20. februar, 2008 | Robertina Šebjanič

Odprta koda in vaš Mac

Celotna predavanja iz Kiberpipe Pipinega odprtega termina.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na predavanju v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu, je Jure Čuhalev govoril o odprti kodi in Mac-u. Ker je Apple OS X vedno bolj razširjen, se lastniki novih Mac računalnikov pogosto sprašujejo, kako se primerja z Linux okoljem, kako jim lahko pri delu pomagajo odprtokodne rešitve in ali morajo resnično kupiti vso programsko opremo. Jure Čuhalev je strokovnjak za uporabnost v Zemanti, v prostem času pa velik zagovornik OS X in Linux sistemov.

Andraž Sraka nam je predstavil Pipin odprti termin. Jure Čuhalev nam je pred začetkom predavanj, na kratko predstavil o čemu bo tekla beseda.

Andraž Sraka:”…vse kar je dovolj odprto, pa naj je to odprta koda, al so to odprte skupnosti….družbene poglede, na neke politične poglede, tud recimo programerske nove pristope… to nekako poiskušam uresničiti v okviru Pipinih odprtih terminov…”.

Tule še objavljamo celotno zanimivo predavanje in debato.

Jure Čuhalev:”…Mac je tko ena taka zanimiva žval…”.

Jure Čuhalev:”…če vzamemo en tak sistem za upravljenje z okni iz Linux okolja in vse skupaj damo na na našega mac-a ni problem…”

Jure Čuhalev:”…Open Source Mac daste v Google…”

Nato je predavanju sledila še kopica vprašanj, živahno debato si lahko ogledate v naslednjih dveh prispevkih.

Iz občinstva:”…..Izmed vseh Mac uporabnikov, ki so danes tuki me zanima samo neki, je kdo razočaran? Ja jest sem. Nič ne dela. …Res se ne da delati stvari…Kaj si uporabljal prej ? Linux…..”

Robertina Šebjanič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
18 x komentirano
  • bebo je rekel/-la:

    Joj ne žw spet !
    Pa saj že 10 let poslušam o tem Linuxu….
    Ja kje pa je ? Imajo ga samo neki friki in mulci.
    Še tile, ko grejo na kakšno konferenco vlačijo s seboj windows prenosnike.
    Na koncu pa se vse skupaj konča pri Firefoxu…
    Wow jaka muda….

  • Arh je rekel/-la:

    Oh? A bomo mel računalniški kotićek zele na vesti? Bi blo fajn ;)).

  • Robertina Šebjanič je rekel/-la:

    Tule je link do zelo željenega ASUS EE PC , ki ima operacijski sistem linux ;) http://eeepc.asus.com/global/product.htm

  • Q je rekel/-la:

    Linux uporablja francoska policija, brazilska državna uprava, za nemško pa nisem povsem siguren.

  • snoop je rekel/-la:

    Ufff.. Linux je še kako v uporabi. Ne toliko pri domačih uporabnikih (pa tudi vedno deč), je pa večina serverjev na linuxu. Google recimo uporablja zgolj linux, da ne govorim o raznih Nasah, IBMih itd. itd. Že nekaj let nazaj sem bil na obisku pri časopisu Delo, kjer so takrat imeli na vseh (razen oblikovalskih) računalnikih linuks. Nemalo internetnih kafejev poznam, kjer lavfajo linuks, pa tudi šole ga imajo…
    Večje vprašanje je, kje NI linuksa. Ni ga recimo pri igričarjih, grafičnih oblikovalcih in Microsoft fanih.

  • A-Dee-Jay je rekel/-la:

    Ja ja ja…. to se je zdej tko slisal, kot da ga uporablja vsaj 50% ljudi, v resnici pa ta % verjetno ne preseze stevilke 5.

  • bebo je rekel/-la:

    No linuxaši…
    Ali je kdo sposoben našteti 5 slovenskih (ali tudi tujih) proizvodnih firm, kjer
    uporabljajo Linux (seveda tudi kot namizje).
    In sicer uporabljajo za računovodstvo,skladiščenje,planiranje,…..itd itd
    Poudarjam proizvodnih, ker so to okolja z najširšim spektrom potreb.

  • iMike je rekel/-la:

    Pa keri bebci so postavljal ta vprašanja.
    Če so odkril čare samo sestavljanja ABAKUKOV in se imajo za oh in sploh.
    Sem si lep čas sam sestavljal ABAKE, pa so bile notr oh in spljoh komponente sam je bila končna izhodna moč od 70-80% komponent.

    Debata je pač brez predmetna, če folk pljuva po Japkah pač samo zato, ker ga je kupu, zato ker je FENSI ŠMENSI, zdaj pa se mu enkrat pojavi MAVRICA SMRTI pa je že pokvarjen komp, na katerem nič nedela in je samo lepo zapakiran drek.

