8. november, 2007 | Jani Sever

Otroci iz taborišča

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

TVS je predvajala dokumentarec Otroci s Petrička. Ganljivo. Žalostno. Otroci pobitih po drugi svetovni vojni. Okoli sto otrok je živelo in še živi življenje travme. Starše je revolucija pobila in otroci so morali prevzemati imaginarno krivdo. TVS razkriva zgodovino. Najboljši slovenski film leta. Šokanten. Dokaz, da je obdobje po drugi svetovni vojni še vedno pogosto skrito. Da tudi tisti zgodovinarji, ki vedo kaj se je dogajalo, ne poznajo vsega. Da so se dogajale neverjetno strašne usode. In da kljub temu, da je že dolgo znano kaj vse sta prinesli druga svetovna vojna in revolucija, pričevanja ostajajo pretresljiva.

Zgodovina je v Sloveniji izjemno živa. In to je dobro. Nekateri bodo najbrž rekli, zakaj zadnje čase ni prav veliko dokumentarcev o trpljenju pod fašizmom in nacizmom. Ampak tudi to bo gotovo spet prišlo na vrsto. Več bo govorjenja o zgodovini, manj bo ostalo zamolčano. Generacije se menjavajo in vse pride na vrsto. Spet in spet. Vsakič malo drugače. Nihče ne more v isto reko stopiti dvakrat. Politika si lahko domišlja, da ji bo to uspelo, ampak ji vedno spodleti. V trpljenju nedolžnih ni etičnega dobička, na katerega morda računajo. Ne glede na to, kdaj se ga spominjamo.

Otroci, katerih starši so bili pobiti in zločin, ki je bil storjen tudi nad njimi je tik pred predsedniškimi volitvami odmeval povsem nepolitično. Tudi konec filma z besedami, da v Sloveniji za povojni veliki zločin nihče ni odgovarjal. Saj je jasno, da tudi nihče ne bo. Je pač nemogoče, čeprav ali rano zato, ker brezimnost zločincev krivdo deli na široko. Tako kot so v Nemčiji vsi bili krivi za vzpon nacizma. Tako je v Sloveniji kolektivna krivda zamolčevanja široko posejana med generacijami, ki so doživljale tisti čas. Nekaj s čimer je potrebno živeti. In pomaga samo, da se o travmatičnih izkušnjah govori.

Vsi otroci, ki so nastopili v dokumentarcu, se spominjajo neke ženske v črnem. Prototipa hudobne varuške. Nekakšna sadistična podoba, ki pa je v spominu prizadetih ostala ali postala vrhunsko stilizirana. Kot nekakšna skorajda privlačna figura. V zloščenih škornjih, v katerih si se lahko videl. V jahalnih hlačah. Visoka. Črnolasa. Mlada. In lepa. A z bičem v roki. In zlobo v sebi. Kljub tej zlobi se otrok, ki je zdaj že blizu osemdesetih, te ženske spominja z nekakšno presenetljivo naklonjenostjo. Sprašuje se, kej vse je doživela. Ali je tudi ona izgubila družino v vojni. Kaj jo je gnalo v ravnanja, ki so plašila sirote.

Takšna je zgodovina 20. stoletja - tudi v Sloveniji. V deželi množičnih, skritih grobišč, kjer žrtve povojne morije ležijo povsod. Od juga do severa, od vzhoda do zahoda. Od kraških jam, do protitankovskih jarkov. Je sploh kakšen kraj, kjer jih v bližini ne bi bilo? Številke so neizprosne. In z njimi se ni dobro igrati. Tisti, ki jih hočejo zviševati ali relativizirati so neverjetno naivni. Številke so šokantne. In nobeno opravičilo ne zaleže. Samo slaba vest. Strese, ko slišiš, premalo so jih pobili. In vendar je tudi to treba slišati. Da lahko razumemo.

Tudi to je del razumevanja. Tako kot tisti otrok, ki poskuša razumeti hudičevo varuško v črnem. Morda samo zato, ker je bila njihova varuška. In bo to ostala. V strahu in sovraštvu, z usmiljenjem in sočutjem. Usoda otrok sirot - žrtev zločina nad njimi in njihovimi starši je tudi zato morda najbolj strašljiva. Niso bili pobiti. So pa bili izbrisni. Odvzeta jim je bila identiteta. Nekako milostno so postali vojne sirote. Tako imenovani izbrisani. Država in revolucija sta jih samo, skorajda milostno, pustili preživeti.

