14. marec, 2008 | Borut Levart

Pi, pi, pi

Marec 14. za ene poseben dan, ko delajo pite in slavijo število pi.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

vinu je resnica — radi pravijo eni, ki zagovarjajo pitje alkoholnih pijač. Ampak a vsi vemo, kako je nastalo to reklo? Alkohol vpliva različno na ljudi; eni postanejo bolj šaljivi, drugi bolj agresivni, vsi pa se pokažejo v resničnejši luči. Če pa rečemo — v piju je resnica, mislimo prav to. Zakaj kako bi drugače na njegovem decimalnem mestu 7 879 743 našli davčno številko Vesti? kar nakazuje slika zgoraj. Danes je 14. sušec ali obrnjeno 3/14, zato je danes pijev dan. Poklonimo mu par odstavkov.

—–Kjer je zrak, je kisik, pi pa je povsod. Ni samo v krogih in kroglah, pojavi se tudi v integralih, vsotah in produktih, rad se pojavi na nepričakovanih mestih v teoriji števil in pa seveda v fiziki, v naravi. V brezzračnem prostoru, kjer je vakuum najbolj vakuumski, najdemo komaj kak proton na kubični meter, tam pa se lahko širi svetloba in v svoji teoriji s seboj prenaša tudi pi.
—–Pi je eno izmed šestih najbolj znanih matematičnih števil: zlati rez, 0 in 1 so starejši od njega, naravno število e in imaginarna enota i pa dosti mlajša. Matematik-velikan Euler je povezal pet teh števil v že prav mistični enačbi, s katero je bilo spreobrnjenih že več krivovercev. To ni šala: pred njih so postavili enačbo in jim rekli, e na i pi plus ena je nič — in bog je.
—–Ker je pi neskončno pestro število, ga je človek spoznaval postopoma ter tu in tam določil kako novo decimalko. Konec 18. stoletja se je v tem meril naš Jurij Vega in naračunal prvih 126 decimalk, največ do takrat. Šampionski pas je nosil pol stoletja. Danes je znanih že na milijarde decimalk.
—–Kmalu po začetku decimalnega zapisa, natančno na 762. mestu, naletimo na vrsto šestih zaporednih devetk. Eni iščejo v tem seme kakega angela, mi pa vemo bolje, saj če pregledamo samo prvih milijon decimalk, najdemo še dvanajst vsaj tako dolgih verig, na mestu 638 852 na primer sedem trojk. Ker je pi mogoče in verjetno “normalno” število — tako da se različne števke v njegovem desetiškem zapisu pojavljajo z enako verjetnostjo 10 % — si upamo reči, da bi nekje našli tudi devet ali pa devetnajst zaporednih devetk. Samo dovolj globoko bi morali iti.
—–Baje je skupina pijevih slavljencev šla na današnji dan pred štirimi leti k avtistu-savantu Danielu Tammetu in ta jim je v petih urah zrecitiral dobrih 20 tisoč prvih decimalk. Če imate težave s pomnjenjem prvih desetih, kot jih imam sam, se mi morda pridružite pri pisanju pismi (iz angl. piems prek poems pesmi), v kateri morajo dolžine besed ustrezati zaporednim decimalkam. Do zdaj sem se spomnil tole: sam s tabo v mojih fantazijah … Ampak ni dobro, zadnja beseda ima 10 črk, ne devet.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
26 x komentirano
  • Izmet Fekali je rekel/-la:

    3,1415926535897932384626433832795

    Sam s sabo v svoji fantaziji se peljem skozi noč. Obraz sem smrti naslikal, morbiden, temačen, strašljiv. Tja na vrh grobovja grem kričat, na streho, nad noč! Prevaran, pod to razpeto neskončno odejo …

  • andrej je rekel/-la:

    Hej, a ni bil Vega Moravčan… Kar probaj reči nekomu iz Moravč, da je Dolenjec…
    Nekaj več piše na:
    http://sl.wikipedia.org/wiki/Jurij_Vega
    ali pa http://vlado.fmf.uni-lj.si/sola/1995/vega/vega1.htm

    LP

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    @Izmet: ha ha!!

    @andrej: pa bil sem prepričan, da se je rodil kot Dolenjec … No, sem zdaj popravil — v Slovenca.

  • Gardaland: je rekel/-la:

    @Izmet; Več o temi v tvoji - vesoljski in domači budni sel - dušni entiteti, razkrijmo potanko prijatelj. Res se nas pripoved lepa dotika, pa vseeno drži, ker spi prekrokan, niz je izgubil decimalko štiri.
    (pozabil si 4 med “streho” in “nad noč”)

    Za pidan nisem vedel, vem pa, da je na današnji dan rojen A.Einstein in je odšel K.Marx (na ta, za revolucinarje žalosten dan, je mali Albert praznoval 4 rojstni dan, tako da vse štima (glej gor)).
    Bom že vedel, ker praznujem RD tudi sam.

