16. oktober, 2007 | Denis Sarkić

Peticija zoper cenzuro

Novinarja Zgaga in Šurc predala novinarsko peticijo Cukjatiju.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc, pobudnika peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji, sta danes peticijo z zbranimi 571 podpisi novinarjev in podpornikov predala predsedniku Državnega zbora Francetu Cukjatiju. Vest je snemala od začetka do konca ceremonijo, izjave novinarjev Zgage in Šurca in seveda tudi predsednika Cukjatija, ki je peticijo komentiral z neverjetnim stavkom: “Število podpisov ima svojo težo, vendar je presenetljivo, da je največji proporcionalni delež podpisov iz Dnevnika in Mladine. Za ti dve uredništvi je pomemben čas, da premislijo o svojem ravnanju z novinarji.” Poglejte, poslušajte in presodite še sami…

Predaja peticije:

Izjavi novinarjev Zgage in Šurca:

Izjava predsednika Cukjatija:

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • [...] zbora je minil v znamenju škandaloznega »branja« peticije v samopašni maniri g. Cukjatija. Ta je napadel časopisa Dnevnik in Mladino in cinično [...]

  • cro_hot je rekel/-la:

    Za ti dve uredništvi je pomemben čas, da premislijo o svojem ravnanju z novinarji.?????

    Kako boste ukrepali?

    Ugibajmo… a bosta Dnevnik in Mladina v letu dni tako pluralna kot Demokracija in Družina.

    Sveta preproščina,
    v nedeljo pa k maši in spovedi..

  • itajkuc je rekel/-la:

    Tale Cukjati ima glavo tako globoko v Janševi riti, da bo rabil še kakšno leto po naslednjih (parlamentarnih) volitvah, da pride k sebi.

  • sliva je rekel/-la:

    kako sluzavo hinavsko sprenevedanje predsednika državnega zbora - po funkciji drugega v državi. Sramota

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    Ja nekateri “najuglednejši ” novinarji so bili včasih zaščiteni bolj kot človeška ribica in fazani v nacionalnih parkih in sedaj je nastal problem. Problem je tudi da se ne tuli več v en rog kot se je včasih.
    Itak pa da so enostavno zbrali toliko podpisov saj, če nisi podpisal peticije so se nate začeli izvajati pritiski drugih novinarjev, oziroma šikaniranje, podtikanja, gonje in etiketiranje da si “rit” kot je bilo napisano v nekaterih časopisih in spletu, če seveda nisi podpisal.

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    Kako to da sta morala it Sarkič in Sever iz Mladine lahko kdo to malo bolj obelodani, za kakšno trgovanje je šlo tukaj? Je šlo za prevzem družine Repovž?

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    @Štajerski Pero

    Jani Sever je bil zamenjan kot odgovorni urednik Mladine, sam pa sem šel prostovoljno novim dogodivščinam na proti. V mojem primeru družina Repovž nima nič zraven!

    Kar se tiče tvojih trditev okoli šikaniranj, podtikanj, gonje in etiketiranj, da si lahko “rit”, če nisi podpisal, pa seveda ne držijo. V tej državi še vedno veljajo neka pravila svobodne odločitve posameznika!

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    Ja, ja vsi vemo kakšna so pravila svobodne odločitve posameznika, še posebej novinarjev in tistih katerih mnenje v javnosti nekaj šteje.

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    A potem si ti tudi pravilno sproščen?

  • krdva je rekel/-la:

    Cukjati ti si CAR. Tako svetovno teh “neodvisnih” in “najboljših” pisunov ni še nihče nategnil :)
    Umiral sem od smeha. Takoj podpišem peticijo proti Mladini in Dnevniku zaradi ogrožanja medijske svobode.

    Sicer pa Sarki, a bi te vzel nazaj na Mladino? Tržaški tisk, pardon Safti, no xxyx tista firma bo zdaj veliko keša vložila v Mladino. Za “štipendiste” bo spet delo.

