4. december, 2007 | Vest

Komentar - Boštjan

O onesnaževanju Lafarge cementa, komentar - Boštjan Pihler.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zgodilo se je tisto, kar je bilo napovedano že pred skoraj letom dni. Vest je o tem poročala 8. januarja. Skratka, francoski Lafarge me toži, ker naj bi jaz prizadel njegovo čast in dobro ime. Pazite, govorijo o časti in dobrem imenu - in to v podjetju, ki vsakodneno krši zakonodajo in je bilo v zadnjih treh letih za to že dvakrat kaznovano. Seveda se postavlja vprašanje, kako lahko sploh še prizadeneš čast in dobro ime takšnega podjetja? Kako lahko prizadeneš nekaj, česar ni? Lafarge zahteva nemogoče: kljub grdemu, škodljivemu, nečastnemu delovanju hoče, da se ga navzven spoštuje in časti. Izgleda, da Imelda in njeni piarovci, ki hlapčevsko skrbijo za blišč Lafargea, slabo opravljajo svojo nalogo. No, in s čim naj bi jaz prizadel »čast in dobro ime« Lafargea. Zgolj s tem, ker sem svojim prijateljem in znancem po elektronski pošti posredoval sporočila, ki naj bi bila za Lafarge žaljiva. Žaljiv naj bi tako bil plakat, ki Lafargevo manipuliranje z otroci primerja s podobnim ravnanjem Hitlerja in žaljiva naj bi bila PowerPoint predstavitev z naslovom Corruption in Slovenia, ki slikovito in argumentirano predstavlja kompleksno problematiko Lafargea. Ali ta tožba pomeni, da moramo prebivalci Zasavja celo svojim prijateljem in znancem govoriti o Lafargeu vse najlepše – pa čeprav vsakodnevno požiramo prekomerne izbruhe strupov iz te cementarne? Seveda ne, gre le za dodaten pritisk na tiste, ki Lafargeu predstavljajo oviro do nezakonitih ekstra dobičkov. V bistvu Lafarge toži, ker v Zasavju živimo ljudje, ki jim je življenje dejansko vrednota in ki jim zato ni vseeno, če to vrednoto nekdo mimo zakonov tepta. Izgleda, da te preproste življenjskosti nekateri nikakor ne morejo dojeti. Zato predstavnikom Lafargea in njegovim podanikom na Ministrstvu za okolje in prostor, na Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor, na Imeldi in podobnim podajamo naslednjo Cankarjevo misel: »Narod, ki spravlja dobljene klofute ponižno v žep, ne doseže nikoli ničesar in je drugim po pravici v zasmeh.«. A kaj, ko pa nas omenjeni ne morejo slišati – krohot iz Pariza je preglasen.

Boštjan Pihler

P.S.: material zaradi katerega je bila vložena tožba: plakat in prezentacija.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
46 x komentirano
  • 1tastar je rekel/-la:

    Zasavci pojdite malo v 3PM. Lafarge vas moti šele, od kar je francoski. Lotite se še pristnih domačih. Najprej TET, potem pa še drugih.

  • Miha je rekel/-la:

    Ne Zasavci, Zagorjani so tisti, ki jih moti kar je tujega, svojega pa ne vidijo … :(
    V primerjavi z nekaj deset let nazaj, je trenutno stanje rožnato …

  • Nevenka je rekel/-la:

    Meni pa se zdijo podatki navedeni v prezentaciji zastrašujoči.
    To, da je tam največ mrtvo rojenih otrok v Sloveniji pa vem že nekaj časa in to je eden kazalcev, ki v svetu še kako kaže na kvaliteto življenja na nekem področju in ga povsod zelo resno obravnavajo. Vsekakor menim, da bi bilo potrebno v Zasavju navečje onesnaževalce krepko vzeti pod lupo. Če je bilo pred leti še slabše, so pa tudi posledice hujše, ki se že in se še bodo kazale. To, da neka cementarna sama meri lastno škodljivost je pa naravnost smešno. Take zadeve morajo nujno opravljati strokovne in neodvisne institucije.
    Tuj kapital rad izvozi umazano industrijo v manj razvite dežele, naj se z emisijo strupenih snovi kar drugje ukvarjajo, ker bi doma bilo predrago. V nerazvitem svetu, torej Sloveniji, torej še gre ceneje. Tudi to je zastrašujoče, ker nam pove kam sodimo.
    lp Nevenka

  • tiv0li je rekel/-la:

    točno to kar je Miha rekel… zagorjani imajo dva hudi podjetji, ki naredita daleč več škode… sam kaj ko Boštjan ne pove da dobiva ukaze iz Anhovega, ane Boštjan?

  • Nevenka je rekel/-la:

    Ah, za nekatere je vse politika, pa tudi, če se ti človek zastrupi pred nosom. Itak se to dogaja samo drugim.
    Celo Zasavje je onesnaženo, pa Anhovo tudi in to je v Sloveniji, ki je čisto majhna, ne na Kitajskem. Saj tole poročanje ni edino poročanje na to temo :-(

  • Mirjana je rekel/-la:

    …in ker po vašem Boštjan dobiva ukaze iz Anhovega, pustimo da smradijo, mar ne?…hlapčevstvo nad vsem!
    In če bi se civilna družba, tista ki je vsaj en učk odprla združila po vsej Sloveniji, začela malo delati red na kompleksih, ne samo nad posamezno fabriko, zahtevati varovanje zakonitosti in zakon velja za vso Slo enako, a bi vas tudi to motilo?…tako, nekako ekofundamentalistično….
    Ma kaj vas briga če drugod zbolevajo, kaj vam mar če pri sosedu smrdi, važno, da je pred vašim pragom še kolkortolko čisto, …
    pravkar je TV naznanila prvega grešnega kozla, ki je moral plačati mastno kazen zaradi “domnevne kršitve” kadilskega zakona….čestitke inšpektorjem!, …

  • Jasna je rekel/-la:

    Tik po sončnem zahodu je pogled na zeleno vzpetinico z mojega balkona čudovit. Na desni :) ko se obrnem na levo, vidim direkt na izpust iz termoelektrarne. Pa saj je menda samo para. Ne razumem le, zakaj vedno proti večeru. Ker takrat ostali svet najbrž z lopato meče fosilna goriva v svoje peči in nimajo časa opazovati, kakšno bo vreme?

