29. februar, 2008 | Jernej Zobec

O poselitvi Krasa

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V zadnjih tednih po elektronski pošti kroži anonimno sporočilo, ki v apokaliptičnih tonih slika trenutna poselitvena gibanja na Krasu. Spet se pojavlja Italijan v podobi črne zveri, ki bo iztrebila slovenski narod. Tak način razmišljanja je podoben neartikuliranemu jadikovanju. Leta 2002 smo se Slovenci skorajda plebiscitarno odločili za vstop v Evropsko Unijo. Upam si trditi, da od takrat (če ne pa vsaj od vstopa), vsak povprečno obveščen državljan ve za štiri temeljne svoboščine Evropske Unije – prost pretok ljudi, blaga, storitev in kapitala.

Sprejeli smo pravila igre, ki so za vse enaka. Že takrat smo vedeli, da bo naša zemlja, pod enakimi pogoji kot domačinom, dosegljiva tudi vsem državljanom držav članic Evropske Unije; pa naj bo to Portugalec, Finec, Irec in nenazadnje, tudi Italijan. Slovenija je v zadnjih letih postala privlačna tudi za tujce, ki so želeli kupiti nepremičnine. V medijih sem zasledil, da je že veliko Britancev kupilo nepremičnine na Goričkem in v Posočju, ki jih uporabljajo predvsem kot vikende. Obstaja pa tudi nekaj izjem, družin in posameznikov, ki so se naselil stalno.

Za razliko od teh čudovitih, a prometno odmaknjenih območij, je na Krasu situacija povsem drugačna. Kras ima odlično mikroklimo in več kot odlično prometno lego, saj je od Ljubljane oddaljen le tričetrt, od Trsta pa dobre četrt ure vožnje. Ravno v tem pa vidim osnovni problem vseh zagat, ki sedaj zadevajo Kras. Domačni bi radi živeli, tako kot živijo sedaj, marsikateri Tržačan bi se rad za stalno naselil, medtem, ko je premožnejšim prebivalcem iz osrednje Slovenije Kras naravnost idealna lokacija za njihove vikende.

Ravno v stalni naselitvi Italijanov avtor anonimke vidi problem sam po sebi. Čeprav tudi sam nisem ravnodušen nad ”ekspanzijo” Italijanov na slovenski Kras, bi sam rad želel dodati nekaj drugačnih pogledov.

Najprej pa bi rad razčistil s tem, da avto z italijansko registracijo na dvorišču hiše v Sežani in okolici ne pomeni nujno Italijana. Sam sem z zanimanjem preverjal stanje na terenu na spletišču PISO, kjer so javno dostopne informacije o zemljiških parcelah in njihovih lastnikih. Zaključki te moje poizvedbe, predvsem na območju Sežane, so precej zanimivi. Ugotovil sem, da so nekaj parcel pokupili Italijani, vendar med njimi v veliki večini prevladujejo italijanski državljani slovenske narodnosti, ki smo jih donedavnega imenovali ”zamejci”. Zavedati pa se moramo, da tok naseljevanja ob meji še zdaleč ni enosmeren. Veliko mladih družin iz Nove Gorice se je preselilo v sosednjo Gorico, ker so tam nepremičnine cenejše in najemnine nižje. Če pa se vrnem k bistvu anonimke, so problem Italijani po narodnosti. Dejstvo je, da je Kras s svojimi (zaenkrat še) ugodnimi cenami nepremičnin in svežim zrakom sanjski dom za marsikaterega Tržačana. Nestrpnost do priseljencev, kakršna se manifestira po raznih ”okroglih mizah” (arhitekt Matej Mljač jih je poimenoval komična rjovenja), je nekaj običajnega, saj se ljudje delimo na ”naše” in ”njihove”. Ali res vidimo prave ”krivce”, ali iščemo ‘’sovražnike” tam, kjer jih ni. Potrebno se je vprašati, ali imajo Italijani, ki se priseljujejo k nam, namen ”okupirati” del našega ozemlja. Gre res za načrtno in prikrito ”osvajalsko” politiko?

Mogoče je špekulirati, da ima Italija še vedno težnje po nekdaj okupiranih ozemljih, kajti splošno je znano, da Italijani s svojo zgodovino (še) niso razčistili. Še vedno pa se sprašujem, ali so Italijani, ki jim zakonodaja omogoča nakup nepremičnin res naši ‘’sovražniki”? Bomo gojili nestrpnost do priseljencev, ki so samo ljudje kot mi, vendar so italijanske narodnosti.

Naš strah izvira ravno od tukaj, češ njih je šestdeset milijonov, nas pa samo dva. To si razlagam zgolj kot našo (neupravičeno) bojazen. Pogosto se dogaja, da nekritično sprejemamo vse, kar je tuje, in tudi tuje pogosto bolj cenimo kot domače. Do tujcev pa nismo zgolj gostoljubni, ampak po naši stari navadi pogosto servilni. Če bomo poskrbeli za ohranjanje slovenske identitete, če bomo gojili slovensko kulturo in negovali slovenski jezik, se nam ni treba ničesar bati. Nobena prisila ne more uničiti identitete , razen če se ji sami odpovemo. Ni ga kapitala, ki bo zmogel ”kupiti” slovensko identiteto, razen če je sami ne prodamo. Tujci lahko pokupijo vse naše pivovarne in telekomunikacijske tvrdke in tudi vse slovenske nepremičnine, pa vendar nam ne morejo odvzeti slovenstva, če jim ga sami ne podarimo.

