23. november, 2007 | Vest

Komentar - Luka

Po kvalifikacijah za EP v nogometu, komentar - Luka Lukić.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo v nogometu so se zaključile. Slovenska nogometna reprezentanca je svoje neponovljivo kvalitetne nastope zaključila na šestem mestu v skupini in za seboj pustila zgolj eksotično ekipo Luksemburga. Gre za najslabšo uvrstitev slovenske nogometne reprezentance po daljnem letu 97. No svojih navijačev na cedilu ni pustila zgolj naša izbrana vrsta, temveč so razočarale še druge reprezentance. Še najbolj Angleži, ki se niso uspeli uvrstiti na evropsko prvenstvo. Vseeno pa obstaja ena bistvena razlika med slovensko izbrano vrsto in verjetno večino ostalih razočaranj.

Medtem ko so angleži ukrepali takoj in nekaj ur po medijskem linču selektorja McLarena odstavili, pri nas katastrofalno uvrstitev prenašamo strpno. Angleškim medijem ni bilo mar za selektorjeva navajanja razlogov za neuspeh in so takoj ostro napadli slabo igro svoje izbrane vrste. Pri nas smo novinarji strpnejši in smo mirno prebavljali mestoma naravnost žaljive izgovore selektorja Matjaža Keka. Namesto ostre kritike na nepovezano, nekreativno in predvsem neborbeno igro slovenskih nogometašev, se je prostor zapolnjevalo z izjavami kot so “nismo se držali dogovora” ali pa še verjetno najbolj sarkastične “naredili smo nekaj korakov naprej”. To da te korake vidi samo Kek (in po službeni dolžnosti verjetno še njegovo ožje sorodstvo) očitno ne zanima nikogar razen obupanih ljubiteljev nogometa ki nemočno opazujemo tranzicijo moštva v nedeljske tekače za žogo. Četudi je Kek mesto selektorja prevzel sredi kvalifikacij, to ne more biti izgovor, da mu ni uspelo v reprezentanco vnesti vsaj motiva za bolj požrtvovalno igro. Človek namreč često dobi občutek, da je igranje za izbrano vrsto našim fantom povsem odvečno breme.

Položaj v slovenskem nogometu je trenutno katastrofalen. Obupno neprivlačna igra ne rezultira niti v zadetkih niti na končni lestvici. Matjažu Keku pa se namesto vloge rablja slovenskega nogometa včasih celo pripisuje vloga edine sprejemljive možnosti za trenerski stolček. Morebitna kritika na račun obupnega načina kadriranja selektorjev pa je sploh znanstvena fantastika.

Očitno moramo ljubitelji slovenskega nogometa bodisi trpeti, bodisi storiti to, kar so storili navijači Maribora, ko so se naveličali nebuloz taistega Keka in so mu proti njegovi volji priredili poslovilno zabavo.

Luka Lukić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • vinko iz kartonazne je rekel/-la:

    čuj ti,nas nedeljskih žogobrcarjev pa ne boš žalil

  • hm je rekel/-la:

    Kdo je pa fatty z govorno napako in jewfro?

  • Juvanos je rekel/-la:

    sad but true

  • Farad je rekel/-la:

    Laično mnenje: mi potrebujemo trenerja z jajci, ki bi iz povprečnežev bil zmožen izvleči največ; treba bo oblikovati okostje prve enajsterice, ne pa da po celih kvalifikacijah trener še vedno ne ve, kdo je pravi za reprezentanco in kdo ne; kdor za reprezentanco noče dati vseh svojih 100%, ne more nositi slovenskega dresa; problem je, ker nimamo enega liderja tipa Zahovič, ki bi bil sposoben za sabo povleči celotno ekipo in v potezi odločiti tekmo; problem je tudi naša liga, v kateri kraljujejo neki marginalni klubi s 300 gledalcev na tekmo, potrebujemo močno Olimpijo, Maribor, Koper, Muro, Celje + ostalo, ki se bodo opirali predvsem na lastno mladinsko bazo, ne pa da se uvaža neke tretjerazredne tujce, ki po možnosti tvorijo večino ekipe; rabimo infrastrukturo; potrebni so novi pristopi, da se privabi ljudi na tekme; mogoče je že čas, da se poslovi družinsko vodstvo NZS-ja, pa še kaj bi se našlo.

  • Mare je rekel/-la:

    Treba se je zamislit. Če ni dobrih rezultatov (kar 6.mesto vsekakor ni) je ponavadi odgovoren trener, pri nas očitno ni tako. Kek ima odlično sposobnost komuniciranja z novinarji, zato so na njegovi strani. Oblak je pač mogu it zarad dolgega jezika. Rezultati obeh se pa niso veliko razlikovali. Tko da super Luka, treba je bit kritičen. Kam pa pridemo brez opozicije:)

  • omirp je rekel/-la:

    dokler ne bo tudi slovenska liga vzgajala igralcev kot je treba se lahko samo poslovimo od dokaj kakovostne reprezentance.Lep primer je bila pokalna tekma ko je Maribor komaj premagal Olimpijo, ki igra v 3. ligi in so igralci že stari fotri in da en 40. let star Rudonji odšprinta 19. letnega mulca to vse pove kakšen nogomet imamo.Dokler bodo kruhoborci(ne bom uporabljal izraza, ki je bolj primeren čef…)igrali in bojo razni balkanski ”manegerji” s slovenski pomagači kraljeval po kljubih bo šel naš nogomet v kurac.Tudi Guus Hiddink ali pa Katanec ne bojo rešil naše reprezentance.Tko pač je.

  • zderi je rekel/-la:

    Pozabil si poudariti, da so Luxemburžani amaterji, ki dopoldni za Arcelor-Mittal delajo u železarni, u soboto pa brcajo. Bodimo konkretni: hočemo Zavrlovo in Kekovo glavo. Dotlej ne bo koraka naprej.

  • mamaX je rekel/-la:

    žalostno dejstvo je, da imamo tretjerazredne in popolnoma nemotivirane nogometaše. zakaj v slo nismo vzgojili boljših, je vprašanje za NZS.