    Druga zgodba pa so dišeči produkti lučkarjev. Sintetičen zvok (zanimivo simpatičen na prvi vonj, ampak čudno umeten po analizi). Menda galvanizacija dela na polno, odkar so se prodali.

    Se pa spomnim obtožujočih pogledov pred leti, ko je stekla grafitarska akcija proti skladiščenju elektrofiltrskega pepela. Sodniki za prekrške, črne pike, policija,… da ne govorim, da so očitek županu prebarvali še pred sedmo zjutraj.

    Kaj bo z Rudnikom? S čim ga bodo napolnili?

  • Urban Sušnik je rekel/-la:

    dejte no, ko da gre samo za Pihlerja k mu gre Lafarge pošteno na živce zaradi obnašanja in delovanja, ter posledic tega delovanja.
    Pa še to, nekateri se proti onesnaževanju bojujejo še za časa, ko je bila cementarna “naša”. Seveda se strinjam, da se je število kritikov od takrat povečalo, nadalje se strinjam, da je za tiste, ki živimo v Zasavju bore majhna razlika če se podjetje imenuje Lafarge cement ali pa Cementarna Trbovlje. Ampak vsi ti pogovori so nepomembni. Ljudje, ki spodbujajo takšen diskurz pa hočejo (precej netaktno in nevešče) spremeniti pogovor o onesnaževanju v Zasavju v nek medobčinski sosedski spopad.
    To da imajo zagorjani tudi svoje grehe je sigurno res, a svetovna statistika kaže, da so cementarne s sosežigom t.i. ” alternativnih goriv” druge največje onesnaževalke gledano po izpustih zadev kot so težke kovine, dioksini itn. Sigurni pa ste lahko, da best available technology v Trbovljah ni beseda, o kateri bi kdo sploh razmišljal. Pa četudi bi se kdo opogumil in predlagal kaj v tej smeri, mu občani sigurno ne bi verjeli, ker ima Lafarge do sedaj porazen “track record”. kako lahko verjameš nekomu, za katerega veš, da je celo življenje lagal?
    Kr se pa tebe tastar1 tiče, če bi poznal kacga zasavca, bi vedu d ns noben ne pošilja v 3PM ampak mi druge pošiljamo v 3pm (tud kitajščino se da dešifrirat kolega). nadalje naj rečem, da je večji napad na lafarge mogoče deloma res neupravičen, a je po eni strani tudi razumljiv. Imajo nižji dimnik če ne drugega, tu so pa še alternativna goriva, ki jim tako hudičevo dišijo nam pa tako zelo smrdijo.

    Poanta je, da ima zasavje vsega počasi dovolj. Je že res, da ima LJ hud promet, a od obvoznice in vsega tega prometa vsaj kdo kaj ima. Da ne omenjamo, da se tu vsaj dogajajo premiki. Zasavje pa je za Slovenijo to, kar je za ZDA njihov Dixieland (v Trbovljah etnična porazdelitev še posebej sliči na “the good old South”). Za takšne marginalce pa je vsem vseeno, vključno z njimi samimi. Je pa res, da za družbenimi težavami je tudi neka fizikalna logika. Dlje ostanejo nerešene, huje bodo sčasoma udarile nazaj.

    Razumem kako gre lahko komu Boštjanovo oglašanje na živce, čes, saj si povedal svoje zdaj pa utihni. Razumem, kako si kdo lahko misli, da so še drugi problemi na tem svetu, in da okolje in zdravje komu trenutno nista prioriteti. Vendar ne smete spregledati, da je samovladje Lafarga in kompanije je slika naše celotne družbe. Slika nemoči pravne države oz. pomanjkanje volje s strani države za opravljanje njenih osnovnih nalog.
    Zadnje čase se govori o tajkunih in njihovi samopašnosti (včasih opravičeno včasih spet ne…). Ja pa ljudje moji, sej to je ena in ista zadeva. Zakaj bi se pustil? Mogoče če bi šlo za skupno dobro. To je recimo kapitalistom v ZDA popolnoma uspelo. Prepričali so družbo, da je tisto, kar je dobro za kapital, dobro za njih. Določen del populacije radi klečeplazi, drugi se zavedajo zmot, in so v nekakšni tihi resignaciji, spet drugi gredo Jermanovo pot. Najbolj gredo mi gredo na živce tisti, ki so bolj papeški od papeža. To so ponavadi kakšni navadni peoni, ki se veselijo tistih malih drobtin z mize gospodarja, ker se zavedajo lastne nesposobnosti. Pa dobro, ne moremo vse tipizirati, tudi prav ne bi bilo.

    Dejstvo je, da nekaj smrdi v deželi tej.

  • tiv0li je rekel/-la:

    Sam sem doma v centru Trbovelj, ampak nisem tako neumen da bi nasedal repici in korenčku, ki ga prodaja Boštjan. Seveda Cementarna onesnažuje, vendar nisem tisti, ki imam oprane možgane in bi za to samo obtoževal neke francoze. Lastnik tu ni pomemben. 20 metrov stran od mojega stanovanja je toplarna (cementarna pa je več kot 1 km stran) in ko se vsak večer ozrem ven vidim kako gre v zrak dim in pepel iz onasneževalca. Motije me zagorske svetunske riti, ki se oglašajo, pa imajo pred nosom Sveo in IGM.

    Če samo pogledaš IGM vidiš kakšno svinjarijo in pizdarijo spuščajo v okolje. Da ne govorim o Hrastniku in Steklarni ter TKI ki zlivata bohve kaj v savo… in potem si upa neki Boštjan soliti pamet, nam ki v tem živimo. Seveda si želimo čistega zraka, samo ne bomo pa krivili samo enega. Pa tudi če ima lastnike v Parizu. Hinavskost na višku. Dejstvo je, da je Cementarna še edina firma, ki posluje normalno in ima s tem kar nekaj vsaj sto+ družin zagotovljeno minimalno preživtje. Očitno bi radi nekateri še to sesuli.

