor: Zelo lepo je slišati nekoga, ki si želi poštenosti in bi rad dokaze. Dokazi so nujni pri matematiki, preferenčni politični glasovi pa se se ne delijo na podlagi dejstev. Kako boš najbližje prišel temu odgovoru? Vprašaj kakšnega višjega državnega uradnika do 2004, še posebej v zadnjem mandato 00-04, kaj vse se je dogajalo. Sam bi ti dal kakšno številko, pa bi rad še kakšen dan živel. Resno. Aja indic. Khm, kakšna je bila provizija prvega Falcona in kdo bi jo pobasal, ki nikoli ni bil kupljen (kupilo se je manjše letalo zaradi pritiksa javnosti, ki se je katastrofa, oddalo v najem. v bistvu predlagam, da sedanja vlada s tem nadaljuje in ustanovi čarter jadrnic…). Ali, za kakšen denar je bilo kupljeno državno stanovanje g. Goločbiča na elitni lokaciji Ljubljane na Kotnikovi. You want to hear more? Useless, cos’ you can’t handle the truth. Ima još….
    @Sestra. Bravo, točno to. To je forum in tudi glede na zgoraj napisano sem prepričan, da prepričane težko prepričaš.
    Pa dokažite…

  • Maču Piču je rekel/-la:

    Dragi moji, medtem ko se tukaj LDS, exLDS in tanovi obkladate glede Golobiča, vas konzervativna mornarica mirno opazuje s svoje navrtane flote, sreba šampanjec in maši luknje. Spet bodo morali zgolj obrati sadove.

    Osebno me in klinc brigajo vse vaše insinuacije, ki jih gradite na podlagi osebnih zamer in sumničenj, pa naj gre za kogarkoli. Ne pozabite, da je JJ zmagal z vztrajnim ponavljanjem tistega, česar še do danes ni (hotel) dokazati. Uspelo pa mu je, kar je želel.

  • Sestra Marija je rekel/-la:

    @Maču Piču, good point.

  • Drago je rekel/-la:

    Janša je govoril o klientelizmu, korupciji, da ima dokaze za to in da bo vse drugače, ko bodo zmagali na volitvah. In enim se je to nakladanje Janše tako vsedlo v možgane, da še danes fantazirajo. Sprašujem: kdo je bil kaznovan za tisto korupcijo, o kateri je govoril Janša. Sedaj ima policijo, sodstvo in ni nobenega problema celotno prejšnjo vlado spraviti za zapahe. Pa nič! Torej je govoril na pamet, dokazov o katerih je stalno govoril pa kar ni. Če jih ima, pa jih ne posreduje pristojnim organom, potem je on storil kaznivo dejanje prikrivanja. Nekateri tukajšnji komentatorji me zelo spominjate na Janšo pred 2004!

  • exuperry je rekel/-la:

    Torej, tega Bojca je lahko razumeti. Je pač Janšev vernik in kaj lahko dopoveš vernikom? Še posebej te vrste vernikom, ki zadnjih deset let producirajo nekakšne hobotnice in druge paranoidne konstrukte?

    Težje pa je z Zlodejem in T. Podobna se mi zdita tistemu mojemu znancu, ki ni nikoli igral na loteriji, ker je bil prepričan, da so vsa žrebanja vnaprej dogovorjena. Dokazov seveda ni imel, a kaj bi z dokazi, saj so stvari vendar jasne!
    Gre za neke vrste življensko zavarovalno polico v stilu: ker nikomur ne verjamem, me nihče ne more nalagati ali, ker nikumur ne zaupam, se izognem razoćaranjem. Zgradijo si nek svoj mali varni svet, v katerem ni negativnih presenečenj, ker so v njem tako ali tako vsi negativci. Do groba prispejo ne da bi doživljali razočaranja, a tudi ne da bi kdaj res zaživeli.
    Sočustvujmo z njimi!

  • Zlodej je rekel/-la:

    @Peter - Zlodej ni član LDS in tudi nobene druge politične stranke ali “društva”. Glede na sedanjo politično situacijo oz. ponudbo tudi ne bo nikoli član nobene politične stranke. Poznam preveč ljudi, ki so člani političnih strank in sem preveč podrobno seznanjen z njihovim delovanjem.

    Kljub vsemu pa mi ni vseeno za Slovenijo in za njen prihodnji razvoj. Zdi se mi, da moram zato opozarjati na določene nepravilnosti za katere vem. Potem naj se pa ljudje sami odločijo če bodo temu verjeli ali ne. Nikoli pa ne bodo mogli reči, da tega niso vedeli.

    V sedanjem vsesplošnem negodovanju nad Janezom Janšo (ki je sicer pogosto upravičeno) je največja napaka, ki jo lahko storimo ta, da njegove kritke nekritično prepoznamo kot njegov antipol. Ali ste tako kmalu pozabili zakaj je bil Janša izvoljen? In sedaj so številni pripravljeni iti še enkrat na led.

    Za državo je objektivno gledano najbolje, če se politične stranke in elite pogosto menjajo na oblasti, saj to omogoča, da se nobena izmed njih preveč ne zaredi na državnih jaslih. Primer LDS in njenega pomilovanja vrednega derivata Zares so še preveč sveži in zgovorni.

  • Drago je rekel/-la:

    @exuperry: se popolnoma strinjam s tabo!
    Navsezadnje ta članek govori o ustanavljanju nove stranke. In je lahko razumeti paranojo janševih vernikov. Zdaj bodo pisali vse mogoče. Mi je pa v veselje, da sem to napovedal, resda v drugem kontekstu, ampak konkretno v zvezi Golubiča. Čakam samo še na komentarje Janija in 1tastarja, ki se vedno oglasita, tukaj ju pa še ni bilo. Poglej zadnji odstavek mojega komentarja na “Ukinimo cenzuro” 27/9 ob 8.21h.