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    Seveda! Jaz sem ultra pravilno sproščen. Saj si ti verjetno tudi samo da tega še ne veš.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Dragi štajerc, si se pa razpištolil,…ehehe če te motita Dnevnik in Mladina, lahko preklopiš na tvoja sproščena medijska “glasila resnice”….če pa kaj pozabijo, pa ti dopolnijo farji na nedeljski prižnici.
    Pusti vest.si, Dnevnik in Mladino in živi v sveti sproščenosti in resnici tvojih medijev še naprej.
    Poglej, čez dve uri grem na sodišče, imam kazensko obravnavo, gospod župan je tako zelo užaljen, da me že skoraj dve leti sodstvo, pa veliki odvetnik Matoz poskušajo zlomiti ….pa se bodo morali še malo potruditi.
    vedi pa, da ni enega tvojih “glasov resnice”, ki bi novinarske konferemce objavil, vsaj bistva ne.
    Ker dajem to izkušnjo skoz na lastni koži, pliz, štajerc, utihni, poišči vse anuse v kkatere si zlezu, pa probaj zlest ven…zunaj je sonce!!!

  • Drago je rekel/-la:

    Mirjana! Veliko uspeha ti želim!!! Drži se, nasproti imaš “mafijo” v vašem kraju. Napiši kaj o “neodvisnem sodstvu”, ko bo konec! Lp

  • Svoja Teža je rekel/-la:

    Koliko podpisov je medtem zbrala tista druga, “edina prava” peticija?

    Ana, Tomaž, kdo od ostalih “novinarjev”, ki so jo podpisali?

  • nogavička je rekel/-la:

    Štajerski Pero pravi: “Itak pa da so enostavno zbrali toliko podpisov saj, če nisi podpisal peticije so se nate začeli izvajati pritiski drugih novinarjev, oziroma šikaniranje, podtikanja, gonje in etiketiranje da si “rit” kot je bilo napisano v nekaterih časopisih in spletu, če seveda nisi podpisal.”

    Jaz pa samo retorično odgovarjam: če ta tvoja trditev drži, pa analiziraj še možne metode zbiranja podpisov pod protipeticijo; in ne pozabi kdo ima moč.
    Če, samo hipotetično, jaz, navaden državljan, rečem tebi, izvrševalcu volje vodje, da si kar si, zato ker ne vidiš, da bo po naslednjih volitvah prišel naslednji vodja, ki mu tvoja servilnost ne bo po godu in/ali tvojih uslug ne bo potreboval (več?!), potem sem lahko resnično sankcioniran le jaz, navaden državljan, saj tebe, izvrševalca volje vodje, varuje in vodi tvoj vodja (dokler mu boš pač koristen … izdajalcev pa nihče ne mara).
    Torej, jaz ti kvečjemu lahko rečem, da si rit, in verjetno do nadaljnega ne bom rad videval tvojega obraza, ko si bom privoščil sproščujočo kavico, no, ti pa imaš formalno moč in me lahko, užaljen, spraviš ob kruh, ker si, Agitator, pomešal vrstni red prioritet v življenju in poklicu.

  • sanja je rekel/-la:

    Cukjatiju je treba samo čestitati, da se je v tem primeru tako dobro znašel, ne glede na to, da sicer tudi kave ne bi hotela spit z njim.
    Kar zadeva odpustitev Severja iz Mladine, je tukaj http://www.student-info.net/fsd/sis.php?id=1&novica=258 nekaj o tem povedal sam.

  • štajerc je rekel/-la:

    Cukjatiju lahko samo čestitam, kako je uspel dvoličnost novinarjev obrniti njim v škodo in jih razgaliti.

  • ervinator je rekel/-la:

    Cukjati je (na koncu) dobro pojasnil.

    Sicer pa lahko iz izjave Šurca sklepamo, da so pisci peticije precej pritiskali na svoje kolege.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Očitno je, da so Cukjatija jezuiti dobro obtesali, preden se je odločil, da bo zavrgel Boga …

  • sanja je rekel/-la:

    “pisci peticije precej pritiskali na svoje kolege” Če so se torej novinarji upognili pod pisci peticije, kaj se ne bi šele pod nadrejenimi uredniki. Ali kaj?
    V čem se že kaže dvoličnost novinarjev? Aja, najprej se prostovoljno uklanjajo urednikom, potem pa pod pritiski podpisujejo peticije!

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    He he, napišeš vrstico pa te že takoj poskušajo naučiti kako biti pravilno sproščen, fdv laboratorij je nekatere dobro sprogramiral, naslednje izvedbe v smislu 2.0 pa uspešno nadgradili Repovž, Lorenci s podizvajalci.
    Takle mamo

  • necenzuriran je rekel/-la:

    Ja, s pištolo so stali in zahtevali podpise pod peticijo.

