29. marec, 2008 | Denis Sarkić

Davčne utaje 1.0

Kako potekajo utaje davkov v Sloveniji - posli z avtomobili.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na Vesti smo se odločili, da vam pripravimo kratko nadaljevanko o davčnih utajah v Sloveniji, ki bo na sporedu še nekaj naslednjih sobotnih popoldnevov. Za razlago o teh rabotah in za nekatere zelo donosnih poslih, smo se odpravili na Davčno upravo RS in tam zaprosili Uroša Novaka, vodjo preiskovalno-analitskega oddelka za popolne podatke in zanimive zgodbe. V prvem delu vam dajemo v pokušino primere o preprodajah avtomobilov. Dober tek!

Utaje davkov pri avtomobilskih poslih:

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
37 x komentirano
  • Drago je rekel/-la:

    Bravo durs!!!!

  • M je rekel/-la:

    Da bi jim le uspelo speljat postopke do konca in vzpostaviti sistem.

    Enaki pogoji za vse.

  • mat je rekel/-la:

    Zanimiva oddaja. Me zanima kaj bo z gostinstvom, ker tam pa po okoliških gostilnah tornirajo račune kar po spisku. Zvečer delajo nadure, da se rešijo vsaj tistih z večjimi zneski.

  • 4000 je rekel/-la:

    Odlično! Opozoril pa bi še na nekaj zadev.
    Nova vozila v EU (vsaj na primeru Audi, VW) so praktično konsolidirana. Torej je cena približno podobna( + ali - 3 do 4%, pa še tu pride do razlik zaradi deželne opreme) Torej je nemogoče dobiti isti avto za 20% (ddv) in še 13% (DMV) ceneje. Torej je povsem na mestu, da se podvomi o resničnosti in korektnosti cene. Kaj pa je v resnici težava, da takšna vozila kupujejo pomembni ljudje iz gospodarstva (predsedniki uprav) in politiki. Naključja ni. Vsi točno vedo za kaj se gre, tako kot smučar, ki točno ve kdaj je povozil vratca. Izgovorov ni. Opozoril pa bi še na nekaj, da tega ne počnejo samo sivi prodajalci ampak to počnejo tudi uradni trgovci. Res da je tega manj pa vendarle. Se dogaja. Davčna bi morala biti dosledna in tudi znanemu trgovcu, ki počne packarije odvzeti davčno št. in sankcionirati.

    Zakonodaja bi morala iti v smer, da se tudi kaznuje kupca, ki je kupil takšno vozilo (pa naj iztoži svojega ljubega prodajalca). Pooblaščeni trgovci danes nimajo velike želje po mahinacijah ker so stave previsoke. Davčna dobro ve kateri trgovci so tisti, ki so sumljivi, saj so pri njih že večkrat bili. Zakaj se ni nič rešilo je druga stvar. (morda tudi zato ker tam kupujejo visoki politični funkcionarji). Po tem kar je bilo prikazano v tem prispevku vedo zakaj se gre. Torej naj ukrepajo. Vendar gro problema so predstavljene fiktivne firme.

    Nihče se ni dotaknil rabljenih vozil. Tega je po moji oceni še več. NPR. Rabljen avto se kupi v tujini (npr Francija) preko firme na slovaškem, ki je v slovenskem solastništvu (ali pa tudi ne), proda se nazaj slovenskemu ni slovensko nazaj v Avstrijo ( z Avstrijo ni sporazuma o pretoku davčnih informacij) in iz Avstrije nazaj v SLO. Vmes vozilu zbijejo ceno in ga tu prodajo za bistveno nižjo ceno kot je tržna.

    ŠE huje, prodajajo se vozila ki imajo v Avstriji 100.000 km ali več, pripeljejo se jih v Slo in se tu prodajajo s 26.000 km. Podjetje plača vse davke ampak je vrednost vozila pod tržno saj je bilo kupljeno kot mnogo več rabljeno. Goljufija brez primere. V SLO so firme ki se ukvarjajo samo z vrtenjem števcev nazaj. To je goljufija brez primere. (da o tehničnem stanju vozila in varnosti na cesti ne govorimo)

    Ali pa se vozilo uvozi iz ZDA. Tu se ga kao opremi z novimi stekli in lučmi – zaradi homologacije (strošek se s prijavo obesi zavarovalnici) in se tu prodaja pod ceno.

    In da ne bo pomote, tu gre za vozila ki so draga ( ne glede na nateg) in tisti ki to kupuje ve za kaj gre.

    Naj si Durs pogleda tudi podjetja kot so OVENA d.o.o. ki pa legalno nakupujejo in ničesar ne plačajo. In to počnejo po celi LJ in širše. Pa še vedno obstajajo. Stranke ki kupijo avte pri njih pa lepo servisirajo po LJ (in se smejijo), ko serviser vidi svojo opremo na teh avtih pa nič ne more.

