23. marec, 2008 | Borut Levart

Digipirhi

Komentar krašênja pirhov, pospremljen z digitalnimi zgledi.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

ot pokaže video zgoraj (sprva del Godler šova 002), se na Vesti ukvarjamo s kokošjimi jajci. Ni ga primernejšega časa za to kot okoli velike noči, danes velikega praznika za želodec, ki ga zaznamuje konec “posta”, na obloženih mizah pa Kristusovi telesni simboli: šunka, klobase, orehova potica, hren, kruh pa seveda pirhi, najrazličnejše okrašena trdo kuhana ali izpihana jajca. Okrasimo še mi kakega — digitalnega.

—–Najprej nasvet za izviren nedigitalni pirh. Potopimo surovo jajce v jabolčni kis, kot kaže fotografija desno zgoraj. Čez tri dni kozarec speremo in ugotovimo, da je kis razžrl apnenčasto lupino domala do beljaka. Kislino sta složno zaustavile zunanja in notranja ovojnica jajca, za lupino drugi barikadi pred bakterijami. Takšno jajce ni več trdo, ampak je gumijasto kot kaka mehka “skokica”. Kreatinski ovojnici sta močni in jajce se nikakor ne razlije. Lahko ga še trdo skuhamo in preverimo notranjost. Potem ga morda le ni priporočeno tudi pojesti.
—–Barvanje in krašenje pirhov je pri nas sila priljubljeno. Nogomet je, recimo, nacionalni šport, izdelovanje pirhov pa nacionalna umetnost. Mlado in staro se domišlja novih in novih načinov, kako ozaljšati nekaj centimetrov razsežen oval. Dejansko je prijetno, vzeti jajce v roke in ga poslikati, kot bi svet ukrojili po naše.
—–Na tem mestu velja omeniti slovenskega izdelovalca vrhunskih pirhov Franca Groma z Vrhnike. Svoje posebno krašenje jajčnih lupin — vrtanje luknjic vanje — je patentiral leta 1995 in od takrat izdelal pirhe več znanim ljudem, denimo zadovoljnim članom japonske kraljeve družine. Gospod Grom pravi, da se lupina med vrtanjem velikokrat vda in da nikoli ne ve, pri kateri luknjici bo šla. Nad čemer človek osupne, ko izve, da umetnik navrta lupino tudi z 20 000 luknjicami. Kolaž spodaj kaže tri izdelke (vir vrhinka.si).

—–Izredno luštno! … Hm, pa bi znal mojster Grom obdelati lupino tudi tako, kot smo mi naredili digipirh s slike spodaj levo? … Pravijo, da je prihodnost digitalna. A presneto, potrebe trebuha so pa tako analogne! Spodaj vseeno lepimo še dva digipirha, srednjega smo pobarvali s pomočjo posebne matematične funkcije, Riemanove funkcije zeta, desnega — animiranega ;) — pa s sinusno funkcijo.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano