4. februar, 2008 | Jani Sever

Prve napovedi 20

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Volilno telo je v Sloveniji izrazito neopredeljeno. Vedno bolj. Obe zadnji anketi javnega mnenja – v Financah in v Delu, kažeta podobno sliko razpoloženja volilk in volilcev. Premiki so opazni. Drsenje SD navzdol se nadaljuje. SDS bolj ali manj ohranja svoj rezultat. Zares se krepi. SNS in LDS doživljata krizo. SLS in Desus ohranjata upanje na boljše čase. NSi je globoko na dnu. Vlada ima nekaj več podpore. Predvsem pa se spet odločno povečuje odstotek neopredeljenih. Nič ni gotovo. Posebej ne, kdo bo zmagovalec jesenskih parlamentarnih volitev, čeprav se zdi, da se je trojica “finalistov” že izoblikovala. Presenečenje je, da se je SD in SDS v tej tekmi priključil Zares. A vse kaže, da je to ne le mogoče, temveč da počasi postaja realnost.

Še najbolj stabilna je med prvimi tremi strankami podpora SDS. Že nekaj mesecev se giblje okoli 15 odstotkov. V Delovi anketi se je v zadnjih treh mesecih gibala med 14,2 in 16,8 odstotka – v januarju 15,7 odstotka. Zdi se, da je podpora prvi vladni stranki predvsem odvisna od priljubljenosti njenega predsednika ter njegovih odmevnih akcij in manj priljubljenosti same vlade. Ta je v zadnjem mesecu narasla – kar je ob dogovoru s sindikati javnega sektorja najbrž razumljivo. A se to rejtingu SDS ni prav nič poznalo. Zanj je bila decembra precej bolj blagodejna Janševa napoved borbe proti tajkunom. Videti je, da gre pri priljubljenosti SDS predvsem za vprašanje, v kolikšni meri lahko stranka homogenizira najbolj zveste privržence.

Na drugi strani podpora SD zadnje mesece vztrajno pada. Vrhunec priljubljenosti, ki ga je največja opozicijska stranka doživela ob kolapsu stare LDS, ko je prevzela vlogo liderja opozicije, je precej hitro minil. In tudi nove pridobitve, kakršna je bil v zadnjem mesecu Mitja Gaspari, kot kaže, ne morejo ustaviti padanja priljubljenosti. Zadržani odnos Boruta Pahorja do sindikatov je očitno precej pomembnejši od novih imen in tudi napovedovanje prevzema premierske odgovornosti po volitvah se zaenkrat ni izkazalo za zelo učinkovito. Pahor je na lestvici priljubljenosti zdrsnil celo na tretje mesto za Türkom in Jankovićem. A najbolj priljubljena stranka ima še vedno velikanski naskok pred zasledovalci in njena gravitacija še vedno dovolj dobro deluje.

Največje presenečenje je seveda Zares, čeprav je na mestu vprašanje, ali gre zares za presenečenje. Ob ustanovitvi nove stranke so vsi poudarjali, da gre za novo stranko starih politikov. Vendar se antipropaganda, ki je prihajala predvsem s strani vladne koalicije, ni prijela. V javnosti ob predsedniku stranke Gregorju Golobiču namreč nastopa veliko število imen, ki so bila politično doslej povsem neznana, hkrati pa Golobič v svojih nastopih deluje razumno, nepretenciozno in umirjeno. Identifikacija z nekdanjo LDS se je tako povsem umaknila v ozadje in zdi se, da je percepcija javnosti, da gre za novo stranko prevladala. Za povrh je Zares uspelo ustvariti vtis, da gre za povsem resno organizirano stranko, ki omogoča privlačnost resne izbire dovolj močan.

Razlike med prvimi tremi kandidati za vrh na parlamentarnih volitvah so velike. Vendar ne nepremostljive. Prednost SDS je v tem, da vlada, ker pred volitvami prinaša možnost razdeljevanja “bombončkov” in da ima zelo trdno jedro svojih privržencev. SD je v prednosti enostavno zato, ker je v opoziciji in ker je velika, dobro organizirana stranka, ki je uspela ohraniti trdnost kljub opaznim razlikam med njenim članstvom. Adut Zares je novo – je slogan sprememb. Politika samoomejevanja, ki jo propagira Zares je nekaj, kar je enostavno privlačno. Vprašanje je samo, v kolikšni meri si ljudstvo zares želi nekaj novega, kajti za željo po novem, ki vedno predpostavlja tveganje, mora staro vzbujati velike količine nelagodja.

In ostali? LDS ima resne težave. Ji je škodil Gasparijev pristop k SD? Bolj verjetno se zdi, da je vzrok v tem, da se LDS ne predstavlja kot stranka in da ji ni uspelo to, kar je uspelo Zares – najti svojo pozicijo v političnem spektru. Še jasnejši padec je doživela SNS, ki je z razcepom ogromno izgubila. Lipe ankete sicer še niso zaznale, a če bo Peče ustanovil stranko, se zdi, da lahko njegova Lipa prevzame opazen del Jelinčičevih volilk in volilcev. SLS se je nekoliko okrepila, a to je zaenkrat premalo, da bi lahko sklepali o njeni prosperiteti. Za Desus velja enako. Biti v vladi in hkrati v opoziciji nikoli ni bila najbolj simpatična pozicija, ki bi lahko bila na volitvah izdatno nagrajena. Za NSi pa se zdi, kot da o njej niti ni vredno izgubljati besed, a pustimo se presenetiti.

V Delovi anketi je kar 27,5 odstotkov vprašanih neopredeljenih. Podatek, ki priča o tem kako pestro bo letošnje leto.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
109 x komentirano
  • stupid je rekel/-la:

    če Pahor ne bo zaostril do SDS, bo izgubil dobljeno bitko… mene je izgubil (verjetno dokončno, po 12 letih zvestobe) prejšnji teden, ko je izjavil, da RUPEL NI SLAB DIPLOMAT…nekdo, ki reče kaj takga, je torej pripravljen paktirati tudi s hudičem…in takega ne bom volil…

    seveda pa bo največ naredila podpora Turka, Jankoviča in (še vedno) Kučana… Golobič mora dokazati, da ima bodoče ministre in mandatarstvo bo njihovo…

  • lucko je rekel/-la:

    Vidim, da se Pahor ni s tem zameril le meni. No sicer se mi je z nekaj medlimi potezami ze prej zdel sumljiv, nato sem dobil dvom, da je sposoben biti mandatar zaradi svoje neodlocnosti, njegove poteze pa so mi zbojale vedno vecji dvom. No ampak bomboncek, ki me je pa preprical pa je bil Rupel…

  • Bumbar je rekel/-la:

    Pahoj ne more biti vodja opozicijskega bloka.
    Sicer pa ni izključeno, da sta se z JJ-jem že dokončno dogovorila o deležih pri rezanju torte.
    Pahor bi moral enostavno oditi v ozadje in prepustiti liderstvo pravemu “levemu” politiku.
    Tega pa žal ni !

  • milko je rekel/-la:

    Ja zadnja Pahorjeva ocena Ruplovega delovanja je dokaz, da SD nima več liderja.
    SD ZBUDI SE !
    ALI PA USTANOVI NOVO STRANKO !

