15. februar, 2008 | Vest

Takle mamo 009

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
59 x komentirano
  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Veseli me, da živimo v demokraciji in da imaj vsi priložnost povedati svoje mnenje. Da se vsak glas sliši omogoča, da se lahko poleg resnih problemov kot je npr. degradacija žensk pod nivo psov v Iranu ukvarjamo tudi z uporabo taserjev v ZDA. Vsekakor visoka stopnja globalne zavesti in velika skrb za prihodnost ZDA in Izraela, po kateri smo Evropejci znani. :)

  • BojanPožar je rekel/-la:

    Izvrstno.
    Pridi k nam!

  • laja je rekel/-la:

    Težko si ga je na roke metat in Buša zraven gledat. Kaj ko bi ji dali za brat kak bolj poletni tekst?

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Na palec (stereotipno in seksistično) bi dejal, da je tekst napisala sama.

  • pele je rekel/-la:

    Globoki pregled dopopkov s Katjo Buda. Hvala.

  • Kanjec je rekel/-la:

    Hehe, ves čas v pričakovanju razgaljenja, žal nič od tega :(

  • Luka je rekel/-la:

    Tomaž Štih, degradacija žensk v Iranu je seveda velik problem, ampak Iran ni ravno država, ki bi bila trenutno civilizacijski vzor svetu, temveč prej država, ki je naslednja na spisku za discipliniranje. (mimogrede, upam, da tudi ti nasprotuješ ukinitvi prepovedi nošenja rut na turških univerzah). Kdo pa bo discipliniral Iran? ZDA seveda, saj so Združene države voditeljice sodobnega sveta in torej njegov civilizacijski vzornik. Se ti tako ne zdi, da je mnogo bolj problematično kot to, da v državi, ki je tako ali tako na osi zla, teptajo pravice žensk, to, da se človekove pravice kršijo tam, kjer leži še zadnji branik civilizacije, ki jo poskušamo braniti? To, da lopovi kradejo je normalno, če pa je skorumpirana policija imamo pa velik problem. Vendar ga ti ne vidiš, ker žal razmišjaš samo tako čez palec, stereotipno in seksistično. A naslednjič, ko z Ruplom zjutraj molita obrnjena v smeri ZDA, se vprašaj morda takole: Verjamem v ZDA, a ne slepo, zato moram biti še toliko bolj pozoren na to, kaj tam počnejo. Tokrat je bilo sicer govora o uporabi tazerjev v Veliki Britaniji, a argument je isti.

  • tiib je rekel/-la:

    Na Vesti boste morali uvesti cenzuro komentarjev. Vsaj po zgoraj napisanem sodeč.

    Odlično izpeljano, najbolje doslej.

  • vid je rekel/-la:

    getting better and better Katja
    dejte mi še mal ostali pomagat,ta ožji-bližnjii kader se mi zdi mal smešen rezan - direkt čez rame in mi deluje moteče ( kadri rezani čez vrat,ramena,komolce,pas,kolena,se mi zdi da naj bi se tega človek izogibal)
    mogoče sem to samo jaz
    drugače pa the best
    le tako naprej
    lp Vid

  • Q je rekel/-la:

    Meni je recimo hecno, kako so svetovni mediji naprej povzdigovali Shirin Ebadi, pravnico in borko za človekove in ženske pravice, ko je dobila Nobelovo nagrado za mir. Seveda v kontekstu kritike iranskega režima.
    Tisti trenutek, ko je prišla na vrsto kritika zahodnih politik, je zginila iz novic in intervjujev. Kaj je povedala? Da je boj za boljšo družbo Iranska notranja zadeva, ki sicer rabi moralno pomoč od zunaj, da pa so grožnje in intervecionizem ZDA nesprejemljive. Še več, najpolj škodijo prav politični in civilnodružbeni opoziciji.

  • Q je rekel/-la:

    …še en odgovor libertarcu:

    Taserji postajajo čedalje bolj standardno orožje. Policisti so bistveno bolj “trigger happy” kot s pištolami, saj ne gre za smrtnonosno orožje.
    V ZDA je za posledicami uporabe taserja umrlo med 300 in 600 ljudmi.

    Po poročilih AI 80% ljudi, na katerih je bil uporabljen, ni bilo oboroženih.