    Le zakaj se na ostale onesnaževalce tako ne spravlja? Kje je bil pred 20 leti, ko je bil sneg zunaj črn, pa je naš Boštjanček bil tiho. Kdaj se bo Švagan spravil na svoje lokalne tovarnice? Pometite pred svojim pragom potem pa se vtikajte v tuje. Mi pa bomo svoje tovarnarje že sami podučili. Ne rabimo hinavščine in svetništva drugih parazitov. Na vesti pa bi se lahko vsaj malo spravili skupaj, ker rad spremljam vaše prispevke, vendar pa bi bilo tu pametno tudi kdaj priti v trbovlje in posneti še drugi zorni kot. Redko kje slišiš da so večletni dobiček (to je 30 mio€) zmetali v posodobitev Cementarne. Nihče ne pove, koliko denarja je Cementarna dala v občino, v emailu in prezentaciji ji celo očitajo da meče denar za reševalno vozilo, ki ga država ni morala kupiti. Eh ja brezveze…

  • Jasna je rekel/-la:

    Cementarna je prva in tujci so; res je. Ampak če pade cementarna, potem bodo vsi ostali vedeli, da jim gre za nohte. Bika za roge direkt, al kako? :)

    Iz zanesljivih virov vem za par pomorov rib pri iztoku Bobna v Savo.Kaj leti vanj mimo tovarne, kjer filajo prašek za Nemce in steklarske satinirnice (dotrajana kanalizacija iz stare steklarske kolonije je najbrž pravi balzam za ribe) pa bi najbrž najbolj vedeli povedat kajakaši, ki še vztrajajo na okopih. In to zelo entuziastično, z velikimi uspehi že vsa leta.
    In če gremo še niže do Radečepapirja in 30-metrskih smrek za Božični egotrip-žur?

    Druga zgodba so degradirane površine. Ravno pod mojim balkonom teče prijazen potoček (pravzaprav je to kanal za meteorne vode, ki pa je večji del leta vsaj malo moker. Ob obilnejših padavinah postane hudournik. Ureditev očitno neuspešna, čeprav je menda šlo kar nekaj denarja za zapiranje Rudnika v taisti hrib. Tudi za rušenje objektov izven rušne cone - tistih, ki so grozili, da bodo koga poškodovali. Ostale nepremičnine na spodkopanih območjih še stojijo in celo veselo menjajo lastnike.

    Pričakovati je, da bodo rešitve prihajale počasi; monitoring površine nekaj let, metanje peska v oči, nekaj projektov za portfolio in za lepši konec kakšna katastrofa, ki bo kaj premaknila. Vizije ni videti.

    Vmes pa šverc gradbenih odpadkov v šoht. Dokler ne bo kdo zračunal, da se bolj splača konkretno zabetonirat nekaj sodov iz nuklearke. Pa čeprav so naše jame polne vode in metana.

    Ampak to so laična mnenja opazovalca;
    bom dobila kakšno informacijo več, da bo debata stekla :)

  • Mirjana je rekel/-la:

    tivoli, …in prav o tem pišem…..Raje kot da se pljuvamo med seboj katera fabrka bolj smrdi, poskusimo združiti moči, informacije, stroko, in zakon je na naši strani, le naučit je potrebno nekoga da ga spoštuje. Pa da ne bo pomote. Fabrike so potrebne, delavna mesta tudi,….a pogoji delovanja, zaščita okolja, vse to je v današnji tehnoligiji možno. Zaman je pričakovati, da se bodo lastniki sami od sebe lotili vlagati v zaščitne ukrepe, če je profit tako sladek. Če pa so postavi pred dejstva (zakon), pa se bodo potrudili.
    Veliko je že društev, gibanj, iniciativ v Sloveniji, le da delujejo razpršeno in lokalno, …a problem je enak,…onesnaževanje v Zasavju, Prekmurju, Obali, je enako, reševanje le tega pa se izvaja z isto zakonodajo, zatorej, dela se na tem, da se ustvari civilna koalicija in zgrabimo vrv, da bolje potegnemo :)
    mimogrede, tudi Kemiplas o katerem se toliko govori in piše ni še zdaleč edini krivec, …celotni kompleks (Polisinteza, in tudi morda Lama…) naj se obravnavajo skupno, kakor tudi celotna industrija v Zasavju.
    Vsaj 30 let je tega ko sem kot študentka bila na obisku v Trbovljah in žal priznam, da vam življenja v vaši kotlini nisem zavidala…torej….

  • Jasna je rekel/-la:

    Dejstvo je, da imamo, kar imamo in od tega se živi nekaj tisoč gospodinjstev. To, da z danes na jutri zradiramo vse, kar ima dimnik, je neracionalno. Se je pa nujno vprašati, kako naprej; čez 10, 20 naša naselja tudi za spanje ne bodo več dobra (ponoči svinjarije (še) ne vidimo dovolj jasno).

    Saj se tudi občinski veljaki lotevajo te problematike: zgrajen je podjetniški inkubator (kolikor vem, z nekajletno zamudo zaradi problemov z zemljišči). Upam, da so vodovje uredili, in da se težave s poplavljanjem kleti v tem predelu ne bodo ponavljale (da ne govorim, da se hrib prek Bobna vidno premika proti cesti). Prostori so sedaj v zadnji fazi; 75% prostorov je kupilo invalidsko podjetje Steklarne (po lanskoletni sanaciji so čudežno prosperirali), ostalih 25% pa bo namenjeno nedonošenčkom. Binder je vizionar, to je že zdavnaj dokazal in očitno za seboj vleče še eno zgodbo o uspehu. Je pa eden redkih.

    Pogrešam dodelan urbanistični načrt. Včasih se zdi, da so na tem mestu v naši Občini počasni in brez idej. Kot da razmišljajo le za 5let naprej. Garaže danes bodo, jutri več ne; ceste so katastrofalne, proometni režim ispred 30-ih let pa praktično ni doživljal sprememb: glavna cesta, par teras navzgor, nekaj povezav po hribu,… Tri stolpnice, cerkev in gozd, pravijo.

    Pa se to sploh ne sliši slabo. Ne vidim rešitev v ekspanziji (prostora za širitev praktično ni), ampak bolj v dodelavi obstoječih objektov, spremembi namembnosti.
    Porušitev Riklovega mostu je bila ena od možnih rešitev, ni pa bila edina. Iz čisto nostalgičnih razlogov se še vedno oziram proti nebu, ko se peljem skozi križišče, saj sem zrasla ob pravljicah, da je tam zakopan zaklad, pripovedke o tedenskih bitkah med knapi in steklarji so še vedno žive… Mogoče pa je to znak, da se končno nehajo kregat, kdo bolj trpi na šihtu. Združitev obeh pihalnih godb bo jasen dokaz, da se je to zgodilo :) Z avtoritativnim dirigentom lahko tudi pri nas končno dobimo uspešno zasedbo, ki bo združila oba pola v našem mestu.

