4. oktober, 2007 | Katja Lenart

Za Mjanmar

Miren protestni shod za mir v Mjanmaru.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na ljubljanskem Šuštarskem mostu se je danes zbrala množica- lahko jim tako rečemo- protestnikov, ki so opozarjali na nemire v Mjanmaru. Shod je ob podpori Šambala meditacijske skupine Ljubljana organiziral Amnesty International Slovenije, udeležil pa se ga je tudi predsedniški kandidat Darko Krajnc. Na koncu je množica v Ljubljanico “za mir v Mjanmaru” simbolično vrgla raznobarvno cvetje:

“Diagonalno jih vrži, Nataša!”

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • Tomaž je rekel/-la:

    Tole z imenom je pa strel mimo. Myanmar je uradno ime za državo že od nekdaj (mislim da je v uporabi od 13. stoletja). Le angleška verzija imena je Burma, pa še to so prinesli Angleži kot kolonialisti. Torej z imenom Burma podpiramo angleško zatiranje???
    Vsi prebivalci Myanmara uporabljajo ime Myanma, kot je to zapisano tudi v uradnih dokumentih v njihovem jeziku. Le angleški prevodi naziva države so vsebovali ime Burma in to je leta 1989 spremenil SLORC.
    Čeprav se v javnosti uporaba imena Burma opravičuje kot dodaten pritisk na hunto (tudi opozicijske skupine naj bi uporabljale to ime), ljudje v državi uporabljajo ime Myanmar (tudi menihi, ki sedaj vodijo proteste). Opozicijske skupine pa so verjetno Bamarci, od koder tudi izvira ime “Burma”.

  • 1tastar je rekel/-la:

    In kaj bo pomagl protest na Šuštarskem mostu? Niti s policijo se ni nihče stepel, kaj šele, da bi ga odpeljali neznano kam, tako kot mjanmarske, burmanske, birmanske … menihe.

  • pes je rekel/-la:

    Heh… ‘opozicijska’ vlada v eksilu ima raje ime Burma kot Mjanmar ( glej npr. http://www.ncgub.net). In kdo pa je torej ‘opozicija’ v drzavi, kjer je zmagala NLD na volitvah, vojska pa ni nikoli priznala rezultata?
    ‘Bamar’ je ime za etnično večino prebivalstva, ne vključujoč Rohingye, Chine, Mone, Karene, Shane etc… tako da ni res, da bi prebivalci Mjanmarske unije sami sebe samoumevno imenovali za mjanmarčane, še tisti, ki so očitno iz prevladujoče etnične skupine preferirajo, da se jih naziva burman/bamar, pa niti približno ne ljubijo angleških kolonialistov (in še manj ljubijo hunto in Than Shweja). Je pač odpor proti sedanji nelegitmni vladajoči hunti večji. Ime Myanma pomeni ‘ljudstvo na konjskih hrbtih’, to pa izvira iz obdobja v 9.stol., ko so severna plemena izpod vznožja Himalaje ter z območja Junana, znana po svoji bojevitosti in odločnosti, na konjih prodirala proti delti Iravadija in pri tem premagovala razdrobljena mestna kraljestva (glej npr. Thant Myint-U).

    Ker izvoljena vlada vztraja pri imenu Burma, s tem ne podpiramo angl. kolonizacije pač pa izvoljeno vlado in voljo volivcev, ki so jo izvolili (83%), torej tudi tistih, ki vsakodnevno tvegajo glavo (dobesedno - glej npr. khrg.org, bni, HRW, AI… ). Nenazadnje pa, vojska je na oblasti od l. 1962, pa se je vse do 1989 država imenovala Union of Burma. Sicer pa lahko vidite, da se ni spremenilo le ime države, hunta se je odločila preimenovati mesta, ulice, province, pripadnike etničnih manjšin, prenesti glavno mesto, zato da izbriše spomin na preteklost, ki ji ni preveč po godu.

  • Tomaž je rekel/-la:

    Seveda ima lahko vsak svoje mnenje glede imena in koga s tem podpira … Drugače pa en popravek: država se je do 1989 imenovala Union of Burma le v angleški različici.

  • morfy je rekel/-la:

    tastar ti pa res imaš neko bolano logiko.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Moja bolana logika je, da nobene diktature ne prizadene nobena kritika, niti doma, niti na tujem. Žal tam pomaga samo dinamit!

  • morfy je rekel/-la:

    Seveda to si mislu povedat…mal drugace je zvenelo…