28. februar, 2008 | Katja Lenart

Celinkini koncerti

Celinkine koncerte v Stari mestni elektrarni otvarja Mljask.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Po pomladi je zadišalo in ljudstvo se prebuja iz zimske otopelosti. In za svojevrstno akcijo bo v naslednjih mesecih (v sodelovanju z Zavodom Bunker) v Stari mestni elektrarni poskrbel hiper-produktivni organizem, ki sliši na ime Agencija Celinka.

Koncertni cikel Agencije Celinka (vsi koncerti se bodo zgodili v Stari elektrarni, ob 20:30) se pričenja s koncertom skupine Mljask ( glasbenim projektom znanega slovenskega saksofonista in skladatelja Vaska Atanasovskega). Dan zatem, v soboto, 1. marca, bo ponovitev istega koncerta - na obeh bo namreč potekalo snemanje plošče v živo (!). Celinkin koncertni cikel se bo nadaljeval 2. aprila z nastopom zasedbe Jararaja ( s prenovljenim repertoarjem in dvema gostujočima glasbenikoma). V aprilu in maju se bodo v Stari elektrarni zgodil še dolgo pričakovani povratek skupine Elevators in dvojni - z balkanskim melosom zabeljeni - koncert zasedb Aritmija ter Miloš&Co.Pilots.

Ustanovitelj in idejni vodja Agencije Celinka je Janez Dovč, priznani slovenski harmonikar in skladatelj, ki je omenjeno glasbeno hišo ustanovil pred letom dni. Ideja Celinke sledi ideji njenega ustanovitelja, ki se v svojem delovanju srečuje z odličnimi glasbenimi izvajalci in avtorji, ki pa svojega dela ne morejo v zadostni meri predstaviti širšemu krogu poslušalcev. V komaj letu dni obstoja je tako Celinka izdala in založila že dve plošči skupin Aritmija (Gonilna sila) in Katarchestra (istoimenski album), poleg tega pa je organizirala vsaj 40 koncertov različnih glasbenih skupin. In zdaj je čas, da s koncertnim ciklom v Stari elektrarni obeleži svojo prvo obletnico obstoja.

O tem, kdo ali kaj je Celinka (in s čim nam bo postregla v bližnji prihodnosti) smo se pogovarjali z Gregorjem Budalom in Janezom Dovčem (seveda pa smo spodnji video začinili še z arhivskimi posnetki s koncertov zasedb Mljask in Jararaja, da se vam bodo sline - pred jutrišnjim prvim koncertom - pošteno in v izobilju pocedile):

“Ena sama je Celinka…mama Celinka”.

In še predstavitev zasedbe Mljask, ki jutri zvečer pričenja koncertni cikel:

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.