6. oktober, 2007 | Nejc Jemec

Stranka Zares

Prvi del ustanovne konvencije stranke Zares - nova politika.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka ustanovna konvencija stranke Zares - nova politika, krajše Zares. Med točkami dnevnega reda so obravnava in sprejem predloga statuta nove stranke, obravnava in sprejem ustanovne programske izjave ter volitve predsednika in podpredsednikov. Kandidat združenja Zares za predsednika stranke, ki so ga neposredno izvolili člani (nekdanjega) združenja, je postal Gregor Golobič, ki je prejel 417 glasov. Ivana Cenclja je podprlo 16 članov. Novega predlaganega kandidata s strani ustanovnih članov stranke Zares danes ni bilo. Na konvenciji je zbrane nagovoril tudi predsedniški kandidat Danilo Türk, Golobič pa je v svojem govoru izrazil razočaranje nad načinom razprave o statutu. Pri tej točki je podmladek Zares predlagal dopolnilo, po katerem bi bil član kolegija stranke tudi predsednik podmladka. Dopolnilo je bilo zavrnjeno z 98 glasovi proti in 96 za.

Nekaj utrinkov dogajanja z Gospodarskega razstavišča in izjav političnih akterjev v začetnem delu konvencije (nadaljevanje sledi tudi na Vesti).

Ivan Cencelj in Gregor Golobič.

Gregor Golobič: “… smo na novi poti …”

Današnjo ustanovno konvencijo stranke je začel Pavel Gantar, ki je izpostavil tudi nekatere trenutke na poti do ustanovitve stranke. Nadaljevala sta Matej Lahovnik in predsedniški kandidat Danilo Türk.

Pavel Gantar: “Pot do današnjega dne pa ni bila tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled.”

Na nekaj novinarskih vprašanj sta odgovorila Gregor Golobič (za TV Koper) in Danilo Türk.

Gregor Golobič: “Po dvajsetih letih nastaja pravzaprav res nova politična stranka, začenjamo iz nič …”

Nejc Jemec

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
34 x komentirano
  • Farad je rekel/-la:

    Ja Golobič, vi pa res začenjate z nič. Jaz bi malo parafraziral to trditev: nič ste in v nič se povrnete. To njihovo neprestano vrinjanje pridevnika nov pred vsem, kar je povezano z Zares, je podobno sprenevedanju predsedniških kandidatov v smislu jaz sem nestrankarski, nadstrankarski, po možnosti celo nadpolitičen. Povejte mi, kako naj kot nekaj novega pojmujem stranko, katere okostje je sestavljeno iz prebežnikov stare LDS? Kaj novega mi lahko ponudijo Golobič, Biščak, Gantar, Širca, Oražmova, Lahovnik in ostali Zaresneži? V čem se ta njihova novost razlikuje od servirane oz. obljubljene Pahorjeve, ki so ga prav tako od podpori nekaterih LDS izbeglic polna usta tega političnega odkrivanja Amerike? Nekateri omenjajo, da je veliko obrazov v Zares povsem novih. Seveda, vendar gre bolj za priveske, ki naj bi stranki dajali vsaj navidezno podobo demokratičnosti in pluralnosti. Enaka fora kot s tem Cencljem, ki je bil ˝kao˝ kandidat za predsednika, na volitvah pa je (uh, kako nepričakovano!) dobil par glasov, pa še tistih verjetno bolj za hec, da revež ne bo ostal na nuli.

  • toti je rekel/-la:

    Še modne revije so vsebinsko, sploh pa estetsko globlje.

  • Arh je rekel/-la:

    Jah res je, tole s tem kandidatom Cencljem me nekako spominja na položaj Janše v “demokratični” SDS. Kdaj je že ta stranka nazanje imela kakšnega proti kandidata za predsednika.

    Upam, da gospoda razume paralele in bo manj navijaška.

    lp

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    Farad, kako komentiraš, da med podpredsedniki ni nobenega izmed teh, ki si jih naštel? Sami priveski? Mogoče pa se ti argument le podira? Podpredsedniki najbrž ne bodo imeli nobene realne moči? Dekoracija?