Problem torej ni v priseljevanju Italijanov, temveč v našem nezaupanju vase. Iz naše lastne negotovosti izvira strah pred tujci. Sam poznam Italijane, ki so se priselili v Sežano ali bližnje vasi, pa so čisto spoštljivi do Slovencev, otroke so vpisali v slovenske šole in se tudi sami trudijo čimbolje naučiti slovensko. To so čisto običajni predstavniki srednjega razreda, ki so si v Sloveniji kupili nepremičnine iz enega samega razloga – ker so cenejše. Sem niso prišli z namenom poitaljančevanja Slovencev. Tisti, do Slovencev sovražni, se gotovo ne naseljujejo na slovenskem Krasu, niti meje še niso nikdar prestopili, prosto po latinskem reku ”hic sunt leones”.

Bomo torej sovražili Italijane samo zato, ker so si na slovenskem Krasu kupili nepremičnino in si tu ustvarili dom? Ti gotovo nimajo sovražnih namenov, upam si celo trditi, da so Slovencem naklonjeni. Menim, da vsekakor obstaja možnost kvalitetnega sobivanja samo če bomo vsi izpolnjevali svoje dolžnosti in se hkrati zavedali svojih pravic. Edini problem pa vidim v naši nagnjenosti k hlapčevstvu, s katerim pa se bomo zgolj in samo sami pokopali. Najprej pa moramo spoštovati sebe, da nas bodo lahko drugi spoštovali.

Jernej Zobec

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
33 x komentirano
  • Bojan je rekel/-la:

    Popolnoma se strinjam z avtorjem.Vsakršno podpihovanje nestrpnosti pa se mi zdi milo rečeno nepotrebno.Navadimo se živeti v slogi.Prav tako kot vi,si tudi sami prišleki želijo miru in lepega življenja.Kot da nam vsem skupaj že brez nestrpnosti ni dovolj težko….

  • Fika je rekel/-la:

    Človek bi pomislil, da so ti taljani nekakšni skvoterji, ki se v srcu noči pritihotapijo iz Trsta z gnilimi deskami in zarjavelimi žeblji na Sveto Slovensko Zemljo, na kateri potem do zore postavijo svoje barake, že v ranem jutru pa onečaščevanje Slovenstva nadaljujejo z italijansko besedo in paro iz njihovih kafetjer.

    Potem pa vidiš, da jim najprej Zemljo (Našo! Sveto!) prodamo, izdamo in zaračunamo lokacijsko in gradbeno dovoljenje, zgradimo hišo, potem pa jih kar naenkrat ne maramo več.

    Če že bomo taljane stlačili na vlake (nekdo je včeraj predlagal, da to naredimo z izbrisanimi - če naredimo oboje hkrati prišparamo; se splača!), bi bilo prav da tudi domače izdajalce, špekulante in profiterje pomečemo v kraške jame.

  • Štrigon je rekel/-la:

    Tale morbidni strah pred Italijani je pa res smešen.
    Tile naši “borci” za čisto raso na Krasu naj se izjasnijo.
    Njihovo obnašanje je navadni neo-nacistični populizen in nič drugega.
    Morali bi jih strpati v turistične avtobuse in jih peljati na en veliiik izlet po Italiji.
    Naj malo spoznajo bolje koga tako prezirajo. Pa zaboga, kdaj bodo spoznali, da
    zaradi par neo-fašistov iz Trsta, res ni vredno “ropotati” 65 (!!) let po drugi svetovni vojni.
    Sicer pa vsi tile “psevdo-partizani” pozabljajo, da so zemljo ravno oni prodali, a ne ?

  • Neja je rekel/-la:

    S pogledom avtorja kolumne se kar strinjam. Slovenci bi morali začeti pri sebi in spreminjati nekatere “lastnosti naroda”. Morda nam bodo stoletja samostojnosti prinesla večje zaupanje vase. Imajo pa tudi Italijani svoje značilnosti, seveda ne moremo posploševati. Dedek se je vedno jezil: “Prišli so s prikolico in zamrzovalno skrinjo in ropali jurčke po Pokljuki, drugi so nekontrolirano lovili ribe v Savi. Da o polžih sploh ne govorim. Pa še derejo se na vse pretege. Pa vedno hočejo biti prvi….” Prepričevala sem ga, da mi vse to dovoljujemo. Ni mi pritrdil. Rekel je: “Mi jim s svojim temperamentom nismo kos. Služb, oziroma ljudi, ki bi poskrbeli za red, pa tudi ni. Zato raje vidim, da ropajo doma…”

  • krašovc je rekel/-la:

    Če bi se odločal med Ljubljančani ali Tržačani bi bil pred težko izbiro … mislim pa da so mi Tržačani po mentaliteti bližji :)

  • miro je rekel/-la:

    Dober članek, vendar bi opozoril na nekaj nedoslednosti.
    “Veliko mladih družin iz Nove Gorice se je preselilo v sosednjo Gorico, ker so tam nepremičnine cenejše in najemnine nižje.” je laž enega od goriških politikov. Najemnine v čezmejni Gorici so skoraj dvakrat višje. Cene nepremičnin so približno enake. Dobi se tudi cenejša stanovanja in tudi dražja, je pa v Italiji cena močno vezana na lokacijo, kar pri nas ni še tako opazno. Pri preselitvi gre za dve (s številko 2 !) mladi družini, kateri pa sta se zaradi neizkušenosti všteli pri celotni “sliki”. Tekoči stroški bivanja v Italiji so namreč krepko višji kot v Sloveniji (ostanki socializma pač).

    Iracionalen strah pred Italijani izvira iz obdobja med vojnama, ko se je na primorskem izvajal kulturni genocid in fizična obračunavanja nad slovenskim prebivalstvom. Ob tem pa so Italijani najboljši politiki na svetu (to imajo nekako prirojeno) in jim marsikaj uspe, kar bi drugim narodom ne bi. Slovenska pohlevnost je tu kot naročena. Je strah upravičen?