    Še nekaj; o njihovi uporabi razmišlja tudi slovenska policija.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Luka, lepo je slišati mnenje, naj Izrael porabi manj za obrambo ob hkratnem pojasnilu, kako malo za obrambo porabi Iran. Spominja na neko nerealno zmedeno utopijo, ki bi lahko nekoč bila. Danes pa bi seveda to pomenilo konec te države. Ampak saj pravim, demokracija nekaterim omogoča sanjarjenje. Prav tako je lepo slišati, kako Evropejci (in celo levičarji) idealizirajo ZDA, čeprav se včasih zdi da le zato, da lahko izrečejo kritike; takoj ko bi ZDA počele tisto, s čimer opravičujejo svojo nenehno ubadanje z njo (namesto z Evropo) pa že kričijo, da to ni svetovni policaj. Skrajno lepo je bilo včeraj tudi prebrati mnenje, da Slovenija ne bi smela iti na Kosovu v žerjavico po kostanj za ZDA. Se razume. Kaj pa ima Slovenija s Kosovom? In kaj ima Evropa s Kosovom? To bi morale vendar urediti ZDA. Demokracija vse to omogoča - neumnost, zavist, obsedenost in neodgovornost. Vsekakor pa najbolje deluje takrat, ko so ljudje odgovorni, ko se ukvarjajo s svojimi težavami in pometejo pred svojim pragom. Bojda Nemčija ne more zbrati 200 vojakov za Afganistan. Bojda imajo v Franciji zopet škandal izvažanja orožja teroristom. Bojda na Kosovu vre. Bojda bi lahko zavrelo tudi v Bosni. Bojda nekatere države v Evropi svoje državljane konfiskacijsko obdavčujejo. Bojda imamo v Evropi dosti večje težave z asimilacijo muslimanov, kot v ZDA. Bojda se v Sloveniji razpada pokojninski sistem. Bojda smo v preteklih dveh letih zato, ker naše družine nimajo pogojev za imeti otroke uvozili stotisoč tujih delavcev. Bojda se ljudje v naši državi namesto prekvalifikacije in dela raje odločajo za podporo totalitarnim konfiskacijskim obdavčitvam. Bojda umetniki pri nas zahtevajo, da jih prisilno plačujejo davkoplačevalci. Bojda ima naš povprečen upokojenec kupno moč pod mejo revščine v ZDA. Bojda je naša pravna država v posmeh Evropi. Bojda imamo v državi nevarne in militantne sindikate. Bojda imamo zaradi neizvedbe reform inflacijo. Bojda ni več resnih desnih medijev v državi in premoremo le še polovico svetovnega nazora. Bojda naši zapori pokajo po šivih. Bojda nimam dokončanih avtocest. Saj razumeš, demokracija je lepa stvar zato, ker najde odgovor na te težave; ne zato, ker omogoča zaslepljeno neumnost, hujskaštvo in komplekse superiornosti, ki izhajajo iz kompleksov inferiornosti.

  • Q je rekel/-la:

    Libertarec, ali lahko to godljo malce razpleteš, ker iz nje ni mogoče ugotoviti, s čim odgovarjaš predhodniku.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Metroseksualizem je očitno poslednje zatočišče različnih derivatov marksizma.

  • Q je rekel/-la:

    ….hehehe, Sex v mestu je komunistična propaganda. :-(

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    @Q: Lepo je imeti različna mnenja. Moje je, da je lastna iniciativa pomembna, zato pričakujem, da se namesto tega ti naučiš brati.

  • Q je rekel/-la:

    ??? …mogoče si pa zgrešil temo. Ne gre za prispevek o samorealizaciji.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    @Q: Tako ja. Skriti argumente in pogovor zreducirati na zmerjanje in posmehovanje. Priden, Q. Priden. Kje so te tako zdresirali? Pri Zares? Na FDV?

  • Q je rekel/-la:

    …prav nič nočem žaliti, samo raje se skoncentriraj na repliko, ki bo v resnici odgovorjala oz. naprotovala sogovornikovi.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    @Q: Saj pravim, da se raje ti skoncentriraj na branje.

  • Q je rekel/-la:

    …to počnem že zadnijh 30 let. …kar se pa žaljenja tiče, beri za sabo.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Če ti to slučajno ne uspe, pa je tu poljudno pojasnilo -

    “Prav tako je lepo slišati, kako Evropejci (in celo levičarji) idealizirajo ZDA, čeprav se včasih zdi da le zato, da lahko izrečejo kritike; takoj ko bi ZDA počele tisto, s čimer opravičujejo svojo nenehno ubadanje z njo (namesto z Evropo) pa že kričijo, da to ni svetovni policaj.”

    to zgoraj je direkten odgovor na

    “ZDA seveda, saj so Združene države voditeljice sodobnega sveta in torej njegov civilizacijski vzornik.”