  • bojc1 je rekel/-la:

    @ ex: ne gre za vero ad personam, le podobno razmišlajm s svojo glavo kot zlodej - nikoli ne bi častil človeka, bližje pa so mi ideje o kvalitetnem in uspešnem razvoju naše države in domovine - torej ne gre za nikakršno prepričevanje drugače mislečih in eksplicitne dokaze (Igor Đ), temveč pogled in vtis na podlagi javnega (ali skritega) delovanja. Vesel bom vsakega svežega prispevka Zares, a ne s starimi ljudmi in starimi, iztrošenimi in že videnimi idejami, kako si vse podrediti, kar ni naše. Pa to ne pomeni, da nisem kritičen do vsake oblasti ali da Janša ne dela napak - le od drugače mislečih vernikov in zagovornikov t.i. levice nisem videl konstruktivne kritike “svojih”.
    @ Igor Đ
    Elke Strojan osebno ne poznam,torej nimam osebno nič proti njej razen da s svojim domnevno nezakonitim obnašanjem ter obilni socialni podpori, ki jo, domnevam plačujeva oba, drži celo državo v šahu zaradi nesposobnosti prejšnje in te vlade učinkovito rešiti problem Strojanov. Upam le, da se bomo čim hitreje pogovarjali o razvoju naše države in gospodarstva. Žensk pa tudi ne zagovarjam a priori, le pogosto me zmoti tudi tvoja strankarska kolegica Širca in druge podobne dame, ki o ženskih kvotah govorijo le, ko jim to ustreza - dvo oz. troličnost in hinavščina pa je žal bolj zakoreninjena na t.i. levici (kaj to sploh je pri nas) kot drugje - pa noben ekstrem, da se razumemo, ni dober.
    @ Drago
    sodstvo je sicer zadnji ostanek bivšega režima in se počasi prilagaja demokratičnim spremembam v SLO, vendar luknjičasta zakonodaja, podedovana še iz LDS časov in “neodvisno” sodstvo, ki mu nobena vlada ne more ukazovati kaj in kako naj dela, predvsem pa 60 let pranja možgan o socializmu, revoluciji, bratstvu in enotnosti…. (kje je že vse to?) pusti na slovenski duši kar nekaj zmede. Generacije bodo potrebne, da se zopet v polnosti povrnejo ponos, pregovorna slovenska pridnost in ustvarjalnost in bo delavec za pošteno delo dobil pošteno plačilo, s katerim si bo omogočil dostojno in človeka vredno življenje. Zato ne samo kritizirati vse v prek, izluščite dejanja, pluse in minuse minulih kot tudi sedanje vlade, štejejo samo dejanja in ne lepo doneče besede in obljube, iz katerih ni nič. Pa protikorupcijska komisija še ni ukinjena, celo dodatna sredstva ji je namenil Bajuk, le odkrije bolj malo. Čudno, ne, pa bivši kriminalist “leve” usmeritve, nekompatibilen s to vlado jo vodi. Res nenavadno.
    Še enkrat vsem - forumi so namenjeni nežaljivi izmenjavi mnenj in predvsem idej za prihodnost ob jasnem pogledu nazaj, kaj in kako je kdo delal. Preteklost nas vse spremlja.

  • vizionar je rekel/-la:

    Se strinjam, MP. Tole natolcevanje je čisto brez veze in se je nanj tudi brezpredmetno odzivati. Če je bil Golobič desna roka Drnovška v 12 let uspešne vlade, kompliciranih velikih koalicij, ki so ohranjale neko stabilnost v Sloveniji (namesto sedanjega primitivnega kaosa), potem je to za Golobiča prvovrstna referenca. So bile tudi napake? Ma valda so bile, Falcon je zagotovo bila napaka, pa ne vem, če ravno Golobičeva. In če si dovolj dolgo pri oblasti, se mnogim zameriš. Ampak jaz ne bi rekel, da je zaradi preteklosti Golobič politično mrtev ali kaj takega. Daleč od tega. Je samo izkušen, in Zares kljub “starim” kadrom predstavlja nek nov začetek. Je tudi novih dosti notri. Kombinacija politične izkušenosti in čisto na novo “iz jeze” pritegnjenih v politiko ima potencial. Ali se bo realiziral? Bomo videli. ;)

  • robert je rekel/-la:

    Na smetišče!

  • flayo je rekel/-la:

    @ Denis Sarkič

    V soboto sem slišal kako je G.G., V. Voduška primerjal s teboj, ko ga je med sedeži s svojo ekipo (snemalec, tonski tehnik in se en mladec) “napadel” iz zasede in mu porinil mikrofon pred nos :)

    G.G. je rekel približno takole: “Pa ne moreš tako Vlado…saj si že kot Sarkič….”