    Je pa tu še ena težava. Gosta poselitev z vrstnimi hišami; množica le teh na zemljišču primernem za le nekaj hiš. In to v ruralnem okolju. Očitno je vse podrejeno pretiranim dobičkom. Se pa tudi človek vpraša, koliko občinskih uradnikov je bilo potrebno podkupiti, da je možen tak tip gradnje v majhni vasici?

    pa še to bi vprašal (oprostite mi nevednost) : prost pretok blaga, storitev in kapitala, to vidimo, deluje. Kako pa je s prostim pretokom ljudi?

  • antej je rekel/-la:

    Avtor nima kaj dosti pojma, ima pa aroganco.

    Referendum o EU je bil leta 2004 in ne 2002, že to dosti pove o njegovi “strokovnosti”. Ta referendum je bil popolnoma zmanipuliran z vidika medijske predstavitve argumentov za ali proti, tako da ljudje še danes ne vedo, kaj EU pravzaprav pomeni in kako deluje. Vsak gostilniški kvantač bo lahko trdil, da smo Slovenci dobro obveščeni o EU, resnica pa se sprehaja po gozdovih.

    Morda bo avtor enako “plebiscitarno” podporo čez nekaj let pripisal tudi sprejemanju Lizbonske pogodbe, ko so parlamentarci-udarniki na svoja krepka pleča prevzeli odgovornost državljanov za odločanje o lastni usodi. Tako novinarji kot blogerji ste povečini izgubljeni v lastnih veličinah in ne vidite nekaj metrov naprej.

    Vse evropske države imajo še vedno svoje interese, ki jih s pomočjo EU skrivajo kot mačka kremplje. Le politični naivci in ljubljanski intelektualni glavopranci lahko pametujejo s pomočjo cinizma.

    Italija je pričela s pohodom na vzhod in proti Dalmaciji, tja, kjer še vedno vidijo svoje zgodovinske mejnike.

  • šifra je rekel/-la:

    …prosti pretok proti vzhodu… .!?
    kdo nas hoče…na zahodu” lepo vas prosim, (razem individualnih izjem)
    RAZEN S POLNIM KUPčKOM DENARJA…….! ( so bolj primerni kajmanski otoki)…

  • Slovenec sem je rekel/-la:

    Jernej bravo, Miro, bravo.

    Noben izmed predsodkov ni na mestu.

    Le vsi projekti so, že na daleč vidno, namenjeni zgolj za dobiček nekaterim. Arhitekti, najeta delovna sila, sram vas bodi. Kakšen posel je potrebno zaradi notranjega mira - človeške integitete - tudi odkloniti. Dokler se najde en arhitekt, ki bo podlegel željam trgovcev z novci, pa bo tako kot je. Poleg tega bi morali v histeriji, ki se sedaj pojavlja v borbi proti tajkunom, nujno in higiensko pregledati tudi drugo (zame bolj krivo) stran.V tem primeru vse soglasodajalce in pripravljalce lokacijskih načrtov, občinske uradnike itd… Denar se na takšne ljudi dobesedno lepi. In te podkupnine so v glavnem generatorji slabih projektov, ki so zrasli iz korupcije. Dobiček ostane nekaterim, problemi pa družbi (lokalni skupnostii). Čeravno župan zagovarja smotrnost naložb, ta ni nujno koristna za lokalno skupnost. Poruši naravno potrebo - npr. novi otroci zahtevajo več prostora v vrtcu, prostora ni, izgraditi je potrebno nov vrtec, ki ga financira celotna lokalna skupnost ne le novodošli prišleki. Ravno to je ponavadi ekstra dobiček investitorjev - problemi pa ostajajo vsem.

    Aja, s dobrodošlimi prišleki pa se govori samo slovensko in izključno slovensko. Na vseh nivojih. Prijazno, kolikor se da. Otroci bodo šli v slovenski vrtec, v slovensko šolo. Starši bodo plačevali slovenske davke. Več nas bo, bolje bo. Čez generacijo ali dve se bodo štelii za slovence, kot se imajo za slovence npr. Fortunati, Mazziniji, Franzziniji, de Costa, Pontelli in mnogo drugi. Če jim ponudimo službe in se bodo počutili varne, se bodo poslovenili, to velja seveda za srednji razred.

    V glavnem. Ko srečaš Italijana v Sloveniji, ga poglej ravno v oči in mu z nasmehom na ustih povej vse kar ga zanima. V slovenščini. Če ga res zanima, te bo razumel.

    ,

  • Neja je rekel/-la:

    Mimogrede, vsevedni, strokovni Antej, ali ni bil omenjeni referendum le 2003?

  • marjan je rekel/-la:

    Lepo povedano g. pred Nejo

  • tomazh je rekel/-la:

    Po vrstnem redu je najprej bil prost pretok kapitala in blaga.Daleč za tem smo prišli na vrsto ljudje.Nekako kot sledijo vrednostno v kapitalizmu. Za storitve se še ne ve kdaj, ker preveč ogrožajo ta bogate.
    Glede Taljanov pa tole: so sicer zelo glasni ker si s tem dajejo korajžo.Sicer so pa bojazljivci. Mnogi tu ob meji si še sedaj ne upajo k nam, tako se nas bojijo. Največ hodijo naši zamejci in janičarji, ki so naše krvi pa ne znajo več slovensko.Tudi meni se zdijo Ljubljančani bolj zagamani kot Taljani.

  • Šturlo je rekel/-la:

    Ti , ki praviš da si Slovenec, lahko bi rekel tudi tako:

    “V glavnem. Ko srečaš TUJCA v Sloveniji, ga poglej ravno v oči in mu z nasmehom na ustih povej vse kar ga zanima. V slovenščini. Če ga res zanima, te bo razumel. ”

    Mislim , da bo samo razumel, da ne poznaš nobenega tujega jezija ……

  • jaz je rekel/-la:

    Jernej, je informacija, da so nepremičnine pri nas cenejše kot v Italiji, preverjena? Jaz sem slišal drugačne podatke.
    “Borcem za zahodno mejo” pa predlagam, naj se zberejo in pokupijo stanovanja v Trstu. Tako bo Trst zopet vaš. Vendar pazite, v Italiji je, podobno kot v vseh normalnih državah, lastnina nepremičnin obdavčena.