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    Nsi globoko na dnu ?…
    -saj ni čudno !…Štrovs in pa Cotmanova - - -

    ZARES ?
    oh,really ??
    oh,horrible ! …… :-)

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    Pahor in Rupel na ta zadnji … … večerji ??…

  • t-mac je rekel/-la:

    ok, tud meni se je zdelo bedasto da je pahor rupla označil kot dobrega diplomata (čeprav se mi bolj zdi da je rekel izkušenega, sam ok)… ampak ne mislim zdaj neki moralizirat in zaradi ene bedarije, ki jo je bleknil, izgubit zaupanje v stranko. Dejstvo je tudi, da je SD edina stranka, ki je kaj dosedaj pokazala na področju programa (ocena stanja), zanimivo pa da jo druge stranke, ki svojih programskih izhodišč sploh še niso predstavile, obtožujejo da je stranka brez vsebine lol :P

  • lucko je rekel/-la:

    Ocana stanja je vsebina? Ta je dobra, ocena stanja ni vsebina ampak ocena trenutnega stanja. Vsebina pa bi bil recimo odgovor na vprasanje kaj si mislis o tem pa tem… Vedno zacne z enimi floskulami, potem doda par spravnih tonov nato pa pove nekaj neoprejemljivega, ampak itak ni problem, ker se nihce vec ne spomni vprasanja. Odgovora na vprasanje Pahor ne premore ze zelo, zelo, dolgo, pravzaprav nisem preprican, ce je sploh kdaj znal odgovoriti… Sej vecina politikov vecinoma ne zna, ampak Pahor pa vedno…

  • piščanec je rekel/-la:

    Pahor ni bleknil samo ene neumnosti. Neumnosti se vrstijo ena za drugo. Če druge pametne izbire ne bo, bomo pač poskusili z Golobičem. Zares ima veliko sposobnih, izobraženih in izkušenih ljudi.

  • Q je rekel/-la:

    …največji problem SDja je prav odsotnost programa. Namesto programa je Pahor začel predstavljati potencialne ministre.

    … sočasno SD ni, vsaj po besedah & dejanjih njenega predsednika, nikakršna socialdemokracija, ampak je še najbolj podobna zgrešeni Blairovski tretji poti, ki se je ekonomsko končala na desni polovici političnega spektra.

    .. če se bo Pahor preveč pajdašil z ĐĐjem ali z njim celo šel v koalicijo, bi znal biti zelo verjeten scenarij razpad stranke od spodaj navzgor. ….je pa sicer res, da čedalje večje trume oportunistov polnijo SDjevske vrste.

  • milko je rekel/-la:

    Razlika med SDS in SD je v temu, da prvi odkopavajo kosti, drugi pa jih nazaj pokrivajo.
    Pri tem pa slovenski motor počasi izgublja udarce in tone v ljubljansko barje…
    Samo ta zadnja dogodivščina z regijami nazorno kaže na klavrno stanje politike.
    Zaradi imena “Primorska” je načeloma propadel regijski zakon.
    A bi primorski regiji pretila okupacija naci-fašističnih sil, če bi imela drugačno ime.
    Lepo vas prosim !
    In SD naj bi imel vizijo razvoja.
    Brez regijske ureditve smo si odrezali noge razvoja in sodelovanja z ostalimi evropskimi regijami.
    No “Primorska” pa se je ubranila naci-fašistične okupacije seveda !
    BEBCI !

  • t-mac je rekel/-la:

    SD ima program - ne vem od kje ti, Q, informacija da ga nima. Oziroma prej bi rekel nevednost.

    Heh, iz teh komentarjev se lepo vidi zakaj je slovenska politična kultura tako na psu - ker se vso strankarsko življenje reducira le na osebnosti (Pahor vs. Janša vs. Golobič vs. Kresal vs. Šrot ipd.). Mislite širše ;)

  • milko je rekel/-la:

    t-mac

    Povej kje je objavljen program SD, da vidimo če je res.
    Ali pomeni misliti širše poslušati Pahorjeve otročarije in vseeno voliti SD ?
    Kaj pa 450€ mesečne plače vs. PAHOR-jeve blodnje…..

  • lucko je rekel/-la:

    V najdi.si vpises “program SD” in kaj dobis?

    1. zadetek Program ptujeskega SD
    2. zadetek SD dolenske topilice
    3. zadetek program iz leta 2006
    4. zadetek Jeseniski SD
    5. zadetek Koperski SD
    6. ….

    Nic od programa, o katerem Pahor govori ali pa ti t-mac… razen, ce pravis, da ima SD oceno stanja ze iz leta 2006… Pa se ta program je brez vsebine, no vsaj prve nekaj strani je brez, ostalo pa nisem bral.. Prvih 18 strani je tako ali tako samo nakladanje kaj je bilo do sedaj, ostalih 9, ki govorijo o prihodnosti pa so tako spolske da se se jih niti z lepilom ne da prijeti… Same floskule… Razvoj(nic kako), dostopnost kulturnih vrednot(spet nic kako), zdravje kot javna dobrnia(da mora biti, nic pa kako ga zagotoviti)… Tako da prosim lepo…

  • konec je rekel/-la:

    Sami komunajzerji??

  • t-mac je rekel/-la:

    @milko: a je tako težko poiskat na SD-jevih spletnih straneh? Pa evo, čeprav ne maram lenobe, tukaj je link: program SD.

    Lej, ne zdej posploševat da Pahor ves čas govori take stvari - pač ljudje smo različni in imamo vsak svoj pogled na svet, vseeno pa mi je SD po viziji bližje kot katerakoli druga stranka. Tebi je lahko kaka druga, nekomu tretja - pač stvar vsakega posameznika. In še enkrat poudarjam - zaradi nekaj različnih pogledov z neko politično osebnostjo jaz ne mislim kar tako spreminjati politične orientacije, ker ne iščem popolnih politikov in popolne politike (to je utopija). Tudi me ne zanima če o Ruplu misli da je pemten, lep, izkušen, sexy ipd…

  • lucko je rekel/-la:

    Ja t-mac, to je ta iz 2006, saj hitr pogled mi da ta obcutek… Kaj mi pomaga 2/3 govora le o SD in potem nekaj malega programa v stilu floskul. Primer:

    “Navdihujoča država aktivno spodbuja možnosti in priložnosti za pridobitev temeljih dobrin, kot so izobraževanje, zaposlitev, dohodek in bogastvo za vse državljanke in državljane. Odgovornost posameznic in posameznikov je utemeljena na zavesti o skupni barki v svetovnem morju. Spodbujanje možnosti drugih skozi dostojno davčno prispevanje ne pomeni siromašenja samega sebe, ampak je etično načelo življenja v politični skupnosti do sebe odgovornih posameznikov. Država mora imeti v rokah mehanizme za korektive nepravičnosti in neenakosti, za vzpostavljanje varnosti in za usmerjanje razvoja.”

    Kaj je tukaj vsebina? Kaj nameravajo narediti? Prosim… Jaz ne vem kaj obljubljajo, slisi se pa dobro.

  • t-mac je rekel/-la:

    btw lucko, a razlikuješ med pojmoma strategija in planiranje? Razlika med njima je, da je prvi veliko bolj učinkovit, ker nakaže neki cilj - uresničitev pa pušča pristojnim podsistemom in jim tako daje večjo svobodo. Nasprotno pa je planiranje veliko bolj togo ker ureja tudi najmanjše podrobnosti “velikega plana” in domneva, da bo vse potekalo idealno - tako seveda velikokrat pade v probleme (znani so razna velika planiranja totalitarnih režimov).

    Torej “zdravje kot javna dobrina” je strateški cilj, tvoja pritožba “kako ga zagotoviti” pa le želja po “velikem planu”.

  • protestant je rekel/-la:

    o Pahorju samo to: FORMA brez VSEBINE. Poleg tega je pa SD stranka propadlih študento, ki iščejo samorealizacijo v politiki: beri, da dobijo neke fotelje v nekih agencijah, direkcijah ipd. Zato ne bom nikoli glasoval za Pahorja in njegovo SD, čeprav sem po prepričanju socialdemokrat. Ampak v Sloveniji ni sposobnega politika na levici. O desnici pa je itak škoda govoriti.

  • t-mac je rekel/-la:

    kar se pa tiče alternativnega vladnega programa, ki ga najbrž ti lucko pogrešaš, pa a misliš da ga bodo dali ven zdaj, skoraj eno leto pred volitvami? Da bo ves ta čas podvržen napadom in diskreditaciji vlade?

    Tukaj je zelo pomemben tajming in siguren sem da ga bo Pahor dal ven šele tik pred volitvami,da si bo tako pridobil nekaj procentov neodločenih volivcev. A se ti ne zdi to logično?:P

  • Q je rekel/-la:

    Pahor konkretnih smernic za vladni program nima. Vse, kar ima oz. govori, je o nekem balansu med socialo in trgom. Kaj je ta balans & kako ga vzpostaviti? O tem razen floskul nismo slišali ali prebrali nič.

  • lucko je rekel/-la:

    t-mac, ce ne vem kaj stranka obljublja je vseeno. Ce mi napisejo odprava davka na place vem kaj bom dobil in vem kako bom to izmeril, ce je res. Dojames, kaj ti razlagam… Ce bi vsaj v izjavah bil pahor bolj jasen, bi se slo, tako pa ves cas dela ja sem za, a sem hkrati proti… Pa dej ne mores biti vse in nic… Ce bo Pahor s tako drzo mandatar bo levico zajebla huje kot je Jansa desnico in bomo imeli Jelincica za naslednjega mandatarja, potem bomo sele gagali, ampak ja, tej politiki lahko odpre vrata, ko bo ljudstvo ponovno razocarano…

  • Q je rekel/-la:

    …aja, da bo jasno; program vlade ni isto kot program stranke, čeprav mora vladni program vsebovati zastavljene vrednote oz. cilje stranke.

  • Q je rekel/-la:

    …še nekaj; ker se imam za levičarja, mi je v resnici hudo, da stranka, ki se deklarira za levo, ni sposobna izraziti bolj odločnih stališč.

  • lucko je rekel/-la:

    t-mac:
    Ja ce je tako zelo preprican v svoj program naj ga da ane… Ce je dober se ga ne bo dalo pametno napasti in bo s tem le pridobival, ce pa je slab pa bo pac… Tako je. Ce ze sestavlja vlado naj da na mizo tudi program…

  • cro_hot je rekel/-la:

    @Lucko : V najdi.si vpises “program SDS” in kaj dobis?
    –isti šmorn kot SD !
    –vendar JJ ima na letošnjih volitvah prednost in s tem tudi njegova SDS:
    –1 -poroka z Urško
    –2 -dodaten bonus, Urške je noseča..
    In kaj imajo strankarski programi pri tem ?
    Nič, ker jih zahteva in bere le peščica Slovencev, žal mnogokrat ne tudi novinarji, ki bi morali spremljati aktualno politično dogajanje v SLO areni.
    Ko nam oblast nudi preko javnega zavoda RTV, TURBO FOLK ,ne rabimo političnih programov, ker joškarstvo in novi slovenski turbo primitivizem sodita v poneumljanje množic in bolj kot je množica primitivna lažje se z njo manipulira. Ne poterbuje programov temveč le lepe kmečke slike…

  • milko je rekel/-la:

    t-mac

    To kar sem prebral na SD-jevi spletni strani NI PROGRAM ampak izvlečeh lepih želja.
    Program mora vsebovati konktene podatke in napotke (tudi številke in simulacije) KAKO doseči postavljene cilje ne pa samo naštevanje želja…..
    Takšne programe sem prisilno “prebiral” celo življenje na “spletnih straneh” partije in ti povem, da me niso prepričali.
    Sicer pa ni dovolj, da mi je SD vrednostno najbližje od vseh strank. Levica bio morala biti LEVICA ne pa krožek leporečja.

  • t-mac je rekel/-la:

    @lucko: no, sej te razumem kaj hočeš povedat, ampak spet se osredotočaš le na Pahorja. On je pač izbral tak stil vodenja kampanje v katerem ne pove kaj bolj natančno oz. konkretnega, ker želi zajeti čimveč volivcev. Enako je počel tudi Danilo Türk. Konkretnejše stvari opravljajo v poslanski skupini in mislim da si tudi ti uvidel to taktiko, ki se je, glede na to da so prišli na vrh anket, izplačala. No, zdaj izgleda prihajajo trenutki krize in bo zanimivo videti, ali se bodo odločili za kako spremembo v taktiki, ali ne. In zato je politika zanimiva ;)

  • t-mac je rekel/-la:

    “Ce je dober se ga ne bo dalo pametno napasti in bo s tem le pridobival” - a res verjameš da se ga ne bi dalo napadati… daj no, saj veš kako deluje Tanko&co.

    @milko: preberi si še enkrat kaj je razlika med strategijo in planiranjem.

  • lucko je rekel/-la:

    cro_hot:
    Dej o SDS nebi zgubljal besed… to je sele katastrofa, ki se ne sme ponoviti… Vse kar pravim je da bi lahko ljudje na levi(ce ze na desni ne zahtevajo) vec zahtevali od strank in ne padali na lepoto…

  • t-mac je rekel/-la:

    btw milko, kaj si pa počel, da si moral prisilno prebirat program neke stranke? :S

  • Q je rekel/-la:

    …problem je v tem, ker je Pahor dominantna figura tudi znotraj stranke, čeprav se članstvo in lokalni aktivisti z njim v glavnem ne strinjajo.

  • t-mac je rekel/-la:

    v bistvu je cro_hot kar dobro povedal - politični marketing, ki se bo osredotočal samo na program ne bo nič dosegel. Večina ljudi pada na politični stil (ki velikokrat dosti pove tudi o vsebini), vse ostalo pa je le moraliziranje.

  • t-mac je rekel/-la:

    @Q: ja, vendar ne vlada avtokratsko kot JJ v svoji partiji.

  • lucko je rekel/-la:

    Poglej, jaz se nekonfliktnih ljudi bojim. Razlog je preprost, v obraz se ti smeje, v hrbet pa dobis noz. In pahor daje ta vtis. Zanj nebom glasoval predvsem zato, ker mu ne vrjemem, da ne bo vzel SDSa v koalicijo(ekvivalentno nozu).

    ““Ce je dober se ga ne bo dalo pametno napasti in bo s tem le pridobival” - a res verjameš da se ga ne bi dalo napadati… daj no, saj veš kako deluje Tanko&co.” Vem, sej ravno zato. Pri teh samo pridobivas, ker volilci niso tako neumni…

  • milko je rekel/-la:

    t-mac

    Ha,ha,ha a kaj sem počel….?
    Ja živel sem v Jugovini.
    A ti nisi živel v Jugovini ?
    A se spomniš sisov in tv dnevnikov in dnevnega časopisja ?
    Tu se je tvoj Pahor učil to kar danes predava…..

  • južnoštajerski pero v mariboru je rekel/-la:

    Ne razumem….LDS se je končno očistil, parazitov, kvizlingov in ostalih fekalij sedaj pa tole.

    Zares pa bo v državo prinesel večje zlo kot 10 Janš z najslabšimi njegovimi potezami.

  • lucko je rekel/-la:

    Naj ti jaz razlozim. Stranka je tudi malo zasla. Ze Gantar je odlicen primer…

  • t-mac je rekel/-la:

    @milko: hmm prvič slišim da bi koga v Jugoslaviji silili da prebere program partije. Še manj se mi zdi verjetno da bi ga moral brati prek spleta (v bistvu se mi to sploh ne zdi možno, sam sej veš: svašta pička rodi…)

  • lucko je rekel/-la:

    Sej ni zaston dal v narekovaje…

  • marjan je rekel/-la:

    SDS ima najtrše jedro članov in močno “gravitira”.

    Vse te cepitve, ki so se dogajale so nične. Nekaj “lipetov” pač ne more voditi volilcev za nos. Tako, da je misel o “volkovih v ovčjih kožuhih”, ki naj bi vodili ovce z dobrih pašnikov up v oblakih.

    Rezultati bodo fantastični. Z parlamenta bodo odpadle 4 stranke nove nebodo vstopile.

    Dobili bomo močno vlado koalicije Slovenija.

  • Neja je rekel/-la:

    Pahor je rekel, da je Rupel dober in izkušenj diplomat in da bi njegova odstavitev še bolj omajala ugled Slovenije. Se, z vsaj drugim delom stavka, ne strinjate? Prvi del je, po mojem, izrekel, da bi pomiril strasti. Ni bilo to v tej situaciji naboljše za Slovenijo? Bi bilo smiselno zdajle odstaviti Rupla?
    Pahorjevo nekonfliktnost nekateri ocenjujete za negativno potezo. Smo res tako navajeni reševati konflikte s kritiko, obtoževanjem in blatenjem? Je to tista prava “mačistična politika”? Pa s tem kaj rešimo? Ne, samo izgubljamo energijo za medsebojno borbo. Realni problemi (in plani) se ne rešijo, ozračje postaja negativno nabito, agresivnost se stopnjuje, vedno več ljudi se poistoveti z eno ali drugo stranjo, borba se generalizira, odnosi slabšajo. Več je tudi otopelosti in obupa. Je to tista “sproščena Slovenija”?
    Sama še tudi ne vem, koga bom volila. Pustila si bom čas do jeseni. Želim si povezovalnih ljudi, ki bodo znali združiti strokovni potencial v dobro Slovenije. Ali je to Pahor, ne vem. Zagotovo vem, kdo ni. Če pa se bo v resnici kazala možnost njegovega povezovanja z JJ, bo to zame znak, da se samo spreneveda, da bi prišel na oblast.

  • CMILK je rekel/-la:

    Dej banda komunistična postrgite se, fak off vesti, ste najbolj neobjektiven medij pri nas! Nič čudnega, če je eden vaših vidnejših novinarjev polbrat od “hitro vzpenjajočega” goloba. Ne me jebat, jeseni bo zopet večer dolgih nosov kot leta 2004… KOMAJ ČAKAM

    tik tak tok

  • lucko je rekel/-la:

    Neja, ne ne strinjam se. Njegov odstop ali odstavitev bi prej povecala verodostojnost nase zunanje politike. Ne vem zakaj nebi bilo ti cisto smiselno.
    Nekonfliktnost je hkrati pomankanje mnenja, saj se z vsakomur strinjas, kar je pa nemogoce. Hkrati to pomeni, da svojega mnenja nimas ali pa ga nisi pripravljen zagovarjati. Sedaj pa taksnega cloveka imenuj za svojega zagovornika. In vidis tukaj je moj strah.
    Politika ki jo ima in pravi, da jo bo se naprej vodil do zmage ali pa z njo izgubil je politika sprejemanja vsega za nekonfliktnost. Hkrati mu z zmago na volitvah ljudstvo da mandat da taksno politiko vodi in ja v to nekonfliktnost in povezovanje je vkljucena tudi moznost povezave z JJ.
    Poleg tega se tako vlade na da voditi. Premehko… Prav tako pa se je ne da voditi tako kot jo vodi JJ, ker je prevec diktatorno. Sej ne misliti, da imam odgovor, kdo bi moral biti mandatar odkar je Pahor okuzil Gasparija, vem le to da to ne sme biti Pahor…

  • odin je rekel/-la:

    t-mac

    jaz pa mislim, da milko ni prebiral partijskega programa na spletu, saj je nazorno uporabil navednice.
    Splet je najbrž prispodoba za režim.
    Sicer pa imam občutek, da si še mlad fant in nisi imel možnosti spoznati partijske propagande.
    Ta je bila tedaj v vseh sredstvih javnega obveščanaj in to je bilo prisilno branje….
    Zato tudi jaz nimam Pahorja za kredibilnega vodjo leve stranke.
    On je rastel kot priviligiranec v prejšnjem sistemu in danes nam soli pamet ko smo pristali na 500€ plačah.
    Daleč od tega, da bi gojil kakšno paranoio glede starega režima kot jo neo-belogar… ampak resno.. tudi jaz mislim, da levica s Pahorjem ni levica…

  • t-mac je rekel/-la:

    no, hvala odin, vsaj nekdo ki je nekaj konkretnega napisal na kako moje vprašanje…

    kar se tiče “premehkosti” - dajmo bit realni in poglejmo kdo je zmagal zadnjih nekaj volitev:
    -drnovšek, ki se mu je očitala enaka “mehkost” kot pahorju
    -janša, ki je pred volitvami 2004 bil kot cukerček

    Če hočeš zmagati v slo na volitvah, moraš imeti mehak, prijazen slog z neprestanih smehljanjem in brez trdih in konkretnih stališč. Pač tako je. Vseeno pa morate vedet da je to le zunanji vtis, za vodenje odnosov v stranki in pa vladi, ki pa niso toliko na očeh javnosti, si pa seveda lahko privoščiš bolj “trdo roko”.

  • Neja je rekel/-la:

    lucko,
    ali ne bi to pomenilo celi EU potrditi, da nas res vodi in manipulira ZDA? Odstaviti bi ga morali že zdavnaj prej, razen, če vemo, da bo do jeseni naredil še dodatno nepopravljivo škodo.
    Nekonfliktnost je zame to, da poveš svoje mnenje in možnosti, kako bi sam reševal probleme, brez napadanja in žaljenja drugega. In ravno se mi ne zdi, da Pahor pogosto nima svojih stališč ter da jih ne zagovarja. Včasih pa z molkom pomagaš miriti situacijo, ki ni za nas dobra, a je ni moč (takrat?) spremeniti. Ne zagovarjam Pahorja, želim samo pogledati še z druge strani.

  • marjan je rekel/-la:

    Če bi sedaj ministra odstavili, bi hrvatje pomislili, da so ga oni s svojim balkanskim zmerjanjem v medijih odpihnili. Kako bi jim narasla samozavest. Nekateri očitno to hočejo.