  • Farad je rekel/-la:

    Že to, da imajo šest podpredsednikov ti pove, koliko podpredsedniški položaj v tej stranki velja. Me prav zanima, kolikšna pooblastila imajo. Mogoče lahko odločajo o čikpavzah na sestankih, pa še to v primeru, če so sklepčni in če za predlog glasuje večina podpredsedniškega zbora. Seveda se bodo prebežniki iz LDS-a poskušali obdati s čim večjim številom političnih anonimusov, da bi se med ljudmi vzbudilo občutek, da v tem primeru pa res gre za nekaj novega, v deželi Kranjski še nevidenega, za poštenjake od pete do glave brez kakršne koli povezave s preteklimi nečednostimi in političnimi spletkami. Zame je to skupek bivših LDS-ovcev, ki se v opoziciji niso znašli, še več, zatajili so svoje volivce ter matično stranko tebi nič meni nič zapustili, se regrupirali, sedaj se pa gredo neko maškaro pod nazivom nova politika. Manjka samo še, da Jankovič ustanovi svojo stranko, vendar se zna dogoditi, da bo katera od njih v tej gneči zdrsnila z roba. Kar pa se tiče Janše in SDS-a, tam vsaj ne nastavljajo nekih lutk za protikandidate samo zato, da se pokaže demokratičnost stranke, pa tudi ne sprenevedajo se glede tega, kdo so, česar pa za Zares ne bi mogel reči.

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    Saj res, stari, kdo pa so, ti SDS? Nikakor ne morem pogruntati, za kaj se pravzapra SDS zavzema (razen za oblast kot tako). Po zadnjem kongresu je bilo slišati, da za gospodarsko rast. Malo malo se mi zdi za program, ne? Usluge cerkvi so bolj trgovina kot vera, kult osamosvojitve je potreben za nafilat govore … česa drugega pa itak ni.

    Zares se mora seveda šele dokazati .. ampak čemu neki, ti že itak vse veš …

  • SLS-Štajerski odbor je rekel/-la:

    @Farad

    SDS se popolnoma spreneveda kaj so zdaj in kaj so bili ob začetku nastanke SDS-a, ko ga je vodil Jože Pučnik. Prav žal mi je, da se je SDS popolnoma spremenil (npr.podpora Američanom pri gradnji Casinoja, ki je v nasprotju z krščansko moralo). No zdaj se že uvrščajo v sredino (po besedah evropske poslanke Romane Jordan Cizelj). No še dobro, da se NSi in SLS ne sprenevedajo. Celo poudarjajo, da so z desnega pola, kar je pozitivno saj s tem ne zavajajo volivcev, kot SDS, ki se ima za krščansko stranko potem pa ti podpira take bedarije.

  • bojc1 je rekel/-la:

    ZZ=prebegla LDS - sami stari obrazi - od kod nove ideje? Pustimo se presenetiti, volilci mislijo, da imajo vedno prav. Ne vem, kakšna bo razlika do bivših kolegov v LDS, me pa le-ta zelo zanima.

  • bojc1 je rekel/-la:

    brezvizionar, predno klobasaš o tem, za kaj se zavzema SDS, si odpri SD ali pa SDS stran, tam vse piše, za kaj se kdo zavzema in na kak način. Pri SD zlahka opaziš prepoznaven slog sociologa, SDS pa …boš videl, če si boš vzel čas. Enako seveda velja tudi za vse ostale stranki, ki si tudi prizadevajo za oblast (vsaj sam ne poznam nobene, ki ji ne gre za to, torej ni SDS v tem pogledu nič drugačna od ZZ).

  • Farad je rekel/-la:

