10. januar, 2008 | Nejc Jemec

Sobna postrežba

Urad vlade RS tujim novinarjem o medijski situaciji pri nas.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, se je pri nas na povabilo vlade mudilo približno 60 tujih novinarjev. Ti so se v Sloveniji, ki je obisk organizirala kot trenutno predsedujoča EU, sestali s predsednikom vlade Janezom Janšo ter več ministri. Večji del tujih novinarjev je Slovenijo zapustil v torek ali včeraj. Pred odhodom pa so v sobe ljubljanskega City Hotela, kjer so bili nastanjeni, prejeli mape, ki jih je poslal Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje. Gradivo se nanaša na medijsko svobodo v Sloveniji.

Vladni urad, ki ga vodi Anže Logar, tujim novinarjem sporoča, da so svoboda in avtonomija medijev ter medijski pluralizem nujno potrebni za razvoj demokratične družbe. Kot piše, naj bi različne slovenske in tuje analize pripravljene s strani neodvisnih in profesionalnih institucij dokazovale, da je stopnja demokratičnosti in svobode medijev v Sloveniji dobra in primerljiva z drugimi državami.

Anže Logar nam je povedal, da so se za tovrsten način obveščanja tujih predstavnikov medijev odločili na podlagi velikega števila vprašanj tujih novinarjev o medijski svobodi in pritiskih na medije v Sloveniji. Logar, ki je gradivo zbral, je povedal, da s tem, kako so bile mape novinarjem dostavljene, nima nič. Sam je svojim podrejenim le naročil, naj jih dostavijo City Hotelu, tam pa so jih razdelili gostom. Ti naj bi mape prejeli kar pod vrata svojih sob. Logarja smo vprašali, zakaj je med vsebino tudi povzetek študije (na štirih straneh) Fakultete za uporabne družbene študije o medijski svobodi in avtonomiji v Sloveniji - avtorji so dr. Matevž Tomšič, dr. Matej Makarovič, Tamara Besednjak, Urša Šinkovec in Ennie Vardijan. Odgovoril je, da gre pač za zadnji in obširnejši tovrstni dokument in da je logično, “da če že zbiraš, daješ zraven najaktualnejše.” Zanimalo pa nas je tudi, ali je možno, da so izjave, ki naj bi dokazovale neupravičenost peticije Blaža Zgage in Mateja Šurca, izvzete iz konteksta. Logar je zatrdil, da so bile izjave, kakršne so navedli, tako tudi izrečene. Zraven so navedeni tudi podatki o avtorju, datumu in mediju v katerem je bila izjava podana. Logar dodaja, da lahko vsak novinar, ki ga tema zanima, prebere celoten sestavek, v nasprotnem primeru ga lahko pač zavrže. Saj so, kot je povedal, novinarji samostojni, iščejo informacije in so avtonomni.

Uvodna stran:

(www.vest.si) Sporočilo vladnega urada tujim novinarjem

Shema:

(www.vest.si) Sporočilo vladnega urada tujim novinarjem

(www.vest.si) Sporočilo vladnega urada tujim novinarjem

Citirane izjave v gradivu, ki ga je, kot nam je povedal sam, zbral Anže Logar. Po vrstnem redu: odgovorni urednik Dela Janez Markeš, odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak, odgovorni urednik Vesti Jani Sever, nadzornik Dela Stojan Zdolšek, pobudnik peticije proti pritiskom in cenzuri Matej Šurc in odgovorni urednik Mladine ter predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž.

(www.vest.si) Sporočilo vladnega urada tujim novinarjem

(www.vest.si) Sporočilo vladnega urada tujim novinarjem

Medijska situacija v Sloveniji.

(www.vest.si) Sporočilo vladnega urada tujim novinarjem

(www.vest.si) Sporočilo vladnega urada tujim novinarjem

(www.vest.si) Sporočilo vladnega urada tujim novinarjem

Nejc Jemec

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
17 x komentirano
  • Južnoštajerski Pero v Mariboru je rekel/-la:

    A je zopet kaka zarota na sledi?

  • [...] Članek Vesti in Nejca Jemca, verjetno za anale in za dober začetek leta.   [...]

  • Arh je rekel/-la:

    Ne morem verjet! Pa saj to je hujše kot Nemška propaganda med drugo svet. vojno. Verjetno jim bodo kmal potalal tudi broške z napisom SDS. Sproti jim bodo pa še osnutek člankov dnevno pošiljali kako naj furerja obožujejo.

    Za bruhat.

  • Arh je rekel/-la:

    Pa še nekaj:
    Konec koncev, če človek malo pomisli mu je takoj jasno kam pes taco moli. Tudi tujemu novinarju mora bit jasno kako je s posegom v medije pri nas, če samo poveže kako je dobil servirano vladno propagando. Da pa je podobno in hodijo taki uradniki do sob urednikov s takimi in podobnimi paiprji pa ne? Ni možno. A provladniki?