    Zdaj je, kar je. Bo pa cesta iz Ljubljane do Celja res bolj pretočna za tiste, ki ne bodo imeli za cestnino čez Trojane. Konec koncev je to edina močna povezava, ki jo trenutno Hrastnik ima. na Blatah pa poleg zabaviščnega parka, trim steze in učne poti napravimo še heliodrom za obiske ;)
    … program za odpadle rudarje, neizkoriščena komunala, pomoč otrokom in starostnikom, prostovoljci, študenti, … vidim, da sem rahlo zašla z okoljevarstvenih tem ;)

    Tovrstnih debat je v našem okolju premalo, kaj šele, da bi se kaj zgodilo. Vsak za svojo rit že poskrbi in se pred smradom umakne domov, na toplo, prižge televizijo in pozabi na dimnike. V bitki za minimalca v steklarni si drugega ne upa privoščiti.

    Če se zbere dovolj velika masa ljudi, ki bo za seboj povlekla (odplavila) obstoječe okostenele strukture, je edino mogoče pričakovati rešitev.

    Turizem v rudarski koloniji? Nastanitev klasična; kuhinja in soba; kiberbusch in ganki,… Izleti na okoliške hribe, konjeniška, Sovretova, NOB pot, festivali, rekreacija, gledališče, rudnik, muzej… in vrhunska knapovska kuhinja tihk ob šohtu :) Za nameček v starih rudniških objektih komplet savn, fitness, slikarske, kiparske, lutkovne delavnice in kolonije, razstave… Heh, sploh ne zgleda slabo :) Laser show z Laibachi ob otvoritvi nujen!
    V Labin je treba pogledat, se mi zdi, da so se pred leti nečesa podobnega lotevali, ne vem pa, do kam je prišla ideja.

    Se opravičujem, padla not :)

  • Jasna je rekel/-la:

    http://www.culturenet.hr/v1/hrvatski/manifestacijeread.asp?id=1111

    Link na LabinArt ne dela več. Čas za HrastnikArtRepubliko? :)

  • Mirjana je rekel/-la:

    velkam NOT :)
    Po vsej verjetnosti bi z reševanjem onesnaževanja vašega konca, Jasna preteklo kar nekaj let, pa vendar, začeti je treba. Zato je za potrebe turizma potrebno najprej počistiti in sploh izdelati celostno prostorsko in programsko strategijo razvoja (to, česar se oblast boji kot hudič križa),….in tista o savnah mi je prav kul :)….si pomislila, da je naša SLO (vsaj še za sedaj) mini mundus, ki na minimalnem prostoru zajema Kras, morje Istro, Alpe, Panonijo, .skratka tokliko naravne raznolikosti, da se kar sline cedijo…mi pa sanjamo o marinah, igralnicah, golfu, piramidah, …in to če se le da na najdragocenejših spomeniškovarstveno zaščitenih območjih…
    tud not padla :)

  • sanja je rekel/-la:

    Če Lafarge za več kot 134 krat presega dovoljene izpuste rakotvornih snovi, se je treba pogovarjati o tem. In to nujno. Če tudi kateri drug obrat presega dovoljene izpuste, se je treba pogovarjati tudi o tem. Vse ostalo je brez veze. Če je Lafarge “zmetal” večletni dobiček v sanacijo dela svoje proizvodnje, se prav gotovo ni za zjokati ob tem, saj, brez skrbi, še veliiiiiko jim je ostalo. In nekaj ljudi zaradi lafarga zelo zelo dobro živi, ne da bi bilo treba njihovim otrokom dihati strupe, ki jih njihovi ateji vsak dan servirajo lokalcem.

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Moram opozoriti na Mladinino ilustrirano izjavo tedna 23.11.2007 (Lafarge) vse, ki jo še niste videli. Hilarično, ampak trpko: ostalo je žalostno, se strinjam.

  • tiv0li je rekel/-la:

    @sanja in kaj če ostali še dvakrat toliko spuščajo v zrak? ali ni logično pričakovati, da se vsi meri pri vseh velikih onesnaževalcih? in da se vse enako obsoja, ne pa selektivno napada samo izbrance?

    @robert: tudi krave in ovce onesnažujejo… mogoče celo znotraj okvirov, pa to še ne pomeni da jih bomo zaklali ane?

  • Jasna je rekel/-la:

    V začetni fazi vršiti pritisk, da se emisije zmanjšajo; kasneje preprečiti kakšne novonastale izpuste in najpomembneje: dolgoročno vsaka novogradnja ob gradbenem dovoljenju priloži še okoljevarstveni elaborat. Z vsemi pritiklinami, 20 letnimi projekcijami, planom nadrgadenj, finančno konstrukcijo,…

    Če so se ljudje in podjetja naučila statikom nosit izračune in plačevati gradbena dovoljenja, potem se mi zdi popolnoma razumljivo, da se sedaj teža teh dovoljenj prevesi v prid dovoljenjem z okoljsko tematiko. Bo prav tako z vztrajnostjo postala navada. Nujno.
    Za naše okolje gre. Olajšave, strokovno pomoč je pričakovati s strani države in občin, nevladnih organizacij, tako da bi z dobro predstavitvijo investitorji ne le plačevali dovoljenja, ampak dobili tudi vpogled, kako lahko naravi pomagajo.
    Verjamem, da se še vedno ne zavedamo, kako je vsak naš korak lahko škodljiv.
    Če ljudem povemo, kako ne škodijo in jih spomnimo, da lahko storijo kaj koristnega, je to bolj spodbudno, kot pa le vpiti, ko so napake že storjene in se stebri dima vsak dan valijo v zrak pred našimi očmi.

    Lahko pa tudi čakamo, da se do konca najemo dobrin iz dimnikov. Za desert pa ovčji kupčki s smetano, pa bodo Francozi še naprej zaposlovali za evropske plače. Vsaj krave in ovce bodo preživele.
    Mogoče pa bi v Zasavju novorojenčkom namesto plenic in denarja začeli podarjati komplet plinskih mask. Ali pa šole preselimo tja nad 700 m. Od tam je čudovit pogled na zadimljeno dolino.
    Bom jutri poslikala naše dimnike v vsem sijaju.