Posthipijevske generacije s tem nimajo nič. Vendar je tudi za njih dobro, da razumejo dediščino in prizadetosti prednikov. Tudi motive krvnikov na vseh straneh. Kajti bili so na vseh straneh. Niso bili enaki. A bili so. Enaki v različnem. V obupnem poskušanju izbrisa drugih.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
42 x komentirano
  • štajerc je rekel/-la:

    Jani, v celoti se strnjam s tabo, zelo dober komentar.

  • actooon je rekel/-la:

    Hvala, Jani.
    Še veliko je treba povedati, pa še ne smemo.

  • vanja je rekel/-la:

    Otroci, katerih starši so bili pobiti in zločin, ki je bil storjen tudi nad njimi je tik pred predsedniškimi volitvami odmeval povsem nepolitično. Tudi konec filma z besedami, da v Sloveniji za povojni veliki zločin nihče ni odgovarjal.
    Nepolitično? Tik pred volitvami? in MZZ so tik pred volitvami tudi povedali, da imata Peterle in Janša praktično monopol nad slovensko osamosvojitvijo. Pa pred tednom so spet kosti preštevali in govorili proti NOB-kot zločinski tvorbi. Ja res nepolitično. Sicer pa se jim bo to maščevalo ravno tako kot se jim je v primeru Jankoviča. Ljudje so siti teh umazanih iger in niso takšne ovce kot jim ablast pripisuje.

  • actooon je rekel/-la:

    To je pa poglavje zase, to pa itak vemo.

  • actooon je rekel/-la:

    Resnica je taka, kakršna je.
    Vedno jo omenjajo tik pred volitvami.
    Potem pa jo do izteka mandata zaklenejo v fascikle.

    Adolf Eichmann je dejal (tik pred koncem vojne, 1945.) : ” Sto smrti je tragedija. Šest milijonov smrti je statistika. ”

    Tega se zavedam. Statistika pa je zgolj krma trenutnih interesov in nič več kot to.

  • Zlopamtilo je rekel/-la:

    Čimveč pričevanj. Od vseh.

  • Neja je rekel/-la:

    Jani,
    tudi jaz se popolnoma strinjam s komentarjem, z razliko, da ne verjamem v naključja. Lahko bi film predvajali tudi drugi teden. Tako pa mi ostane priokus, da nekateri manipulirajo še s tragedijo teh otrok in čustvi pretresenih gledalcev.

  • actooon je rekel/-la:

    Oto Pestnerja vsi spoštujemo kot velikega vokalnega interpreta, najboljšega slovenskega pevca vseh časov. Drži ali ne drži ? Drži.

    Če pa bi kandidiral za predsednika države, bi se več kot 70% tod živečih pritoževalo čez njegovo ROMSKO poreklo. Naenkrat bi jih začelo motiti, da je Oto ROM. Drži ali ne drži ? Drži.

    Potem bi pa jaz morda res enkrat šel na volitve. Za ROMA bi pa zagotovo volil. Zanalašč.

  • actooon je rekel/-la:

    Ima ta komentar povezavo s temlem člankom ? Ima.
    Romskih otrok partizani niso dali v taborišče, ker so končali v jarkih.

    In nekateri bi zelo radi to ponovili.

  • Kolo je rekel/-la:

    Vsi pripadniki slovenske levice morajo čutiti moralno odgovornost za te poboje.
    Zelo sporno pa je pregrevanje teh tem v točno določenih terminih in skoraj
    obsedeno napadanje levice s strani pravih nostalgikov naci-fašizma.
    Levica je sposobna priznati te zločine in jih primerno obtožiti.
    Žal pa je velik del desnice še vedno prepričan, da je imel Adolf prav ……..

  • Larry je rekel/-la:

    @Kolo: Ne bi ravno rekel, da vecina slovenskih desnicarjev podpira Hitlerja. Je pa dejstvo, da so se vedno prepricani, da je duhovscina naredila prav, ko je nagovarjala svoje farane, naj Nemcem izdajajo ‘revolucionarje iz hoste’. Le da nasi desnicarji se danes ne vidijo, da tgea ni delala zato, da bi zascitila njihove prednike, ampak zgolj iz strahu pred izgubo moci, vpliva in premozenja.