    Spat pa kakat, potem pa k Grimsu na izpopolnjevanje.. tam imate svoje vernike.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Hvala Drago, to kar sem doživela danes ne privoščim nikomur izmed vas. Grem spat, morda ko prespim,prebavim, …izpljunem kaj več o naši pravni sproščeni prijazni državici na sončni strani Alp.

    štajer, kaj praviš, da se podpiševa z imeni in priimki, saj verjameš in zagovarjaš sproščeno ozračje v naši državi, torej, le pogumno na dan.
    Mirjana Čakardič

    p.s. del te zgodbe je danes v Nedeljskem dnevniku, avtorica novinarka Barbara Verdnik..(tudi v E obliki)..a kaj več o sojenju danes bo v jutrišnjem Dnevniku.
    Vidiš štajerc, Dnevnik… ne Delo ne PN, ne Ognjišče, ne Družina,….ali pa misliš, da si stvari ki se mi dogajajo izmišljam?

  • prijatelj46 je rekel/-la:

    Kako to, da na rdeči Vesti ne omenijo, da je stopila v MLADINO močna zamejska rdeča mafija.
    Kako to , da se o tem nič ne govori v slovenskih časopisih.
    Rdeča zamejska mafija je imela svoj center v Trstu do leta 1991 in potem se nekaj let skrila in zadnje čase se je ponovno pokazala v Gorici.
    To mafijsko združenje (skrito vezano prej na KPJ) je ogromno “nećisto” zaslužilo v povojnem času na račun slovenske manjšine (v resnici pa je ostal denar samo pri najbolj “zvestih”).
    Stvar ni žalostna ampak obupna

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Vest je mavričnih barv, če pa nekdo vidi samo eno - potem je Daltonist!

  • Štajerski Pero je rekel/-la:

    Mirjana @
    1. Dragi štajerc, si se pa razpištolil,…ehehe če te motita Dnevnik in Mladina, lahko preklopiš na tvoja sproščena medijska “glasila resnice”….če pa kaj pozabijo, pa ti dopolnijo farji na nedeljski prižnici.
    Pusti vest.si, Dnevnik in Mladino in živi v sveti sproščenosti in resnici tvojih medijev še naprej.
    Poglej, čez dve uri grem na sodišče, imam kazensko obravnavo, gospod župan je tako zelo užaljen, da me že skoraj dve leti sodstvo, pa veliki odvetnik Matoz poskušajo zlomiti ….pa se bodo morali še malo potruditi.
    vedi pa, da ni enega tvojih “glasov resnice”, ki bi novinarske konferemce objavil, vsaj bistva ne.
    Ker dajem to izkušnjo skoz na lastni koži, pliz, štajerc, utihni, poišči vse anuse v kkatere si zlezu, pa probaj zlest ven…zunaj je sonce!!!

    2. Hvala Drago, to kar sem doživela danes ne privoščim nikomur izmed vas. Grem spat, morda ko prespim,prebavim, …izpljunem kaj več o naši pravni sproščeni prijazni državici na sončni strani Alp.
    štajer, kaj praviš, da se podpiševa z imeni in priimki, saj verjameš in zagovarjaš sproščeno ozračje v naši državi, torej, le pogumno na dan.
    Mirjana Čakardič
    p.s. del te zgodbe je danes v Nedeljskem dnevniku, avtorica novinarka Barbara Verdnik..(tudi v E obliki)..a kaj več o sojenju danes bo v jutrišnjem Dnevniku.
    Vidiš štajerc, Dnevnik… ne Delo ne PN, ne Ognjišče, ne Družina,….ali pa misliš, da si stvari ki se mi dogajajo izmišljam?

    Draga Mirjana

    Verejtno s štajerc misliš mene Štajerskega Pera, čeprav se pod komentarje nekdo dejansko podpisuje z “štajerc”.
    Tvoje zgodbe podrobno ne poznam, poznam jo toliko kolikor sem imel čas nahitro “ponajdisijat” po spletu.
    Dopuščam da se ti je zgodila krivica tako kot marsikomu, obenem pa razumem tvoj gnev do sodišča, ki ti ni dalo prav, vendar razumi da nisi prva ki se ti je to zgodilo, in najbrž tudi ne zadnja kateremu sodišče ni dalo prav. Prav tako razumem tvojo privrženost Dnevniku, Mladini, ki objavljata tvoje zgodbe ,razpečujeta tvojo resnico in ti omogočata takšno ali drugačno socialno ali ekonomsko korist. Verjamem, da bi če bi ti zgodbe objavljala Demokracija, zagovarjala tudi ta časopis, ki domnevam ni v skladu s tvojimi vrednotami. Demokracija za moje pojme kolikor sem ga uspel prebirati bolj strankarski časopis vendar na nasprotni strani kot Dnevnik in dandanašnja Mladina. Prav je tudi da smo državljani kritični in že v osnovi nezaupljivi do medijev in raznoraznih “medijskih avtoritet”. Spoštovana Mirjana, upam da se čimprej pomiriš in se sprijazniš z dejstvi, hkrati pa ti želim obilo uspeha na tvojem poklicnem področju in da svoje bujne domišljije o anusih prezrcališ na kreativno področje arhitekture, morda postaneš celo slovenski Le Corbusier.

