8. marec, 2008 | Agata P.

Osebni praznik

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

8. marec je priložnost več, da na televiziji povejo kaj več o spretnostih tekstilnih delavk, o razliki v plačah, o nasilju v družini, o še zmeraj premajhnem številu žensk v slovenski politiki in o tem, da je ženska kot potencialna mati manj zaželena na delovnem mestu kot moški, ki ne gre na porodniški dopust in ne ostaja doma, ko otroci zbolevajo. Jaz ne potrebujem statistike na TV-ju za to, da se spomnim, da je ženska v Sloveniji diskriminirana. Dovolj mi je dejstvo, da so moje sošolke, odličnjakinje v osnovni šoli in gimnaziji, na faksu oskrbovale moške sotrpine z zapiski. Diplomirale so mnogo prej kot oni, potem pa, ups, so se znašle pred vrati prav teh moških – ki so od njih prepisovali – v vlogi tajnic in podobne delovne sile.

To mi je bolj ali manj jasno. Zdaj, na začetku pomladi, se sprašujem o nasprotnem. Koliko žensk v Sloveniji bi z veseljem ostalo doma in bi se rade posvetile skrbi za družino, pa si tega ne more privoščiti? In če že ženska postane gospodinja in mimogrede razbremeni prenatrpane slovenske vrtce, kako vi osebno gledate na tako žensko? Se vam zdi njena »brezposelnost« spoštovanja vreden pojav?

V Sloveniji je materinstvo čaščeno že od Device Marije naprej. Le da je to zdaj nekaj, kar se mora opraviti na hitro in mimogrede – da pa mame ne izgubijo stika z delodajalcem, mnoge delajo že med porodniško. Na družine z več kot dvema otrokoma se gleda zviška – kaj ne znajo uporabljati kontracepcije? Pojem »gospodinja« je zastarela beseda, na katero se spomnimo le tedaj, ko gledamo ameriške Razočarane gospodinje, ki kljub razočaranosti nad življenjem in kljub ločitvam kakovostno živijo naprej. V Sloveniji se na žensko, ki noče zavzeti pozicij na nekoč izključno moškem polju, gleda kot na kokoš, ki bi rada ostala le v kokošnjaku in nesla jajca. In to, da pri nas ni več gospodinj, marsikdo jemlje kot potrditev, da je Slovenija feminizirana država?

Vprašanje »materinstvo ali kariera« je v Sloveniji samo retorično, saj prave izbire ni. Obstaja le materinstvo plus trdno delo ali trud brez materinstva. Tako se ženske niso popolnoma otresle diskriminacije, hkrati pa so izgubile pravice, ki so bile samoumevne v preteklosti.

Zato zame 8. marec ni praznik v smislu boja za pravice žensk. V moji družini je to tiho čaščenje ženskosti na zelo intimni ravni, ki izhaja iz globljega doumevanja oziroma sprejetja dejstva, da moški in ženske nismo ne enaki in ne enakopravni. Z drugimi besedami, če moj moški že ne more roditi, če ne tvega ob vsakem seksu zanositve, če je bolje plačan za isto delo in če bo hitreje našel zaposlitev, ko se bo za to odločil, lahko vsaj pokaže razumevanje za vse našteto in mi prinese rožico.

Menda ravno zato, ker v Sloveniji ozaveščanje razlik med spoloma in tega, kar iz zgodovine neenakosti izhaja, poteka le na državni oziroma uradni ravni, na osebni pa o tem ni ne duha ne sluha, 8. marec ostaja le formalnost in razlog za »pijanko«. Tudi vam lep praznik želim!

Agata P.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • imm je rekel/-la:

    ja, res je!

  • šifra je rekel/-la:

    ..KAKO NAJ BODO MOŠKI SOLIDARNI Z NAMI?—ŠE SAME, NE ZANMO BITI, MED SABO?!
    LEPO VAS, PROSIM…?!

  • šifra je rekel/-la:

    ..KAKO NAJ BODO MOŠKI SOLIDARNI Z NAMI?-…ŠE SAME, NE ZANMO BITI S SABO IN MED SABO?!
    LEPO VAS, PROSIM…?!
    POČISTIMO, NAJPREJ PRED NAŠIM PRAGOM!

  • Neja je rekel/-la:

    No, pa saj se stvari počasi vsaj malo spreminjajo. Moški prevzema nekatere dejavnosti ženske vloge. Ko jih bo še veliko več, bo izboril pravice za oba spola.