  • Matjaž Majerič je rekel/-la:

    Sem prav vesel, da je do tožbe prišlo. Zakaj? Iz preprostega razloga! Bomo videli ali smo pravna država, je krivec tisti, ki opozarja na teror nad ljudmi in naravo ali je krivec tisti, ki vrši teror nad ljudmi in naravo. Sam iz izkušenj trdim, da je krivec slednji. Sam sledim delu Eko - kroga, pa do danes še nisem zasledil ničesar spornega, še več, po mojem videnju so še premili.

    Živimo v državi, v kateri je na področju varovanja ljudi in narave važna le moč kapitala in političnih znanstev. Zakoni so pisani tako, da omogočajo kapitalu in politiki dovolj obvoznic za nenehno izigravanje le te, če se pa slučajno zalomi se pa enostavno odločbe inšpekcijskih služb napišejo tako, da enostavno omogočajo pritožbe v nedogled. Usklajenost Evropske zakonodaje na tem področju je pa, kot zgleda, le mrtva črka na papirju, shranjena nekje v zaprašenem predalu kakšnega državnega uradnika.

    Zadnje analize v omenjenem primeru so milo rečeno škandalozne. In zato je potrebno jasno in glasno povedati, kdo je krivec za stanje kakršno je.

    Krivec je MOP in posredno pa država, ki zavestno dopušča takšno stanje. Zakaj?

    1. Po zadnjih podatkih analiz, bi se moralo podjetje takoj zapreti dokler vseh nepravilnosti ne odpravi.(dobiček se mora prvenstveno vložiti v čistilne naprave)

    2. Država mora zagotoviti v vseh primerih neodvisen monitoring na področju zdravja ljudi in narave. Meritve s strani izvajalca dejavnosti so praviloma prirejena in zavajajoča, tako za prizadete, kakor tudi za državo. Z neodvisnim monitoringom bi imela država ( MOP ) v rokah vse vzvode za takojšne zaprtje onesnaževalcev. ( vsaj začasno )

    Žal temu v Sloveniji ni tako. Primer je črno zgrajena asfaltna baza v Planinski vasi (zgodba se vleče že desetletje), kjer so oškodovanci na vseh pravnih inštancah v državi dobili potrditev svojega prava. Pa vseeno baza nemoteno deluje še danes. Kdo je krivec za takšno stanje?

    Glavni krivec je MOP in pristojne inšpekcijske službe. Zato bi bil že skrajni čas, da minister za okolje in prostor in glavna rep. inšpektorica za okolje in prostor končno odstopita, na njuno mesto pa naj pridejo ljudje, ki so sposobni povrniti dobro ime in zaupanje v institucijo, katero ime nosijo. In to je MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR.

    Boštjan nisi sam v tej borbi. Civilna združenja se počasi povezujemo. Prišel je čas, ko s skupnimi močmi zaustavimo to norost. Če želiš, me lahko kontaktiraš (mail v uredništvu).

    Smo za razvoj, vendar NE na račun zdravja ljudi in narave.

    Pozdrav,

    Matjaž Majerič

  • sanja je rekel/-la:

    @tiv0li, če bi bila jaz korporacija, ki svinjam okolje in bi se nekako hotela otresti sitnih ekokrogov itd., bi bila še najbolj vesela takrat, ko bi ljudje začeli govoriti, “poglejte, saj ta tudi onesnažuje”, “ja, pa saj tisti tudi”, “zakaj pa napadamo samo te?” itd. To je že zmaga. Preprosto zato, ker se zdaj ne pogovarjamo več o meni in uspelo mi je stresti nekaj ekokrogcev s sebe na druge. In zdaj samo še upam, da se bodo ljudje medtem že naveličali ene in iste teme. In se bodo, ker se vedno. To so pomembne politične strategije, spreti ljudi med sabo, zasejati dvome, in na koncu, narediti jih apatične. Zato občudujem vse in vsakogar, ki se ne pusti uspavati in ki vztraja pri tem, da ljudem pove. Ve tisto, česar sicer ne bi nikoli izvedeli. Ali misliš, da bi ti lafarge povedal, da za 134 x presega dovojene izpuste rakotvornih snovi??? Ja, se strinjam, na žalost tudi drugi onesnažujejo in vsi bi morali ukreniti vse za to, da takoj prenehajo ogrožati zdravja ljudi. To pa ne pomeni, da se je treba nehati pogovarjati o Lafargeu. Nasprotno, če bo izgubljena bitka proti lafargeu, lahko Zasavje po mojem pozabi na kakršne koli resne izboljšave v svojem okolju, tudi pri drugih.

  • Mirjana je rekel/-la:

    sanja, ne sekiraj se, sploh pa stran s pesimizmom, ….še kako se da zadeve reševati, ne podcenjujmo se, …javno mnenje je pač nujno zlo, potrebno, da se naša oblast (bilokatera da je, to ima oblast v “genih”) zmiga….in se bo, zatorej namesto razdvajanja…združevanje….mislim, da sem to nekje že slišala :)
    NBoštjan, upam, da berete, bilo bi resnično v redu da pišete Matjažu, na obali smo tudi v fazi “revitalizacije” …pa se povežemo, z Matjažem že sodelujemo..
    LP.

  • sanja je rekel/-la:

    Mirjana, nisem pesimistična, hočem le opozoriti, kam tako razmišljanje “saj drugi tudi” pelje, pa od kod pride.

  • miro je rekel/-la:

    ZDA imajo Pitsburg
    Slovenija ima Trbovlje
    tiv0li je pa Lafarge-jev piarovec; drugače se ne da razložiti njegovega pisanja.

    Turizem v rudarski koloniji? Jasna mar ne vidiš realnosti? Bi ti šla na dopust v Pitsburg?