  • sanja je rekel/-la:

    vse o sebi, o, dušni prijatelj, ki vpiješ, kričiš, čez mrtva grobovja razodevaš, nevedno razkriješ ..

  • sanja je rekel/-la:

    …vso to, res obnoreno nrav, besneč in hropeč pred noč, nad strehami tam..

  • sanja je rekel/-la:

    2 7 9 5
    si ujetnik fantazije svoje :)

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Mene zabavata angleški pismi. Krajša (za 7 cifer):

    How I wish I could calculate pi!

    In daljša (33):

    How I want a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics, and if the lectures were boring or tiring, then any odd thinking was on quartic equations again!!

    1. Zadnji ni teh misli, da bi bila resnica v matematiki.
    2. Zaporedna vzklika obupa — How I wish/want — lahko kažeta samo na veliko pomembnost števila in na to, kakšen močan vtis lahko pusti. Naj služi to kot opozorilo. (Saj, kaj se je zgodilo s profesorjem v filmu Pi, ko je bezal tja, kamor ne bi več smel? …)

  • Feminist Plut je rekel/-la:

    Že dva dni ležim z vročino in imam časa preveč in sem opazil napako.

    3,1415926535897932384626 4 33832795

    Sam s sabo v svoji fantaziji se peljem skozi noč. Obraz sem smrti naslikal, morbiden, temačen, strašljiv. Tja na vrh grobovja grem kričat, na streho ČRNO, nad noč! Prevaran, pod to razpeto neskončno odejo …

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    3,14 - ZDA !!!…bi bi spet zakričal tisti iz Istrabenza ?… :-)))

  • sanja je rekel/-la:

    Gardaland, vse najboljše za rojstni pidan!!

  • Gardaland: je rekel/-la:

    Hvala, sanja, zdj sm pa že pi.jan!

  • Andrej je rekel/-la:

    e^(i π) + 1 = 0 tudi mene vedno znova presune.

    mmg: Robert: Zakaj si ne instalirate LaTeX plugin za Wordpress?

  • 1tastar je rekel/-la:

    Kaj vse pomeni Pi….. ! :(

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    @Andrej: kako lepo si napisal enačbo! Vidiš, je vprašanje, čemu bi namestili LaTeX-ov vtičnik, če se da že kar dosti napisati s standardnimi znaki. Mislim, da ga znanost na Vesti ne rabi. (Za morebitno enačbo na zapis? …) Sem ga pa že videl “v akciji” in mi je všeč.

  • nerde je rekel/-la:

    @Andrej: Ali nas lahko razsvetliš, nepoznavalce enačbe e na i krat pi plus ena je enako nič.

  • Andrej je rekel/-la:

    No, saj je že Robert v samem prispevku zapisal, da je lepota te enačbe, da povezuje 5 fundamentalnih števil: i, π, e, 0 in 1. Povezuje/vsebuje pa še fundamentalne operacije: seštevanje, množenje in potenciranje. In pa najbolj pomembno relacijo =.

    - i je imaginarno število, katerega “vrednost” je kvadratni koren iz -1. Oz. I^2 = -1. Poleg realne osi vpelješ še imaginarno os, ki je pravokotna na realno in jo seka v točki 0.0. i se nahaja na imaginarni osi zgoraj, ravno za 1.0 razdalje od točke 0.0 na realni osi. Z i lahko tvorimo t.i. kompleksna števila.
    - π (pi) je kvocient med obsegom kroga in njegovim premerom. Približna vrednost π = 3.1415926…
    - e je osnova naravnega logaritma in ga lahko definiramo kot (1 + 1/x)^x pri čemer je x = ∞ (neskončno). Limita, v bistvu. Izračunaj to enačbo s kalkulatorjem, pri čemer vstavi za x dovolj veliko število, npr. 100000, in že dobiš kar lep približek e-ju. Približna vrednost e je 2.71828… e oz. naravni logaritem nastopa v mnogih enačbah, ki opisujejo naravne zakonitosti.

    In zanimivo/”presenetljivo” je, da če e potenciraš na zmnožek i in pi, da dobiš -1. :-) Kogar to spoznanje ne gane/presune, je brez čustev (hecam se). :-)

    No, upam, da nisem česa narobe napisal; moje znanje analize je že malo zarjavelo, pa tudi matematik nisem. Bolje bi bilo, da bi ti Robert odgovoril. :-) Vsekakor naj me Robert prosim popravi, če sem kaj narobe napisal.

