16. februar, 2008 | Agata P.

Intenzivno varčevanje

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zame je varčevanje način življenja in ne neko kratko obdobje, ko se moram nečemu odpovedati. Denarja bom imela zmeraj premalo in kogar koli, ki bo rekel, da ima denarja zadosti, bom sumila, da ima prešibko domišljijo, da bi iznašel načine, kako zapravljati.
Poznam pa v svojem varčevanju več stopenj varčnosti. Ponujam vam 15 nasvetov za šparanje s tako rekoč »višjim« ciljem, kot je recimo varčevanje za nakup stanovanja.

Položnice je dobro plačevati, preden jim zapade rok. Zamudne obresti iz knjižnice, obresti neplačanih računov in minusa na bančnem računu požrejo več denarja, kot si lahko mislite.
Ne kupujte novega šampona/balzama/mila, dokler ne porabite starega. Enako velja za posteljnino, brisače, posodo itd. – dokler se ne znebite/izrabite stare krame, ne kupujte nove.
Predčasno namigujte sorodnikom in prijateljem, kaj bi radi za rojstni dan/novo leto. Za posebej »nadarjene« lahko naredite seznam daril z artikli od pet evrov naprej in ga objavite nekje na internetu.

Podarjajte nekoristna darila naprej, da tako ne zapravljate denarja za nova darila in ne delate iz svojega stanovanja odlagališča.

Tistim, ki prosijo za denar, raje pomagajte s hrano in oblekami. Bog si ga vedi, zakaj, potem nehajo prositi.

Ko kupujete obleke, ne izberite »tiste lepe jopice«, h kateri boste enkrat čez pol leta dodali še »lepe čeveljčke« in še čez leto dni mogoče »krilce«, do tedaj pa bo ta kos oblačila hrana za molje v vaši omari. Kupujte obleke, ki jih lahko kombinirate z že obstoječimi kosi. Če pa si želite spremeniti stil – kupite več združljivih oblačil hkrati.

Ko kupujete hrano v trgovini, glejte ceno za kilogram in ne ceno za kos.

Določite zgornjo ceno za kilogram nekega živila. Vse, kar je dražje od določenega, za vas sploh ne obstaja. In nič: »Danes bi se pa malo razvajala.« Za razvade so živila po znižanih cenah.
Ko nakupujete v špeceriji, ne kupujte kar nekaj. V mislih morate imeti konkretne jedi, za pripravljanje katerih potrebujete določena živila.

V restavracijah prosite, naj vam zavijejo hrano, ki je niste pojedli do konca. Pred tem pa preverite, ali embalaža »za domov« ne stane več kot hrana. Pri tem natakarju ni treba pojasnjevati, da je to za vašega mucka/psička. Natakar je tam zato, da vam streže, tudi če jeste na študentske bone.

Če se vam vsak teden dogaja, da gre hrana iz hladilnika naravnost v smetnjak, hkrati pa še nimate lastnega stanovanja ali še niste odplačali kredita za avto, potem ne živite po svojih zmožnostih. Razmislite, kaj natančno delate narobe pri razporejanju denarja, in to ne samo za hrano.

Uporabljajte nakupovalne kartice, zbirajte nalepke za popuste, kopičite točke za potovanja z letalom, uporabljajte knjižice popustov za nosečnice. A ne kupite čisto nekoristnega kompleta brisač samo zato, ker ste zbrali »10 zvezdic« in bodo te potekle, če jih ne boste izrabili ravno zdaj. »Akcije« so pogosto naravnane tako, da vam podtaknejo nekaj, česar drugače nikoli ne bi kupili.

Uporabljajte varčne žarnice in kupujte varčne porabnike električne energije. Ko sem zamenjala star razpadajoč hladilnik za novega in varčnega, se mi je račun za elektriko zmanjšal za 10 odstotkov.

Priklapljajte pralni/pomivalni stroj takrat, ko je elektrika cenejša. Po podatkih Elektra Ljubljana je to ob sobotah, nedeljah in dela prostih dneh ter ob delavnikih (po poletnem času) od 23. do 7. ure.
Če si vsake toliko časa zastavite vprašanje – le kam gre denar? In odgovarjate retorično: »Pa saj denar je kot voda.« Potem je čas, da si začnete zapisovati v zvezku/Excelovem dokumentu svoje prihodke in odhodke. Mogoče boste kmalu ugotovili, kje ta voda pušča.
Vsak od teh 15 načinov varčevanja je le kapljica v morje. Toda, če jih upoštevate skupaj, se lahko zgodi, da boste zares nekaj prihranili.

Agata P.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Ne maram Excela.

  • tina je rekel/-la:

    In v kolikšnem času bi prihranil za stanovanje, če je neto plača od 650 do 700 evrov.

  • optimist je rekel/-la:

    700×12x35=….

    v 35 letih, če ti uspe sesat starce…

  • Aljo je rekel/-la:

    16 način - privarčuj za pištolo in se ustreli, ter si skrajšaj muke…

  • južnoštajerski pero v mariboru je rekel/-la:

    Zelo uporaben prispevek. Kdo sploh je Agata P. Ali je to Nina J.?

    Morda še en nasvest za nakupovanje.
    V trgovino hodite siti (npr. po kosilu). V trgovini nikoli ne jemljite vozička ampak košaro, ali še bolje kupite samo toliko kolikor spravite v roke.

  • šifra je rekel/-la:

    dobro je ustanoviti skupno kuhinjo,kjer vsi dodajo isti delež (vsaj za glavni obrok)
    najrti varčno kuharico..(ko grem v penzijo) me lahko najemete
    v tujini obstajajao lokali..ki delujejo na sličen način, skratka, “reveži” družimo se, skupaj bomo preživeli

  • lordwales je rekel/-la:

    kaj pa rentno varčevanje. Bolj kot to razlagam, manj me poslušajo: Bolj kot to imam, več veljam. Sliši se neverjetno. Podpis pogodbe manj kot 15 minut, vse jasno, 20 evrov vsak mesec tri leta, eno leto moratorik, nato 850 evrov, v 4 letih sem pokasiral čez 100 evrov obresti! na vpogled: manj kot 7 evrov v 4 letih!

    Obresti rentnega varčevanja so 4 % letno, neobdavčeno, ker je davek na obresti do 1000 evrov obresti letni oproščen.

    Razmislite, predvsem pa vsem tele marketarjem odločno dajte slušalko dol.

    Draga moja Petra iz Mladinske knjige,

    lahko kličeš kot hočeš, nič ne bo!