    Levica in desnica sta dve struji, ki pa se dopolnjujeta, roka roko umije.

    Stranke, ki so izšle iz enostrankarskega sistema si sploh imajo pravice reči “leve” . Kakšna sprevrženost koliko vplivnih in kapitalsko močnih posameznikov je združil bivši Predsednik v svojem Forumu- elitnem klubu bogatašev. In kako se je sedaj “faca” SD-ja vtihotapil skozi stranska vrata. Takrat pa je bil mandatar.

    Slovenija je mlada demokracija in volilci so bili že precejkrat opeharjeni nekatere starejše generacije se komaj zanimajo za politiko nekako so spoznali, da se nič ne spremeni.
    Tako naši “levaki” kot “desničarji” so z istega drevesa. (preberite si o Zmagotu na SSN, sem sam dolgo mislil zanj, da je nekak “trojanski konj” na “desnici”, kar tudi je.

    Vendar obstajajo tudi prave sile zveste obljubam in poslanstvu.

    Bližje mi je levica vendar tista prava levica, ki jo vodi JJ, potrebujemo pa tudi desnico vendar tisto pravo s tradicijo vodi jo Bajuk.

    Ostalo so formacije, ki bodo to jesen poražene.

  • lucko je rekel/-la:

    t-mac:
    Da bo Pahor dosegel Drnovska bo se trajalo. On je bil mehek, a povedal mnenje… Pahor tega se ne zna
    neja:
    A sedaj ce ga pa ne bomo pa tega nihce ne bo mislil? Posebaj se ce se bo kaj iz dokumenta uresnicilo. Na ta nacin se gre za izrez tumorja(pa naj bo to tumor ali ne), ce ga odstavijo, tako pa pustimo dvom. Glede njegovih sposobnosti pa itak ne za dvomit, da nas bo se nekajkrat blamiral…

    In ne vem. Ce pravis, da se zdi da nima stalisc. Jaz se prav trudim, da bi eno slisal pa se nisem uspel…

    marjan:
    Se delno strinjam glede Rupla, ampak njega je treba zamenjat cimprej. Toliko kot na on dela skode v svetu nam je tudi njegova zamenjava ne more narediti…
    Da pa JJ vodi levico pa je res smesno… SDS je stranka kapitala in je sele sedaj zamenjala obraz tik pred volitvami, se pa strinjam, da je Bajuk skrajna desnica. Sicer pa a nisi rekel, da tardeci ne morejo biti levica? Kaj pa je bil JJ ce ne tardec… Pa ne nakladaj, da je pri njem drugace…

  • marjan je rekel/-la:

    “SDS je stranka kapitala ” in argument? kaj je potem forum 21 če je pri JJ ves kapital.

    Ti se ne strinjaš z mano,ko praviš da je Bajuk skrajna desnica, strinjal bi se, ko bi navedel, da je desna stranka.

    Zamenjala obrat “tik pred volitvami” no tebi koledar pošteno prehiteva.

    Sem pa jaz za predčasne volitve, ker vem, naj bodo volitve jutri ali čez pol leta, da bo parlament očiščen “cepljenih” politikov.

    Taka je stvarnost.

  • marjan je rekel/-la:

    Ta čas do volitev se poiskuša čimbolj zganjati vihar v kozarcu vode.

    Z razno raznimi “diverzijskimi” početji in neobjektivnim poročanjem se poskuša ljudem “dotajčit” neko stvarnost osnovano na klevetah in zamolčanju stvarnih dejstev, taki “izdelki” čepijo na trgovskih policah čakajoč na nekritično razmišljujočega bralca.

    Vendar pa je vedno več ljudi, ki razmišljajo s svojo glavo in se nagibajo k trdni in stabilni politiki.

    Manj ko je do volitev, več ljudi bo prepričanih katere so te politične sile.

  • Davor je rekel/-la:

    Zanimivo je, da tisti, ki LDS na zadnjih volitvah niste volili zaradi Ropov, Pavlih, Gantarjev, Oražemk …, zdaj nihate med SD in ZARES.
    LDS se je končno znebila krvosesov, vi pa bi volili stranke kamor so le-ti prestopili! Zares pametno.
    Zaresov model stranke, ki je za drug način političnega obnašanja, pa je sploh hecna in povsem vredna filozofa Golobiča, ki je s tem postal pravi naslednik utopista Kardelja. Politika je namreč že po sami definiciji stvari nekaj, kar je v čistem nasprotju z zasnovo Zaresa.

  • lucko je rekel/-la:

    Kdo razen 7 poslancev(ki se jih ne da zamenjati) in Golobica pa je z LDS na kaksnem vidnem mestu v Zares? Prosim konkretna imena in funkcije?

  • marjan je rekel/-la:

    Em, ali ni Bogdan Biščak, kako funkcijo ima pa morda veste.

  • marjan je rekel/-la:

    Lucko, bi želel podeliti, z nami si simpatizer ali član Zares-a morda katere druge stranke.

  • marjan je rekel/-la:

    pa da ne bi bil preveč skromen jaz sem član SDS.

  • Castro je rekel/-la:

    kaj pa t-mac?

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    ha,ha,ha !… Koperski (PRI)ZADETKI - - - za kateri koli program katere koli politične stranke “odtipkaš”… hahhahahahhahahahaha !… banane !…

  • lucko je rekel/-la:

    A zato razlagas, da je SDS leva stranka:) Lahko recem, da sem simpatizer Zaresa(ampak toliko kot vsak drzavljan, ki je ze delno odlocen kako bo volil), ker se mi v vseh praznih izbirah trenutno zdi najboljsa… se lazje pa da reci sem volilec levice. In ne ne bom volil SDS, ker to je desnica. Drugace pa ne ne vem kaj je Biscak… Vem, da ni podpredsednik, da ni vodja nobenega programskega odbora ali sveta stranke. Tako da edina stvar, ki mi pride na misel je da bi bil direktor stranke, ker sekretarja nima…

    Argument, da je SDS stranka kapitala, a se hecas. Dokler je bil Srot pridn je bil pod njenim okriljem. Ganter je bil pod njenim okriljem, Slovenske zeleznice… A ti nastevam naprej?

    No ampak vidim, da si polen iluzij. Vrjames, da je SDS leva stranka(ko bos to korigiral se bos strinjal z mano glede NSi), vrjames da bo zmagala… Tako kot so vrjeli, da ankete narobe kazejo Peterletu. Zastopim NSi, za katere vem da so fanatiki, ampak SDS? Svaka cast! Drugace pa tudi, ce doseze 35% in ce se SD ne bo prodal nima sans, da bi s katerim od drugih clanov uspela sestavit koalicijo, ker SLS in DeSUS ne bosta vec hotela z njimi, NSi pa vprasanje ce bo sploh prisla v parlament. To je naredila vlada JJa… Unicila desnico, tako kot Pahor lahko unici levico in to je razlog da navijam za 2. najmocejso stranko levice…

  • marjan je rekel/-la:

    Ja trhle so tvoje domneve. Kar nekaj “lipetov” bo odpadlo strank bo manj ampak močnejše.

    Vse “cepljene” sile poskušajo isto vzpostavit neko tendenco, no le to jim je zelo dolgo uspevalo. Vendar povratka ni.

    Saj marsikdo je že odgovoril na tvoje dvome do socijale in kapitala v SDS.