    V.V. je po prvem neuspelem poskusu (GG je prošnjo za izjavo zavrnil ) prišel do izjave z manevrom “Sarkič” ;)

  • Drago je rekel/-la:

    @Bojc1: Tvoj odgovor meni nima nobene zveze z mojim komentarjem! Jaz sem hotel samo povedati, da je tvoj Janša lagal pred volitvami in tako napumpal ljudi, kot si ti, da še danes verjamejo o vsemogočem kriminalu, ki ga je izvajala LDS. Jaz vem samo to: če bi JJ imel najmanjši dokaz o tem, kar je govoril, bi danes bil cela prejšnja vlada v zaporu. Pa temu ni tako! Njegov namen je bil prepričati volivce o poraznem stanju države, korupciji povsod in še in še, čeprav sam ni verjel v to. Je pa dosegel svoj namen. Poglej sebe!!! Besedo LDS jemlješ kot nekaj strašnega, kriminalnega, gnusnega…Saj resda ni bilo vse tako, kot bi moralo! Moraš pa vedeti, da smo ustvarjali suvereno državo in da je bilo veliko porodnih težav. Jaz ocenjujem, da je šla vlada LDS preko teh težav zelo uspešno, pa ti piši kar češ! Osebno zamerim LDS predvsem to, da niso imeli v obziru, da lahko tudi izgubijo na volitvah, predvsem po taki, že opisani antipropagandi takratne opozicije. Samovšečnost in prepričanost jim zamerim. O delovanju prejšnji vlad se mi zdi trapasto pisati, ker pa vidim, da si zelo pozabljiv (verjetno ne bolezensko, temveč zaradi žlehtnobe) te bom spomnil.
    Prvo leto ali dve je “tvoja vlada” sprejela nekaj katastrofalnih zakonov. Zaradi teh zakonov je bilo slabo lastninjenje, edinstvena denacionalizacija, izbrisani pa še in še, čeprav se je 1.vlada trudila in ji ne zamerim preveč (porodne težave). Nato je daljše obdobje vladala LDS v raznih koalicijah. Veliko so naredili: na tisoče zakonov, Evropa, Nato, Evro, predsedovanje EU…. Samo primerjaj na raznih seznamih, povsod je bila Slovenija med pridruženimi članicami na 1. mestu. Kaj je pa danes? Že zasedamo mesta proti koncu ali zadnje! Od 5 pogojev za Evro je prejšnja vlada izpolnila 4, samo petega je morala sedanja vlada. Pa je inflacijo znižala samo zaradi pogoja Evra, danes pa je že 4 % in še bo rastla. Kaj je naredila sedanja vlada? Skoraj vsi projekti so padli v vodo (nekaj projektov v javni upravi je dobrih), samo hvaljenje (gospodarska rast,Evro,predsedovanje…), čeprav se zavedajo, da te uspehe niso oni naredili. 10 let smo imeli gospodarsko rast 4-5 %, lansko leto pa je bila 5,2 in zaradi tega jih poslušamo ure in ure, v vsakem govoru. Ves motiv vodenja države gre v to, da bo cerkev zavladala tudi državi, pa maščevanje za nazaj! Pa če verjameš ali ne!!! Vem, da je tudi moj komentar malo “enosmeren”, se zavedam, vendar mi je to tvoje bluzenje o katastrofi, ki jo je naredila LDS, prišlo čez glavo.Lp

  • 1tastar je rekel/-la:

    @drago,

    motiš se. Prvi komentar:

    naKresal pravi:

    30. september, 2007 ob 10:10
    Konec združenja Zares, drugi konec Gregorja Golobiča!

    je bil moj. Samo ime sem prilagodil situaciji.

    Na sploh pa imam o come backih enako mnenje kot o “večnih” sivih eminencah a`la Marušič.

  • Drago je rekel/-la:

    @1tastar: “Zares” si neverjeten! Ko sem ti na “ukinimo cenzuro” 27/9-08.21 napisal, da pričakujem najmanj 50 komentarjev proti Golubiču potem, ko bodo ustanovili stranko, si ti napisal:
    “zato ker bo, zaenkrat še zakotno stranko vodil tvoj Golubič, pa res ne bo dosti pisanja”.
    Normalno je, da ima vsak človek rad potrditev. Jaz sem jo dobil. Predvidevanja so se uresničila. Vedi samo to, da to niso mnenja, temveč refleks, refleks na vse, kar ni po JJ.
    Da pa mi ne bi dal prav v predvidevanju, si spremenil ime! Zelo priročno! Ne moreš iz svoje kože!

  • Drago je rekel/-la:

    1tastar: Pa še nekaj, glede refleksa!!! Zaradi heca sem predsed.kandidate pod imenom “Drago” vprašal, če pričakujejo, da bodo kaj shujšali, glede na podražitev hrane.
    Gre za aforizem, ki si ga nisem izmislil jaz, temveč odličen aforist Evgen Jurič.
    Zaradi mojega imena (priznan levičar in to veste vsi) sem že dobil 42 negativnih točk.
    Toliko o refleksu!!! Rad proučujem le-to.

  • Rob je rekel/-la:

    @Drago,take volivce kot si ti,si lahko Golobič&Co samo želijo,sicer so ponavadi taki volilci tradicionalno pripadniki desnega bloka(ne priznavajo napak svojih in vse od nasprotnikov je narobe,zarota…)
    Lahko rečem samo zanimivo.Se oproščam,ampak sem se moral oglasiti,ker še zdej ne dojameš bistva 1tastarga itd.

  • T. je rekel/-la:

    Nihče pa ni omenil, da je celotni postopek farsa. Nek Cecelj tekmuje z master of pupets GG in to naj bi bila demokracija. Povejte, imamo enega (in edinega) kandidata, ki bo nakuril JJ-ja in hvala bogu, da se bo to zgodilo. Ne smemo vendarle dovoliti, da bo šla moč v roke Pahorki.

    Le problem je, da smo pred leti brali, kako je bil veleum Šlavoj navdušen nad golobičevim brcanjem v rit samih ministrov, županov, ki so klečplazili, kot da so smeti (problem je sicer na obeh strani, riti, ki so dopustile, da se jh brca in noge, ki je brcala…). To veliko pove o sicer visokem, ne pa velikem človeku.

  • vizionar je rekel/-la:

    T. …. osem kandidatov so člani evidentirali, dva sta dala soglasje k kandidaturi .. kaj ti tukaj ne štima? A bi moral Golobič ali kdo drug reči Cenclju, daj stari ne serji ga, ali kaj, da bi tvojemu občutku za demokratičnost postopka bilo zadoščeno?

  • N. je rekel/-la:

    Evidentirajo jih lahko 234, kaj pa to pomeni? Ker je zadeva res smešna, bi bilo bolje, da bi bil bodisi GG sam, bodisi s kakšni zares resnim protikandidatom. Ker je tole sicer očitna farsa.

  • vizionar je rekel/-la:

    Bolje bi mogoče bilo, ampak bilo je tako, kot je pač bilo. Če ne ponarejaš procedure, so rezultati pač tako, kot so. Člani evidentirajo kandidate po svojem okusu, kandidati soglašajo ali pa ne soglašajo s kandidaturo in to je to. Zakaj bi nekateri na vsak način raje videli prirejene volitve?

  • N. je rekel/-la:

    Saj v tem je problem, to so prirjene volitve, da izgledjao kot demokratičen izbor predsednika. Ve se, kaj je bilo v LDS, ko Biščak ni postal generalni sekretar pa bi moral. Vodstvo je vzelo pooblastilo generalnemu sekretarju in Biščaka postavilo za generalnega direktorja. Tole je podobno, igralci pa tudi…

  • bojc1 je rekel/-la:

    Drago,
    ne gre za mojega Janšo (sam za razliko od tebe še kako ohranjam kritično distanco tudi do te kot vsake druge vlade) - problem je, ker si morda (tako mi vsaj deluje tvoj besednjak) ti napumpan od ne vem koga; sam opozarjam na zdravo in konstruktivno kritiko, ne pa v slogu, če enemu sosedu je zjutraj zalajal pes, drugemu pa ni kikirikal petelin - za vse je vedno in povsod KRIV Janša. Sicer pa si s takimi opazkami in kritiko delate medvedjo uslugo - Rop svojih laži ne more, noče in ne zna dokazati, sicer bi z dokazi nedvoumno podprl svoje trditve in opral s sebe vse sume da laže in namerno skuša prizadeti ugled aktualnega presednika vlade (in čaka na sodišče čez 3 leta, ko bo že vse pozabljeno; si že videl v ZDA, da bi nekdanji demokratski predsednik prestopil k repubilkancem in izdal svoje politično prepričanje, ideje in vrednote, ki jih je v času aktivnega predsedovanja zagovarjal ali obratno? Tam je to nezaslišan škandal, ki vrže slabi ime na celo družino, pri nas pa od Pucka naprej “normalno”politično delovanje!). S tem daleč najbolj škodi Pahorju pri vzpostavljanju mostov in prve prave povojne velike koalicije, ki bi morda lahko, če seveda ne bo preveč ekstremizma na levi in desni, potegnila ta slovenski voz resničnim izzivom prihodnosti naproti.
    Moj komentar je bil še kako na mestu, saj v odgovoru dokazuješ, kako nimaš pojma o demokratični in parlamentarni ureditvi R Slovenije - zakonodajna oblast (patlament-DZ), vlada, ki izvaja zakone in ravna po ustavi ter tretja - sodna oblast, ki ji nesposobnost in obglavljenost tožilstva in usposobljenih, pogumnih sodnikov iz znanih razlogov manjka - pa imamo zaostanke in zastaranja, ki so tvoji LDS&co šemkako koristili v času slovenske prihvatizacije! Z drugimi besedami Jnaša ne more, tudi če bi hotel, nikogar zapreti - to so delali le partijci v brezumnem enoumju, ki ga očitno še nisi preživel pa tudi ne prebolel. A ga je neizpodbitno konec! Kje je še t.i. četrta veja oblasti - novinarstvo? V rdečih plenicah prepogosto, žal se vdinja prej poziciji, sedaj opoziciji, namesto da bi se obojim tresle hlače pred pravimi in raziskovalnimi novinarji, ki pišejo o neizpodbitnih dejstvih!
    PS upam da si si kaj nabral v času tebi prijazne LDS in njenih satelitov, sicer mi je iskreno žal, da si verjel vanje, a nič dobil.

  • Drago je rekel/-la:

    Bojc1: nič nisi napisal ali odgovoril. Si demantiral dobre poteze prejšnje vlade. Si napisal, tole pa ni res. Nič. Kaj si sploh napisal? O psih in petelinih, ki zalajajo ali ne zakikirikajo zjutraj. Da je kriv Janša. Ne, tega jaz nisem napisal. Konkretno sem napisal, kaj je govoril pred volitvami in predvsem kako je tebe in podobne prepričal o nevem kakšni korupciji LDS. Danes pa ukinja korup. komisijo. Zakaj? Ker ima negativne izkušnje s Kosom, korupcijo bi kontrolirali kar njegovi ljudje. Krasno. Pa o Ropu, ki ne more in noče dokazati svoje trditve. Vidim, da ti gre Rop na živce, a ne? KDO pa noče objaviti posnetkov Janša-Sanader. A mogoče Rop? Dobro veš, kdo ne pristane na objavo posnetka. Pa se vprašam zakaj. Prestop Ropa v DS enačiš s prestopom demokratov k republikancem. Brca mimo, Bojc1, dobro veš da to ni primerjava (saj si že slišal stavek:vsi levičarji ste isti). Pa naprej.. Prav trapasto si našel izgovor, da Janša ne dokaže trditve o kriminalu vlade pred volitvami (to so delali le partijci v brezumnem enoumju). A danes pa nimamo več sodišč, ali kaj? Pa vse dokaze je imel. Ne razumem, zakaj jih ne odstopi tožilstvu!!!
    Prav smešen si v tvojem pametovanju in opisovanju ureditve Slo.Vsak dijak ve o zakonodajni,izvršni in sodni oblasti. Ti se izgleda ne spomniš imena izvršna oblast, pa zato kar opisuješ njene naloge. Bojc, verjemi, da mi ni treba to opisovati kot odgovor na moj komentar, ker tega nisem nikjer omenil, samo svojo znanje bi rad pokazal. Pa ni treba meni. O tem, kar pišeš ti, sem naredil izpit, na PF.
    To, da bi ti opozarjal na zdravo in konstruktivno kritiko, je pa, drago Bojc, precej bosa. Sam sebe si postavil v vlogo nekega nevtralneža, ki opozarja.. Malo se preberi za nazaj, pa boš videl, da temu ni tako. Kritiziraš popolnoma vse, kar je bilo pred letom 2004. Zdaj pa je vse idealno. Tudi nivo, ki smo ga Slovenci dosegli do leta 2004, je moral nekdo doseči, a ne?