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    > Kogar to spoznanje ne gane/presune, je brez čustev …

    Sem že slišal mnenje, da kogar gane, da ta je lahko brez čustev za soljudi :) … Drugače si lepo razložil, Andrej, ni kaj popraviti. Lahko dodam nekaj:

    e = e1 + 2 π i

    e = (e1 + 2 π i)1 + 2 π i = e1 + 4 π i - 4 π² = e1 - 4 π²

    Sem pred časom spraševal, pa ni znal nihče doreči, zakaj paradoks? …

  • Gardaland: je rekel/-la:

    A to so ta, transcedentalna števila. Paradoks, to je pa ena od definicij realnosti, dialektično kompleksno.

  • Andrej je rekel/-la:

    Tu ni nobenega paradoksa. :-)

    e^(1 + 2 π i) = e^1 e^(2 π i) = e e^(π i) e^(π i) =
    { e^(π i) = -1 (po naši slavni enačbi e^(i π) + 1 = 0) }
    = e (-1)^2 = e QED

    Sedaj, ko sem dokazal, da je e^(1 + 2 π i) = e, iz tega sledi, da je π i = 0.
    Kar pomeni, da člen 4 π i odpade in je res tudi e^(1 + 4 π i - 4 π²) = e^(1 - 4 π²). QED

  • Andrej je rekel/-la:

    Emm, malo se popravljam:

    Da bi bilo π i = 0, je skregano z logiko; če množim imaginarno število i z realno konstanto, pač ne morem dobiti realnega števila 0.

    Zadnji odstavek zgoraj, bi tako popravil takole:
    Sedaj, ko sem dokazal, da je e^(1 + 2 π i) = e, iz tega sledi, da je e^(2 π i) = 1.
    Torej je e^(4 π i) tudi 1.
    e^(1 + 4 π i - 4 π²) = e e^(4 π i) e^(- 4 π²) = e e^(- 4 π²) = e^(1 - 4 π²). QED

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    @Gardaland: res, pi pa e sta “transcendentni” števili … Ne razumem tvojega komentarja; naj teh števil ne bi bilo v matematičnem dokazovanju “realnih trditev”? … Kot sem rekel, se ne posmehujem.

    @Andrej: no, mojo uvodno vrstico samoumevno privzamemo, pravzaprav je drugače zapisana Eulerjeva enačba. V drugi vrstici si spregledal bistvo. Na levi strani je realno število, e ali 2.18 …, na desni strani je realno število, e1 - 4 π² ali skoraj nič! …

  • Andrej je rekel/-la:

    Da, caka. Gledal sem drevo, nisem pa videl gozda. :-)

    Kompleksna števila se včasih obnašajo malo drugače kot realna, zato je potrebna previdnost.
    Da vidimo, da je e^(1 + 2 π i) preprosto kar e, ni treba komplicirati z izpeljavami; zadostuje geometrijski pogled na kompleksna števila. e^(1 + 2 π i) je v polarni obliki e e^(2 π i), kar je pa enako kot e e^(4 π i) in - še bolje - enako kot e e^(0 i). Radij (absolutna vrednost) je e, kot pa 0; tole število torej leži na realni osi in ni nič drugega kot e. Če pa e spet potenciramo na (1 + 2 π i), pa na enak način spet dobimo e.

    Take izpeljave bi se torej šel lahko tudi takole:
    (e^(1 + 4 π i))^(1 + 4 π i) = e^(1 - 16 π²) in bi torej dobil še bolj čudne rezultate.

    Če je pa kaka globja razlaga, zakaj pri takih izpeljavah, kjer se ne poslužujemo zdrave kmečke pameti, pride do čudnih (”paradoksalnih”) rezultatov, nas pa, Robert, prosim že enkrat razsvetli. :-)

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    > še enkrat razsvetli

    Ne morem, ker ne poznam točnega odgovora. ;)

  • Andrej je rekel/-la:

    Verjetno je dobro, da je pri igranju s kompleksnimi števili kot “normaliziran” med -π in π. Zdaj, zakaj pride do čudnih rezultatov, če kot ni “normaliziran”, dasiravno predstavlja tako število povsem enako število (rotacija za 2 π), je pa vprašanje. Mogoče zato, ker imamo na intervalu -π in π “magično” število 0.

  • Nik je rekel/-la:

    Super, super, Robert spet raztura…

    Nekako sem se ravno v preteklih dneh (kakšna dva tedna nazaj) ukvarjal s pi-jem. V bistvu me je zanimalo, katera bi bila miljardita decimalka pi-ja. Na enem blogu je pisalo, da naj bi bila 7.

    Sem pa spotoma malo bral tudi po Wikipediji o pi-ju, ker sem prvič srečal normalna števila. Če se prav spomnim, piše, da baza ni pomembna in da mora verjetnost števk biti enaka v poljubni bazi, ne samo v desetiški.