    @Šturlo:
    Se strinjam. Očitno “Slovenec sem” ni še nikoli potoval po svetu. Bi ga rad videl, ko bi prišel npr. na Nizozemsko in bi mu Holandec z nasmehom na ustih povedal vse, kar ga zanima. V nizozemščini.

  • matej je rekel/-la:

    Če želite, da bo slovenska zemlja ostala slovenska, je ne prodajajte tujcem samo zato, ker so pripravljeni plačati več…. Če pa vas žene pohlep, “poslje jebanja nema kajanja.”

  • jernej zobec je rekel/-la:

    O problemih lokalne skupnosti pa toliko…dejstvo je, da je otrok v šolah in vrtcih vedno manj; v sežanski srednji šoli se soočajo z viškom kadra…V dutovski OŠ pa je zdaj cirka 20 otrok na letnik- ravno za eno paralelko. V moji generaciji (84′) sta bili 2 paralelki. In še o gostoti poselitve…Pliskovica, ki danes šteje približno 200 ljudi, je ob popisu l.1910 štela 600 ljudi!

  • Janez je rekel/-la:

    Hvala Bogu za tale komentar. Povsem se strinjam z njim, čeprav res ne vem, če so nepremičnine v Gorici cenejše in če se je nekaj slovenskih družin preselilo na italijansko stran. Toda, kot pravi Jernej, na kozlanje mi gre jadikovanje v smislu ‘Italijani nas bodo okupirali’.

    Prvič, gre za dvojna merila. NIkoli še nisem slišal koga na televiziji jadikovati, da nas bodo okupirali danimo Albanci ali pa Bošnjaki, pa jih je kar nekajkrat več kot Italijanov. Takoj bi ga označili za rasista in nacista. Po drugi strani se lahko mirno etiketira Italijane in Angleže, ki jih je v najboljšem primeru nekaj sto.

    Drugič, tudi jaz verjamem, da se bodo priseljeni Italijani trudili vklopiti v okolico in se bodo naučili jezika, če jih bodo le domačini sprejeli. Če jih ne bodo, no potem se bodo zaprli v svoj krog. Verjemite, Italijani se nimajo v svoji kulturi česa sramovati, kot bi marsikdo v kultivirani in civilizirani Sloveniji rad verjel.

    Tretjič, gradili bodo - pa kaj! Morda bi bilo res dobro, da se priseljencem, našim in italijanskim, naroči, da morajo najprej kupiti in obnoviti stare kraške hiše, šele potem graditi nove, vendar v kraškem stilu - vsaj približno. Kajti ni ravno veliko idiličnih kraških vasic, ki bi bile zelo lepe. V glavnem je veliko podrtij. Imajo pa potencial biti lepe. Ko se samo spomnim Štanjela, mi postane slabo. No, res sem bil tam nekaj let nazaj, ne vem, kako je tam zdaj.

    In četrtič, spet se gremo hlapce Jerneje. Po eni strani jadikujemo, kako nas bodo pokupili bogati tujci, medtem ko pa mi rinemo skoraj izključno samo na Hrvaško, kjer nas zafrkavajo, kot le morejo. Še celo naši ti. tajkuni kupujejo na Hrvaškem. Na v Monaku, ne na Azurni obali, pač pa na Hrvaškem. A se morda bojijo pomoliti nos izven meja prejšnje države? Imam kolega iz Danske, učitelja, ki si je v Italiji kupil hišo in jo zdaj počasi obnavlja. Zakaj ne tudi mi? Prepričan sem, da ima marsikdo dovolj denarja za tak ‘podvig’.

    Tako, malo sem se izkašljal. Lep pozdrav, Janez

  • antej je rekel/-la:

    Neja, kaj naj rečem…

    Poglej si torej “medijsko plebiscitarnost” leta 2003

    http://www.sta.si/index.php?s=s&t=60

  • rok_on je rekel/-la:

    Zakaj bi pa ljudje iz Nove Gorice hodili živet v italijansko Gorico, ko pa so davki v Italiji za znoret visoki…ne vem če je ta računica pravilna!

    LP!

  • konec je rekel/-la:

    Problem je splošno evropski, na Primorskem ima še med-etnično dimenzijo.
    Domorodci (Evropejci) imajo vedno manj otrok, posebno v tistih predelih kjer so več desetletji vladali “levičarji”, najslabše pa je v nekaterih bivših komunističnih “deželah” (kjer se je komunizem zelo prijel na prebivalce). Naša nataliteta (v smislu - evropska) je obupna (slabše je le v Rusiji - ki so ji pred 70imi leti napovedovali 300 mil.ljudi za leto 2000 in jih ima vsako leto manj in le še 140 mil, Ukrajini in okolici).
    Isto je na Primorskem, razen v Kopru in okolici, ki je polna priseljencev, ki prihajajo že desetletja.
    Na Krasu pa do tega ni prišlo - razen delno na Sežanskem.