  • vizionar je rekel/-la:

    N., najprej trdiš, da so bile volitve v Zares smešne, potem pa, da so bila prirejene. Odloči se. Da bi bilo oboje hkrati, je malo verjetno. So tudi predsedniške volitve prirejene? So tam kandidati, ki nimajo realne možnosti za zmago, “nastavljeni”, zato da je vse videti bolj demokratično? Dogajanja v LDS pred časom ne morem komentirati, sem ga opazoval zelo od daleč, ampak splošno znano je, da se je stranka potem razcepila, približno po liniji, ki jo opisuješ. Je možno, da bi mogoče oba dela v nadaljevanju delovala BOLJŠE? Kot npr. NSi in LS, ki jim ni šlo skupaj? Lahko mirno spiš, z Zaresom je za zdaj vse v redu. Čeprav je večina najbrž res naklonjena Golobiču (volitve kandidata Združenja Zares za predsednika Stranke Zares potekajo po pošti, uradne volitve v stranki pa bodo takointako na konvenciji, ko bo stranka najprej ustanovljena, in lahko se bo pojavil še kak kandidat), ni v Cencljevi kandidaturi v Zares nihče videl nič smešnega. To je tvoj refleks. Nadaljnji uspeh stranke pa je zagotovo odvisen od tega, kako se bo oblikovala mešanica politikov z dolgo kilometrino in povsem novih ljudi in kolio bodo oboji medsebojno odprti.

  • N. je rekel/-la:

    Vizonar, saj gre eno z drugim. Ker so smešne, so verjetno prirejene tako, da izgleda, kot da ZARES resna zadeva, kjer člani lahko izbirajo. A res?? Če niso prirejene, in so le smešne, so potem bolj tragi-komične.
    Se pa strinjam s tabo, da je uspeh stranke odvisen od tega, kako se bodo ljudje tam razumeli, toda žal težko v svojem političnem bazenu osmišljam stranko, kjer so njeni liderji nekoč najprej na mehek način, potem pa ko ni šlo, na zelo trdo nastavili svoje kandidate (in se izmislili zato celo novih funkcij). Ker ni lovsko društvo, ampak politična stranka v bazenu demokracije, se mi zdi takšen obid volilnih rezultatov totalno neprimerno (mi smo za res le, toliko kolikor je res za nas) in pomeni, da se bo na oblasti zgodilo enako. No, pa saj tako nekako je bilo, bolj smo se približevali letu 2004, slabše je šlo.

  • vizionar je rekel/-la:

    Saj si pogledal Cencljev komentar danes na Vesti? Zelo simpatičen možakar. Če se tebi zdi smešen on ali njegova kandidatura, meni je prav. Pa saj te ne mislim prepričevati. O preteklosti LDS res ne bi. Zdaj pa, ali dopustiš, da bi se nekateri želeli še naprej ukvarjali s politiko ali ne, se boš že odločil. Meni se zdi sprejemljivo, da ljudje (tudi organizacije, in države itd.) odprejo neko novo poglavje, in pokažejo, kaj so se naučili iz izkušenj. Nekateri jim bodo zaupali, nekateri malo počakali, nekateri pa jim ne bodo zaupali nikoli. To tveganje Golobič in drugi znani obrazi prevzemajo in se ga zagotovo tudi zavedajo. Pa tudi tisti, ki s(m)o jih v tem novem poskusu pripravljeni podpreti.

  • N. je rekel/-la:

    Deloma se strinjam. Vsak naj ima priložnost, tudi Cecelj. Ampak golobič, bišča in bojsi so jo pa že zdavnaj zapravili. Pa kaj bi vernikom govoril. Težko nekoga prepričaš, tudi če si sam Dawkins, da Bog ne obstaja, če v to veruje.

  • vizionar je rekel/-la:

    Eh …. sam za vernika nisem posebno nadarjen … od vernikov si mi bližji skeptiki, in Dawkins bližji od Vatikana … saj je šlo samo za to, če so bile volitve naštimane, in po mojem niso bile … drugače pa me lahko tudi hitro mine, nič ne rabim črede kar tako, tudi doslej nisem bil v nobeni. Ampak zdaj sem malo jezen, in v tule vidim določen potencial … če pa bi videl, da so ti tvoji “bojsi” začeli zadevo zlorabljati, si pa lahko prepričan, da ne bom dolgo zraven.