  • Boštjan Pihler je rekel/-la:

    Kako pisana paleta komentarjev na moj komentar. Ker opažam, da domišljija nese marsikam (menda celo dobivam ukaze iz Anhova … uf, in te ukaze je verjetno dobilo tudi 12 tisoč prebivalcev Zasavja, ki so leta 2005 podpisali peticijo proti sežigu nevarnih odpadkov v Lafargeu …), bi rad poudaril temelje problema Lafarge:

    - v Zasavju se borimo za zagotovitev ustavne pravice živeti v zdravem okolju,

    - okolje v Zasavju je zaradi pretekle in sedanje industrije v tem prostoru hudo nezdravo, zdravstvena slika prebivalstva pa je dobesedno grozljiva,

    - daleč najhujši onesnaževalec zasavskega okolja in življenja v njem je danes Lafarge; to očitno govorijo uradni in neuradni podatki, predvsem pa izkušnje, saj uradni podatki ne zajamejo izpadov filtrov v Lafargeu; tisti, ki celo živijo v Trbovljah in nočejo videti od kod se vali dim v njihovo mesto, pa tudi v zagorsko dolino in v dolino Save, so za dobro plačo pripravljeni prodati lastne otroke; poleg Lafargea, vendar v manjši meri, zasavsko okolje onesnažujejo še Termoelektrarna Trbovlje, Livarna v Trbovljah, Steklarna Hrastnik, Tovarna kemičnih izdelkov Hrastnik, Industrija gradbenega materiala Zagorje …,

    - Lafarge (za razliko npr. od Termoelektrarne Trbovlje) pred javnostjo skriva emisijske in imisijske podatke (ima kdo v državi mogoče izvorna poročila trajnih in občasnih meritev emisij iz Lafargea za leti 2005 in 2006?),

    - Lafarge celo Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor, ki je z zakonom zavezan, da javnosti omogoči prost dostop do emisijskih podatkov, prepoveduje, da javnosti pokaže podatke emisij iz Lafargevega dimnika; in Zavod za zdravstveno varstvo Maribor zares raje ne spoštuje zakona in uboga Lafarge,

    - Lafarge je že plačal kazen, ker je na črno zgradil infrastrukturo za sežig nevarnih odpadkov (ni mu je pa bilo potrebno podreti) in ker ni opravljal meritev emisij iz dimnika v skladu z zakonodajo,

    - Lafarge s političnimi in drugimi pritiski poskuša doseči, da bi v Zasavju poleg redne proizvodnje vsako leto sežigali še okrog 35 tisoč ton nevarnih odpadkov; v ta namen mu je Elektro inštitut Milan Vidmar izdelal sramotno presojo vplivov na okolje, v kateri so znanstveno ugotovili, da bo vpliv Lafargea pri sežigu nevarnih odpadkov znašal le 500 metrov okrog dimnika; na ta način so prebivalce Zasavja izločili kot stranske udeležence v postopku (zaenkrat je edini stranski udeleženec v postopku predsednik Eko kroga Uroš Macerl, katerega del kmetije je znotraja omenjenega radija 500 metrov); si predstavljate sramotno hlapčevstvo slovenskih znanstvenikov - izmislili so si vpliv do 500 metrov, čeprav samo vodstvo cementarne priznava, da je vpliv emisij iz njihovega dimnika prisoten v celotnem Zasavju,

    - itd., itd., itd. …

    Navedenih je le nekaj dejstev, ki jih do sedaj nihče ni argumentirano zanikal.

    Boštjan Pihler

  • sanja je rekel/-la:

    Boštjan, od kod pa naj bi prišlo teh dodatnih 35 tisoč ton odpadkov, ki jih hočejo sežigati?

  • Boštjan Pihler je rekel/-la:

    Ne vem, od kod vsi ti nevarni odpadki, ampak tozadevna logistika je zagotovo že rešena. Francozi se bodo že znašli … cementarna Lafarge je tik ob železnici …

    Boštjan Pihler

  • sanja je rekel/-la:

    malo verjetno, da gre za odpadke, ki jih proizvajamo doma. Gre torej za prenos umazane industrije iz drugih držav k nam. Tako kot to multinacionalke počnejo v državah v razvoju.

  • Mirjana je rekel/-la:

    sanja, pri naših “ambicioznih poslovnežih” je tudi to mogoče.

  • Irena je rekel/-la:

    Samo malo spremljam to problematiko in sem presenečena, da je to sploh mogoče.
    A mislite, da bi ta firma na tak način uspela obratovat v Franciji???? He, he, niti ne, dragi Trboveljčani. Pa kar imejte to svinjarijo, če vas ne moti.
    Pihler, ti se pa preseli nazaj na Štajersko, saj veš, da je lepa, lepša, najlepša !

  • Mirjana je rekel/-la:

    Irena, a se ti ne zdi, da je takšno početje navsezadnje problem vseh nas in ne samo trbovljčanov ali zasavcev?,..

  • sanja je rekel/-la:

    Obžalovanja vredno, da je Elektroinštitut Milan Vidmar naredil študijo, ki gre v prid onesnaževalcem in v škodo prebivalcem. Ali EIMV dobi kakšne procente od Lafargea? Recimo od dobička, ki bo pritekal, ko bodo v naših krajih sežigali strupene odpadke iz drugih evropskih držav?

  • [...] komentar iz vest.si: http://www.vest.si/2007/12/04/komentar-bostjan-4 Objavljeno pod Vse, Okoljevarstvo, Drugi o nas Možno se je narociti na RSS RSS 2.0 Lahko [...]

  • sanja je rekel/-la:

    na blogu Ekokroga imajo objavljene rezultate zadnjih meritev junija 07:
    http://www.eko-krog.org/2007/11/13/zasavska-zalostnika/
    *za 188 % presežena dovoljena količina izpusta živega srebra in za 9400 %, tj. za štiriindevetdeset (94 !) krat, presežena dovoljena količina izpusta talija (živo srebro in talij sta zelo nevarni težki kovini - prva nevarnostna skupina!),
    *za 3780 %, tj. za skoraj osemintrideset (38 !) krat presežena dovoljena količina izpusta dioksinov - to so najbolj nevarni do sedaj znani strupi,
    *za 4100 %, tj. za enainštirideset (41 !) krat presežena dovoljena količina izpusta skupnega organskega ogljika (TOC), ki prav tako tvori nevarne rakotvorne spojine …

    in ob tem ima minister za okolje še svojo službo? Pa še več onesnaževanja načrtujejo, da bodo dovolili???

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    @sanja, sam ne poznam dobro primera EIMV, ampak odkar sem bral študijo enega drugega instituta o vetrnicah na Volovji rebri, ki je bila po mojem mnenju pristranska (in obrnila “dva palca navzgor”), sem skeptičen do študij raznih inštitutov. Verodostojnost bi morala biti standard.

  • božo je rekel/-la:

    Bog daj več ljudi z jajci (Boštjan), ki jih skrbi prihodnost. Brezjajčno in znano slovensko pa je takoj in nemudoma obsoditi, da aktivisti nujno dobivajo direktive in denar za to, kar počnejo. Sicer pa lahko vsak v svoji občini najde svoj smrad in se zamisli. Če ima jajca naj deluje kot Boštjan ali pa tudi najde poslovno priložnost ter se samozaposli in s pomočjo druge korporacije opozarja onesnaževalca. Se mi zdi normalno, da na koncu tudi plačnik pride na vrsto samo v njo ga je treba postavit.
    Torej, samo tako naprej in Boštjan kapo dol, ko pa nehaš s cementom pokliči, da končno zopet gremo na ribolov.