    Očitno ni večjih malikov ZDA od njenih kritikov. Za ne tako navdušene so ZDA spodobna družba, ki dobro funkcionira in je odkrila številne dobro delujoče recepte za blagostanje. In nič več od tega. Zavedajo se, da ima svoje pomankljivosti, vendar razumejo tudi, da se držav ne primerja z ideali, ampak z drugimi državami in da hiter pregled pokaže da imajo drugi še bistveno več težav in se je bolj smiselno osredotočati na domače probleme, kot fantazirati in pravljičariti o tujih (kot je npr. vihanje nosu nad Izraelsko porabo za obrambo - kaj prisili normalnega človeka do takšnega razmišljanja, bi morda rad sam tam živel brez učinkovite vojske - to so tista pravljična stališča, ki jih demokracija omogoča, niso pa njeno bistvo?)

    Je zdaj kaj bolj razumljivo?

  • Donvito je rekel/-la:

    @ Tomaž Štih: Kaj naj porečem na to kot pa to, da se popolnoma strinjam z vsem napisanim tako, da mi pravzaprav ni potrebno prav nič dodati!

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    @Q: Potem nekaj počneš narobe, ker ti gre slabo od rok. Poleg tega, da rad žališ vseokoli sebe in uničuješ vsebinske debate zato, ker v njih nimaš kaj prispevati.

  • Q je rekel/-la:

    Predvsem gre za hudo neskladje med propagando in dejanji. Zadeva je še posebej problematična, ker se dogaja ob popolnem posmehu do mednarodnega prava.
    Država, ki projecira tako ogromno vojaško, politično in gospodarsko moč, uporablja pa jo le za uveljavljanje lastnih interesov, je v najboljšem primeru problematična.

    Primerjava bi bila mogoča le s kolonialno Francijo, GB, Nizozemsko, Belgijo,…

    To stalno operiranje z dvojnimi standardi je smešno, ker ne govori o problemih samih, ampak o moralni drži ljudi, ki izjavljajo kritiko.

    Logika: if you can’t shoot a message, shoot a messenger.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    V zadnjih treh desetletjih so imeli težave z ZDA - talibani, Hussein, iranske ajatole, Sovjeti, Robert Mugabe, Al Kajda, Radovan Karadžič, Hugo Chavez in Slobodan Miloševič ter nekaj drugih “svetlih primerov”. Sodeč po tem se meni zdi splošna usmeritev zelo v redu.
    Želel bi si, da bi Evropa premogla toliko kolonialističnega duha, da ne bi dovolila pomora 200.000 Jugoslovanov in pregona dva milijona. Ampak Evropejci so pretirano zasedeni s … čim že?

  • Q je rekel/-la:

    … ravno obratno. Vsi zgoraj našteti so imeli težave z ZDA. …nihče izmed njih ni napadel ZDA.

  • Q je rekel/-la:

    …aja, če ne opaziš, to ni odgovor.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Se mi pa zdi, da sedanji odnos nekaterih do ZDA že rahlo zrcali tistega iz 80tih, le da so bile takrat ZDA mnogo bolj osovražene, kot so danes. Po moje to ni posledica ameriških dejanj (ta so business as usual), ampak še enega vala liberalizma, ki je pljusknil v Evropo. Odnos do ZDA je notranja in ne zunanja politika; anti-imperialno hujskanje je surogat za pomanjkanje razvojne vizije. “Volite nas, ker kritiziramo ZDA, kako smo mi pametni.” ali pa “Ne vrzite nas z oblasti, ker smo brez rezultatov, saj boste sicer doživeli pekel.” Vse te pravljice so v bistvu power struggle; kako čimbolj omejiti no bullshit razmišljenje v Evropi, da se ohrani čimveč pridobljenih privilegijev. Seks bombe Kajinega kova (oz. tisto, čemur so Sovjeti nekoč rekli “useful idiots”) pa se instrumentalizira za dosego tega cilja. To je potem druga generacija evangelistov. To so tisti, ki dejansko verjamejo v te klobase… Tudi zato morda nadaljevanje pogovora nima pretiranega smisla. Ker se lahko le ponavljamo in vrtimo v krogu.

  • Q je rekel/-la:

    …res ga nima, še posebej, če ti zagovarjanje delovanja izven okvirov mednarodnega prava ne predstavlja nikakršnih problemov.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Še dobro, da ima Iran Kajo, le kako bi se branil brez nje? Kako že pravijo? Joškata in ritasta dekleta ljubijo barabe, ali nekaj takšnega.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Zanimivo. Na ulici srečaš bistveno manj tupih ljudi kot na raznih blogih. Kot kaže internet uporabljamo tisti z nižjim EQ.