    Nekdo bo - hočeš nočeš - napolnil te vrzeli. In če ne bodo Slovenci bo to kdo drug. Tudi Italijani nimajo visoke natalitete, še manj pa Tržačani ampak ker je v mestu vedno več “tujcev” se raje preselijo (tudi zato ker imajo denar ) na Kras.
    Vprašanje je le eno -
    - ali se bodo Slovenci ponovno eni prodali za dva denarja drugi pa živeli od demagogije
    - ali pa da se bo skupaj zmenili in racionalno odločali kako rešit nove izzive (osebno mislim, da lahko Italijani naučijo marsičesa in prinesejo marsikatero dobro stvar, pomagati pa jim moramo, da se naučijo slovenskega jezika in da se prilagodijo realnosti , ki jih bo obkrožala, kar pa ne bo lahko)
    (seveda osebno upam, da ne bodo vmes prišli vedno isti pseudo-levičarski intelektualci, ki z levo roko služijo denar z desno pa živijo od demagogije, čeprav misli, da je to “naše” prekletstvo zaradi česar bo prevladalo prva opcija, - žalostno)

  • jernej zobec je rekel/-la:

    Najprej oprostite za netočnost v zvezi z letnico o referendumu o vstopu v EU; glede izida pa samo to - slučajno 89% ni plebiscitarna večina? tudi leta 90′, ko smo na plebiscitu glasovali o neodvisnosti, dosežena pa je bila 88% podpora.

  • antej je rekel/-la:

    Jernej, zadeva je zelo preprosta:

    ———glasovalo je % vseh volivcev —- od njih ZA —— torej je ZA glasovalo % vseh volivcev

    EU ————– 60,29 ———————- 89,61 —————— 54,02
    NATO———– 60,29 ———————- 66,02 —————— 39,80

    Za primerjavo z osamosvojitvijo:

    plebiscit ——– 93,2 ———————— 88,5 ——————- 82,48

    Naj dodam še to, da so tik pred referendumom 2003 načrtno in premišljeno zmanjšali standarde referendumskega odločanja - 3a. člen Ustave.

    Tudi če bi prišel le en volilec, bi lahko bila zadeva potrjena.

    Če bi te številke veljale za referendum ob osamosvojitvi, potem…

    Od leta 1994 naprej je v državo Slovenijo vdirala tuja propaganda in to se nadaljuje še naprej. Za hlapce vzgojeni še ne morete preobrniti lastnih miselnih tokov.

  • miro je rekel/-la:

    Temu se reče iztrgano iz konteksta. Strah ljudi pred italijansko okupacijo je res neupravičen, ni pa opravičljiv tak tip gradnje v takem okolju. Verjetno (skoraj zagotovo) tudi ni v skladu z zakonom. URBANISTI KJE STE, DAJMO KAKŠEN STROKOVNI KOMENTAR. Tukaj, vidim, komentirajo ljudje , ki tega primera ne poznajo in niso videli načrtov; jaz sem jih.
    Pa še glede Italijanov: Z njimi delam vsak dan in se v obnašanju zelo razlikujejo od Slovencev. So veliko bolj zvijačni, oportunistični in izjemni politiki (zelo spretni v manipulacijah - celo mene, ki sem jih navajen velikokrat presenetijo). Kdor želi poslovati, komunicirati, sodelovati z njimi mora biti zelo odločen in predvsem nepopustljiv. To pa Slovenci nismo.
    Dejstvo: Italijani se tujih jezikov ne naučijo, le redke izjeme. Že z angleščino imajo strahovite težave. Šole so pri njih občutno slabše. Celo znanje lastnega jezika je pri večini slabo. Tako imenovanega “časa” passato remoto večina sploh ne uporablja, ker ga ne obvladajo.
    Dejstvo2: Na Kras se bodo selili predvsem starejši in “penzionisti” , zato pozabite na vrtce in otroke.

  • Kos je rekel/-la:

    Oglašam se pozno, pa vendar…

    Najprej nekaj dejstev:

    1) Italijanska vlada ni nikoli objavila poročila mešane slovensko-italijanske zgodovinske komisije. Svoje zgodovinarje je imenovala in plačala, poročila pa ni osvojila. Pred časom je sedanji it. zunanji minister D’Alema izjavil, da je to zato, ker ne želijo imeti uradne zgodovine. Zakaj je nočejo, pa se razume, ko se preberejo izjave, kot jih je dal lani in letos predsednik republike Napolitano ob dnevu spomina (ezulov). Uradno, revež, še vedno ne ve, kaj se je dejansko dogajalo…
    2) Italija še vedno ni dvignila denarja, ki ga je Slovenija plačala za nepremičnine, ki so jih za sabo (za)pustili ezuli.
    3) Po zakonu (in ne samo po navadi) se v uradnih italijanskih dokumentih vsa geografska imena krajev, ki so bili nekoč del Italije, striktno pišejo v italijanski obliki. Torej Postumia in ne Postojna, Aidussina in ne Ajdovščina… To pomeni, da kdor se je rodil V Sežani, bo vedno imel v italijanskih dokumentih za kraj rojstva Sesana. Kdor pa je rojen v Štjaku, bo imel za rojstni kraj San Giacomo in Colle!
    4) Italijanske fizične osebe imajo davčno številko, ki je govoreča: v njej so vidni ime, priimek, datum rojstva, spol in kraj (oz. občina, ker Italijani sploh ne pojmujejo, da je neki kraj lahko kraj, lahko je le del neke občine) rojstva. Vsaka občina ima svojo oznako (ena črka in tri številke). Za občane rojene v tujini, so tudi vsaki tuji državi dodelili št. kot občinam. Tako je, kot primer, stara Juga imela Z118. Vse lepo in prav, vendar za tiste kraje, ki so nekoč bili del Italije, to ne velja. Tem krajem so ob uvedbi davčnih številk arbitrarno dodelili neke številke kot svojim občinam. To pa pomeni, da kdor je rojen, na primer v Štanjelu, za Italijane strogo San Daniele del Carso, tudi če se je rodil leta 1910 ali leta 1996, ne bo imel ne št. za Avstrijo, ne št. za Sovenijo, ampak št. dodeljeno Štanjelu.
    5) Umetnine, ki so jih zaradi varnostnih razlogov med vojno iz Istre umaknili v notranjost Italije, nočejo vrniti zakonitim lastnikom. Ni nobenega zakona, dekreta ali česar koli, na podlagi katerega bi lahko lastnike razlastili. Kljub temu ne vrnejo! Legalna država?