  • imm je rekel/-la:

    ja, ampak se povsem strinjam s Šifro ;->
    tolk dreka kot lahko ena ženska strese na glavo drugi ženski, ji ne more noben moški, razen morda kakšnega izrednega primerka.
    Žal.

  • Aljo je rekel/-la:

    Delovanje pravne države, ter večje sodelovanje žensk v politiki-globalno je edina pot do enakopravnosti žensk. Pot bo dolga…
    Srečen praznik…

  • razmišljam je rekel/-la:

    Meni se zdi da bi se velike ženske s konca 19 stoletja, ki so ti med drugim izborile pravico, da se zaposliš, imaš volilno pravico, živiš tudi sama, če ti tako paše. Da ne pozabim, izborile so tudi pravico da se šola celotna ženska populacija, ne samo predstavnice aristokracije obrnile v grobu, če bi jim kdo prebral tvoj zapis.

  • ahm je rekel/-la:

    sedanji položaj žensk je rezultat stoletnega postavljanja žensk na rob - saj naj bi jih določala biologija.

    in kako bomo spremenile to, kar je v glavah tako žensk in moških - da so ženske prijeten in koristen dodatek moških?

    enako kot je z demokracijo v tej državici.

  • rozinko je rekel/-la:

    Recimo, da bi nam naj bi parlament neke vrste vzgled /prosim ne smejte se/, potem se spomnite prvega nastopa ministrice za zdravje v parlamentu. Bila je pač malo nerodna, saj je nastopila prvič v tej vlogi. Malo ji je spodrsnilo pri tem nastopu. In kdo je prvi usmeril kritiko proti njej. POSLANKE , oziroma ena od najbolj kalimerovskih poslank. No ministrica se je opravičila nekako takole ; Mislila sem, da v parlamentu pa ženske le malo bolj skupaj držimo. /približno tako/. To je dodatek k komentarju šifre in imm-ju.
    Nekoč sem že dejal, kar mi je rekal sedaj že pokojni intelektualec ; varuj se svinje, blata, žene in Hrvata. Tu nikoli ne veš kaj se bo zgodilo, oziroma kako bodo odreagirali.

  • imm je rekel/-la:

    v zagovor žensk in odgovor rozinku:
    če rečemo, da so vse ženske svetnice - kot je bil(a) užaljen(a) ” Razmišljam” ali pa, če kdo reče, da so vse ženske K… - ne povemo ničesar. Ker so med ženskami veelikanske razlike in jih sploh ni mogoče spraviti pod skupni imenovalec - niti biološko (kot kažejo genetske raziskave).

    So mi pa tipi sami povedali, da so oni v večini situacij med sabo zavezniki. Jaz ne vem, ali je to res, ker nisem tip. Imam pa občutek, da so res večji zavezniki, kot pa so ženske med seboj v različnih situacijah…

    no, toliko.

  • le še četrt stoletja do enakopravnosti je rekel/-la:

    In vendar biološko gledano ženski organizem v Sloveniji živi 7 let več od moškega. In pred četrt stoletja je bila doba preživetja 9 let več, doba trajanja moškega pa je glede na ženski pridobila eno leto.
    Živela enakopravnost pri delovni dobi, vsaj v smrti bomo enaki, pri tem tempu čez ravno tričetrt stoletja.

    First, never let them see you bleed.
    Second. Always have an escape plan.

  • imm je rekel/-la:

    ad first) misliš, da jih privabi vonj po krvi - kot mrhovinarje? in da te še bolj raztrgajo?

    ad second) tudi plan A in plan B ne zadoščata vedno.

  • le še četrt stoletja do enakopravnosti je rekel/-la:

    vklopi intuicijo in razmišljal metaforično

  • imm je rekel/-la:

    ja, saj ‘-)

  • duko je rekel/-la:

    Ženske je treba pripustiti-ali dopustiti, da se prebijejo-do odločanja, ampak ne v prevelikem številu. Če jih bo preveč, se bodo požrle med seboj-glej zgoraj-in trpela bo ućinkovitost celotnega sistema. So pa sol življenja, o tem ni dvoma. In po mojem tudi dosti zanimivejše od moških.

  • gsm je rekel/-la:

    ne moremo enačiti vseh z vsemi, ima ovakvih i onakvih.