    Dokler bodo v te posle vpleteni visoki predstavniki države in bodo mazani s strani teh velepodjetnikov bo DURSU težka predla. Samo enkrat n policija spektakularno zaseže vozilo uvoženo po sumljivi poti od kakšnega predsednika uprave boste takoj videli pozitiven efekt .

  • Bk je rekel/-la:

    Kapo dol DURS - dela vam ne bo zmanjkalo.
    Kar tako naprej…

  • MarkoNi je rekel/-la:

    Odlična ideja in odličen prispevek. Bravo Denis.

  • Pipi je rekel/-la:

    Končno!
    Bolje pozno kot nikoli!
    Samo pogumno naprej!!!!

  • bubica mala je rekel/-la:

    bravo durs,

    če ne znate pobirati davkov, ste pa vsaj lepi.

  • marjan je rekel/-la:

    Ehehe bubica si pa res “mala”

  • lepi poldek je rekel/-la:

    Najprej dragi moji DURS-ovci pošteno obdavčite Zidarja in druge tajkune, ki svojega bogastva, ne samo, da ga ne skrivajo, celo dražijo z njim ubogo rajo, ke dela za 400€ na mesec. Vi pa od te raje pričakujete, da bodo honorarno brez plačila še vaše špec kahle. Ne bo šlo, ker to ni pošteno.Mislim, da imate pri vas na DURS zaposlenih dovolj visoko izobraženih in dobro plačanih “stručkotov”. Če bi ti za svoje plačilo delo korektno opravili ne bi rabili nobenih anonimnih telefonov. Torej sami zavihajte rokave in na delo. Pa veliko uspeha vam želim.

  • južnoštajerski pero v mariboru je rekel/-la:

    video no longer available

  • klobasa je rekel/-la:

    Bravo, se vidi, da je na DURS-u zavel nov veter.

  • tjanca je rekel/-la:

    Mene pa zanima, če je tudi utaja davkov na novem vatikanskem seznamu smrtnih grehov.

  • Elm Kačik je rekel/-la:

    Dobr začetek nova skupina. Korajža velja!!!!!!!

  • kr-ena je rekel/-la:

    Po mojem mnenju je končno pravi človek na pravem mestu in premiki na tem področju so že vidni….

  • Buhaleluja je rekel/-la:

    Nadaljevanka ki obeta. Dobra ideja Denis.
    Aja pa oskarja za glavno vlogo, če jih vsaj 10% polovi.

  • Cucka je rekel/-la:

    Tale dacar pa ma jajca. A ma mobi tud?

  • Bk je rekel/-la:

    Tjanca,
    Utaja davkov je na vatikanskem seznamu vsako nedeljo!

  • Krokar je rekel/-la:

    Polovte že to prokleto bando utajevalsko.
    Dacar - ti si car

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Me veseli, da vam je všeč 1. del nadaljevanke. Mislim, da bo drugi še bolj napet, tretji bo pa prava drama, četrta pa verjetno tudi in tako naprej…

    @Cucka, zakaj vprašanje o mobiju???

    BTW, Južnoštajerski Pero, videa delata brez napak!

  • Cucka je rekel/-la:

    Zarad jajc. Mal ta pravih decov se šeta okoli.
    Ne daj se Uroš!
    Aja, lucidna vprašanja Denis, sam ne se preveč @t :-).
    Komaj čakam drugi del

  • Janez Zarotnik je rekel/-la:

    Sarkic,

    zelo pogosto si prekinjal intervjuranca, tako, da dejansko ni bilo jasno kako je davek zatajen…
    Kadarkoli je poskusal do konca povedati, si ga prekinil

  • 1tastar je rekel/-la:

    Ste že kdaj prodali ali kupili rabljen avto? Gotovina in faktura se še niti enkrat nista ujemali. Da o tem, kako visoke fakture, za katere sploh ne veš, potem spremljajo tvojo razbitino pri nadaljnjih prodajah, sploh ne govorim!

  • Dare je rekel/-la:

    Bravo! Odlična oddaja oz. nadaljevanka. Super, da so na DURS-u pripravljeni sodelovati v taki medijski “akciji”. Je pa tako, vsi državljani se moramo navaditi pomagati k vzpostavitvi bolj fer bivanjskih in poslovnih pogojev. Če veš, da nekdo nima zaposlitve že leta, gradi pa hiše, kupuje avtomobile, putuje po svetu itd., potem je nekaj hudo narobe. V zavest državljanov moramo vcepiti to pravico in nenazadnje tudi dolžnost obveščanja pristojnih organov.
    Potrebno je tudi malo bolj informirati ljudi - objava telefona ali GSM-a za prijavo sumljivih dejanj bi bil že dober začetek. Anonimna linija je namreč ljudem že od nekdaj pri srcu in daje na vseh področjih dobre rezultate…

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    Janez Zarotnik, poglej si še enkrat pa ti bo jasno…

  • flayo je rekel/-la:

    Denis, ker so tema davki, svetujem film:

    America: from Freedom to Fascism
    trailer: http://www.youtube.com/watch?v=N331kGvh0U0

    in predlagam, da na DURS-u povprašaš kaj o dohodninskem področju.