    Lahko bi dodal še, pa bi verjetno bilo dolgočasno. Kaj bi rad s tem povedal? Da na podlagi teh dejstev lahko vidimo, kako naiven je članek in večina komentarjev. Res je težko verjeti, da so ljudje, ki kupujejo nepremičnine v Sloveniji, sem poslani z neko misijo. (Ne pa tudi drži, da fašisti ostajajo v Italiji. Eden od predstavnikov neofašistov na Občini Trst si je med prvimi kupil hišo na Krasu.) Problem je, da bo uradna Italija ob priliki zelo drago unovčila ta dejstva. Trenutno je italijanska manjšina v Sloveniji priznana le na Obali. Čez 30 ali 50 let pa bo zaradi prisotnosti današnjih priseljencev Italija lahko izjavila, da tam živijo avtohtoni Italijani že generacije… Ker so Italijani, žal, trdi, se slovenščine ne bodo naučili (izjeme so, seveda, a res izjeme). Dogaja se že, da sosedje s svojo polomljeno italijanščino nagovarjajo priseljence. Seveda se jim ti smejijo zaradi servilnosti, hlapčevstva. Poznam ljudi, ki imajo hiše na Krasu že nekaj let, pa še vedno govorijo o Duttoglianu, Tomadiu, San Pietru al Corgnale…

    Zdaj pa vprašanje: zakaj občine, kot je Sežana, sploh dovoljujejo tak gradbeni razvoj? Kaj si od tega obetajo? Res sam ne vidim prav nič več kot denar lastnikom za parcele, gradbenikom, neke takse in davke… Potem pa smo že na koncu! Slovenija še vedno nima davka na nepremičnine, tako bodo ti Italijani plačali nič. Davka na dohodek pa tudi ne bodo plačali, ker bodo davčno rezidenco pustili v Italiji, kjer so davki na dohodek fizičnih oseb nižji kot v Sloveniji. To velja tudi za upokojence! Torej kaj bodo imele občine od tega razvoja? Probleme: kjerkoli se med domače prebivalstvo priseli več kot 5% tujega prebivalstva, ki se ne integrira, pride do trenj (to ni moje predvidevanje, ampak dejstva, ki izvirajo iz izkušenj evropskih držav, kot so Francija, Nemčija, Velika BRitanija…). Torej čestitam Terčonu, svojim naslednikom je pripravil tempirano bombo…

    Kdor se hoče prepričati, kako je v vaseh, kjer je staro jedro slovensko in zraven še neka nova vas poseljena z Italijani naj se poda v Nabrežino, na Prosek, Kontovel… Saj niso daleč.

    Razen tega, pa se strinjam, da je skoraj nepojmljivo, da se kraške vasi tako pokazijo z nekimi novogradnjami, ki z okusom nimajo nič skupnega. Poglejte si, kaj delajo ob (ne v) Divači, na burji, v senci, vrstne hiše, daleč od vaškega jedra. Quartieri dormitorio za Italijane, ki, če bodo čuki, bodo tam kupili in trpeli mraz in vlago….

  • Kos je rekel/-la:

    Jerneju Zobcu

    Nobene reakcije s tvoje strani. Priseljenci na Krasu pravijo: Chi tace, acconsente…

  • Jernej Zobec je rekel/-la:

    Odgovor Kosu….kdorkoli že si

    Moje kolumne pač ne spremljam vsak dan, pustil sem nekaj časa, da se zadeve morda malo ohladijo. Kaže pa da se še bolj pogrevajo. Glede zadnjega odgovora pa to: poglej si 1. odstavek 30. člena Obligacijskega zakonika, ki dovolj jasno pravi, da molk naslovnika NE pomeni sprejema ponudbe. Toliko o veljavni zakonodaji pri nas.
    Zdaj pa nekaj odgovorov k tvojim trditvam

    1.) Kako ravna uradna italijanska oblast se me konkretno ne tiče, dejstvo pa je da so ne glede na barvo vsi enaki. Bolj me skrbi naša oblast in njene težnje po prevrednotenju (slovenske) zgodovine, saj hočejo prikazat, da se ne bi več vedelo, kdo je zmagovalec 2. svetovnega spopada.
    Drugi problem naše uradne politike je njena medlost. Zakaj ni lani nihče ubral poti, ki jo je utrl predsednik Hrvaške, Stipe Mesić? To je vprašanje slovenski politiki. Osebno pa bi si želel, da bi mi Slovenci bili ponosni, da smo slovenci….vsaj pol toliko kot so Hrvati ponosni da so Hrvati!
    Še nekaj imam za pristaviti: Moj oče dela v podjetju, ki se ukavarja z mednarodno trgovino…tudi z Italijani, in marsikomu od njih za poslovno darilo podari knjigo mešane zgodovinske komisije.

    2) To vem. Zakaj ga ni dvignila, mi ni znano. Bom pa stvar osvetlil z druge strani; ne dolgo nazaj je desničar Fini tulil: Ricompreremo l’ Istria! (ponovno bomo kupili Istro). Kje so zdaj, ko kvadratni meter stanovanja v Kopru, Izoli in Piranu stane med 3 in 4 tisoč evri? (kar je po mojih informacijah več kot v Trstu). Da ne govorim o cenah zazidljivih parcel na Obali…Morda ogrožajo hrvaški del Istre? Tam so premožnejši Ljubljančani že pokupili ogromno vikendov…

    3.) Kaj piše v osebnih izkaznivah, ni bila tema mojega članka….zanimivo pa je to, da je v Italiji v ceni bencina še zdaj vključen davek, ki ga je Mussolini uvedel zaradi financiranja napada na Etiopijo v tridesetih letih dvajsetega stoletja

    4.) O ‘govoreči’ davčni številki nisem vedel…saj vem, na kaj namiguješ

    5.) Umetnine so po mojem vedenju (bile) cerkvena last. Torej bi si za njihovo reševanje moral najbolj potruditi slovenski cerkveni vrh ob pomoči našega vrlega kardinala Rodeta.