  • Pablo Neruda, Pablo Neroda, Pavlov Narod, Pavov Zarod, Mavrov Porod je rekel/-la:

    Dej Tomaž, ko se človek prične razburjat nad žensko zato, ker je seksi, je skrajni čas, da pusti blogersko politiko in se malce skulira.

  • miro je rekel/-la:

    Kaja naniza sama resnična dejstva in ker Tomaža motijo (moti ga resnica), ubere taktiko Janeza Janše. Začne diskreditacijo vseh, ki ne razmišljajo tako kot on. Ne zaveda pa se, da deluje enako kot komunistična partija jugoslavije, oziroma podobno kot RKC.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Tako ja. Tupost je dober izraz. Dajmo ga definirati s primerom.
    4 milijoni Izraelcev porabi na glavo veliko za obrambo. Resnica.
    4 milijone Izraelcev obkroža sto milijonov Arabcev. Resnica.
    Iran ima 70 milijonov prebivalcev. Resnica.
    Izrael se je trikrat bojeval s sosedi. Resnica.
    Delati “problem” iz tega, da Izrael porabi veliko za obrambo. Tupost.
    Vidiš, Miro, resnica ti ne preprečuje biti tup. Ne rabiš niti RKC, komunistov, Janeza Janše. Dovolj je, da ne razmišljaš, kaj govoriš.
    Niso Janša, komunisti in RKC krivi, da ljudi, ki bi razoroževali Izrael realisti nimamo za normalne…

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Igor, drži. Odkar berem vaš zares.si se le še držim za glavo. Bolestni umi sproducirajo marsikaj…

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Tako kot veliki vampi.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Tomaž, preberi si še enkrat, kaj ti je napisal Pablo. (Moj komentar sploh ni bil na temo politike, pač pa na minimalne standarde bontona v komunikaciji med spoloma.)

  • Q je rekel/-la:

    Libertarec, samo nekaj pomislekov na Izrael:
    1. Je država, ki ima največ neizpolnjenih resolucij VS ZN. Nekaj čez 70.
    2. Je država, ki že 60 let terorizira avtohtono prebivalstvo.
    3. Je država, ki ima jedrsko bombo.
    4. Je država, ki ni podpisnik niti NPTja niti Konvecije o prepovedi kemičnega in biološkega orožja.
    5. Je država, ki ima eno izmed najmočnejših vojska na svetu.
    6. Je država, ki so jo vsej propagandi o tem, da jo bodo arabci potisnili v morje, priznale vse sosednje države.
    7. Je država, ki po vseh mednarodnih klasifikacijah izvaja apartheit.

    … kar nekaj faktov, ki so precej obremenjujoči.

    Za razliko od Izraela Iran v zadnjih 100 letih ni napadel nobene države, čeprav je na osi zla, Izrael pa naj bi bil edina demokracija na B.V.

  • ervinator je rekel/-la:

    Igor Đ, na Zaresovem blogu si ti nedvomno najpametnejši od vseh zaresovcev skupaj …

    P.s.: Ali še vedno ne sklanjate imena svoje stranke? LOL

  • Revolucija je rekel/-la:

    V Iranu gaye koljejo in obešajo, v Izraelu pa se lahko poročijo in posvojijo otroke. Že to je dokaz, da je v Izraelu neprimerno večja demokracija.

  • Q je rekel/-la:

    …definitivno je, ampak samo na vznoter.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Kdorkoli primerja Izrael z Iranom potrebuje pogovor s psihiatrom, ne političnega dialoga.

  • Q je rekel/-la:

    …. kdorkoli misli, da je to problematično, ne razume pojma primerjava. Primerjati je namreč možno tudi jabolka in lokomotive.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Igor, običajno zelo pazim na bonton in prepuščam iniciativo drugi strani. Tudi tokrat je bilo tako.
    Šele ko je Kaja uporabila svojo ovulacijo za podajanje političnih sporočil se tudi jaz uporabil seksualnost kot orožje.
    Šele ko je Q začel govoriti o “razpletanju godlje, ki sem jo napisal”, sem mu predlagal, naj se nauči brati.
    Šele ko je “gogolj in še nekaj” rekel, da nekdo brani Ameriko sem jaz rekel, da nekdo brani Iran.
    Šele ko je Igor omenil tupost sem jaz podal primer tuposti.
    Problem levičarjev, ki svojih izpadov ne vidijo, zelo hitro pa opazijo njihove refleksije pri napadenih je tako akuten, da bi lahko dobil kar svoje ime. Npr. “sindrom Golobič” ali kaj podobnega.