    Normalno je, da vsaka stranka gre skozi določene spremembe oz. proces evolucije, ne vem pa, kje je SDS tako bistveno iztirila, kot pravi t.i. Štajerski odbor. Tudi sprememba imena (Slovenska namesto Socialna) ne pomeni nekega bistvenega zasuka, čeprav bi nekateri radi to preimenovanje obrazložili kot nek odmik stranke od delavskega sloja, kar seveda ni res. Stranka še naprej ostaja tudi socialno usmerjena, vendar poskuša te socialne cilje uresničiti z ukrepi in dejanji, ne pa zgolj z imidžem ter lepimi besedami, kot to prakticira lepi Borut. Kar se tiče krščanske morale, zdaj se zastavlja vprašanje, kaj je bolj krščansko: potencialno podpreti dobro zastavljen projekt, ki bi tistemu delu Slovenije zagotovil delovna mesta in razvoj ostalih storitev ali a priori zavrniti projekt, ker nekje piše, da kockanje ni OK. No, sam sem sicer zadržan do projekta, sem proti nekemu hitremu eksperimetiranju in prilagajanju davčne zakonodaje, neupoštevanju mnenja lokalnega prebivalstva ipd.,če pa bi se izkazalo, da zadeva prinaša več + kot -, bi ga pa podprl. Te tvoje delitve, bolj krščanske-manj krščanske, bolj desne-manj desne stranke se mi zdijo nepotrebne in nesmiselne, okrog tega se ne mislim prepirati, ker to zame ni bistveno vprašanje, čeprav vrednostna komponenta zame seveda ni nezanemarljiva.

  • jože je rekel/-la:

    Kaj se bo zares zgodilo, ko drugo leto na volitvah ne bodo dosegli praga za v parlament? Lahko se bodo samo preimenovali v stranko ljubiteljev klobas, ki jih sedaj prodajajo…

  • janezm je rekel/-la:

    sm ta vodusek pa kr nekaj

  • Zlodej je rekel/-la:

    Koliko enega blefiranja in laži. Iz manj kot 200 prisotnih jih nastane 400. Iz 40 nekdanjih LDS-ovcev pa jih nastane 10. Ostali, ki pa v preteklosti niso bili člani LDS, pa so osebno povezani z Golobičem in co. - sošolci, poslovni partnerji in sodelavci, sorodniki, prijatelji in nekaj wanabe politikov, ki potrebujejo podporo politične stranke na nacionalnem nivoju, da bi pridobili na kredibilnosti v svojem lokalnem nivoju.

    p.s. Ali ne piše v zakonu o političnih strankah, da mora stranko ustanoviti najmanj 200 članov? Že izidi volitev predsednika kažejo, da je bilo prisotnih zgolj 191 članov. Kasneje jih je bilo še bistveno manj.

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    Zver se je sam pohvalil v enem intervjuju, da je stranka sledila volilcem, odtod njena “naravna evolucija”. No enim se to pač zdi cool. Samo ne vem, zakaj bi se očitalo prestope nekaterim poslancem, če lahko takole prestopajo cele stranke, pa ni problema.

  • peter je rekel/-la:

    Vprašanje za Zlodeja?

    Kako je manj kot 200 prisotnih lahko pred notarjem overilo 326 ustanovnih izjav?

    Katerih 40 LDSovcev je bilo na ustanovni konvenciji?

    Na kakšen način je ostalih 160 (po tvojem) oz. 286 (po ustanovnih izjavah) povezanih z Golobičem? Za vsakega posebej prosim.

  • peter je rekel/-la:

    Jožek, jožek, pravo vprašanje je kako se boš preimenoval ti, ko bo Zares prišel v parlament. Ali pa boš le splezal na drevo in se cmeril?

  • jože je rekel/-la:

    Sem že dolgo na drevesu in vsak dan bolj objokujem slovensko politično žalost…

  • Zlodej je rekel/-la:

    Odgovor Petru
    Glasovanje za predsednika stranke: 191 oddanih glasovnic, od tega 186 za. Nekaj podobnega je bilo tudi pri glasovanjih o amandmajih in podpredsednikih. Nikoli čez 200 ljudi. Mi hočeš povedati, da je bilo prisotnih 400 ljudi, pa jih je ravno pri vsakem glasovanju šlo 200 ven? Že 326 notarsko overjenih izjav, je kar za 74 manj kot 400, kot se je govorilo. Iz video posnetkov se lahko vidi, da je bilo izrečeno, da so do vključno sobote zbrali 326 izjav, kar vključuje tudi tiste, ki so jih prejeli po pošti. Poleg tega si oglej posnetke ko gre Denis s kamero po dvorani in si preštej koliko jih sedi v dvorani.