  • Larry je rekel/-la:

    @Kolo: Ne bi ravno rekel, da vecina slovenskih desnicarjev podpira Hitlerja. Je pa dejstvo, da so se vedno prepricani, da je duhovscina naredila prav, ko je nagovarjala svoje farane, naj Nemcem izdajajo ‘revolucionarje iz hoste’. Le da nasi desnicarji se danes ne vidijo, da tega ni delala zato, da bi zascitila njihove prednike, ampak zgolj iz strahu pred izgubo moci, vpliva in premozenja.

  • Disciplina Kičme je rekel/-la:

    “Vsi pripadniki slovenske levice morajo čutiti moralno odgovornost za te poboje.”

    Ne, nikakor ne. Enako bi bilo z moralno odgovornostjo vegetarijancev in slikarjev za dejanja Hitlerja.

  • brez-vizionar je rekel/-la:

    Disciplina Kičme, zelo dobro, lepa primerjava …. sam se imam za nekako levičarja, salonskega kajpak, socialnega liberalca kajneda …. in čutim precej obžalovanja zaradi storjenih zločinov, zaradi smrtne groze same, pa tudi zato, ker so tako dolgoročno naškodili verodostojnosti politike, ki je sledila zmagi …. ampak ne čutim pa nobene, niti moralne odgovornosti, in imam levičarstvo za povsem legitimno politično opcijo, celo obžalujem, da v parlamentu nimamo prave levice, in da se levica ni zmožna toliko organizirati, da bi tja prišla. Upam na nastanek nekakšnega levega krila Zaresa, malo pa tudi še na Guliča … drugi imajo že praktično vsi kravate.

  • Neja je rekel/-la:

    Strinjam se z zadnjimi razpravljavljalci. V nasprotnem primeru bi se morali vsi desničarji čutiti moralno odgovorne za vse zločine RKC, z inkvizicijo vred.

  • tomaž je rekel/-la:

    Jani, a si kdaj slišal za usodo otrok partizank med vojno? Jih je bilo približno enako veliko število, ki so jih skrivali po Ljubljani pred domobranci. Tiste ki so jih dobili, so končali bolj žalostno kot Petrički.O njih je izšla knjiga, ki v javnosti ni zbudila odmeva, ker niso bili ta pravi.
    Sedaj pač politika škili na levo oko.

  • Gregor je rekel/-la:

    Kolkor vem, je film nastajal daljše obdobje in je bil javnosti prvič predstavljem pred kakim mesecem inmislim, da film ne bi smel imeti nikakršnega vpljiva na izzid volitev, saj nobeden od kandidatov nima nič s tem, četudi je sorodnik kakega bivšega partizana. Treba je vedeti, da NOB ne gre enačiti s poboji, marsigdo o tem ni ničesar vedel, marsigdo ni mogel nič narediti, marsigdo si ni upal…

    Film je izredno žalosten in tragičen, ampak predvsem del naše zgodovine. Če že nismo nikogar obsodili, se vsaj ne sprenevedajmo. In dajmo se kaj naučit iz tega! Deljenje naroda ima vedno veliko število nedolžnih žrtev.

  • 007 je rekel/-la:

    To ni slučajno, da se je film pojavil ravno ta teden. saj bi neodvisna,poceni,Grimsova RTV SLO lahko s to temo počakala drug teden. Ne, ne vsak dan je treba sedaj pred drugim krogom spominjat na komunajzarske zločine.Tako je bila pred kratkim tudi oddaja o pobojih, ki so jih izvajali partizani ( avtor neodvisni novinar leta Možina, ki je pripravil že drugo oddajo na to temo. V prvi je recimo govoril o poboju družine v Šentjoštu. Poboj je vreden vsega obsojanja, kar je Možina tudi storil, ni pa v isti sapi povedal, da so partizani storilca kmalu po storjenem zločilu sami ustrelili. Identiteta tega storilca je seveda znana. Zaradi objektivnosti poročanja bi Možina to moral storiti, ampak tega ne stori in raje preskoči ali presliši bistveno) Nikoli ni na RTV v času kampanje za predsednika bila objavljena kakšna oddaja o zločinih belogardistov, domobrancev in črne roke. Pa saj ne more biti oddaje, ker oni pa že niso delali teh zločinov in so zgolj s starim orožjem branili svoj dom. BANDA ČRNA.

  • kr' en t'm je rekel/-la:

    Še dobr, da kdo pokaže kaj vse so komunajzarji nardil. Hvala Bogu za take poštene režiserje!

