16. november, 2007 | Borut Levart

Sv3tovi 2/2

Ob svetu reči in misli še o obstoju matematičnih stvari.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

(-0:53) “And so on if the series of z’s will always stay / close to z and never trend away / that
point is in the Mandelbrot set / Mandelbrot set …” (YouTube, via Trači iz sveta znanosti)

Marsikdo je že videl stvar s slikice (a) desno spodaj, reče se ji Mandelbrotova množica. Njen rob je v resnici neskončno zapleten in mu rečemo fraktal. V resnici, rekli smo v resnici. V kakšni resnici? Širina slike je 150 pikslov in torej ni posebej zapletena. A mislili smo drugo, matematično resnico. Še bolje je reči obstoj. Vesolje lahko namreč damo na troje: v naši glavi so misli, okoli nas reči in zunaj časa, prostora ter neodvisno od nas živi matematika s svojimi otroci.

Mandelbrotovo množico rišemo v ravnini, kjer na vodoravno os nanašamo realni in na navpično imaginarni del kompleksnega števila. Matematično bitje je omejeno v kvadratu širine tri okoli izhodišča. Drugod ga ni, v tem predelu pa je njegovo življenje zelo zelo, smo rekli da neskončno pestro. Množico rišemo tako, da številu 0 prištejemo kompleksno število k, rezultat kvadrirarmo in mu vnovič prištejemo k ter rezultat zopet kvadrirarmo in mu znova prištejemo k itn. Rezultatu se lahko dogodi dvoje: ali pobegne iz ograje ali pa ostane znotraj. Števila k, ki rezultata ne poženejo stran, pobarvamo črno. To je Mandelbrotova množica. Ostala števila k pobarvamo glede na hitrost bega; izbrali smo barvni prehod od bele do temno modre: števila tik zunaj roba oddaljijo rezultat najpočasneje, pobarvamo jih belo. Bolj oddaljena oddaljijo rezultat hitreje, pobarvamo jih temneje modro. Na slikah (a) in (b) nakažemo zaporedni povečavi, s čimer kimamo fraktalnosti ali neskončni pestrosti bitja. Pod to nadfino izdelano strukturo ni podpisan človek, marveč enostavno matematično pravilo.

To je že marsikdo vedel. Ni pa tako znano, da matematik Benoit Mandelbrot ni prvi opazoval Mandelbrotove množice. Prej so jo izrisali drugi ljudje. Mandelbrot je vendarle sodeloval z njimi, je največji popularizator fraktalov in stvar so poimenovali po njem. Veliko je črpal od svojega učitelja Gastona Julie in njegovega kolega Pierra Fatoja. Opisano transformacijo sta slednja proučevala že pred stotimi leti. In pred Mandelbrotovo so ljudje spoznali Julijevo množico. Obe pa sta povezani; zadaj je ista matematika, samo opazovanje je drugo. Prej smo zaznamovali ravnino števil k s črno ali belo modro glede na to, ali je zaporedno računanje izsililo rezultat stran od izhodišča ali ga je obdržalo v bližini. Julijevo množico pa zaznamujejo začetni rezultati. Pri fiksnem k štartamo ne z nič kot prej, ampak s poljubnim številom v ravnini. Zanimajo nas ta števila. Kakšna poženejo rezultat v neskončnost, druga ne. Izberimo k malo stran od izhodišča. Na sliki levo zgoraj so začetna števila, ki rezultata ne izženejo, pobarvana črno, druga svetlo. Rob množice je spet fraktal.

Kako točneje sta povezani množici Mandelbrota in Julie, kaže risanka levo. Najprej vidimo znano Mandelbrotovo množico. Izberimo konstanto k z narisane krožnice in določimo Julijevo množico. Ko je k znotraj Mandelbrota, je Julia iz enega kosa ali povezan, kar pomeni, da se lahko prosto gibamo po vsem črnem predelu, ne da bi šli na svetlo. Ko pa se bliža robu, postaja Julia vse bolj razčlenjena (ali! fraktalna iz lat. frāctus zlomiti) in čim k prestopi rob Mandelbrota, Julia razpade na nepovezane otočke, ki jim rečemo Fatojev prah. Ta se vse bolj redči, nakar izgine in ko se spet pojavi, se zgodba ponovi. Iz praha prek nepraha nazaj v prah.