    Prisotni nekdanji LDS-ovci: Golobič, Biščak, Vajgl, Kopač, Lahovnik, Širca, Trofenik (nekdanji član poslanske skupine LDS), Pucko, Zalokar- Oražem in njen sin (še vedno član podmladka LDS), Gantar, Jakič in njegov sin (še vedno član podmladka LDS), Pavlinič-Krebs, Štrajn, Posedel, Terčon, Jarkovič, Lavrinc, Božič, Kalin, Turk, Potočnik, Gerkeš pa še bi se kakšen našel samo jaz pač nisem našel več podatkov na internetu (viri: spletne strani Zares, LDS, MLD, 24ur.com, vest.si itd.). Priznam nisem jih našel ravno 40, je pa tudi res, da obstaja velika verjetnost, da je bilo prisotnih še kar nekaj nekdanjih članov LDS, ki so v javnosti neprepoznavni. Tako, da vztrajam pri svoji trditvi, da je bilo na tem kongresu cca. 40 nekdanjih članov LDS.

    Potem so pa tukaj še razni sošolci in poslovni oz. zgolj prijatelji Gregorja Golobiča kot so Rus, Majzelj, Razdevšek, Lobnikar, Medved, Česnik, Gabrovšek, Damjanič itd. Vsi v soboto niso bili prisotni, so pa bili ne kar nekaterih preteklih srečanjih takrat še društva Zares.

    Wanabe politiki na lokalnem nivoju pa so npr. nesojeni predsedniški kandidat Jože Andrejaš.

    Potem so pa tu še hostese, ki jih je bilo kar nekaj in so bile verjetno plačane, da tam delajo.

    Novinarjev in fotografov sem naštel več kot 10.

    Pa je kljub vsemu bila dvorana na pol prazna. Tako, da še enkrat ponavljam trditev, da tam ni bilo prisotnih 400 ljudi, ampak zgolj kakšnih 200.

    Pa še to vprašanje, zakaj so izbrali toliko podpredsednikov? Si niso upali tvegati, da kdo izmed njih ne bi bil izvoljen in potem iz užaljenosti odpeljal svoje čredice prijateljev in sorodnikov iz dvorane?

  • Drago je rekel/-la:

    @Zlodej! Da se ti ne bo zmešalo od matematike! Registracijo stranke ureja Zakon, ki ga kontrolirajo tvoji! Malo bolj se ukvarjaj s svojimi, katerih odločitve čutimo ali lahko čutimo. Zares ni nevarna za ljudi. Zaenkrat!!

    “DOBER PASULJ SE DALEČ SLIŠI !!! “

  • hihgkick je rekel/-la:

    Veliko sranje prav zares!

  • jani je rekel/-la:

    pasluj se sliši in voha… TAKO KOT ZARES:)

  • protestant je rekel/-la:

    Predin je nekoč pel “Vedno iste face”. Nova politika? Pa kaj še… Mogoče bi se morali imenovati ZaHec. Bi človek vsaj verjel, da mislijo resno z novo politiko.

  • Barbara je rekel/-la:

    Zlodej, ne vem še, ali negiraš vsa dejstva, ki ti podirajo tvoje konstrukte iz globokega sovraštva do vseh, ki niso “tvoji”, ali pa te kdo pošilja. Za ljudi, za katere si gotovo prvič slišal včeraj (v mislih imam podpredsednike), trdiš, da veš da so Golubičevi osebni prijatelji. To je debela laž.

    In ta tvoja famozna številka 40 bivših članov LDS-a. Kar izmislil si si jo in to dokazal v svojem zadnjem zapisu - našteješ jih 24 potem pa trdiš, da jih je zagotovo bilo 40. To da iz fotografij prepoznaš celo otroke politikov, kaže, da si odposlanec, in upaš, da boš postal poslanec, če boš vestno izpolnil partijsko nalogo blatenja konkurence.