    P.S. Se sprašujem če piarovci dihajo isti zrak kot mi ali so že malo v višavah?

  • maja je rekel/-la:

    jaz imam počasi že vsega dovolj. polovica trboveljčanov je neumnih hlapcev, nekaterim je vseeno, nam (peščici) pa gre vse pošteno na živce in se sekiramo, pa itak ne desežemo nič.
    ali ste brali cankarja? potem veste kaj mislim; boj proti takšnim oblastnikom je nesmiselen, saj bo močnejši zmagal.
    jaz sem se že vdala, pač ne hodim veliko ven po trbovljah, pač doma laufamo klimo (ko je najhuje), ko grem v hofer se držim za nos… :) najhuje je ubogim ljudem, živalim, rastlinam v bevškem in ravenski. grozno je res.
    škoda, da je to moj rojstni kraj in da trenutno nimam sredstev za odmik. najbolj bedno se mi zdi pa to, da pravijo nekateri; kaj pa delovna mesta pa blabla. pejte spat! a bi bilo kaj manj delovnih mest, če bi imeli splodobno čistilno napravo (ne pa ene wanna be) in vse zakonsko urejeno???
    boštjan ali te lahko nekaj vprašam: zakaj vztrajaš? ali misliš, da se splača? tvoje delo je izjemno, res si car!!!
    ps: komaj čakam, da grem stran živet! hvala ti barovič za takšne prijetne trbovlje in prijetno bivanje v njih!!!!!!!!

  • crko je rekel/-la:

    Ne vidim utemeljenega razloga za tožbo Lafarga.
    Če upoštevamo dejstva, ki jih navaja Boštjan Pihler, potem je plakat pač odlična analogija; nemara bi bil problematičen, če bi poleg vodoravnih enačajev vseboval še navpična. Tudi prezentacija z besednimi igrami zgolj izpostavlja žalostno dejansko stanje. (Ki je podkrepljeno s fotkami! Ker ne poznam tehnologije proizvajanja cementa, se sprašujem, ali bi se ta oblak - najbrž oblikovan okoli prašnih delcev - ponoči dalo posneti nemara s kakšnimi infrardečimi ali, morda, radarskimi fotografskimi sredstvi?)
    Ne daj se, Piđi!

  • sanja je rekel/-la:

    saj ne, da smo v Ljubljani mnogo na boljšem, isto sranje drugi strupi, ampak tale situacija v Trbovljah in sploh v Zasavju se mi zdi kot nočna mora. Ljudje, ki nimajo možnosti, da bi se odselili, in njihovi otroci preprosto vsakodnevno dobivajo skoraj 2x višje doze živega srebra, skoraj 100 krat višje doze talija, skoraj 40 x višje doze dioksinov itd… na drugi strani pa prosperira korporacija, ki jo država razvaja z ugodnimi zakoni, saj bržkone od nje molze dovolj dobre davke. Ob tem je ironično, da se Lafarge kiti z okoljsko ozaveščenostjo!!!! http://www.lafarge.com/cgi-bin/lafcom/jsp/home.do?lang=en (glej Sustainable development/Environment)
    Enkrat sem že, sedaj pa spet predlagam, da se zbira denar za obrambo B. Pihlerja na sodišču. Lahko se pričakuje, da se bo Lafarge “oborožil” s četo odvetnikov… Morda lahko Ekokrog objavi račun na svoji spletni strani?

  • Irena je rekel/-la:

    Mirjana, JA, je to problem vseh nas !!!!
    Ko pa preberem komentarje domačinov mi gre na bruhanje. Službe jih skrbi. Pa saj jih res ni na pretek, ampak kaj ti pomaga, če denarja ne moreš odnest domov otrokom, ker jih nimaš ali pa si sam večno bolan,….. To me boli. Zato takšna izjava. Odkar sem letos spomladi prejela mail od prijateljice, pa budno spremljam problematiko. Vsekakor prispevam za za EKOKROG !

  • Mirjana je rekel/-la:

    sanja, če ga civilna družba ne bo javno podprla (in to smo mi vsi!), bodo sodni mlini mleli tako, da ga bodo zmleli….garant!
    samo eden od primerov…. http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/285597/ …kapljica v morju naše “pravne države”….

  • sanja je rekel/-la:

    Mirjana, imaš kak nasvet, kako ga javno podpreti?

  • Mirjana je rekel/-la:

    Sanja, vse, kar se bo dogajalo Boštjanu, bo objavljal tukaj, kot je do sedaj. Mi bomo sledili in opozarjali druge (e-mail), kakor tudi po drugih spletih, -..vzporedno se pripravlja združena civilna koalicija po celi Sloveniji (povezujemo se tudi s hrvati, italijani..projekti s čezmejnimi vplivi - terminali….5.koridor….) in potrebno je jasno in korektno sprotno obveščanje, pa ne samo o Lafargeu, še je tega, …in en krat za spremembo moramo zahtevati!. Imamo pravico!, legalno in legitimno. Zahtevamo le varovanje in upoštevanje zakonitosti!
    To, da vsakdo na lokalni problem gleda zgolj lokalno, češ, to je njihov problem, je oblasti pisano na kožo, saj se tako naši kriki izgubljajo v nič…. in tako lahko dela kar hoče (govorim o oblasti nasploh, da me ne bo spet kdo obarval v komunajzrko..ali kaj podobnega.) Inštrumentov imamo v rokah še pa še, in tukaj je EU, pa ne samo sodišča in pravne inštance, temveč tudi mediji….EU je skupna, smo hoteli globalizacijo, . jo imamo, pa vsaj izkoristimo njene pozitivne strani. EU zakoni o varstvu okolja so zelo jasni, če koga zanima, si prebere. http://europa.eu/pol/env/overview_sl.htm vsaj za ogrevanje :)
    kaj več pove Matjaž
    Irena. Te popolnoma razumem, vedi, da je na mednarodnem shodu v trstu proti terminalom prišlo v trst iz cele slovenije od štajrske, gorenjske, posočja….kar precej ljudi, a iz obale, ki so imeli zastojn 3 avtobuse, jih je prišlo komaj za enega. A tako pač je, obstojajo pa tudi ljudje, ki niso popolnoma otopeli, ki si upajo trditi, da imajo svoje otroke radi in jim to tudi dokažejo…verjemi, jih je, le da smo še razpršeni.
    LP Mirjana