Naj bo dovolj fraktalnega. Rekli smo, da Mandelbrotove množice najprej ni izrisal Benoit Mandelbrot sam, ampak eni drugi ljudje. To je bilo okoli leta 1980. Pa prej, kaj prej Mandelbrotova množica ni obstajala? V našem svetu ne. Vselej pa je živela v Platonovem svetu matematičnih entitet. Človek med lomastenjem tam kdaj kaj najde in prinese nazaj v naša svetova misli in reči. A pa lahko nekaj obstaja, če sami ne obstajamo ali če stvari ne poznamo, je mogoče sploh ne moremo spoznati? No, če Mandelbrotova množica kje obstaja, že ne obstaja v naših mislih, ker je ne more nihče zaobjeti v celoti. Krivico ji delajo tudi razni izpisi, ker so kvečjemu približki pri majhnih povečavah.

Dalje ne poskušam iti. Bralca prepuščam pesmi Apokalipsa Janeza Menarta in misli Roberta Heinleina, sprva študenta matematike, potem pisatelja trde ZF, kot so Vesoljski bojevniki: “Vse pomembno je zapisano v matematiki.”

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • 1tastar je rekel/-la:

    Fraktali so stara stvar, še iz časov DOSa. Pa že pred Mandelbrotom so znali matematično pojasniti rast kristalov. Tri oz. štiridimenzionalno.

    V 80 letih računalniki niso bili sposobni tretje dimenzije, zato smo takrat risali oz. formulirali fraktale le kot v neskončnost rastoče ploskovne slike.

    Imam še vedno shranjenih nekaj orodij in slik. Bom preizkusil, če delajo tudi v Windows Vista.

  • Sara je rekel/-la:

    @1tastar: ampak ideja zapisa je le drugje. Da so fraktali brezčasna stvar.

  • stergoergo je rekel/-la:

    Mandelbrot je Bog, Figenbaum pa je njegov orodjarski pomočnik. Nevarno je samo to, ker sta oba Juda - to so tisti, ki so nam že enkrat izumili atomsko bombo!

  • Nik je rekel/-la:

    Poznam to delitev univerzuma na troje: v bistvu sem jo srečal pri Penroseu. Je pa to samo en pogled. Le kdo je danes platonist, kvečemu matematiki.

    BTW Heinlein ni pisal samo trdo ZF, en primer je njegov odličen roman ‘Tujec v tuji deželi’, izdan pri TZS.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Sara, vem da se širijo in infinitum.

    Ampak na mojem http://1tastar.blog.siol.net/2007/09/30/moj-pogled-na-vesolje/ mi hočejo nekateri postaviti okvire in matrike.

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    @Sara, 1tastar: pritrjujem 1tastaremu, da so stvari v zapisu zastarele :) hotel sem poljudno zapolniti obljubo, da pojasnim svetove obstoja; obljubo v sorodnih zapisih, ki so polinkani čisto zgoraj v menujčku. Tam sem rekel, da sem črpal predvsem iz Penrosa (Nik, bereva iste avtorje!), ki predstavi Platonov model, pogled na delitev vesolja. Pravzaprav Platon tretji svet, svet matematike, ki se tiče predvsem Resnice, obkroži še z Dobroto in Lepoto. Tako svetova reči in misli postavi v kontekst s tremi absolutami, tremi osnovnimi stvarmi, ki obstajajo neodvisno od časa, prostora in kulture zavesti, ki jih odkriva.
    V svoji kopiji enciklopedije geometrije najdem verze Jonathana Swifta pod geslom Mandelbrotove množice. Jih prepišem:

    So, naturalists observe, a flea
    Hath smaller fleas that on him prey;
    And these have smaller fleas to bite ‘em,
    And so proceed
    ad infinitum.

  • optimist je rekel/-la:

    a n i praprot v nekem smislu fraktal-??

    p.s. nikar ne bodi poet ko pišeš o znanosti

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Sašo Dolenc. “Ne more biti matematik, kdor ni po duši poet.” (Povezava na zapis, sicer misel Franceta Križaniča, kot piše tam.)

  • Samo je rekel/-la:

    Našel sem zanimiv fraktal, ki bo mogoče koga zanimal:
    http://www.junkdna.com/fractal_transformation.gif

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Kul! Spomni me na risanko, ki sem jo prilepil kar sem desno. Seveda ni fraktal, zdi pa se mi zanimivo, kako se nasprotujoča simbola skrivata v isti matematiki.

  • Samo je rekel/-la:

    Super, res!