18. januar, 2008 | Denis Sarkić

Janina ženska leta

Slovenka leta 2007 je pediatrinja Lilijana Kornhauser Cerar.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Za Slovenko leta 2007 je bila izbrana že tretjič zapored izbrana zdravnica Lilijana Kornhauser Cerar, ki vodi enoto za intenzivno nego novorojenčkov. Prireditev v ljubljanski SNG Drami je že 20. organizirala revija Jana. Pediatrinja Kornhauser Cerarjeva je ob podelitvi nagrade dejala, da njena zmaga dokazuje, da ima človečnost v Sloveniji globoke korenine. Takoj na začetku svoje zahvale se je najprej spomnila svoje družine - dejala je, da se ima za svoje uspehe najbolj zahvaliti svoji družini, možu in dvema sinovoma: “Včasih se je govorilo, da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska, za vsako uspešno žensko pa vsaj trije močni moški.” Takoj je pristavila, da v tem ne gre iskati kakršne koli kritike mačističnega sistema, temveč da bi morali izkazovati spoštovanje tudi tistim moškim, ki so odvrgli bremena preteklosti.

Uvertura z Anjo Križnik Tomažin, Borisom Kobalom in Jašo Jamnikom:

Prireditev so dodatno popestrile še glasbene točke legendarnih moških - najprej je zaigral harmonikarski virtuoz Janez Dovč, nato je mikrofon prevzel Oto Pestner, pozneje pa še Zoran Predin. Največji aplavz pa je doletel Arsena Dediča, ki se je med igranjem na klavir predal nostalgiji in zapel Pegasto dekle. Kot se za takšno prireditev spodobi, smo imeli priložnost spremljati humoristične vložke “originalnega Borisa Kobala”, kot se je izrazila Anja, pomagal pa mu je tudi Jaša Jamnik. Najbolj je Kobal šokiral občinstvo, ko se je predstavil v vlogi kuharja Mirka Oliverja, zmagovalca resničnostnega šova Zvezde kuhajo. Na oder so pripeljali kuharsko mizo, Oliver pa je pojasnil, da bo za pogostitev pripravil tipično slovensko jed - piščanca.

Glasba in humor:

V slavnostnem nagovoru je Boris Kobal poudaril, da bi se ženske morale bolj spoštovati. Da se ne, je opazil, pravi, med predvolilno kampanjo za predsednika države, ko je Slovenke spraševal, zakaj ne bodo volile ženske, vse pa so ga le začudeno gledale. Na koncu se je opravičil predsedniku Danilu Türku in pristavil, da je v drugem krogu vseeno volil zanj, in se še šegavo vprašal, zakaj nam morajo vedno vladati Janezi, namesto da bi jih nadomestile Urške.

Slavnostni govor Borisa Kobala kot oda ženskam:

Za Slovenko leta pri priljubljeni reviji vsako leto predlagajo ženske, ki so na svojem področju dela storile kaj pomembnega in odmevnega pa tudi tiste, ki so včasih skrite pred očmi širše javnosti, a si zaradi svoje dobrodelnosti, plemenitosti ali razdajanja zaslužijo častni naziv. Letošnje finalistke prihajajo iz zelo različnih področij. Urška Alič Flajnik je ustanoviteljica Špas teatra, najuspešnejšega komercialnega gledališča, Renata Ažman je novinarka, ki je pred leti zbolela za manično depresijo, se pobrala in začela pisati o svojih stranovih, Nataša Brajdič je prva policistka romskega rodu v Evropi, Sabina Cvilak pa vzepnjajoča se zvezda svetovne opere. Med kandidatkami so bile še direktorica trebanjskega podjetja Trimo Tatjana Fink, neverjetno bistra Mateja Jamnik, ki je vodilna raziskovalka umetne inteligence v svetu, sociologinja Adela Kelhar, Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, uspešna tekačica na smučeh Petra Majdič ter ustanoviteljica in direktorica Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Vida Ogorelec Wagner. Nominirane so bile tudi prostovoljka in dobrodelnica Falila Pašić Bišić, pisateljica Anja Štefan in varuhinja bolnikovih pravic za mariborsko območje, Magda Žezlina.

Podelitev nagrade Slovenki leta 2007 in razmišljanja gostov na prireditvi:

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano