6. februar, 2008 | Urh Maček

Brezplačni vrtci

Darko Krajnc o vrtcih in nesreči turške ladje na Jadranu.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednik SMS Darko Krajnc je predstavil predlog stranke, naj država krije polovico stroškov vrtca. Ta pobuda se nanaša na akcijo SMS-a Brezplačni vrtci za vse otroke. Pobudo so včeraj predstavili v Državnem svetu. Cilji pobude so enake pravice otrok, finančna razbremenitev družin, enakopravnost pri vključenosti in dostopnosti otrok. Po oceni SMS bi stroški države znašali v letu 2009 49 milijonov evrov. Vse odhodke iz proračuna zaradi cenejših vrtcev bi morala uravnavati davčna politika.

O vrtcih:

Darko Krajnc: “…da so slovenski vrtci eni najdražjih v EU, po standardih smo nekje na nekem dobrem srednjem razredu…

Komentar na nesrečo turške ladije in odgovor na naše vprašanje:

Darko Krajnc: “…vse skupaj se nam zdi neka predvolilna težnja koalicije, tudi predvolilne obljube…

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano
  • Sancho je rekel/-la:

    Ja, Kranjc bi mariskaj, samo živeti še ni začel. Če te celo življenje nekdo financira….
    In kaj naredimo, če bodo pa potem dvignili ostale dajatve, DDV….. in piz…. kozolec.
    Mogoče bi pa svojo 13.plačo za 6 mesecev dela nakazal za …. npr. pediatrično kliniko.

  • PiPi je rekel/-la:

    Ideje so nekaj, a realnost na parketu je zal nekaj drugega … hecno pri vrtcih je, vsak dan v trgovini imamo realno drazjo hrano, ampak v primeru, da ti otrok recimo manjka nekaj casa v mesecu in to prijavis, je znesek, ki ti ga odstejejo za hrano milo receno “poceni”. Tako je visina, ki jo predstavlja stroske prehrane v vrtcih dejansko smesna ( pa otrok priblizno enako poje pri starosti 5-7 let) … na drugi strani je hrana v osnovni soli bistveno drazja ( kolicinsko seveda temu ni tako, ponavadi so to ene in iste kuhinje), sola je sicer kao zastonj, a je poloznica v povprecju vedno okoli 100+ eurov.

    Neka resna raziskava na tem podrocju, bi verjetno pokazala parave anomalije.

    Vsekakor sem za, da se nekje znotraj proracuna zagotovi denar, da vrtci ratajo bistveno bistveno cenejsi in tistemu, ki bo uspelo bistveno znizat starsevski izdatek za vrtec, je vsekakor zagotovljen se en mandat, z moje strani.

    To, da imas za drugega otroka vrtec zastonj, je sicer korak v pravo smer, a koliko strasev pa dejansko pade tu not, pri cemer je treba upostevat, da ta ugodnost velja samo v primeru, da sta oba otroka hkrati v vrtcu. Dejansko je zelo malo starsev, ki se odlocijo imeti otroke drug za drugim, v vecini primerov je razlika nekje 3+ let, tako, da v realnosti lahko potem pricakujemo, da bodo v povprecju to ugodnost starsi koristili bolj malo sezon …

    .::PiPi::.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Zdaj, ko je pri SLS, misli, da ga bo lahko sral kot nekoč Marjan Podobnik.

    Ah ta mladina. Oprosti jim, ljubi Bog, saj ne vejo kaj delajo!

  • tiib je rekel/-la:

    Ojej, kako grejo meni takle napihnjeni kreteni na živce!!!
    Cepec niti tega ne ve, kakšna ladja gori!! Tanker je reku…!!!???
    Eh, škoda besed za take ljudi!

    Nova generacija slovenskih politikov?! Bog nam pomagaj!!!

  • Arh je rekel/-la:

    Kritika je že v redu, samo stranka je napačna.
    Mimogrede tistim, ki omenjajo nekega boga bi jim dejal:
    Ah tile klerikalci. Oprosti jim Pozejdon, saj ne vejo kaj delajo!

  • Vida je rekel/-la:

    Pa dajmo otroke v varstvo rejnikom..dobrim, plemenitim, dobrosrčnim (le kako se to meri?) ….jih ima dežava na zalogi (preveč)..če smejo v polnosti skrbeti za tuje otroke 24 ur na dan in vse dni v letu, pa naj se jim da še možnost, da varujejo otroke samo določene ure in le pet dni v letu…Pa še BISTVENO cenejši bi bili, pa še obleko in obutev in druge stroške bi pokrili!!!