    Pa poglejmo Trst z malo drugačne perspektive. Mesto se je najhiterje razvilo v času avstirjskega cesarstva, za katerega je bila to glavna luka. Bilo je cvetoče,mnogoetnično mesto s srednjeevropskim duhom, ki je privabilo mnoge vidne literate tedanjega časa, denimo Jamesa Joycea. Ne bom ponavljal kaj se je zgodilo po prvi svetovni vojni, dejstvo pa je, da je od takrat naprej Trst slepo črevo Italije. Koristilo bi ti, če bi prebral kakšno knjigo Borisa Pahorja…
    Trstu (in tudi Italiji) po nekaterih zanimivh statisničnih dejavnikih tudi ne kaže posebej dobro…Spada med mesta z največjo povprečno starostjo v Italiji; nadalje, Italija spada med države negativnim naravnim prirastkom (-21.500 v prvih petih mesecih leta 2007). Demograsfka struktura ni več le podobna žari, ampak kar smerečici. Da niti ne izgubljam besed o sijajnih uspehih italijanske ekonomije; javni dolg, ki znaša več kot 100%l letnega BDPja, produktivnost dela upada, rast BDPja pa se vrti od negativne (!) od komaj kaj čez odstontno točko, medtam ko v Sloveniji v zanjih nekaj letih beležimo skoraj gospodarsko ‘eksplozijo’, denimo lanska gospodarska rast je bila lani skoraj sedemodstotna. Luka Koper se je v petedestih letih iz nič razvila v močnega konkurenta tržaškemu prsitanišču. Zaradi končurenčnosti našega pristanišča se jim v Trstu upravičeno tresejo hlače, in Luka Koper letos (že drugič v zadnjih nekaj letih), zdaj upamo uspešno, naskakuje enega od pomolov v tržaškem pristanišču.
    Priznano slovensko navtično podjetje Seaway bo v Tržiču (Monfalconeju) letos zgradilo ladjedelnico za jahte velikosti od trideset do petdeset metrov. Investicija bo težka kar 20 miljonov evrov! In zakaj bo to podjetje tam zgradilo obrat? Ker je bila v slovenski istri zemlja predraga…

    O podrjenem odnosu pa samo to…Kdor je servilen, mu ni pomoči, z našo državno politiko na čelu. Saj se ne upamo nikur niti skrivit lasa, kaj šele povzočit želodčne težave. Prej lepo povedal o Hrvatih, ki so zelo samozavestni in njihova uradna politika vedno znova okrog prenaša vse evropske politike na vseh ravneh.
    Glede pozidavi pa samo to…ko se govori, da je vroče, je vlak ža odpeljal. Briljanten zgled tega je Križ pri Sežani, kjer se stanovanjske hiše stihijsko gradijo že več kot 20 let, največje med njimi pa imajo, po preverjenih podatkih - Ljubljančani. Ko se je sprejemalo planske akte, v 80.letih, še v rajnki državi, so vsi lastniki zemljišč hoteli imeti čimvečja zazidljiva obočja. Akti veljajo že več kot 20 let, a do letos (!) še ni bilo takega hrupa. Če si ti toliko pameten, mi povej kaj predlagaš? Model škostega višavja? Morda bantustana?
    O Divači in tudi Hrpeljah (ki so zame še vedno Kras) pa ti lahko povem, da natolcuješ brez osnove. Tja se mnogi priseljujejo s slovenske Istre, ker si raje za enak denar omislijo hišico kot pa dvosobno stanovanje.

    Že v kolumni sem napisal, da gre za to, kako se bomo mi obnašali do njih. Če pa se ti počutiš ogroženega, ti jaz ne morem pomagat.

  • Jernej Zobec je rekel/-la:

    Pa še to sem v prejšnjem odgovoru pozabil napisat. V TV Dnvniku, 1.4.’08 (ni bila šala), je imela tržaška dopisnica TV SLO prispevek o tem, da je že kar nekaj premožnejših Slovencev kupilo luksuzna stanovanja v Trstu in tudi že vile v Barkvoljah.

  • Kos je rekel/-la:

    J. Zobcu

    Jaz se ne počutim prav nič ogroženega, torej mi ni treba iskati pomoči. Če pa se tudi ti zavedaš, kakšna je politika Italije do na s Slovencev (mislim da, če sam opažaš, kako servilni smo do Hrvatov), bi moral v člankih kot je ta tu zgoraj malo bolj paziti in ne vse samo lepo in prav…

    O Divači ostajam svojega mnenja. Lahko o tem spet predebatirava čez kaka tri leta.

    Da so bila nekatera zemljišča določena kot zazidljiva pred 20 leti, ti bi moralo povedati veliko, pa očitno ti ne. Pred 20 leti ni bilo govora še niti o samostojni Sloveniji, kaj šele o EU in o možnosti, da se bodo lahko iz Trsta na tisoče selili čez mejo. Takrat je bilo vse mišljeno za domačine, da bi lahko zase in svoje otroke gradili. Danes je na pohodu gradbena špekulacija, dobičeb… Stvari so se bistveno spremenile, zazidalni načrti pa ne. Tu je problem. Hočemo imeti Kras z vasmi z jedrom, med vasmi pa kraško krajino, kot so jo poznali naši predniki stoletja, ali pa vse eno pozidavo ob vseh cestah in le tu in tam kaka oaza zelenja?