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Zakaj ravno “Golobičev sindrom”. Nekoč je v nekem članku (na Razgledih) razlagal, kako je G.W.Bush neinteligenten in butast. Repliciral sem mu, da je diplomiral na Yale in je bil pilot bojnega lovca, on sam pa je dokončal le neko banana fakulteto. Nakar je užaljeno izjavil, da se na takšnem nivoju ne bo pogovarjal…Svašta…

  • Q je rekel/-la:

    …ajaj. :-(

  • bingo je rekel/-la:

    Štih !

    A zdaj pa že po vesti smetiš ?

  • ultraviolet je rekel/-la:

    Po vesti, po forumih, po medijskem, ni da ni.
    Kaj hočemo, če pa njegovega bloga še pes ne pride poscat.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Tomaž, ne verjamem, da je nizek EQ koreliran z IQ. Prav tako ne drži, da so vsi, ki so diplomirali na Yale-u brilijantni. Protiprimer “gentleman’s Cs”. Butast je pa človek, ki buta bedarije. (Kar je le delno negativno korelirano z izobrazbo.)

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    > Šele ko je Kaja uporabila svojo ovulacijo za podajanje političnih sporočil se tudi jaz
    > uporabil seksualnost kot orožje.

    :-) nisem nikjer opazil tvojo seksualnost (kvečjemu aseksualnost).

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    Ne gre za to, kdo je bolj inteligenten - diplomant Yala in pilot bojnega lovca ali pozni diplomant filozofske fakultete iz Ljubljane. Gre za princip, da se o inteligenci prvega očitno sme razpravljati, razprava o inteligenci drugega pa je “pod nivojem”. Da se nosilce določene ideologije sme žaliti, nosilce konkurenčne ideologije pa ne.

    Sociološko je to zelo zanimivo. Najprej sem mislil, da to izhaja iz marksističnega avantgardizma. Npr. Pinočet je v Čilu usmrtil 3.000 ljudi, najmanj 10% njegovih žrtev je bilo nedolžnih. To je petkrat manj (v trikrat večji državi), kot smo v Sloveniji pobili le vojnih ujetnikov v nezakonitih pobojih po vojni. Očitno je bilo nekomu pomembno, koga se pobija. V Čilu so bili to Castroisti in Allendeisti, zavezniki Sovjetske Zveze. Če bi oni zmagali bi bilo vseeno, če bi tam umrlo milijon ljudi.

    No, ampak potem sem prebral, da je število žrtev znamenite španske svete inkvizicije 13.000. Težava je bila, da je bilo med njimi plemstvo. Tam ni moglo iti za marksistični “avantgardizem”, ker ga takrat še ni bilo.

    Obstaja torej neka bolj generična zadeva, ki jo delijo plemiči in današnji neosocialisti. Neko iracionalno pojmovanje svoje presežnosti, ki je tako pomembna, da so ji plehke stvari (kot so npr. trg in svobodna izbira) podrejene. Je ta (skupni kandidat) morda negativen odnos do dela in ustvarjanja in oboževanje moči ter vladanja?

  • Q je rekel/-la:

    …dragi libertarec, če mislim diskutirati o čemerkoli, potem se moraš najprej naučiti odgovarjati na konkretne zadeve, ne na lastne ideološke projekcije tega, kar misliš, da so skrite misli sogovornikov.

    Zakaj to pravim?

    Preberi zadnji svoj tekst in ekzaktno odgovori, komu sploh odgovarjaš.

  • Culi je rekel/-la:

    Prosil bi, če že komentirate voditeljico, da jo vsaj naslavljate s pravilnim imenom: Katja

  • omirp je rekel/-la:

    brez komentarja.Katja je pa v redu.

  • pika je rekel/-la:

    Q, nisem še razumel če si komunist ali nacist?
    Gotovo pa imaš kaj proti judom (izraelcem), kar je zelo žalostno glede na dejstvo, kar sem jim je zgodilo v prejšnjem stoletju.
    Seveda pa se boš imel za intelektualca, blahhhhh

  • Q je rekel/-la:

    … pika, ni ti treba.

    Drugače pa proti Izraelu govorijo dejstva sama. Nikjer pa ne govorim o Židih.