    Vprašanja pa so postavljali sami bebci, meni za enkrat vse dela ( Gtalk, vse banke in certifikati,…) pa nisem neki oh in spljoh razvijalec kod na Macu ali Linux-ih.

    Za čelavega, ki je razočaran nad Macom in bo šel nazaj na Linux:
    Če se maš za veleuma Linux okolja in ti je čaranje v bazi všeč lahko isto delaš tudi na Japkah.
    Torej si ga kupu samo zato da bi bil fensi šmensi.
    A si sploh najdu gumb za ON/OFF na Macu?

  • snoop je rekel/-la:

    bebo:
    Jaz jih odkrito ne znam. Nimam pojma o informacijskih sistemih v proizvodnji. Vendar se mi tudi ne gre, da bi kaj dokazoval ali s kom tekmoval. Dober biznisman, ki išče softversko rešitev, ve, da bo pretehtal vse možnosti in izbral najbolj primerno specifičnim situacijam. Tako je večina spletnih servisov končala na linuks strežnikih. Kot tudi večina iskalnih sistemov in render farm. Lep primer primerne uporabe linuksa so internetni kafeji, ker je sistem z lahkoto prilagoditi in omejiti glede na potrebe uporabnikov (da ne omenjam manjka licenc, ki se finančno precej pozna pri 10h računalnikih). Zase lahko rečem, da sem z linuksom veliko bolj produktiven (kot z win), vendar jaz nisem merilo, ker sem pač “frik”, “geek”, navdušenec, karkoli… Vesel sem, ker se mi ni treba ukvarjati z virusi (ki naj bi kao uleteli na linuks že leta nazaj, ko je postal precej razširjen) in ker delujem v okolju, kjer je precej inovacij in so te inovacije community-centrične, prosto dostopne in (ob primernem znanju) prilagodljive. Seveda v takem okolju naletim na marsikako nedodelanost, testnost, razvojno nedokončanost, itd. itd. Zato pa domačim uporabnikom, ki jim serviram sisteme, nudim preverjene in utečene rešitve za splet, multimedije, pisarniško delo in podobna vsakdanja opravila. In povprečen domači uporabnik se sploh ne zaveda operacijskega sistema, vsaj dokler gre vse po sreči… Domači uporabnik NOČE vedeti nič o operacijskem sistemu, hoče zgolj pregledovati svoje podatke, jih urejati, ustvarjati in hraniti na čimbolj človeku prijazen način…

    Jaz sem za to, da ljudje uporabljajo, kar jim najbolj paše, glede na njihove potrebe in znanja pač… Aja pa še to, od linuksa ne moreš prav nič pričakovat, kot tudi piše v GNU licenci. Ničesar ne garantira. Vraga! Saj je zastonj!

    iMike: Mogoče so kaki linuks uporabniki od macov pričakovali preveč. “Just works” je pač zgolj slogan in ne objektiven odraz dejanskosti. Če pa se moraš ukvarjat s popravljanjem sistema v konzoli, je vseeno, če ostaneš na linuksu. Sam sicer nimam slabih izkušenj z maci in so mi bili do zdaj precej privlačni. Nimam pa pač dovolj denarja, da bi si privoščil tako celostno integracijo trdine in mečine, pa tudi nisem uporabnik, ki bi potreboval popoln uporabniški vmesnik za vsako stvar. Bi pa marsikomu prej priporočil Maca kot linuks-pc-brez-priloženega-administratorja.

  • nejas je rekel/-la:

    Sem totalen računalniški debil in si lahko samo linearno predstavljam, kaj naj bi linux bil (in priznam, da me niti ne zanima), ampak (in mogoče prav zato) mac je zakon! Vse štekam, vse mi dela (tut hitro, ker eni pravjo, da jim počas), zakon mi je. In ja, je fensi, jest k ga uporabljam za osnovo (pisanje, fotke, muska) se nimam kej prtožvat. Osvojila sem celo nekj stvari, ki so mi bile prej španska vas. In dost jih poznam, k ga uporabljajo, noben se mi še ni prtožu. LP

  • bebo je rekel/-la:

    snoop….

    Strinjam se s tabo.
    Sicer pa sploh se ne gre za to, da bi morali imeti pojma o proizvodnih inf.sistemih.
    Gre se za to, da se na windowsih dobijo rešitve za neverjetno širok spekter potreb.
    Nekoč je Borland razvil Kylix (Delphi za Linuxe).
    Kylix je bilo izredno zmogljivo razvojno orodje, s katerim smo lahko praktično izdelali vse.
    Na koncu pa je zaradi “ortodoksnih linuxašev” vse skupaj propadlo.
    Oni pač morajo razvijati v c++ ali mogoče celo v assemblerju, ne vem…..
    Uporabniki pa rabijo aplikacije ne operacijske sisteme.
    Toliko opevana stabilnost linuxa je ravno tako prisotna na windowsih.
    Potrebno je pač določeno znanje in vse teče o.k. tudi mesece in leta….