    Lahko bi bilo še huje, si predstavlate igralca preoblečena in zamaskirana v Milana Kučana in Janeza stanovnika, ki šeškata uboge otroke.

    TO BI BIL ŠELE PRAVI FILM…

  • Neja je rekel/-la:

    Gregor,

    se strinjam. Vsi Slovenci s “trezno glavo” vemo, da nima nobeden od kandidatov nič s tem in pri nas film ne bo vplival na glasovanje. Vendar pa “nekateri” ves čas govorijo o temnih silah kontinuitete, ki je vir vsega zla. Le-ta ima , po njihovem, zvezo in s Petričkom in z enim od kandidatov. Lahko je cilj: na izvenzavestnem nivoju povezati neprijetne občutke ob filmu s kandidatom. In potem ti nekdo ni več tako všeč, pa še sam ne veš, zakaj.

  • konec je rekel/-la:

    Samo v Sloveniji ne velja: fasizem=komunizem!!!!

  • mr_m je rekel/-la:

    Jani, saj imate tu na Vesti priliko, da poveste zamolčane stvari. Ena takih je število pobitih in mučenih s strani Titovega režima (ki ga nekateri danes tako opevajo).

  • pijano je rekel/-la:

    ogledal sem si dokumentarec Otroci sPetrička Kakšne travme so preživljali ti otroci ŽALOSTNO

  • Juu je rekel/-la:

    Jani, odličen komentar.

  • mojca db je rekel/-la:

    takšni komentarji pišejo knjige. neverjetno. le kaj te drajva, jani? uau.

  • medek je rekel/-la:

    Očitno mora biti stalno prisoten vojni sindrom.

  • urke je rekel/-la:

    Zakaj pa ne gledamo dokumentarca o Jasenovcu na Hrvaškem? Tam so Pavelićevi in Stepinčevi (spomenik pod Triglavom ???) med drugo svetovno pobili 800.000 srbov, slovencev, hrvatov, romov, židov, itd. Deportirali so jih tudi s pomočjo izdajalskega folka v Sloveniji. Pa četudi so ti samo sebe ščitili. Brat je torej brata v klanje pošiljal zaradi ene usrane vere. In zdaj pod pretvezo, da se je s tem samo hotel ubraniti komunistov, opravičuje svoja dejanja.
    Žal mi je za vse, ki so umrli v vojni in po vojni! Ne glede pod kaj so spadali. Ampak folk…sej se valda ve kaj se je dogajalo.
    Ne more se pa primerjat več kot milijon umrlih v Jugoslaviji proti nekaj deset tisoč, ki so morali nositi bremena svojih napačnih odločitev.

  • štajerc je rekel/-la:

    Ne Urke, ne ve se “kaj se je dogajalo”. Ker so nam nekateri to uspešno in dolgo (predolgo) prikrivali.

  • šasldirt je rekel/-la:

    Štajerc, ne bluzi.

    A zato, ker se o tem za časa YU ni govorilo, se še sedaj o tem nič ne ve? Ti torej še danes verjameš, da je Zemlja krožnik, samo zato, ker se o tem do novega veka ni govorilo?

    V zadnjih 20 letih se je razkrilo ogromno sranja, ki ga je Partija in vojska po vojni storila. Samo slepi in gluhi še vedno ne vejo, kaj se je dogajalo.

  • Aljo je rekel/-la:

    Dober članek, napisan z občutkom. Upam, da se bo raziskovanje medvojne in povojne zgodovine nadaljevalo in to na strokovni ravni. Zgodovina je kompleksna veda in resnica političnim elitam ne ustreza, ampak elite se menjajo, dejstva in zgodovina pa ostajata, kot opozorilo bodočim rodovom…

    IZ TE VOJNE NAJVEČJE V ZGODOVINI SE MORA RODITI SVET, KI BO OPRAVIČIL ŽRTVE, KI JIH PRINAŠA ČLOVEŠTVU. TA NOVI SVET MORA BITI TAK, DA V NJEM MOČNI NE BODO IZKORIŠČALI SLABIH, ZLI NE DOBRIH, DA NE BODO SIROMAKI PONIŽANI PO NASILJU BOGATIH; DA BODO UMSKO DELO, ZNANOSTI IN UMETNOSTI SLUŽILE SKUPNOSTI ZA LAJŠANJE IN LEPŠANJA ŽIVLJENJA IN NE POSAMEZNIKOV ZA PRIDOBIVANJE BOGASTVA. TA SVET NE BO VEČ SVET POGAŽENIH IN PONIŽANIH, TEMVEČ SVOBODNIH LJUDI IN NARODOV, ENAKIH V DOSTOJANSTVU IN SPOŠTOVANJU ČLOVEKA.

