1. februar, 2008 | Urh Maček

Partija in tigrovci

O knjigi Partija in tigrovci v Muzeju novejše zgodovine.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Muzej novejše zgodovine je včeraj predstavil še sveže tiskano knjigo Tatjane Rejec z naslovom Partija in tigrovci. Avtorica v knjigi opisuje predvojne, medvojne in povojne usode tigrovcev Maksa Rejca, njegovega brata Alberta Rejca in Ferda Kravanje. Na kratko pa se dotakne tudi usode Toneta Majnika, Toneta Černača in Justa Godniča. Povod za avtoričino raziskavo je predvsem osebnega značaja. Zanimalo jo je kako je prišlo do tega da so tigrovca Maksa Rejca, kateri je med vojno sodeloval v narodnoosvobodilnem gibanju, julija 1943 partizani likvidirali.

Tatjana Rejec: “Ali drži tisto o likvidaciji tigrovcev med vojno in o zamolčanosti oziroma ne zamolčanosti tigra po vojni…”

Jože Dežman: “… partizani so pobili več partizanov kot pa okupatorjev.”

Vitomir Gros: “…te stvari študiram tako kot gospa.”

Celotno predavanje Tatjane Rejec in predstavitev knjige bomo na Vesti objavili ta vikend.

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
15 x komentirano
  • t-mac je rekel/-la:

    jao spet te anti-partizanske fore :/

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Vest je široka …

  • 007 je rekel/-la:

    Denis, vse je v redu, samo ne tega bolnika Dežmana več. Celo Gros je OK. Sicer pa na hitro, ker nisem vse poslušal. Res je to,da so bili fantje s Primorske-Tigrovci vseskozi zamolčani ter tudi pobiti, če se je le dalo in to je svinjarija na kubik. Kaj poreče na to g.Stanovnik???????

  • 1tastar je rekel/-la:

    Še več takih knjig, in to na internetu,da bodo tudi ta mladi brali!

  • hm je rekel/-la:

    Ja, Dezman ima lahko stokrat prav, ampak je tako ogaben sluzavec, da ga je izjemno tezko gledati in poslusati.

  • PersonaNonGrata je rekel/-la:

    Spoštovani državljani in državljanke! Kdaj se bo končno nehalo enačiti NOB in OF s KPS oziroma KPJ? Seveda so bile medvojne in povojne likvidacije tako na eni kot na drugi strani in to je zločin, vreden obsodbe. Vendar v revizionističnih tendencah sedanji veljaki pozabljajo na eno stvar: Protiimperialistično fronto Slovenskega naroda, ustanovljeno v Vidmarjevi Vili v Rožni dolini v noči iz 26. na 27. april 1941, ki se je z nemškim napadom na SZ (operacija Barbarossa, 22.06.1941) preimenovala v Osvobodilno fronto, so sestavljali večinoma kulturniki, člani športnega društva Sokol, kmečki fantje in dekleta etc. Veliko članov OF je bilo katoliške provenience, tako tudi Edvard Kocbek, ki ga je v 50ih letih dala partija odstraniti, ker je poskušal med drugim obelodaniti usodo žrtev povojnega revolucionarnega nasilja. Da pa je KP prevzela vodilno vlogo znotraj NOB je kriva listina, t.i. “Dolomitska izjava”, podpisana v Polhograjskih dolimitih konec leta. 1943, ki je KPS zagotovila avantgardno vlogo.
    Neumno se mi zdi, da obsoja tisti, ki za to ni poklican. Zgodovinar mora raziskovati in prikazati fakte čim bolj objektivno, dasiravno ima o obravnavanem določeno kritično mnenje. Mislim, da g. Dežman marsikdaj zlorablja svoj položaj v prid potvarjanja zgodovine. Upravičeno sodi namreč lahko le tisti, ki je v vojni neposredno udeležen in od določene strani tudi prizadet. Zato toliko žalostnih zgodb iz bratomorne vojne, s katerimi se posamezniki okoriščajo v smislu krepitve svoje volje do moči. Roko na srce: ali menite, da gre današnjim oblastnikom res za to, da se razglasi žrtve revolucionarnega nasilja? Malo morgen. Le še ena premišljena poteza v smislu podpore vladi. Dajmo ljudstvu kruha in igre, oni pa nam glasove. Eh.

  • konec je rekel/-la:

    Žalostna prikrita resnica prihaja počasi na dan (in še vedno nekatere moti, zakaj?).
    borili so se za osvoboditev proti okupatorju ampak se niso strinjali z revolucijo in kot demokrati se niso želeli nasilno na oblast. To je bila njihova krivda, da so bili demokrati in to še vedno nekatere moti.

  • škof je rekel/-la:

    Ta Joško pa fejst navija za domobranzarje … govori se, da je iz partizanke družine in da ga že vsa žlahta postrani gleda, ko tako leze v rit skrajnim desnuharjem …

  • marjan je rekel/-la:

    Da pa je KP prevzela vodilno vlogo znotraj NOB je kriva listina, t.i. “Dolomitska izjava”, podpisana v Polhograjskih dolimitih konec leta. 1943, ki je KPS zagotovila avantgardno vlogo.

    Zagotovila? le ta se je iz PIF preimenovala v OF in tam z drugimi političnimi silami borila vojno.
    PIF je v OF bila udarna pest in ravnala pogosto kontraindiktorno.

    Značilne so “FALS FLAG” operacije.

    Z knjigami, ki prihajajo spod peres pričevalcev časa nepojmljivega manipuliranja se drami zavest naroda..

    Hvala pričevalcem!

  • PersonaNonGrata je rekel/-la:

    Da, slava in hvala Pričevalcem! A je g. Dežman morda eden izmed njih?

  • marjan je rekel/-la:

    Ha ha, ni. Pa še marsikdo ni Mitja Ferenc tudi ne, ampak zato protitankovski jarek nebo izginil.

  • englishman je rekel/-la:

    @PersonaNonGrata

    kaj pa, če tisti, ki lahko sodijo, ležijo pobiti v kočevskem rogu? kdo lahko pa potem sodi?

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    škof: Jožko je nečak partizanskega mitraljezca in nato generala Tončka. Včasih je pisal diametralno nasprotno kot danes, potem pa je srečal brezjansko Mater božjo, ki ga je poučila, da so v resnici imeli prav domobranci.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Dolomitsko izjavo so podpisali (takoj za KP največja stranka) krščanski socialisti - pizdolizci!!

    Tudi v RS pri vsakih volitvah sklepajo koalicijo z SDP, ZLSD, SD :mrgreen:

  • Luka je rekel/-la:

    Še malo, pa bom začel verjeti v teorijo, da je Jože Dežman podtaknjenec UDBE: toliko škode kot je on naredil za širjenje zgodovinske zavesti o naši totalitarni preteklosti, ni še nobeden. Tatjana Rejec pa je vélika ženska, vsa čast.