17. januar, 2008 | Borut Levart

Jaz, legenda

Will Smith zdaj še legenda, a drugačna, kot je bilo rečeno.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Robert v knjigi nima psa

I Am Legend. ZDA, 2007, 101 min.
Režija: Francis Lawrence. Igrata: Will Smith, CGI.

Hollywoodski filmi, posneti po neizvirnih scenarijih, imajo eno stalno dobro lastnost. Zabavno jih je opazovati, kako prikrojujejo svoje predloge. Po eni strani ni s tem nič narobe. Knjiga je osnova, ni scenarij. Človek pa lahko pri tem pogleda skozi ameriško družbo. Zadnja priložnost za to je naslovni film, ki kar verodostojno prenaša pomemben ZF-roman. Kjer gre po svoje, tam je najbolj zabaven. Pa ne mislimo tega, da je, denimo, knjižni junak svetle polti in blond, v filmu pa ga igra Will Smith. (Vendarle naravnana podpora Baracku Obami?) Pozornost zbudijo odkloni v nastavkih zgodbe in spremenjen konec.

Junak Robert Neville je verjetno zadnji človek na Zemlji, večino ostalih je pomoril skrivnostni virus. Eni so ga preživeli tako, da so se spremenili v krvoločne beštije, ki se bojijo dnevne svetlobe kot ledene kocke mikrovalovke. Zato se čez dan zadržujejo v temačnih prostorih, ponoči pa blodijo po mestu, iščejo hrano in se žrejo med sabo. Robert se ne more sprijazniti z usodo preostalega človeka, ampak se mora. No, zakaj ne naredi samomora? Na to film ne odgovarja, pokaže eno samo Robertovo samomorilsko obnašanje, ko kosi s svojim džipom po množici zombijev, kot da bi igral računalniško igrico Carmageddon. V knjigi pa išče čustveno tolažbo v steklenici. Pijan je po cele tedne, nakar enkrat v njem vzplamti radovednost, poišče knjižnico in začne sistematično študirati naravoslovje. Robert iz filma — je virolog od samega začetka. Obenem je spreten in atletski kot vojaški komandos, križan z vrhunskim znanstvenikom. Američanom, vladarjem planeta, je takšen Robert verjetno bliže. Mogoče je res težko gledati človeka, kako zjutraj redno poskrbi za zobe, čez nekaj ur se že maje na nogah, ko se proti večeru z jekleno voljo odplazi do knjig, da bi preučeval bilogijo celice, pa ugotovi, da ne zna rokovati z mikroskopom. Ker je Robert resničnejši v knjigi kot v filmu, knjiga bolje opravi tudi glavno nalogo, prikaz samostnega življenja. Bralca odnese na samotni otok, film pa gledalca bolj očara s prikazom dlje neoskrbovanega mesta.

Avtorjem bi mogoče pogledali skozi prste, če ne bi pretiravali s koncem in prevrgli naslova. Robert v knjigi ugotovi, da obstaja okužena skupina bitij, ki še ni povampirjena in gre lahko na sonce. Ampak jih Robert pobija kot ostale. Zato ga zasovražijo, ponoči pridejo ponj, da bi ga utišali, pa si prej stori silo. (Reva? Nepogumno srce.) Legenda je zato, ker je zadnji človek, ki je pobijal predstavnike nove civilizacije, podobno kot naj bi legendarni vampirji z Balkana upokojevali speče mladenke. Podobnost je za Hollywood očitno prepikra, zakaj njihov Robert je legenda zato, ker reši preostale ljudi, ki jih sploh ne pozna, ampak jim vseeno najde zdravilo za virus … Spomni to še koga na Poštarja s Kevinom Costnerjem? Nova družba iz knjige pa ima zabavno podobnost s prerojeno človeško skupnostjo iz filma. Obe sta primitivni, kakršne so mlade družbe. To vidimo, ko se na koncu vzdignemo nad zaselek preostalih ljudi — s cerkvenim zvonikom na sredi. Človek bi si mislil, da bi ljudje ob ponovnem štartu že začeli graditi drugače.

Film je pa ni zanimiv. Računalniško opustošeni New York je čudovit in se zdi v skladu z napovedmi iz knjige Svet brez nas (The World Without Us, 2007). Will Smith je pridobljeno meso za vlogo boksarja Muhammada Alija (2001) oklestil v izrazito mišičje in se v tihih kadrih ter priložnostnih improvizacijah pričakovano dobro odreže. Ni daleč od Toma Hanksa v Brodolomu. Druga, bolj zombijevska polovica filma je na trenutke pošteno srhljiva. Ampak zgodba ni tista iz knjige. V kinu igrajo boljši filmi.

V Koloseju s 17. januarjem.

V soboto 19. januarja ob 20.00 Brodolom (Cast Away, 2000) na Pop TV.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • Tomaz je rekel/-la:

    Z oceno fillma se popolnoma strinjam. Film je obrtniško zanimiva stvaritev, vsebinsko pa me spominja na politični pamflet v odporo predsedniškemu kandidatu Baracku Obami. Poleg izrazite političnosti je tu še verski dodatek kjer se božja institucija prikazuje kot naravni rešitelj in zmagovalec v poslednji bitki. Skratka film, kjer vam ne bo dolgčas, saj simpatično poskrbi da bo potrošniška miselnos zadovoljena z dogmami časa. Nekaj strahu, nekaj ljubezni, kuža, Bog in Cerkev…. Cilj filma: polna blagajna, podpora predsedniškemu kandidatu. Sporočilnost: Pazite se virusov in leta 2009 ( Freejack opozarja na isto leto????)

  • Matic je rekel/-la:

    http://www.imdb.com/title/tt0289043/ - I am legend je hollywoodska verzija tegale filma.

    Svetujem ogled.

  • andrej je rekel/-la:

    Še zdaj ne vem, zakaj je lih on ostal živ/neokužen?

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Se niti sam ne spomnim, zakaj se ne okuži Robert iz filma. Mislim, da sploh ne razloži — ene parkrat reče, da je pač imun. Robert iz knjige pove zgodbo, kako je služil v Panami, kjer ga je ugriznil vampirski netopir, ki naj bi ga okužil pravi vampir. Zaradi doze je Robert dobil vročino, ni pa se povampiril, ampak mu je telo izdelalo protitelesca. Ali nekaj takega :) … pač ZF; no, knjiga vsaj poskuša razložiti.

  • Johnny Blue je rekel/-la:

    Tega filma si še ni sem ogledal, čeprav si že predstavljam, kakšen je in me sploh ne mika več dosti… bolj spominja na tistega Spidermana z ameriško zastavo na vrhu nebotičnika, kot pa na kaj vsaj pogojno gledljivega…no….bomo videli… sem si pa ogledal prejšnja poskusa obdelave knjižne predloge… The Last Man on Earth (1964) http://www.imdb.com/title/tt0058700/ in The Omega Man (1971) http://www.imdb.com/title/tt0067525/ s Charlesom Hestonom v glavni vlogi… čeprav mi je Heston kot predstavnik orožarskega lobija v ZDA izrazito nesimpatičen (…from my cold, dead hands…), pa se moram priznati, da so mu bile take vloge pisano na kožo… Soylent Green, Planet opic ipd..)…

    btw… se pri nas dobi ta knjiga… v knjižnici?

  • Grega je rekel/-la:

    Tudi mene to zanima. In sicer, če obstaja Slo prevod knjige in kakšen je naslov?

  • Grega je rekel/-la:

    Ok, sem iskal nekaj in našel samo to:
    http://cobiss2.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=1000330249316550&rec=7&sid=8

    VRSTA GRADIVA……….. : monografska publikacija, tekstovno gradivo,
    tiskano
    DRŽAVA IZIDA………… : Srbija
    LETO IZIDA………….. : 1979
    JEZIK BESEDILA/IZVIRNIKA : srbski / angleški
    PISAVA……………….: latinica
    LITERARNA VRSTA……… : roman
    DELO IMA……………. : publikacija ni ilustrirana
    AVTOR………………. : Metison, Ričard
    ODGOVORNOST…………. : Živković, Zoran - prevajalec
    NASLOV……………… : Ja sam legenda
    IMPRESUM……………. : Beograd : Jugoslavija, 1979

  • Johnny Blue je rekel/-la:

    na netu se da dobiti zastonj e-knjiga (.txt): http://www.truly-free.org/, pa tudi pdf verzija (torrent, google, …) …

    + na torrentih se da dobiti več verzij posnetkov branja knjige(abridged BBC, unabridged) (audio book)… happy hunting :-)

    SLO prevoda pa pomojem še ni…

  • Johnny Blue je rekel/-la:

    po njegovi knjižni predlogi pa je očitno bilo posneto tudi tole: http://www.imdb.com/title/tt0120889/ (What Dreams May Come, 1998)

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Sam sem bral v angleščini. Če ne pokaže COBISS, potem slovenskega prevoda najbrž ni. Sem že pri romanu Dune naletel na isto situacijo — brez našega, a s hrvaškim prevodom. Imajo dosti večji trg; to je gotovo en razlog. Pa občutek imam, da so Hrvati in Srbi bolj ponižni. Dune je en največjih ZF epov.

  • Tanja je rekel/-la:

    Zgoraj omenjeni (Cobiss) srbski prevod:
    http://shrani.si/f/2X/xQ/38fwIf7u/jasamlegenda.doc
    Ko voli - nek izvoli. :)

    Na Hrvaškem so naredili odličen biznis in sočasno s pojavom filma v kinih objavili prevod:
    http://www.zg-naklada.hr/Product.aspx?ProductID=294

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    > Na Hrvaškem … objavili prevod

    Wov, dobra naslovka! Samo gre za ponatis ali prvo izdajo?