    Kako to, da so torej rejniki primerni le za vzgojo in varstvo rejencev, za to isto delo drugim otrokom pa ne?!

    Mogoče zato, ker drugi otorci imajo starše, ki za svoje otroke zahtevajo optimalno in izvajalci rejniške dejavnosti ne zadoščajo standardom, ki jih za svoje otroke terjajo ti starši (pa tudi država)?

    In se zato, ker starši rejencev ne znajo, ne morejo ali nočejo skrbeti za svoje otroke, država (ki posveča posebno skrb rejencem) zlahka zadovolji z nižjimi standardi za te otroke?

  • darja je rekel/-la:

    Logično je, da svojega otroka ne bom dala slabo plačani vzgojiteljici - rejnici, vsak normalen človek pričakuje tudi primerno oskrbo?!? Enako velja tudi za izobrazbo, ki vsekakor ni pedagoška?!? Vprašljiva je tudi sama oskrba in sredstva, ki jih država nameni za tega otroka - kaj vse za 250,00 € lahko otroku na mesec privoščiš?

    Res pa je tudi, da se finančno kot starš ogneš pa vsem obveznostim.

  • Vida je rekel/-la:

    Baje pripravljajo neko varstvo zasebnikov na domu…toda tam se bo zahtevala izobraženost( peta stopnja, ki je 72 % rejnikov nima, pa še tisti, ki jo imajo, nimajo ustrezne smeri), kvadratura, prehrana, brez cigareta, ..in polaganje “računov”, ki jih rejniki danes ne polagamo nikomur ..socialni delavci centrov le “spremljajo” tisto kar pač je… če kdaj opozorimo na slabosti, rečejo, “saj je doma v družinah tudi tako”. Naj bi torej bilo “tudi tako” še v vrtcih in bodočem zasebnem varstvu? Seveda ne.

  • Malekova je rekel/-la:

    To sem pa jaz tudi slišala, da bi naj kao legalizirali domače varstvo… Ampak bolj kot željo države, da bi bilodoboro poskrbljeno tudi za otroke, ki niso vpisani v vrtec ampak jih varujejo “dobre tete”, jaz vidim interes oblasti, da bo še kje kak davek pobrala…

    Morda se pa motim - popravite me!

    Darko - eh Darko…:)

  • Vida je rekel/-la:

    Davek pobrala..in poceni prišla skozi…komu mar otroci…

  • darja je rekel/-la:

    Mene je pa prav razjezil podatek včeraj na tedniku!!! Višina plačila za enega otroka na mesec je od 400,00 do 500,00 €. Minister Drobnič je pripravil pravilnik za izračun cen in s tem je želel poenoti cenike po vsej Slo. V pravilniku je navedel, kaj vse morajo vrtci zaračunavat staršem: plača vzgojiteljice,…. čistilke, hrana (itak) prostori,….. in vsaka krpica, ki jo čistilka porabi za čiščenje?!??? Res, da starši večinoma ne plačujejo polne vrednosti, ampak padejo v 8 razredov, pa vendar razliko poravna občina, torej proračun!

  • Vida je rekel/-la:

    400 do 500 € za kaj - za okoli 200 ur na mesec? Za varstvo in vzgojo in prehrano in bivanje…? Meni se to zdi realna cena. Kdo pa lahko z manj denarja poskrbi za dostojno storitev…saj še v pasjem azilu…in nemedicinski oskrbni dan v bolnišnici…in azilanti..in stanovanjske skupnosti in Domovi…in letovanja…dom starostnikov…Vse je nekje tu in več…le rejništvo!!!

  • darja je rekel/-la:

    Zakaj pa sem jezna. Pa strpajmo otroke v rejništvo, bo najceneje!
    Jezna sem namreč, kako je g. ministru uspelo pripraviti pravilnik za izračun cenika!!!! Rejništvo pa do danes nima nikakršnega podatka o višini stroškov, kaj šele izračuna! Pri vrtcih je do pikice natančno vedel, kaj vse otrok za oskrbo potrebuje, tudi čistilko in krpico za čiščenje,…pa amortizacija tudi, najverjetneje, verjetno bomo starši tudi azbestne strehe menjavali,…. Naj povem, da vrtci in vzgojiteljice ne rabijo otroka oblečt in obut, pa zveskov in ostalih potrebščin tudi ne kupujejo, pa na izvenšolske dejavnosti se požvižgajo,….
    Za otroke, ki pojdejo v rejništvo, pa so na ministrstu kar “od oke” ocenili, da ne potrebuje več kot 250,00 € na mesec. Ali res ne?Ali so morda zato “bogi”, saj če ne bi imeli rejnikov…ki še to kupčkajo…