    Naiven si pa ti če misliš, da so vsi ljudje najbolj iskrenih in pravičnih namenov.
    Cezarja je Brut z nožem zabodel in kako dober je bil Cezar do Bruta.

    Francoski državnik iz 18.stoletja je lepo povedal, izdaja je vprašanje datumov.

    Zato ni tako nenavadno, da se pol leta pred koncem mandata “mali” napenjajo in glasno pokajo.

    Biščak pa le ni tako nov obraz in je precej izkušen..

  • Neja je rekel/-la:

    Vidim, da razpravljate večinoma člani strank. Kako bi potem sploh lahko bili objektivni, če ste “verniki”

  • Neja je rekel/-la:

    PS Jaz bom morda volila “Zares”, če me bojo prepričaki s svojim delovanjem oni in ne, ker je Pahor tak in tak…

  • marjan je rekel/-la:

    Saj Zares ni tako nova stranka, sigurno si o njem že lahko ustvariš mnenje.

    V celo “zgodbo” se moraš vklopit, dognat kako ta vlada dela, kakšni so njeni ukrepi, kako se določila stvarno prakticirajo v življenju. Saj se pogosto slišijo glasni očitki in tudi te je treba raziskati in kaj bi dejansko pomenila njihova uveljavitev.

    Meni je totalno čudno Kako se lahko del politike zasuka za 180 stopinj kar tako iz lastne malenkosti.

    Svež primer ministra krivijo zaradi odtekanja dokumentov in kr se pojavi kup okostnajov (dozdevnh afer izpred mesecev in let, ki so, hm nekaj je sigurno res ampak, kaj je res ja pa drugo vprašanje)

    Cel mandat vpijejo zaradi “bele golobice” nad hrvaško, ko pa pove en navaden preprost fact, ki je 100 proc resničen se nanj usuje kritika. Sosednji mediji ga zmerjajo
    njihova politika ga “dvojno vidi”. Potem je pa tu še naša opozicija. Ta pa pogrom nad njim, kot bi si razdelili vloge eni očitajo “poslabševanje odnosov” drugi “odtekanje dokumentov” tretji Avstrijsko državno pogodbo in tako dalje obenem pa upajo da se bo “ta” afera prijela na podlago.

    Vsi se delajo, da nekaj so, nekaj “ven vržejo in to napihujejo kot “žabji meh”.

  • joze je rekel/-la:

    Verjemite ali ne, Rupel je med stanovskimi kolegi (to je politiki, ne diplomati) legenda, ker ima najdaljši staž zunanjega ministra (diplomata) med vsemi in to Pahor, občuduje in ceni, saj sam kaj takega nikoli ne bo doživel, niti tega ni sposoben, ker ima premalo intelektualne širine (preprosto povedano, prebral je premalo relevantnih knjig s širšega humanističnega področja, kaj šele, da bi kakšno napisal).

  • janezm je rekel/-la:

    Hmmm zanimive stvari se dogajajo na političnem prostoru oz.znotrej blokov. Moja napoved je, da bo sds najmočnejša stranka po mandatih, da pa ne bo mogla sestavit vlado, saj bosta SLS imela skupaj zelo skromen razultat. Na levici bo pa Zares po moje ugnal SD, saj Pahor ni figura za premiera. LDS bo komaj prišel v parlament in užaljena Kresalova ne bo hotela v vlado.
    Tako da napovedujem vlado Zares+SD+SLS+Desus (če jim bo uspelo priti v parlament)

  • Rok je rekel/-la:

    Če bi se katera od strank imenovala Zahec, bi sigurno volil zanjo. :-)

  • lucko je rekel/-la:

    Marjan, dosti ze poves s tem ko si napisal, da je SDS leva stranka. Ja leva je od zaupnice, izvoljena je bila pa kot desnica. Nekaj se pa strinjam. Vlada ne sme biti cisto leva ali cisto desna. Samo upam, da bo tokrat to ne bo SLS. Morda SMS…

  • marjan je rekel/-la:

    Ah desnico si pozabil. Drugi pol jedra- Nsi.

  • lucko je rekel/-la:

    NSi je prevec nekompatibilna z levimi strankami. Ta je lahko v vladi le z desnimi…

  • marjan je rekel/-la:

    dosti ze poves s tem ko si napisal, da je SDS leva stranka. Mi mar prepovedujete?

    Saj se je nesmiselno lovit za “roke”.

    Pomembno je delo in dosežki.
    Našteval bi jih lahko v nedogled, pa jih ne bom.

    Bencin je dražji kot je bil pred leti recimo v prejšnji vladi. Ker so narasle cene surove nafte se vse draži.
    Večkrat pa sem zasledil, da je vlada znižala trošarine in ublažila skok cen. Kolikokrat se cena bencina spremeni, v tej vladi večkrat, navzgor in tudi navzdol, so nihanja.
    Pod prejšnjo vlado se je bencin 2x na leto podražil in to je bilo to nič nihanj samo gor.

  • optimist je rekel/-la:

    politik ki se zlaže, hote ali nehote, to sploh ni važno, ki manipulira, zavaja,
    in podobno je vreden litra v riti

  • marjan je rekel/-la:

    hm kako pa so tvoje roke kompatibilne ena z drugo ali vsaka zase

  • marjan je rekel/-la:

    To je pa tko, ko koalicija Slovenija sklene roki.

  • lucko je rekel/-la:

    Populist… Poglej kako slabo DeSUS pozira ideje NSi… Roke nimajo nic s tem… NSi ni komaptibilna z levimi strankami in pika.

  • marjan je rekel/-la:

    Od vašega mnenja se distanciram. Je pa to vaš nivo razumevanja.

  • lucko je rekel/-la:

    Ja sej je to edina leva stranka v vladi… In to je edini nacin kako ugotoviti kako je kompatibilna. Ker NSi ni sposobna ne biti kamikaza… Vsaj to sedaj dokazuje, ceprav se nikoli ne ve… Ce prenasajo evropskega financnega ministra leta, ki je dolg Slovenije povecal od 28% BDP v letu 2005 do vrtoglavih 33% v letu 2007, v kar niti se niso vsteta porostva drzave za avtoceste(DARS je tik pred financnim zlomom) in druge stvari, ki jih je bilo v teh letih tudi ogromno, ni vrag, da bi izdali tudi sebe in RKC…

    Aja pa se to od bencina. Pod prejsnjimi vladami je bila cena bencina v Sloveniji nizja kot v Evropi in je evropa zahtevala zvisanje trosarin. Sedaj je cena primerljiva… Precejsnja razlika ves…

  • kriptoproletarec je rekel/-la:

    Lej, marjan. To ni stvar komunikacije. To je stvar ocenjevanja neumnosti, ki jih nekdo napiše.

  • Lolek je rekel/-la:

    komunajzarji so se skregali na komunajzarskem glasilu. No Way :)

  • Lolek je rekel/-la:

    skregajo se pa o tem, da nimajo programa. Pa še kako res imajo …

  • Lolek je rekel/-la:

    Nekje 60 let …

  • marjan je rekel/-la:

    Morda veste več o dogajanjih v NSi. Verjetno pa mečete pasice oz kot dramatično radi rečete “kamikaze”.