  • Matjaž je rekel/-la:

    Na kratko

    Ustanavlja se mednarodna nevladna koalicija za varstvo narave. Sestavljena bo iz CI, društev, posameznikov, tako iz SLO kakor tujine. Edini cilj Koalicije bo povezovanje in sprotno obveščanje javnosti o nepravilnostih. Od države bomo neizprosno zahtevali spoštovanje veljavne domače in evropske okoljske zakonodaje. O konkretnih primerih pa tudi Evropsko komisijo in okoljskega komisarja, s katerim kabinetom smo že v zvezi. En primer je že prijavljen, katerega bomo z dopolnitvami tudi, verjamem uspešno zaključili. Več o Koaliciji bo znano v drugi polovici decembra!

    Pozdrav,

    Matjaž

  • optimist je rekel/-la:

    lafarž pravi:
    Zakonodaja namreč določa, da morajo biti mejne vrednosti presežene pri obeh parametrih, tako pri emisijski koncentraciji v mg/Nm3 kot pri emitiranih količinah v g/h, da se krši zakon. Lafarge Cement pa ni kršil zakona ne v junijskih meritvah, ne v najnovejših oktobrskih, saj ni prekoračil obeh parametrov, ampak zgolj enega, in sicer g/h. Prekoračitev tega parametra je značilna za vse večje industrijske obrate v Sloveniji in tudi Evropi. Razlaga EKO kroga pa je temeljila zgolj na tem povišanem parametru, zato je nepopolna

    čudno, koncentracija g/h je abosolutna količina “pridelanih” snovi, enota mg/m^3 pa v bistvu pove koliko je čista proizvodnja, ampak pazljivo, Boštjan pravi, če oni nekako dodajo v izpuste večje kolićine zraka, zadovoljijo kriterij mg/m^3, hkrati pa svinjerijo poženejo dodatno višje v nebo.

    pa še cvetka iz UL RS
    (mejne vrednosti anorganskih delcev)
    (1) Za I. nevarnostno skupino anorganskih delcev iz:
    – živega srebra in njegovih spojin, izraženih kot Hg, in
    – talija in njegovih spojin, izraženih kot Tl,
    je mejni masni pretok za vsako vrsto delcev posebej 0,25 g/h
    in mejna koncentracija 0,05 mg/m3.
    (2) Za II. nevarnostno skupino anorganskih delcev iz:
    – svinca in njegovih spojin, izraženih kot Pb,
    – kobalta in njegovih spojin, izraženih kot Co,
    – niklja in njegovih spojin, izraženih kot Ni,
    – selena in njegovih spojin, izraženih kot Se, in
    – telurja in njegovih spojin, izraženih kot Te,
    je mejni masni pretok vsote teh delcev 2,5 g/h in mejna koncentracija
    vsote teh delcev 0,5 mg/m3.
    (3) Za III. nevarnostno skupino anorganskih delcev iz:
    – antimona in njegovih spojin, izraženih kot Sb,
    – kroma in njegovih spojin, izraženih kot Cr,
    – cianidov (Na CN), izraženih kot CN,
    – fluoridov (NaF), izraženih kot F,
    – bakra in njegovih spojin, izraženih kot Cu,
    – mangana in njegovih spojin, izraženih kot Mn,
    – vanadija in njegovih spojin, izraženih kot V, in
    – kositra in njegovih spojin, izraženih kot Sn,
    je mejni masni pretok vsote teh delcev 5 g/h in mejna koncentracija
    vsote teh delcev 1 mg/m3.
    (4) Če so v odpadnih plinih skupaj delci iz I. in II. nevarnostne
    skupine anorganskih delcev, sta za vsoto teh delcev mejni
    masni pretok in mejna koncentracija enaka mejnemu masnemu
    pretoku in mejni koncentraciji delcev iz II. nevarnostne skupine
    anorganskih delcev.(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
    (5) Če so v odpadnih plinih skupaj delci iz I. in III. ali iz
    II. in III. nevarnostne skupine anorganskih delcev ali iz I., II.
    in III. nevarnostne skupine anorganskih delcev, sta za vsoto
    teh delcev mejni masni pretok in mejna koncentracija enaka
    mejnemu masnemu pretoku in mejni koncentraciji delcev iz III.
    nevarnostne skupine anorganskih delcev.(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
    (6) Če se anorganski delci, ki niso delci iz I., II. in III.
    nevarnostne skupine anorganskih delcev, uvrščajo v skladu
    s predpisi, ki urejajo kemikalije, med rakotvorne, mutagene
    ali snovi, strupene za razmnoževanje, veljajo za njihov mejni
    masni pretok in mejno koncentracijo vrednosti mejnega masnega
    pretoka in mejne koncentracije delcev iz III. nevarnostne
    skupine anorganskih delcev.(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

    NEMOURŠVRJET

  • Mirjam je rekel/-la:

    Kdor hoče pomagati EKO KROGu in njegovim aktivistom, predvsem tokrat Boštjanu naj pogleda na http://www.eko-krog.org/o-drustvu. Tam je pristopna izjava in predvsem številka računa, kamor lahko nakažete članarino, splošno donacijo društvu ali pa konkretno donacijo za sodne stroške B. Pihlerja. Ne pozabite označiti namen nakazila.

  • sanja je rekel/-la:

    @Mirjana, se strinjam glede obveščanja po e-mailih. Mogoče bi pa lahko v smislu javne podpore delovali tudi kot pri Amnestyju, zasuli ustrezne inštance s pismi, maili, faksi..
    @optimist: zelo poučno branje. Me prav zanima “strokovna” razlaga za uvrščanje bolj nevarnih delcev, kadar so skupaj z manj nevarnimi, med manj nevarne?!? Najbrž smo v Butalah. Ali je to kakšna slovenska specialiteta? Seveda, Lafarge ni od včeraj, če premore toliko objestnosti, da se razglaša za “sustainable”, potem rabi še dvakrat več zvitosti, da ta imidž opravičuje.
    @Matjaž: predlagam, da Koalicijo “objaviš” v Vestnem komentarju, ko bo o njej, kot praviš, več znanega.
    @Mirjam: hvala za informacijo!