    Pahorja poznam zelo dobro, prebral sem vse, kar je napisal. Poznam tudi njegovo mnenje o tu debatirani tematiki. To mnenje je bliže mojemu kot tvojemu. Če ne verjameš, pokliči ga, ti bo rade volje odgovoril.

    Reportaže Mirjam MUženič nisem videl. Pa spet mistificiraš: tam so si kupili, če so si (kdo bo preveril?) hiše ljudje za vikende, torej tam se slovenka prisotnost ne bo povečala. Tu pa Italijani kupujejo, da bodo živeli stalno življenje. Vsekakor pa mi ne odgovoriš na všprašanje: kaj bodo kraške občine pridobile s priselitvijo na stotine novih prebivalcev? Zakaj tako ekstenzivno graiti?

    Nazadnje še to: kako se bomo obnašali do njih? Kako se boš ti?

  • Kos je rekel/-la:

    Jernej

    Svetujem današnjo gloso J. Pirjevca v Primorskem dnevniku (http://www.primorski.it/).
    100% jo podpišem.

  • Jernej Zobec je rekel/-la:

    Hvala za namig k branju kolumne g.Pirjevca, ki ga že od nekdaj zelo spoštujem. S prispevkom zgodovinarja se v celoti strinjam, ampak o gospodarski in drugih krizah sem tudi sam spregovoril. In kaj opažam? Poglej Avstrijo, ki ‘vzhod’ najmanj zadnjih 15let čuti kot priložnost, ne pa kot grožnjo. Statistika pa govori same zase.
    Namiguješ tudi na to, kako naj bi se obnašal do njih - zaenkrat še niso moji sosedje. Kaj počnejo za štirimi stenami svojih stanovanj, prav tako ni moj problem. Toda, če bo slučajno naneslo, da bi kdaj bili moji sosedje, bi jim bi z veseljem podaril že omenjeno knjigo mešane zgodovinske komisije, razmislil pa bi tudi o darovanju odličnega BBCjevega dokumentarca - prepričan sem da veš o katerem filmu govorim, na internetu se ga dobi tudi v italijanščini. Naši upravni organi pa naj striktno uporabljajo slovenščino. Mar imajo ‘južni bratje’, ki so v Velenju, Jesenicah in v ljubljanskih Fužinah (in še marsikje) skoraj večina, formalne jezikovne pravice???

    Če so bili naši politiki o letošnjem 10.februarju medli, je namesto njih treba pohvaliti akcijo slovenske policije na Rodiku in v Kopru. Upam, da veš za katero akcijo je šlo. Ob letu osorej pa upam, da ne bom spet pogrešal odogovora enega od naših politikov.

    Vem, da situacija v vaseh, ki jih omenjaš, ni rožnata. O Divači bova morda ob naseldnjem popsiu čez dve ali tri leta še debatirala; tebi pa priporočam, da si pogledaš podatke popisa iz leta 2002. ( na spletni strani http://bsp1h.gov.si/D2300.LDN/stdfram4.html). Morda ne veš tega, da od 3829 prebivalcev divaške občine slovenščine kot materniščine ne govori 708 ljudi, kar je čez palec že skoraj blizu ene petine. A ker so to večinoma priseljenci iz bivših ‘bratskih republik’, jih ne smatramo (več) za problem.

    V mnogočem se strinjava, v mnogočem tudi ne. Na tem mestu pa polemiko zaključujem.

  • Kos je rekel/-la:

    Jernej

    To, da se v nečem ne strinjava, ne škodi, prej obratno. Samo na tak način lahko spoznamo ideje drugih.

    Osebno nimam absolutno nič proti posameznim Italijanom. Med njimi imam dobre prijatelje. Opozarjam pa pred nevarnsotmi, ki pretijo Sloveniji zaradi politike, ki jo Italija izvaja do nas, posebno če vemo kako (ne)odgovarja naša politika. Opozarjam tudi pred prehitro in nepremišljeno pozidavo kraških vasi, ki bi izgubile svoj značaj.

    Drugače pa sem za izmenjavo nenj, izmenjavo ljudi. Če bi bilo po mojem, bi obvezno namesto k vojakom, vsakega mladega Slovenca poslal v tujino vsaj za pol leta.

    Tudi zame je s tem polemike (no to se mi zdi prehuda beseda…) konec.

    Hvala za izmenjavo mnenj!

  • Grega je rekel/-la:

    Po naključju sem našel to stran šele danes, pa bi rad nekaj pripomnil. Sem Gorenjec, ki trenutno živi na neke vrste Krasu, torej Neprimorec in s tem neobremenjen z »zunanjim sovražnikom« katere koli narodnosti.
    V rubriki sem našel kar precej dobrih prispevkov, naj me bralci razumejo, nočem žaliti Primorcev. Obstojajo pa neke vrste črne ovce (morda sploh niso Primorci???!!!), ki imajo stalno probleme z tujci, sarkastično bi človek lahko rekel: čeprav od blizu še niti enega niso videli.
    Dejstvo je, da so Italijani normalni ljudje, kot vsi drugi. Niso pa tako zagrizeno fašistično navdahnjeni, kot tisti Slovenci, ki vedno hujskajo proti njim. Seveda je treba tudi njih razumeti, to so ljudje, ki izza domačega praga še niso videli in se bojijo lastne sence. Zadeva ne bi bila pomembna, če ti ljudje ne bi rušili ugleda Slovenije - vsaj v tistem delu Evrope, kjer ljudje vedo kaj je Slovenija in kje se nahaja.
    Do EU imamo neko obveznost, ki jo je treba spoštovati, med drugim tudi prost dostop do nepremičnin. Pošteno povedano, pa mi je ljubši sosed kulturen Italijan, kot pa te zgage, ki vedno nekaj hujskajo proti tujcem.

  • Janez je rekel/-la:

    Fašistični lakaj, fašistična propaganda. Izdajalec lastnega naroda.