  • bojc1 je rekel/-la:

    Drago, tudi po 2004 seveda stvari niso samo boljše, so tudi napake, problem je le, da se glede na to, da nimava vseh informacij, pa tudi ne neposredne odgovornosti za to državo (vsak od naju pač po najboljših močeh opravljava svoje delo, predvidevam) težko zares kvalitetno in argumentirano pogovarjava (mo) o tem, kaj bi bilo v nekem trenutku najbolje oz. vsaj optimalno. Tako bi si sam npr. namesto množične privatizacije želel uspešna velika, tudi multinacionalna naša podjetja še naprej v državni lasti, ki bi jih vodili sposobni, kompetentni in etično močni poslovodje, da bi le-ta prevzemala v tujini druga podjetja… tudi v korist naju - dobiček bi šel v proračun. Pa še bolj razvojno naravnan proračun, brez primanjkljaja, nižje davke in učinkovitejšo ter racionalnejšo porabo sredstev - in o vsem tem, varčevanju, razvoju, domoljubju govori ta nova aktualna slovenska vlada. Brez dvoma tudi na uspehih delavnih ljudi in prizadevanj pred 2004, vendar je mnogim, tudi tebi, težko sprejeti, da jim gredo nekatere stvari mnogo bolje od rok kot predhodnikom. Politični in družbeni prostor se odpira, različne politične in idejne opcije se povezujejo in izmenjujejo na oblasti, kar je povsem normalno - nobena tragedija ni, da so le res najsposobnejši in najodgovornejši na pravih mestih, ne pa po sistemu “naš ne naš”. Janša ne more nikogar zapreti ker ni sodnik in nima neposredne oblasti ali moči nad sodišči v demokratični R Sloveniji, kot mu predlagaš ti, naj zapre vse svoje predhodnike - pomembno je, da se pospravi z zgodovinskimi ostanki enoumja in zaživi pluralna družba sicer različnih, a strpnih in spoštljivih državljanov in menj, v skladu z ustavo in zakoni, ki so jasni in logični, prav? Lepo bodi in ne se jeziti name, če ne razumem zavzemanja bogatih posameznikov, ki so v glavnem obogateli na račun položajev v prejšnjem režimu, danes pa nas učijo t.i. levih vrednot in človekovih pravic, ki so jih obilno kršili v času 1941-1990! In niste vsi levičarji isti - eni ste idealisti, drugi so priviligirani izkoriščevalski demamgogi, spet tretji zaslepljeni verniki lepšega jutri brez lastnih vložkov, saj bo posktrbela za vse, karni pravično in socialno mati država. Pa tako lepo vam je bilo v starih dobrih časih, ki se žal,a hkrati na srečo (to mislim iskreno) ne bodo ponovili nikoli več, ker so bili nerealni, a resnični.
    PS Rop mi ne gre na živce, obsojam pa prestop, tako kot Puckov in ostalih, da ne bo pomote - če za neko stvar, idejo, skupino, politiko, stranko zastaviš svoj jaz, ne moreš tega ukrasti volilcem in s kandidaturo na eni listi spreminajti post festum rezulat volitev in razmerja moči v parlamentu. Ker je tolikokrat dokazal, da nima jajc (dokazov za svoje trditve, poguma soočiti se s porazom, opravičiti in priznati napako in stopiti korak nazaj), saj ni verodostojen in kredibilen, ampak navaden nespodoben in nesposoben gostilniški buzerant, naj vrne mandat, ki ga je ukradel LDS in gre delat kaj bolj koristnega, saj nagrabil si je gotovo že dovolj, če je bil kaj pameten in sposoben, pa še radi ga bodo vzeli v službo njegovi prijatelji. trenutno je predobro plačan iz mojega in tvojega denarja!

  • N. je rekel/-la:

    Vizionar, pa saj so jo zlorabljali. Kaj, ali ni zloraba to, da ti volilno telo stranke na kongresu pove, koga želi za vodstvo, generalnega sekretarja, pa se potem to obide tako, da izvoljenemu gs vzameš pooblastila in uvedeš novo funkcijo generalni direktor? Kaj pa še rabiš več vedeti? Zato si vernik, ali pa precej nerazumen mož, če ti to ni dovolj.

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    N., danes sem se itak zbudil poln skeps in bi zagotovo raje videl, da bi ti na to odgovoril kdo, ki je bil tam. Kaj naj s tem. Tisti dogodki so bili res čudni, tudi za nekoga, ki je gledal od daleč. Bomo videli, kako se bo tokrat razrešilo vprašanje, ali naj bo direktor stranke voljen ali imenovan. Ali res mora predsednik stranke delati s sekretarjem, ki mu ne leži. Prostor notranjega plurlizma naj bo svet, ne sekretar. Kakšna je bila takrat vloge predsednika, kakšna pa vloga teh, ki jim danes očitaš? Tiste dogodke še najbolj vidim v luči notranjega razkola, ki se je kasneje dokončal, in čisto mogoče je, da so bile narejene poteze, ki komu niso v čast .. vprašanje je, kaj se je kdo iz tega naučil. In še večje .. vidiš kakšno boljšo izbiro?

  • Drago je rekel/-la:

    Bojc1: Praviš, da o vsem tem, varčevanju, razvoju, domoljublju GOVORI ta nova slovenska vlada. Res je, govori, vendar rezultatov ni. Imam občutek, da popolnoma vsak dan naredi novo napako in te napake bodo Slovenijo vrnile do 10-15 let nazaj. Če pa ti dejansko misliš (ali si samo želiš?), da je zdaj:
    - razvojno bolj naravnan proračun,
    - ni primanjkljaja, nižji davki
    - učinkovitejša in racionalnejša poraba sredstev
    - da se politični in družbeni prostor odpira
    - da so najsposobnejši in najodgovornejši na pravih mestih in ne po sistemu “naš ne naš)
    POTEM NIMAVA VEČ KAJ DEBATIRATI!!! In adijo!!!