    Lp,
    Flayo

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    flayo, tudi to pride na vrsto.

  • mistique je rekel/-la:

    DAVEK…davki…dajatve…dajatev…davaj…davek… :)

  • 1tastar je rekel/-la:

    DAVEK …. daviti
    PLAČA …. plakati

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Živim luksuzno. Jedem luk a usput se suzim.

  • doajen je rekel/-la:

    Najprej! Te telenovele so del poravnave med Simičem in Vest.si. Kljub temu tematsko zanimiv izbor, je pa stvar dosti pokroviteljsko narejena…kdaj pa je še kakšen državni organ bil tako kooperativen da je vse zrecitiral pa še na papirjih je imel skice…. ta Uroš Novak je res car, še kakšen avto vozi je povedal, kar mimogrede ne vem kaj ima za opravit s to temo… Pa še to, naj durs pove kaj je doslej naredil na tem področju (rezultati), ne pa da se kot bimbo všečno hvali naokoli kaj bo bo naredil v prihodnje…

    Durs & Denis vačlek, bi lahko bil po vzoru Godler Show-a naslov te rubrike

  • Denis Sarkić je rekel/-la:

    @doajen,

    tole glede poravnave med Simičem in Vestjo je štos leta!!! Nadaljevanka “Davčne utaje” - ne sama prva tema, poudarjam NADALJEVANKA in druge teme ter morda še “Naj gasilske veselice”, je in vedno BO zraslo na mojem zelniku. To si štejem v čast! Pa tudi, da sem tako inovativen in so stvari tako dobro gledane.

    Moj stil spraševanja in izvedba intervjujev pa je že ves čas na Vesti enaka, sprašuj na pamet in misli med intervjujem, ne beri vnaprej napisanih vprašanj, pa čeprav o temi ne veš prav veliko, znajdi se in poskusi biti vsaj malo šaljiv, drugače naj te raje koklja brcne!!!!

    Ti, dragi doajen pa lahko še vedno bluziš naprej o poravnavah in ostalih bedastih insinuacijah, ki se ti prikazujejo pred očmi! Vem pa, da boš pri tem ostal naš zvest obiskovalec in kritik, kar pa mi je v veliko veselje.

  • Fritz je rekel/-la:

    V odgovor 4000-ki,

    čeravno se lahko z delom navedb strinjam pa je treba jasno povedati, da je želja po kaznovanju kupcev popolno sprenevedanje. Omenjenim dacarjem vsi plačujemo davke zato, da zagotovijo delovanje državnega aparata, ki deluje po jasnih pravilih in v skupno dobro. Torej, če je ta državni aparat nesposoben iztržiti davke ali uvesti jasna pravila prodaje rabljenih avtomobilov potem je potrebno spremeniti predpise in zakonodajo, ne pa udrihati po ljudeh, ki so kupljeno vozilo povsem legalno registrirali pri pristojnem organu. Ali je tako težko preveriti (na podlagi št. šasije npr.) ali je za neko vozilo plačan davek? Po logiki 4000-ke je kupec kriv, če od prodajalca kupi zastrupljeno meso, čeprav ima država jasne predpise glede pridelave in celoten sistem nadzora nad prodajo prehrambenih izdelkov. Tak način razmišljanja postavlja pod vprašaj plačevanje davkov nasploh.

  • Oljeg je rekel/-la:

    Bravo Dacar in Vest!

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    DURS - kakor za koga !…

  • pravični je rekel/-la:

    Le tako naprej pa bodo tudi rezultati kamlu prišli.

  • 4000 je rekel/-la:

    @Fritz

    V bistvu se strinjam s teboj. Želim samo poudariti, da tisti, ki to počne (naročnik) točno ve, da gre za utajo in goljufijo. To je razlika z pokvarjenim mesom. PA še tam se ve da je kupovanje na črno problematično. Dacarji naj zaslužijo plačo in naj naredijo vse, da bo sistem pošten in transparenten. Hkrati pa je potrebno naročnikom dopovedati, da se jim ne splača iskati goljufe ki bodo uresničili njihovo goljufijo. Goljufi vedno bodo, samo popularnost te branže je potrebno zmanjšati.