    (NIKOLA TESLA OKTOBER 1942)

  • vilek je rekel/-la:

    Ne bluzite o napačnih odločitvah. Moj oče je med 2 (leta 1942) vojno vprašal partizana - komisarja, kako bo funkcionirala brez oblast davkov, kar so obljubljali, in so ga že odpeljali na streljanje. “Izdajalca”, “Človeka napačnih odločitev”. Rešila ga je naša soseda, vplivna terenka OF.

    Dajte no, ne razkazujte svoje zgodovinske nepismenosti. In ne se izgovarjat na Hrvate !!!!

    Berite fantje “vsevedi” knjige kot so Skriti Spomin Angele Vode, Razdvojeni narod, dr. Bajt: Bermanov dosje, Prevzem oblasti in Zrcala komunizma (Nežmah) ter še in še. In zdaj je Bučar objavil
    knjigo Rojstvo države, ki tudi pove marsikaj !

    ROJSTVO DRŽAVE, kjer sicer hvali OF, vendar hkrati govori o velikih zamujenih priložnostih, ki jih je povzročila uzurpacija odpora s strani KPS (in KPJ). Njegova teza je, da bi Koroško vsekakor dobili v okvir Slovenije in zahodna meja bi šla do Benečije, če ne bi tega boja uzurpirali in v njem pri odločitvah popolnoma prevladali komunisti (Dolomitska izjava).

    Ta teza je dokaj logična, ker ZAHODNI ZAVEZNIKI SO HOTELI ŽELEZNO ZAVEZO oziroma mejo s komunizmom POTISNITI ČIMBOLJ NA VZHOD. Od tod po Bučarju te izgubljene priložnosti.

    Druga teza Bučarja je da bi Rožman moral biti oproščen. Govori pa Bučar o tem da je bilo njegovo stališče (Rožmanovo) politična napaka. Vsekakor bo zanimivo to knjigo prebrati. Morda bo tam tudi kaj o Mihi Kreku in Nagodetu itd… itd….

    Vendar to ni bistvo, bistveno vprašanje je:

    Ali kdo od vas ve zakaj je bil obsojen Miha Krek in usmrčen Nagode. Zaradi tega ker sta bila “človeka napačnih odločitev” ? ali zato ker sta bila politična nasprotnika komunistov.

    In to se še danes zavija v celofan in se govori o “ljudeh napačnih odločitev”. Cinizem brez primere !

  • andlen je rekel/-la:

    Kaj pa maltretiranje “nemškozaplojenih” otrok na Danskem? Pa na Norveškem? O svoji usodi bi lahko dosti povedale celo pevke ABBA!
    Itd. itd. da ne gremo do “nedolžnih otrok” in Herodov.
    Čas bi bil, da se opozori na vzroke, ne pa da se iz posledic dela političen kšeft, kar je ponovna zloraba žrtev. Politična zloraba tragičnega dogajanja je le generator novih tragedij. Z odkrivanjem vzrokov in povodov pa se je mogoče izogniti ponavljanju. Ti vzroki in povodi pa tičijo v delovanju zelo prepoznavnih političnih dejavnikov kar nekaj deset let prej. O tem naj hrabri analitiki tudi spregovorijo.

  • bojc1 je rekel/-la:

    partijci so zlorabili pif-of-nob za brezobziren obračun s predvojnimi razmerami, naredili vse,da bi se dokopali do oblasti in jo tudi zadržali, pri tem pa zlorabili slovenski narod, ki je dal % preveč žrtev med in po vojni,gospodarski napredek je bil pod vodstvom kps slabši kot v avstriji, izgubili smo velik del primorske,koroške,štajerske,porabja….pa še danes so njihovi politični in krvni somišljeniki na pomembnih položajih. Zakaj? Ker ni bilo dekomunizacije v 1990!

  • bojc1 je rekel/-la:

    007
    a to da je parijec Šorli izdal sodbo o škofu Rožmanu, to pa ni naključje? seveda ne,vaša rdeča sodišča so neodvisna in z dosmrtnim mandatom…(zaostanki)…

  • bojc1 je rekel/-la:

    partijec Šorli
    ni mogel počakati do konca volitev….