    Ps: praviš, da Janša ne more zapirati in nima moči nad sodišči v demokratični RS. Prvo je res, drugo pa.. ne komentiram! Razumi: samo ovadbo naj poda (ne zapira) in predloži dokaze, o katerih je govoril pred 2004! Pa še mora jo, tudi kaz.dejanje prikrivanja obstaja!
    Prestop Ropa tudi meni ni všeč, se strinjam. Sem pa prepričan, da boš glede PZ razočaran na koncu ti!!!

  • Drago je rekel/-la:

    Bojc! nekaj me tišči, asociira… pa se kar ne znam izraziti…… pa naj bo izgledalo še tako trapasto…..
    Pozdravi kolege v Parlamentu !!!

  • peter je rekel/-la:

    Pa kaj si se to zapičil v stare LDSovske zgodbe N? Od kod ti te blesarije o izvoljenemu gs, ki se mu je odvzelo pristojnosti? Ali lahko navedeš eno samo pristojnost, ki je bila “izvoljnemu gs” odvzeta? Prepusti raje te štorije tistim, ki o njih kaj vedo iz prve roke in ne verjemi jamračem, ki še statuta ne znajo prebrati.

    Nobene zlorabe ni bilo, le nekaterim v stari LDS, ki demokracijo razumejo funkcionalno, namesto formalno, se je zdelo, da je nekaj narobe.

  • N. je rekel/-la:

    Sej ne razumete, ali bolje, nočete. Če se greš politiko, politika, potem moraš spoštovati mnenje volilnega telesa, ali ne? Po moje ja. Potem je jasno, da tisti, ki tega ne dela, ni ok politik. Je zelo preprosto. Ali bolj kompleksno, ko so se nekateri izognili volji ljdustva tako, da so tistemu, ki naj bi zmagal kot generalni sekretar, dodeli enako funkcijo s tem, da so ga imenovali in ne izvolili, izvoljenega pa pustili dejansko brez moči, so zaobšli demokracijo. In ko taki pridejo na oblast je interes vsaj enak, da se to ponovi. Takšno početje je seveda točno nasportno demokratično in ti isti fantje nastopajo v nekoliko drugačni vlogi. Zakaj bi injm toraj sedaj zaupal, če so me že enkrat prinesli okoli? O moralnosti takšnega početja pa… seveda, kdo bi rekel, kaj si pa pričakoval od politika. Jaz malo več.
    peter, da pa praviš, da ni bilo nobene zlorabe, se mi zdi pa res smešno. morda si bil vsem malo na drugem planetu…

  • bojc1 je rekel/-la:

    Drago, primanjkljaj je seveda še, pa žal smo še daleč od tega, da bi bili najsposobnejši in osebno odgovorni na najodgovornejših in najpomembnejših položajih - saj sam v svojem delovnem okolju tudi verjetno opaziš manj sposobne, kako se grebejo ali krčevito držijo za mesto, ki ga zasedajo ali so nanj prilezli. Ne znamo pa Slovenci dati npr. prednosti boljšemu, sposobnejšemu od sebi in mu nato slediti (pregovorna fovšija). Meni je všeč npr. slog vodenja Žige Debeljaka, pa Franja Bobinca (čeprav odlična poslovodja, trda pogajalca). Glede parlameta pa - res sem počaščen, da me uvrščaš v ta krog, prepričan sem tudi, da imam več idej in bi jih znal bolje predstaviti in zagovarjati kot vsaj pol naših vrlih parlamentarcev, a se z operativno politiko in tovrstnim odločanjem ne ukvarjam neposredno, imam dovolj drugega pametnega dela, pa še nobeden me ne povabi (za svetovalca) ha ha ha…
    Nas pa ta vlada definitivno ne vrača nazaj - poglej, popravila je usklajevanje pokojnin, zmanjšuje biokracijo pri ustanavljanju in vzpodbujanju podjetništva, dokazuje da imamo v Sloveniji dve ekipi (eliti), ki lahko vodita Slovenijo brez večjih pretresov, kljub mnogim polenom in medijskim pogromom ter premalo ostrim reformam - JP Damjan se je npr. že po terh mesecih naveličal malega nogometa,sedaj pa namesto da bi svoje veliko teoretično znanje pokazal v praksi, še naprej predava študentom in za lepe honorarje piše kritike vladne gospodarske politike namesto da bi jo pomagal sooblikovati. Pa znižali so davke - na dobiček podjetij iz 25 na 20%, ter dohodnino višjim dohodkovnim razredom, ukinili nalepke, podaljšali delovni čas na uradih, pravočasno oddajajo predlog proračuna v obravnavo v DZ in se ne grejo izumov financiranja po dvanajstinah ali krajšajo/daljšajo proračunskega leta na 11 oz. 13 mesecev….itd itd..PA velik dosežek - napredek v dialogu s socialnimi partnerji Semoličem ter uskladitvijo plač z gospodarsko rastjo….
    PS je pa osnova dialog in če se ne bomo pogovarjali in izmenjevali mnenj ter trudili zbližati stališč, zmanjšalevati zgodovinske napetosti tudi s priznanjem napak in popravo krivic (hitro in učinkovito), potem so izgubili osnovno orodje demokracije - vladavine ljudstva in politike - upravljanja stvari v skupno dobro. Vesel bom, če se boš/bomo še naprej strpno in nežaljivo ter neobtožujoče pogovarjali.
    Res verjameš bogatim priviligirancem bivšega režima, da so levičarji in jim je mar za delavce? Kaj je tvoje videnje in korist udejstvovanja na levici (nisem desničar in te ne obsojam, če se razglašaš za levičarja)?