    In še tole, če bi bilo tvoje preštevanje veljavno (pa ni, a to sem pripravljena zanemariti, da se boš bolje počutil): 40/200 = 0,2. V dvorani je bilo kvečjemu 20 % nekdanjih pripadnikov strank. 80 % ustanovnih članov ZARES pa je novih.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Ja, Zlodej. V dvorani nas je (po moji oceni) še največ bilo na začetku. Vse debate niso bile milozvočne, tako da so nekateri odhiteli domov na kosilo. Vmes so prišli nekateri novi in nekateri od njih zdržali tudi do konca. Ja, gotovo je kdo prišel tudi samo podpisati (ali pa je ustanovno izjavo samo poslal), saj nihče od nas ni pričakoval večjih presenečenj na konvenciji.

    Glede na to, da si tako velik fan starega LDS-a sem prepričan, da se boš tudi ti kmalu vključil v politiko. Si razmislil o Zares-u? ;-)

  • zupet je rekel/-la:

    Prihodnost bo pokazala, kdo bo vodil stranko. Res mislite, da novi ljudje, ali pa teh 25 starih LDS fac, ki so zbežale iz prejšnje stranke, da bi jo razsule? Zelo verjetno ti zadnji!

  • Barbara je rekel/-la:

    @zupet, razmerje v vodstvu Zares je 1:5, nihče od petih podpredsednikov namreč ni bivši član LDS.

  • Miro je rekel/-la:

    katastrofa stavim na 1-2 procenta v prvem krogu.

  • Drago je rekel/-la:

    @Miro: Kaj staviš? Kdo bo dobil 1-2 % v prvem krogu?

  • flayo je rekel/-la:

    @ zlodej

    Za Vest.si je snemal Nejc in ne Denis.
    Lahko sklepam, da je tudi preostali del tvoje “matematike” napačen? :)

  • flayo je rekel/-la:

    @zlodej
    se opravičujem in dopolnjujem…res je, tudi Denis je snemal, v drugi izmeni.

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    Ti očitki “starih fac” so res bedasti. Saj se je ves čas vedelo, kdo pripravlja novo stranko. Ali naj bi zdaj, ko je ustanovljena, kar izginili? Pa tudi ta stari, volitve so izgubili, ampak to ne pomeni, da so državo slabo vodili 12 let. Kaj so morda po drugih strankah neke strašno nove face? Imamo nek nov narod ali kaj? Ta potrošniški impulz (hočemo vse novo, vsak dan) je za marsikaj zelo škodljiv, ker teži k izločanju “že videnih”, pa ne samo v politiki. Poleg tega, vztrajno zatiskanje oči, koliko NOVIH se je angažiralo v Zaresu, ljudi, ki se niso nikoli ukvarjali s politiko, je res deplasirano. Je pa očitno, da je GG v nečem podoben JJ-ju: ali si zelo za ali zelo proti. Če se bo kulturni boj nadaljeval, bo to potem frontalni spopad, čeprav si je GG že spomladi želel prenehanja blokovske politike. Videti je, da so zadeve tako polarizirane, da to zdaj ni mogoče.

  • Drago je rekel/-la:

    Ja, Brez-vizionar! Se strinjam! Nekaj se dogaja na levici, pa so že panični, iščejo vse mogoče… Nekaj, kar bi lahko škodovalo! In pomagalo Mesiji.
    Jaz pa mislim, da bo Zares le odvzel nekaj procentov SD-ju, kar je lahko v končni fazi dobro za SDS. Zato ne razumem njihove panike, morali bi biti veseli!

  • pesnikhot je rekel/-la:

    Vsi,ki v Stranko zares se se priključili radi politične točke bi dobili,da spet bi si davkoplačevalski denar si delili ter delavce v drek potegnil.Vseh 12.let LDS-u ni uspelo delavcem dostojne plače urediti,ker marsikaj v svoj žep denarja uspelo jim je skriti sedaj sindikatom treba je do konca iti ter na pot generalne stavke oditi le tako pomembnost delavcev država uspela bo odkriti.

  • Hope je rekel/-la:

    Čestitke za glasove, naj bo to stimulacija in istočasno poplačilo za Vaš trud.
    Lp

    Tistim ki še kar naprej govorijo čez LDS pa: takrat ste bili pa srečni s standardom?
    Zdaj pa boste šli na cesto dobesedno s parolo: LDS JE ZAFURAL?
    Kdo je zdaj pri seb, ali pa nekdo se zmotil v orientaciji s časom, kdo je kdaj kje bil?!!!