    Zato se bojim, da so za “neuspeh” linuxa krivi ravno razvijalci, ki nekako ne dojamejo, da za uspeh
    operac. sistema rabi veliko dobrih in enostavnih aplikacij…

    Mislim pa da Linux sploh ni zastonj.
    Zastonj je za strokovnjake, ki so v stanju vse skupaj instalirat in preoblikovat.
    Ostali pa so mrzli,mrzli zelo mrzli….

  • siruche™ je rekel/-la:

    Pred štirimi leti sem poskusil z linuxom (Pingo). En mesec sem se trudil vzpostaviti stik, pa ni šlo. Srečno!

  • muja je rekel/-la:

    Once you go Mac, you never go back.
    Vsaj tako je bilo pri meni in vse se je začelo se je s prvim macom leta 1998 (PowerMac G3). Še pred tem , sem pa leta 1994 spoznal mac color classic in kasneje pri Power Machintosh. Dejstvo je, da ko kupiš maca, ga kupiš za kar dolgo obdobje. Vsaj tako je pri meni. PCje sem menjal na dve leti, Mac-e pa na 3 in več. Ko računaš si na istem s tem, da ti Mac zna prihranit živce…

  • jst je rekel/-la:

    Sestri sem pred dvemi leti zinstaliral Ubuntu in nastavil nekaj ‘zaprtih’ kodekov (WMA, WMV… itd) Od takrat naprej je sama upgrade-ala OS… skratka,startali smo na ubunti 6.04, trenutno pa poganja 7.10… Niti enkrat me ni poklicala, da ji kaj ne dela. Vse kar rabi ( brskljalnik, excel, word, dvd player, cdrom R/W, picasa in se nekaj programov ) ji dela. Pravi, pa da je zelo vesela, da ji potrebno skrbeti za updatanje anti virus programov. In cena, ki jo je placala za rahlo prilagoditev nacina dela v primerjavi z MS windows, je bila majhna. Prednosti so odtehtale porabljen cas za prilagajanje. To so njene besede.
    Ne, ona NI racunalniski zanesenjak, geek ali karkoli temu podobnega. Ce sem posten, je popolni racunalniski analfabet.

  • iEminem je rekel/-la:

    snoop:vsaj na deskboardu je polovica Delovih računalnikov Power Macov/Macov Pro. Možno da imajo Ubuntu, samo ne verjamem.

  • p-chan je rekel/-la:

    Linux je danes edini sistem, ki si ga upam zinštalirati svoji mami na domač pc, da lahko v miru brklja po netu in zganja svoj fanclub. Eksperiment uspešno teče že drugo leto, edino vprašanje, ki sem ga moral v tem času reševati, je bilo vezano na zaprtokodno komponento, flash playerjem (booo hisss).

    Dokler ne poskusite Ubunta, sploh ne veste, kako so windowsi štorasti in kako je OS X omejujoč.

  • Don Kihot je rekel/-la:

    še pred parimi meseci sem imel gor na domačem računalniku XPje, treba ga je blo skoz neki formatirat zaradi virusov in podobnih stvari(pa sm meu vse antivirusne, spyware ,.. programe). Na prenosnik sem dal Ubuntu in nekaj par dni sem rabil sam sem poštudiral par stvari, če pa kaj ni delalo je točno lepo na googlu pisal kako odprat težavo(sam idijot je nebi znau odpravt), in sedaj sploh ne razmišljam o windowsih ker te samo omejuje

  • Andrej je rekel/-la:

    Pozdravljeni,

    Delam v podjetju Agenda OS. Uporabljamo zgolj odprto kodne programe. Na namizjih Linux Suse 10.3, za upravljanje s strankami uporabljamo SugarCRM, Za poslovanje nam izvrstno služi Adempiere, dokumentni sistem Alfresco, prav tako imamo odprto kodno spletno stran, seveda na apachi strežniku in odprto kodno telefonsko centralo. Vse deluje super, hkrati pa si lahko vse prilagajamo in povezujemo, ker je koda odprta, pri zaprti pač ne moreš in smeš česarkoli spreminjat. Sicer pa priporočam spletno stran http://www.coks.si, tam so navedeni odprto kodni slovenjeni programi, ki so namenjeni tako javnem kot privatnem sektorju, pa še kup drugih informacij o odprti kodi.
    Sem pa mnenja, da je marsikateri odprto kodni program boljši od marsikaterega lastniškega programa.

    Glede OK v svetu priporočam tale link:
    http://forum.coks.si/viewtopic.php?f=9&t=28
    OK uporabljajo še: Norveška vlada, Nizozemska vlada,Borza v New Yorku, ZDA Ministrstvo za obrambo:,Južna Afrika (vlada), Kubanska vlada:
    lp