4. april, 2008 | Vest

Takle mamo 016

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ruska vojaška obveščevalna služba GRU trdi, da američani na meji z Iranom kopičijo čedalje več vojakov in opreme. Vse aktivnosti kažejo na intenzivne priprave za morebitno kopensko in zračno operacijo proti tej državi. Ameriška mornariška navzočnost v Perzijskem zalivu je številčno podobna tisti tik pred napadom na Irak. Bojna skupina letanolosilke Stennis je napotena v Perzijski zaliv, kjer se bo pridružila podobni skupini postavljeni okoli letalonosilke Dwight D. Eisenhower. Na območje so poslani tudi protiraketni sistemi Patriot. Po ruskih informacijah Pentagon še ni sprejel končne odločitve o napadu.

Po govoricah je največja možnost za napad med 4. in 6. aprilom. Cilj operacij naj ne bi bili le jedrski objekti, temveč tudi vsi pomembnejši vojaški položaji in obrambno ministrstvo.

Se bo napad v resnici zgodil?

Možnost je velika, še posebej po odstopu poveljnika CENTCOMa generala Fallona, ki je bil znotraj vojaških krogov eden izmed najuglednejših nasprotnikov neokonzervativnih imperialnih planov.
Direktor CIE Michael Hayden se je postavil na stran, ki trdi, da Iran aktivno deluje pri raziskavah za izdelavo jedrskega orožja. Direktor sicer ne zna razložiti zakaj. Njegovo prepričanje je trdno, čeprav temu nasprotuje skupno poročilo vseh ameriških obveščevalnih agencij, kjer je zapisano, da vsaj od leta 2003 Iran ne razmišlja več o razvoju jedrskega orožja.
Protislovno je, da se direktor s poročilom strinja in da podpira njegove ugotovitve. Michael Hayden o jedrskem programu pravi sledeče …

Po drugi strani obstaja v ameriški politiki tudi bolj pragmatična opcija, ki zagovarja pogovore kot sredstvo prepričevanja.
V to skupino ljudi spada pet bivših državnih sekretarjev iz obeh taborov ameriškega političnega prostora. Mednje spadajo Powell, Baker, Kissinger, Christopher in Albrightova.
Poleg poziva k dialogu z Iranom si s strani trenutne administracije želijo tudi zaprtje Guantanama in povrnitve ugleda ZDA kot države, ki je steber svobode in človekovih pravic.

Če senator Lieberman pozna razliko med Al Kaido in šiitskimi milicami v Iraku, pa to ne pomeni, da se sam ni poslužil podobnih laži ali pol resnic. Nekoč je zagovarjal program izgradnje podmornic razreda Virginia v vrednosti 81 miljard dolarjev z argumentom, da bodo najboljše orožje proti Al-Kaidi.

Izrael bo v tem tednu gostiteljica NATOve pomorske vaje, ki se bo dogajala pred Haifo. Šest natovih fregat pod poveljstvom turškega admirala bo sodelovalo z izraelskimi raketnimi čolni. Po besedah izraelskih predstavnikov bo to okrepilo vezi med mornaricami v morebitnem napadu na Iran. Izrael je delegiral svojega predstavnika v pomorski štab Nata v Neaplju. Prvič v zgodovini!

V Iraku so se boji med vladnimi silami oziroma V1 brigadami Badr in vojsko Mehdi lojalno verskemu voditelju Sadru prekinili. Glavni pogajalec med šiitskimi milicami, je bil Qassem Seleimani, brigadir elitnih enot iranske republikanske garde Quds. Torej vodja enot, ki jih američani obtožujejo podpiranja terorizma oziroma boja za svobodo v Iraku.
Seleimani je na seznamu ljudi, ki jih američani proglašajo za teroriste ali ljudi, ki se ukvarjajo s širjenjem jedrskega orožja in raketne tehnologije. Z njim ne sme poslovati noben državljan ZDA. Njegovo premoženje je zamrznjeno.

Ob uvodu in samem dogajanju na zasedanju NATa v Bukarešti je prišlo na dan nekaj retoričnih in logičnih biserov. Predsednik ZDA, naj njegovo ime ne bo omenjeno, je izjavil, da načrtovani protiraketni ščit ni grožnja Rusiji, ker ima ta dovolj orožja, da ga povsem zasiči. Hkrati je ljudem tega dela sveta razložil, da lahko projektili letijo tudi v smeri severa, ne le zahoda.
Obrambni sekretar in zunanja sekretarka ZDA sta Rusiji ponudila nadzor nad protiraketnim sistemom na Poljskem in Češkem.

Po najnovejši raziskavi Izraelske centralne banke je 60% ljudi, ki v Izraelu živijo pod pragom revščine izraelskih arabcev ali ortodoksnih židov. Ta dva segmenta izraelske družbe sta dolgoročno obsojena na ekonomsko smrt.
Ugodnim gospodarskim kazalcem navkljub, so arabski sodržavljani izločeni iz ekonomskega življenja, v zadnjem desetletju možnost kakršnekoli zaposlitve za njih samo upada.

Ker so blogi čedalje močnejše orodje in orožje informiranja, je bilo za poveljstvo ameriške vojske za specialno bojevanje pripravljeno poročilo za operacije na tej fronti. Glavni razmisleki so šli v smeri kupovanja avtorjev, napadov na njihove bloge in celo spreminjanja delov tekstov, da bi uglednim blogerjem uničili ugled.
V resnici koncept ni nov, saj gre za koncept, ki je bil preizkušen že na ostalih elektronskih medijih v času od začetka vojne v Iraku.

81 letni ameriški katoliški duhovnik je bil aretiran, ker v nakupovalnem središču ni spoštoval ukazov varnostnikov. Kaj je storil?
Z ženo je sedel na kavi, ko mu je varnostno osebje ukazalo naj zapusti nakupovalni center ali pa prekrije protivojna sporočila. Na sebi je imel majico z napisom SMRT in DOVOLJ, ki je bila grafično opremljena z nekaj krvavimi packami in referencami na žrtve vojne v Iraku. Ker tega ni storil, so ga posadili na invalidski voziček in ga predali policiji.
Obtožen je kršenja privatne lastnine in upiranja aretaciji.
Privatna lastnina je sveta tudi takrat, ko javna ne obstaja.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    Obe sta sladki :)

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Bush se pa mora stiskati k plišasti zajklji. Res ni lahko v tem svetu ameriškemu precedniku. ;-)

    Dobro, dovolj heca. Medtem, ko se nam ugibanja o napadu na Iran zdijo hecna (saj Bush ni pripravil Američanov na vojno, ZDA so vendarle formalna demokracija s skorajšnjimi volitvami), pa Irancem ni smešno. Zdi se mi, da si Američani in Rusi v spregi spet želijo nas ostale razdeliti v svoje tabore. Uradno v sfero tistih, ki jih ščitijo pred tadrugimi. Dejansko pa tiste, od katerih pričakujejo kimanje in gospodarsko podrejenost (pa naj bodo to gospodarske koncesije, nakupi orožja, priznavanje patentov ali prost pretok GSO-jev).

  • miro je rekel/-la:

    Se podpišem pod zadnji komentar.

  • Stebelce je rekel/-la:

    Mimo. Bo danes Godler šov?

  • Marko Bratuš je rekel/-la:

    Je že … Vimeo je imel gužvo, pa ga je šele ob 20ih začel procesirat.