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    Popravili usklajevanje pokojnin? :))))))))) perfektno :) ….. sesujejo pokojninsko reformo za glasove desusa, poslušajo kritike od vseh domačih ekonomistov in evropskih organov, ampak bojc jim da prav …

  • peter je rekel/-la:

    N, meni se zdi pa kalimerovsko to jamranje o zlorabah, ne da bi znal povedati, v čem so te zlorabe bile. Generalnemu sekretarju, o katerem govoriš, so oatale vse pristojnosti in tistemu, “ki naj bi zmagal” niso dodelili enake, ampak drugačno funkcijo. Lahko s kakšnim primerom odvzema pristojnosti to zanikaš? Ali se boš spet zatekel k “spoštovanju volje volilnega telesa” ki omogoča kakršnekoli že interpretacije? Spoštovati je treba rezultate volitev. Rezultat volitev je bil izvoljeni generalni sekretar in to je bilo v popolnosti spoštovano. Če tebi občutek v želodcu pravi drugače, nas prosim s tem ne obremenjuj. Če imaš kake argumente pa z njimi na dan!

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    Se bom še enkrat oglasil, čeprav najbrž tega ne bo nihče več prebral. Še enkrat: tedanje dogodke sem spremljal preveč od daleč, da bi lahko zavzel sodbo. Ampak nismo na sodišču. Tam je treba stvari dokazati, ali pa raje biti tiho. V politiki pa bo že veljalo, da je tudi “občutek v želodcu” relevanten, ker če ga ignoriraš ali pa imetnika želodca že ponižaš zraven, si na poti dol. Nisem prepričan, če to ni tisti način ostrega rezoniranja, zaradi katerega je LDS nazadnje izgbila volitve, pa tudi SDS jih bo. Če je nekaterim ljudem po tedanjih dogodkih ostal “občutek v želodcu”, da je nekdo nekoga “izigral”, je treba to vzeti resno in se takim zadevam v prihodnje odpovedati, ker prizadenejo globoke rane ljudem. In kajpak izgubo zaupanja. Moje upanje je, da so se akterji iz izkušenj kaj naučili in v prihodnje ne bodo gradili svojih znag na podobnih “nadmudrivanjih”.

  • bojc1 je rekel/-la:

    brez-vizionar, če imaš koga od bližnjih, ki prejema pokojnino,ga vprašaj, koliko mu pomeni uskaljevanje le-te z življenjskimi stroški (ali pa plačami,produktivnostjo…) - veš, ne na pamet prodajat zgodbe o antireformi, starejša populacija je vendarle veliko prispevala in ni pošteno, da jih na stara leta naredi država revne in brezpravne. Če si mlajša generacija, aktivna, se raje pogovrjajva(mo) o prihodnjih kvalitetnih rešitvah pokojninskega sistema, da nama nekoč otroci ne bodo odmerjali pokojnine in nama česa očitali…..hvala ker si se oglasil.

  • bojc1 je rekel/-la:

    Drago, si zaključil debato?

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    bojc … ne mi d€magogozirat. Sem generacija, ki ji je lani umrla mama, s 400€ penzije, pa je imela invalidsko. Ljudje odhajajo v penzijo pod vedno slabšimi pogoji, tako da je bil Ropov deal, ki ga je dosegel, da so se pokojnine prejšnjih usklajevale s stroški, ne pa z rastjo plač, čisto pošten. Če pa je že hotel Janša biti velikodušen (na čigav račun?), zakaj bi bilo treba usklajevati pokojnine v celoti z rastjo plač? Kje bo srednji razred jemal, da bo pokrival čisto vse velikodušnosti? Zakaj ne recimo s 30% realne rasti plač?

    In kakšne genijalne zamisli imaš za naše prihodnje pokojine, ko bomo šli čez 15-20 let? In nas bo upokojecev ogromno, življenjska doba dolga in zavarovalnice škrte? Drobničevo veseljo do življenja? Imam tri otroke in veliko veselje do življenja, a pri penziji mi to ne bo dosti pomagalo. ŠPARAJ stari. In delaj, dokler te mladi ne zbrcajo ven, skozi okno. In ne računaj, da bo tudi takrat država usklajevala penzijo z rastjo plač, ker to je enkratni populizem.

  • bojc1 je rekel/-la:

    brezvizionar,
    pokojnine po Ropovo so zaostajale za življenjskimi stroški,žal - kakšen model pa bi ti uporabil za trenutne upokojence? Mladi vem, da se morajo zanesti le nase, ne vem le, zakaj bi se bali, da jih bo nekoč kdo kam brcal - če dobro in kvalitetno delaš, pa si še izkušen, ne bi smelo biti tsko, kot ti tukaj pišeš. Sem pa vesel, da imaš tri otroke in veselje do življenja, to je bolj važno kot pa če je to po Drobničuali Dimovskem.

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    Pokojnine po Ropovo so se usklajevale z življenjskimi stroški, to je dejstvo. Jaz bi dopustil še do 30% dodatnega usklajevanja z gibanjem realnih plač. Problem s starimi v prihodnosti, ki jih bo veliko, in ko bodo morali dlje delati pa je, da marsikateri ne bo mogel več tako dobro delati, za penzijo pa bo imel premalo, in bo mladim odveč. Že zdaj imaš konflikt med vlaganjem v otroke in mladino in v stare, ki sicer postajajo vedno močnejša politična skupina, tako da se bo konflikt lahko stopnjeval.