    Kakor pa jaz vem so dolgovi iz preteklosti in krediti, ki so na novo najeti. O tem je govoril g. Bajuk pred časom, (tu bi ministru prepustil odgovor, ker v nasprotju s teboj ne bom pisal, “da bo nekaj napisano”

    Saj so plače tudi bile nižje ne samo bencin.
    Evropa je zlo kriva za trošerine ja, ti še veš ne kako stroge pogoje je “postavila” Evropa
    naši prehrambeni industriji. Seveda ker je prejšnja vlada podavila male predelovalne obrate in trgovce
    namesto, da bi zavarovala naše tradicionalne tehnike predelave hrane Kot je to v Franciji Italiji pa še kje.

    Potem pa ob visokih cenah hrane Finance predlagajo JJ naj “vrne” male predelovalce hrane, ki jih je prejšnja vlada ukinila, da bi zmanjšali cene hrane.

    Prejšnji oblastniki so mislili, da se bodo lažje pogajali z velikimi trgovci kot veliko trgovci.
    Ceno tega “poiskusa” pa plačujemo vsi, jesti pa je treba vsak dan.

    Zraven pa še nalepka ob registraciji “zaradi evrope” so trdili. Pa povej to razliko, ko tako rad navajaš procente

  • rozinko je rekel/-la:

    Kar pišite in se jezite. Nič Vam ne pomaga, na žalost enih in veselje drugih, bo zmagovalec na jesenskih volitvam SDS oziroma JJ. Vsak jeza je zastonj. In tudi prav je tako. Za upokojence še posebej, kati v tej vladi so upokojenci vsaj nekaj več pridobili kot pa vprejšnjih vseh vladah.
    Pahorju pa naj bo kar prav, da bo izgubil, kaj pa si je šel nalagat odpadnike iz drugih strank in še takšne, ki so sramota za stranko. Kaj pa je Pahor do sedaj pametnega naredil?

  • David je rekel/-la:

    Zares=Vest=Golobič=Sarkič

  • medek je rekel/-la:

    A si predstavljate tp grozo, da lahko izbirate le med Clintoni in Bushipudlji?

  • Aljo je rekel/-la:

    Ma kakšen Pahor, tipo je totalno nesposoben za vodjo. Vzgajan in negovan celo življenje, samo škoda da ni iz materiala za vodjo, je bolj bebo, ki se vsak dan preveč gleda u špegu in razmišlja o tem kako bo sestavil vlado preden je dobil volitve…KATASTROFA.
    LDS - sami lopovi, tajkunajzerji, povzpetniki in kvaziliberalci - prisesani na državno joško
    ZARES - trop manipulativnih otrok bivše komunistične elite, ki jim v življenju ni bilo treba razmišljati o življenskih stvareh
    SD - komunajzerji in njihovi mladiči
    SDS - kmetavzi in JJ
    NSI - trop konzervativcev
    SLS kmetavzi in tajkunajzerji
    SNS Zmago Jelinčič - Debeloriti in zbor kmetavzarskih mačističnih bebotov
    LIPA - Saško in njegova familija in par sip in lignjev
    Potem pa volite in se odločite za eno od band, ki jim je osebni interes prvi in ki se lepo smejijo in ko ne gledate kradejo, da se kar kadi za njimi.
    ! mil slovencev pa jebe ježa zaradi nesposobne elite in živi s 500 euri na mesec. Bedmo in vredno slovenćkov z upognjenemi hrbtenicami, ki delajo napol zastonj in jamrajo iz dneva v dan, naredijo pa nič. Vso to bagro je treba razfukat.

    ANTI NWO

  • sliva je rekel/-la:

    zanimivo, kako so nekateri udarili po pahorju, pa človek še ni prevzel nobene funkcije, samo napovedal je, da bo mandatar, če dobi SD mandat

    tole prerekanje med “levico” je seveda mlin na vodo janševi sds - kaj bi pomenila njihova zmaga in ponovitev mandata, si niti ne upam misliti - glede na vse lumparije, predvsem pa zaradi zniževanja standardov v javnem življenju si zaslužijo kazen na volitvah

    glede vsebine/nevsebine pri pahorju pa le tole - kučan je nazadnje govoril o tem, da ima vse več oprejemljivih stališč - eno tako je že bilo o pokrajinah

  • marjan je rekel/-la:

    Hja, Pahor ražnjič vrti zajec pa še v gozdu.

    Ponovitev mandata vas skrbi, veste če bi bila druga vlada potem Slovenija propade ker “toliko kot so ti pokradli” nebo mogel nihče več, ker ničesar več ni!
    Tako nas prepričujejo nekateri “državljani” No to so “votla drva”.

    Pa koga neki sploh zanima kaj g. Kučan pravi?

  • marjan je rekel/-la:

    Zgubili smo miljardo 200 miljonov evrov za pokrajine iz evropskih skladov.

    In temu ploskate?

  • Neja je rekel/-la:

    Včasih je dobro izgubiti prej, da ne bi kasneje še veliko več. Sicer se pa kar prepirajte v nedogled, saj itak znate prisluhniti samo samim sebi.

  • Mirjana je rekel/-la:

    marjan, si prepričan da je pogoj za črpanje 14 pokrajin?

  • marjan je rekel/-la:

    Neja ne vem koliko ste spremljali dogajanje o pokrajinah. Vendar opozicija ni navedla drugih razlogov
    kot da je pokrajin preveč ker bo to predrago, potem da nekatere pokrajine niti 100.000 prebivalcev nimajo. Simpatizerji pa vpijejo, “da je to kupovanje glasov zlasti na podeželju”.
    Potem se lahko spominjate kako so se v nekaterih opozicijskih strankah zavzeli za še nadaljne delitve prekmurje pa prlekija in dve gorenjski in podobno.

    Sam zavedat se je treba, da naša opozicija drži figo v žepu.

  • konec je rekel/-la:

    komunajzerjem ni do drugega kot da prevzamejo na katerikoli način oblast, za oblast in nič drugega.
    ni važen program, ne ljudje, samo slinastna đelja po oblasti
    ogabno!

  • Prevarant je rekel/-la:

    Link do tega prispevka glavnega urednika Vesta je objavljen tudi na strani Zares. Zakaj le?

    http://www.zares.si/

  • marjan je rekel/-la:

    Tendiranje medija k viru.

  • ervinator je rekel/-la:

    Vestino poveličevanje Zaresa postaja čedalje bolj neprebavljivo.

  • Neja je rekel/-la:

    Nekateri vidite že v navadnem spremljanju tega, kaj se kje piše o njihovih protagonistih, nekaj nenavadnega, sumljivega…..Se vam zdijo “Zaresovci” že tako ogrožujoči?

  • duko je rekel/-la:

    janezm
    To je res dobra ocena in še boljša napoved! Zares+SD+SLS+Desus (če jim bo uspelo priti v parlament), tako tudi jaz mislim. Čeprav iskreno upam, da bo Janši uspel boljši rezultat in se mu bodo spet pridružili paraziti, da bo dovolj za nov mandat. Ta vlada je, glede na možnosti, ki jih ima, povsem v redu in jo napadajo le bolestni kritikastri, ki za to nimajo nobenega racionalnega pojasnila, niti sami nimajo nikakršnega pojma o tem, kaj storiti bolje. Kaj uresničljivega, seveda.
    Je pa zanimivo, kako zdaj levaki zaničujejo Pahorja, ki je bil do včeraj ljubljenec občinstva. Ali pa počasi le padajo maske in se odkrivajo realna razmerja moči v SD? Čas bi že bil - jutri je pepelnična sreda.