  • 007 je rekel/-la:

    @Bojc1
    a si pozabu, da tvojih komentarjev ne komentiram, zato pusti na miru tudi ti mene. Lahko bereš, si vse mogoče lahko tudi misliš, sicer pa zadrži vse za sebe. To svojo obesedenost si ponovno dokazal z izjavo, češ zakaj komunajzar Šorli ni mogel počakati z razsodbo. Sprašujem se, kje so meje tvojega razuma?

    v veselje mnogih bralcev tvojih neumnosti na tem forumu še pokomentiraj izide predsedniških volitev in pri tem pozabi, da je komunajzar Šorli izbral predsednika Slovenije. Se mi kar zdi, da ste tačrni spet dobili po p…i. O, pa še to: Mesija ti je prinesel golf žogico s turnirja v Šangaju, da se boš lohk z njo ponoči igral, vsaj ne boš kvasil neumnosti po forumu.

  • bojc1 je rekel/-la:

    007
    ti ljudi preganjaš s foruma,meni si napisal,naj crknem (si pozabil v svoji ihti)? Komentiram, ker je to moja demokratična pravica in mi narekuje vest-za razliko od tebe….in še enkrat,če Šorli ne bi izdal odločbe prav sedaj, se ne bi enemu od kandidatov za predsednika lepilo RKC - mimogrede,je kdo tako z KPS težil drugemu kandidatu? O novem predsedniku in mojih željah si preberi pod ustrezno rubriko. Si bil ti tudi na avionu v Peking? Si mi ti tudi prinesel kakšnega medvedka? Še naprej se lepo imej,B.
    PS Šorli je bil vodja aktiva -partijec v KPS sistemu na sodšču - volk dlako menja,nravi pač ne!

  • jakob je rekel/-la:

    Bomo kdaj zvedeli ime in priimek Črne vdove?!

  • pavel je rekel/-la:

    Jani,
    zelo dobro si tole napisal.
    Važno je, da nisi začel racionalizirati ( opravičevati).
    Ja, niso jih ubili. So jih poskušali fizično in duhovno ubiti. Otroka namreč tako lahko ubiješ.
    Nekateri teh ran niso mogli preživeti in so postali zasvojeni in hitro umrli. Film ne pove, ali je kak otrok od tukaj postal psihopat. Je sadistično zlorabljal otroke? Je postal maščevalen?
    Meni je bilo zelo hudo. Še vedno mi je hudo, ker je za večino ljudi to tabu tema. Hkrati pa mi je hudo, da ima zločinski socializem ( pa naj si bo Hitlerjev ali Stalinov ali Titov) še vedno v lasti 90% opranih glav.
    Kot otrok sem razmišljal, kako so lahko Nemci tako množično podprli zločinca, to je nenaravno, da vsi ljudje isto mislijo. Dalj časa živim v Sloveniji, bolj vidim enoumje glede socializma.

  • 007 je rekel/-la:

    Veliko dejanje našega Velikega Vodje je Po putevima AVNOJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • vilek je rekel/-la:

    Ali je kdo registriral da so otroke s Petriška s črvi futrali.

    In še nekaj drugega je filmu - izgleda da ni nihče opazil: Josip Broz je te iste otroke s Petrička v vzgojnem zavodu na Preboldu vzel v roke da se je z njimi slikal. Veliki humanistična gesta ? - perverznost da ji ni para.

    Nekje sem bral primerjavo s Strojanovimi otroci. Bolj sprevržene pameti kot je to, si ni moč zamisliti.
    Mislim, da je bilo izpod peresa tistih “najboljših ki pišejo Dnevnik”

  • skviki je rekel/-la:

    Tri prispevke sem prebral na tej strani, ki mi je bila predstavljena kot pribežališče svobodomislenosti.
    Ampak mene je pa strah takih ljudi ki se zatekajo sem. Razumem da je Jani Sever in večina komentatorjev dobronamernih ljudi, ampak mene prav zato še bolj skrbi (iz dobronamernsti so se rojevali nacizmi in komunizmi).
    Če bi hotel bit konkreten kaj me skrbi ne bi bilo, kakor kaže po odzivih na članke, to nič produktivno:
    1. ker ne bi nobenemu nič koristilo - ker so v večini ljudje tukaj nepremakljivi, zaprte glave
    2. ker bi bilo treba o tem spisati nekaj deset strani.