    Za “Vest komentiraj”
    Pero Štajerski

  • jani je rekel/-la:

    Civilna združenja Istre(?),Gibanje za razvoj in pravičnost…tale naša arhitektka ni tko neopredeljena kot bi se rada prikazala,in če se politično angažiraš moraš vsaj malo paziti kaj počneš,ne pa zamenjavat knofke v obrazcu za elektronsko pošto….jokanje pri vaj 5x večji plači od minimalne(se pravi v treh mesecih je zaslužila vsaj toliko kot nekdo v celem letu) je pa milorečeno….eh,ni vredno besed…

  • Mirjana je rekel/-la:

    štajerski pero
    ….Dopuščam da se ti je zgodila krivica tako kot marsikomu, obenem pa razumem tvoj gnev do sodišča, ki ti ni dalo prav, vendar razumi da nisi prva ki se ti je to zgodilo, in najbrž tudi ne zadnja kateremu sodišče ni dalo prav…..
    Pero, takšne stvari se preprosto v pravni, demokratični in še za nameček sproščeni Sloveniji ne smejo zgoditi!!!…ne meni, ne nikomur drugemu, a poskusiš razumeti? Čemu nekateri apriori vržete puško v koruzo in vam dejstvo, se dogaja tudi drugim odpihne še najmanjši čut soodgovornosti do svojega in drugih življenj? Kajti soodgovorni smo, …prav vsi, sleherni posameznik, pa če si hočemo priznati ali pa ne. Recimo primer, ki je hkrati tudi odgovor na komentar janiju.

    Ljudje živimo na obali. Izvemo, da se na našem območju pripravlja gradnja nekega objekta, ki bi nedvomno degradiral naše okolje, pa ne samo to, pomenil bi tudi nevarnost za naša življenja. Ti si starš, v tem okolju pa živijo in bodo odraščali tudi tvoji otroci, katere imaš rad. Meniš, da si kot prebivalec, starš…soodgovoren za to ali boš preprosto skril glavo v pesek v pobožnem upanju, …ah se bo že nekako rešilo?.
    Ne boš verjel, a pri domačinih sta prevladovali dve tipični reakciji:
    Eni so dejali…eh, jaz pa ne verjamem da resno mislijo…in s tem s problemom zaključili, drugi pa so rekli, ah, saj bodo tako naredili kar hočejo…in prav tako zaključili zadevo.
    Se ti zdi prav?…in ne pozabi, da nam zakonodaja, mednarodne konvencije.. dajo zelo velik manevrski prostor za reagiranje , za soodločanje…le uporabiti jih je treba.
    jani, knofek na e-pošti je bil zamenjan neko nedeljo, na mojem domačem pc-ju, zadeva pa nobene veze ni imela z mojim delovnim razmerjem…tisto o 5x večji plači…bom preskočila, prav?…
    Mirjana
    p.s, ker imam probleme s pošiljanjem, se v naprej opravičujem če bo morda na kraju objavljeno 2x :)

  • [...] s 571 podpisi, ki so jo povzeli tudi v najuglednejših evropskih medijih, pa predsednik parlamenta Cukjati mirno navede laž, da jih je (proporcionalno, glede na število zaposlenih) tako ali tako večina od Dnevnika in [...]

  • primorka je rekel/-la:

    Mirjana bodi to kar si in zdrži.Popovič in njegovi niso večni,so pa močni..PRIMORCI smo rojene trme,zato se ne boj,čas je na tvoji strani.PRIATELJ46si mogoče simpatizer fašističnih idej,kajti le ti so v Primorcih videli samo rdeče barve.V tistih časih se še otrok ni smel jokati po slovensko,je bil takoj komunist in take so tepli. .