  • konec je rekel/-la:

    Zares+SD+SLS+LDS + Desus 55% - upajmo res.
    In končno pokazat EU, kakšni komunajzerji (predvsem SD, Zares ali LDS) so v slovenski vladi.
    Lepo bo. Pljuvat in blatit 3-4 leta, na pretek in povsot po svetu. Zelo zanimivo bo in po tem obdobju (ko so si upali vsega) tudi zelo poučno.

  • piščanec je rekel/-la:

    Saj janševci so tudi samo blatili, ko so bili v opoziciji. In to še veliko bolj. In ravno to, kar so LDS najbolj očitali, zdaj sami počnejo še v večji meri. Res, da je bilo pod vladavino veliko korupcije in klientelizma. Ampak pod to vlado je tega še več.

  • marjan je rekel/-la:

    piščanec ti daješ neke pavšalne ocene imaš svoje mnenje, ki pa ga jaz s teboj ne delim.

  • konec je rekel/-la:

    piščanec, to kar zganjate komunajzerji (zahtevate popolno pokorščino novinarjev, sodnikov, državnih aparatov, …..) je ogabno in nihče si ni dovolil kaj takega do sedaj (problem je , da ste prvič po 60 letih v popolni opoziciji in to je to, slast in potreba po oblasti pa vas razdira od znotraj).
    Ko boste ponovno na oblasti pa boste začeli govoriti o enotnosti, o skupnem nastopu, o edinosti itd.itd. Imeli ste možnost prvič pokazat kako je biti v opoziciji, ravnali ste se ogabno in to bo na žalost imelo dolgoročno zelo hude posledice v že zelo razdvojenem narodu.
    Kateri naj bi bil skupni cilj po vhodu v EU?

  • lucko je rekel/-la:

    Ga nekateri pihnejo… Ni popolna opozicija, kaj pa DeSUS? Bi pa bilo ogabno, ko bi rehabilitirali domobrance, ce ga nebi imeli…
    Drugace pa se spomni samo kaj je JJ pocev pa potem govori… Da te samo spomnim, z SNS je v Ambrusu pripravljala Anmbrus. Imeli smo 3 referendume, interpelacije, celo interpelacije cele vlade… Ce samo pomislim…

  • rozinko je rekel/-la:

    Lučko še bolj ogabno je, ko moramo poslušati oziroma brati pripombe takih ekstremističnih bedakov, kot si Ti. Kregajmo se do smrti. Oprostimo povojne poboje komunistov, ki se jim niso smilile niti žensk e in otroci, ter še bolj razdvajajmo ubogi slovenski narod, ki skoraj ne bo več vedel ali pa že ne ve kaj je prav in kaj ne.
    Zatorej naj živi komunizem in staro gardo na oblast /saj je pravzaprav še vedno na oblasti/

  • lucko je rekel/-la:

    :)

    Pa res ne razumes. Tudi komunisticne poboje obsojam, ampak medvojno prisego Hitlarju pa zanicujem. Tudi odpustiti se je ne sme, vsaj tistim, ki so vedeli kaj pocnejo. Sprijazni se z dejstvom, da ce bi zmagali domobranci Slovenije nebi bilo, ker bi bili iztrebljeni pod Hitlerjem. Neglede na to kako skusate prodati, da je bilo to boj proti komunizmu. Sej ga v Jugoslaviji ni bilo. Imeli smo socjalizem, do komunizma pa nismo prisli… Kako boj proti komunizmu lahko opravici izdajo svoje drzave? Sej bi se lahko borili po vojni ne pa med…

  • lucko je rekel/-la:

    Ti bom ta kontekst, ki nekako zagovornikom JJa ni znan. Ce so eni, to se ne pomeni, da lahko drugi in da opravici dejanje enih dejanje drugih.

    Recimo izgovor, da se je to dogajalo v prejsnji vladi sploh ne deluje, ker to ne pomeni, da ce so eni, da lahko drugi. Prav tako opravicilo prejsnje vlade, da zdajsna ni nic boljsa ne velja.

    Enako velja za pa tukaj bom locil partizane od komunistov. Ne opravici pobojev, vsi poboji, ki so jih povzrocili domobranci med vojno, kot tudi povojni poboji ne opravicujejo pobojev med vojno. Se manj pa izdajo.

    V prvem primeru se je nekoliko tezje odlociti, kdo je boljsi, ker moras gledati, kdo je pocel slabse stvari v vladi in je to dokaj relativno… Drugi primer pa je enostaven, kaj je bilo hujse… Pa ok naj zivijo, samo slavit kot heroje pa jih niti pod razno ne smemo. Pa vem, da so v vecina partizani in nakateri pobiti po vojni izuzeti iz tega razmisljanja… Krivi po nedolznem, ampak to je posledica drzavljanske vojne, ki se ni koncala ob koncu 2. svetovne. Ampak izbira prave strani pa ni vprasljiva.

  • marjan je rekel/-la:

    lučko si sedaj razumel zakaj je SDS leva stranka

  • rozinko je rekel/-la:

    Lučko, še enkrat. Vsekakor spoštujem partizane in to tiste ta prave. Priznam, da dejanje domobrancev je daleč od pravilnega. Vendar v čem je stvar. Domobranci so svoj greh prekleto plačali, še njihovi sorodnikki in normalno tudi otroci in to se dogaja celih šestdeset let in več.O povojnih pobojih pa še niti ene kazni ali javne obtožbe. Ali ni to sramota za vse nas. In še nekaj. Povdrarjam, da ne zagovarjam domobrancev, vendar to kar so počeli, čeprav nebi smeli, so počenjali v vojnem času. Tovariši zmagovalci pa so to počeli takrat, ko je bil že uradno priznan mir. In to je njihov največji in neodpustljiv greh. Tako mislim vsaj jaz.
    Več pa nočem razpravljati ne o enih ne o drugih. Sam razmisli, če imam prav. Sam sem prepričan, da imam.

  • lucko je rekel/-la:

    No vidis, ampak ta vlada jih pa hoce dvignit v junake. Hvala bogu za DeSUS, ki je to ustavil. Se pa strinjam s tabo. Tudi te dogodke bi bilo treba kaznovat, ker kot sem rekel, izgovor saj so oni tudi ne velja, ker si potem tako slab kot oni…

  • Hope je rekel/-la:

    Gospodu Stupidu (prvi v vrsti)

    Vi pišete, da je Min. Rupel slab diplomat. Ali ste pripotovali od drugod k nam (mislim glede na to, da je minister in veleposlanik pred tem že davno) ali pa niste bili dovolj pozorni, da je stalno na istem mestu. Mesto oz. položaj še zdaleč ni slab, eden najboljših. Je povezava nas z zunanjim svetom (razen JJ), prisoten pri vseh mednarodnih pogovorih in odločitvah…Da bi bil nevzdržno slab diplomat?
    Kje pa, kje pa. Odličen diplomat svoje sorte, sigurno. Iz ene stranke popolnoma različne od druge, kamor zaseda isti stol, kar bi bilo po logiki neverjetno, da malo takih. Za svoj osebni boj za položaj je malo takšnih diplomatov. Samo da zdaj ni več jasno, če bo še šlo…Je preveč očitno.

    Lepe pozdrave