3. oktober, 2007 | Katja Lenart

Redarji ali policisti?

O uresničevanju obveznosti iz Zakona o občinskem redarstvu.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na Ministrstvu za notranje zadeve so zaključili proces priprav za uresničevanje obveznosti iz Zakona o občinskem redarstvu, ki je začel veljati 1. januarja 2007. Po besedah generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Srečka Jarca so do zdaj predčasno zaključili tri projekte, ki jih zahteva zakon - pravilnik o strokovnem usposabljanju, pravilnik o opremi in načinu uporabe opreme občinskih redarjev in osnutek občinskega programa o varnosti. Nekaj besed je spregovoril tudi direktor Policijske Akademije Franc Kosmač:

“Trajanje programa bo 12 tednov, zaključek bo predvidoma v mesecu februarju in prvi preizkus znanja občinskih redarjev bo v začetku meseca marca”.

Še nekaj novinarskih vprašanj, med drugim nas je zanimalo, kakšna je razlika med pristojnostmi redarjev (ki se bodo za svoje delo kvalificirali 12 tednov) in policistov (ki se šolajo nekaj let):

“Če vprašate pedagoge, je vsako usposabljanje prekratko.”

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
9 x komentirano
  • tistiglih je rekel/-la:

    ..Zdaj bo že lako vsak varuh reda v 3 mesečnem tečaju ko se nauči brati in pisati…….očitno se vračamo v kameno dobo….
    po drugi strani pa se hvalijo kako strokovno izposobljeni kader imamo…če izvzamem dejstva da noben policaj kamo li redar ki (kao) ugotavlja psihofizične sposobnosti nima poklic dohtarja kar je pogoj za izvajenje psihofizičnih sposobnosti…..tudi noben od navedenih ki ti napiše nalog za kazen ni sodnik ki bi poznal sistem kazenskega zakonika…..več ali majn so to konstrukti koliko si mu simpatičen in kake volje je tako te bo oglobil…temu bi lahko rekli kazen po počutju nadrejenega……slab dan/dober dan…….
    če še dodam piko na iiiii je to da vsi ki so v tem poklicu jim izbrišejo datoteko osebno tako da je čist ko da se je ravnokar narodil vse incidente prekrške ki pa si jih je kdaj prislužil pa ne obstajajo več dočim navadnim smrtikom se datoteka zaključi ko umreš in se še arhivira naslednjih nekaj let…
    ENA DRŽAVA /DRŽAVA V DRŽAVI/EN ZAKON /ZAKON V ZAKONU

  • 007 je rekel/-la:

    Sedaj smo pa res postali policijska država. Policajev je dovolj, samo ne delajo tistega za kar so plačani. Veliko preveč jih je na meji, kjer ne delajo nič. Kje pa so t.i. opazovalci (policaj peš po ulici) in vodje varnostnega okoliša (alias rajonski, ki je vse vedel in vsakega poznal). Policaja več ne vidiš, razen ko kasira in polni preveč prazno državno malho. Mrtvih na cestah je vsako leto več, večje kazni, ki jih predlaga g.Zajc iz prom.ministrstva pa ne bodo rešile nič. Sedaj bo lahko že vsak, ki bo imel 5 minut cajta na pol policaj s pooblastili. A veste kako se bo to končalo? Nobeden nebo hotel več opravljati poklica redarja, ker jih bodo norci na cesti dnevno garbali, prav tako pa ne bo več policajev, ker se jim zdi da je nihov poklic že preveč razvrednoten. Kolkr vem, je v policiji že sedaj ogromen osip policajev, zaradi slabih medsebojnih odnosov ter prenizkih plač. Odhajajo v gospodarstvo ali celo v vojsko, kjer za nič dela prejemajo vsaj enako plačo, pa še možnost dodatnega zaslužka v tujini imajo. Ampak policajske šefe kar malo briga za to, važno je, da so varno na stolčkih in da so ponižni pred ministrom Matejem ali celo Mesijo.

  • bingo je rekel/-la:

    Kot naslednji stadij v razvoju demokracije pričakujem ustanovitev zasebnih milic tipa Blackwater.

  • Rob je rekel/-la:

    No,do nedavnega so bili idioti,ki iščejo probleme varnostniki v nočnih klubih,od zdaj naprej bodo očitno redarji!
    Pa važno,da se bodo usposabljali 3 mesece.Policaji z 4 letno srednjo šolo komaj vedo,kaj počnejo, oz. komaj poznajo predpise,ampak v 3 mesecih se bodo redarji seveda naučili vse.To bo še zanimivo

  • xp je rekel/-la:

    Pri prijetelju sem se pozanimal glede števila predpisov, za katere je pristojna Policija. Vrglo me je skoraj na rit. Policaj je pristojen za nekaj manj kot 300 zakonov. S tem, da je potrebno vedeti, da ima vsak zakon še najmanj pet ali več pozdakonskih predpisov (pravilniki, uredbe…). Po novih prekrškovnih pravilih, pa je policaj dolžan ukrepati tudi, če ni pristojen za ukrepanje tako, da zbere vse podatke o nekem prekršku in napiše obdolžilni predlog pristojnem organju. Npr. dobi nekoga, ki brez dovoljenja prodaja od vrat do vrat, ga popiše in napiše obdolžilni predlog na tržni inšpektorat. Pol pa nič čudnega, če so policaji tako zmedeni in ne vedo kaj delajo. Kolega mi je rekel, da je samo Zakon o varnosti cestnega prometa v manj kot petih letih doživel že 4 spremembe, in da se pravila dnevno spreminjajo.

  • xp je rekel/-la:

    Sam poznam zelo podobno fanatično pobožno družino (starše). V družini je šest otrok, ki jih je naredil mož, ki pravi, da so ženske na rojevanje otrok, pospravljanje hiše in posode. So verni in bog ne daj, da bi zgrešili kakšno mašo, cerkvene miši. Svoje otroke terorizirajo, jim grozijo z ubojem, če bi imeli spolne odnose preden bi bili poročeni. Na volitve morajo vsi in vsi volit NSI (prej SKD), z tem težijo tudi sosedom in bližnjim sorodnikom. Otroci so stari med 25-37 let. Najmlajšega so silili, da je moral za duhovnika, vendar so ga nagnali od doma, ker ni naredil šole in ker je hotel drug poklic. Zdaj se potika po parkih kot klošar. Imeli so družinsko vozilo. O vožnji so imeli evidenco uporabe vozila. Vanjo so otroci vpisovali prevožene kilometre in namen vožnje. Zaradi neizpolnjene knjige je oče pretepel hčerko, ker je pozabila napisat,da je šla z vozilom na bencinsko črpalko. Ena hči ima nezakonskega otroka z duhovnikom, kot oče je vpisan neznanec, vendar je podobnost z očetom tolikšna, da nobenemu ne pušča dvoma. Me ima, da bi obelodanil to družino, pa raje tega ne bom storil, naj živijo svoje srečno življenje…

  • xp je rekel/-la:

    Prejšnji post je pomota

  • 007 je rekel/-la:

    @xp-da nisi malček falil teme???

  • matteo je rekel/-la:

    pač kreteni, ki sploh komentirajo o policiji in redarjih, so prekleti idioti. Niti pod razno nimajo vi policaji 4 letno šolo, ampak tudi 1,5 letno in pa mejni, ki imajo pol letno šolo. treba je malo več časopisov brati in televizije gledati, če hočete biti pametni, kreteni zarukani!!!!