  • Dr.Drnovšek je rekel/-la:

    Mislim da je vsem jasno (tudi levičarjem ki nočejo spredvideti) kdo so lastniki večine medijev. jaz ne vem o kakšni propagandi govoriš Arh.
    KAJ SE SEDAJ RAZBURJATE. Vaši vrli podporniki so v tujino razposlali “pisma” z namenom blatenja. Pravilno je, da se pokaže kakšna je realna situacija…

  • nogavička je rekel/-la:

    Medkulturni monolog vladnih na njim lasten način. Arh, se strinjam: novinarjem se ne bo zdelo niti malo sumljivo, da jim vladni servirajo informacijo, tako da izrabljajo pozicijo gostitelja za svoje ihtave PR izpade.
    Se pa seveda sprašujem, ko tako gledam njihov izdelek, kdo v resnici krni podobo zrele in sodobne države v očeh širše javnosti? Želim si le, da bodo ta pamflet in njemu podobne, ki mu bodo sledili, prejemniki razumeli kot vladne in ne državne, saj z njimi ne želim imeti veliko skupnega. Meni je moja mama uspela vcepiti občutek za zdravo mero in primeren način ter kritično distanco, oče mi je rekel, da naj ne verjamem vsega, Vreg mi je pa rekel, ko sem med predavanji več pozornosti posvečal sošolki, kot pa njemu, da v interakcijo vstopamo z namenom.
    Moj namen je, da pocarjem povem, da ko z enim prstom kažejo na druge, z ostalimi štirimi kažejo na sebe.

  • nogavička je rekel/-la:

    Dr.Drnovšek, trenutna oblast si je ustvarila zakonodajo, ki ji omogoča legalno hierarhično povezavo do zadnjega novinarja. Lastništvo pa je bolj povezano s kapitalizmom.
    Ko boš uspel doumeti, da svet ni razdeljen na leve in desne ampak na ovce in volkove, boš premogel tudi tisti kanček svetlobe v očeh, za katerega si še prikrajšan.

  • lojzka je rekel/-la:

    Slovenci smo taki kmetavzi…

  • cro_hot je rekel/-la:

    Še ena lepa evropska piarovska poteza trogloditov na oblasti.

  • kokalj je rekel/-la:

    PROPAGANDA ZA TUJE NOVINARJE - LAŽI ZA DOMAČE…

  • lidijah je rekel/-la:

    Sklepam, da komentatorji nad mano ne razumejo, kaj piše v dokumentu, sicer bi obrnili ploščo.

  • doajen je rekel/-la:

    Razen v dostavi gradiva v vsem ostalem ne vidim nič spornega. Dejstvo je, da hoče vsaka stran prikazati lasten prav. Nekateri to počnejo z argumenti, drugi pa s pavšalnimi ocenami in zavajajočimi peticijami. Bojim se, da še kako drži zadnja Magova naslovnica - http://www.mag.si/index.php?option=com_content&task=view&id=588&Itemid=95

  • Robert je rekel/-la:

    Nije žvaka za seljaka - tale Logar je pa res nekaj posebnega.

  • konec je rekel/-la:

    Tuji noviarji so pluralni, vsak bo razumel malo po svoje, glavno je , da se pokaže, kakšno “enoumje” in pristranskost prevladuje v Slovenji (novinarji in intelektualci so lahko le levičarji, ker samo levičar je lahko “samostojen” - ha, ha, ha oz. to prihaja iz prepričanja , da samo tisti, ki nima “pravil” in da se obnaša brez nobene morale je lahko “svoboden”, ta kulturni primitivizem je v visokem šolstvu v Sloveniji še kako prisoten, dovolj je videti te pseudo-intelektualce kako nakladajo Tv).
    Lepo narejeno, bo prišlo še kako prav naslednje leto, ko bo Janša (v opoziciji najbrž) lahko rekel v EU-ju: “Povedal sem vam, da je slovenska levica zelo “sporna” kar se tiče demokratične “kulture” in zgodovinsko nepluralna.
    Lepa poteza, narejena za prihodnost.

  • Arh je rekel/-la:

    @konec

    Razumem.
    Si pač desničar(ka) in goniš svojo. Desničarji so tudi na oblasti, imajo ablast in delajo kar hočejo. Ko boste, bojo v opoziciji se boš pa spraševal(a) od kje tak medijski zakon, tako kot se šele sedaj nekateri oglašajo o vplivu kapitala na medije. Prej je bilo vse v redu kar se je dogajalo z Delom. Hja dvoličnost ni kaj. Svoboden medij je samo pro-vladen kaj? Samo vlada govori resnico. Heh.

  • Arh je rekel/-la:

    Zelo lepa gesta ja, trganje besed iz konteksta. Častno in objektivno.

  • žilbert je rekel/-la:

    Potuhnjenih podtaknjenci, soundtrek pa: ” Mi smo Tožibabe, mi smo. Delamo reklamo za sceno. Igramo na opremo od SDS-a.”