7. april, 2008 | Vest

Komentar - Majda

O situaciji v Kinu Dvor, komentar - Majda Širca.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ne ni bila prvoaprilska šala.
Ilegalna akcija direktorja slovenske kinoteke, ki je navsezgodaj zjutraj brez vednosti vseh - na nedržavni lastnini - zamenjal ključavnico v ljubljanskem kinu Dvor, odnesel dokumente in odmontiral filmski projektor je višek arogance, ki si jo lahko dovoli le naduta država s “kaj nam pa morejo” sindromom. Ni važno, če ljudje butasto čakajo pred kinom, da bi si ogledali neodpovedani film. Ni važno, če so pogodbe z distributerji podpisane. Ni važno, če zaposleni in tudi soupravljalci kina o vsem nimajo pojma. Važno je, da se ustvari klima izrednih razmer in poišče krivca v ljubljanski mestni občini. Ta je namreč pred krartkim predlagala, da prevzame upravljanje art kinematografa, s tem pa je tudi posredno sporočila, da država z njim (in z mestno lastnino) slabo (so)upravlja. Kar nedvomno drži, sicer ne bi kina Dvor že lani zapustila skoraj celotna ekipa.
Kinoprojektor ni stružnica za obdelavo trdih kovin. Kinoprojektor v Dvoru je magična luč, ki v prevladi kolosalnih kinematografov ponuja butično, ogroženo, nekomercialno, težko vidno, manjšinsko filmsko ponudbo. Simbolni uboj te ponudbe, ki se je zgodil z nedopustnim dejanjem državnega ključavničarja, je več kot nekaj-dnevna afera. Je napad na celotno art kino mrežo, ki smo jo pred leti začelin širiti po vsej Sloveniji.
In to mrežo sploh ni enostavno “mrežiti”, ker te hitro pogoltnejo kinematografski monopolisti. Še težje je, če je zanjo vse manj denarja. Kajti minister, ki je na samem začetku dejal, da bo film ljubil, je kasneje potrdil, da je ta ljubezen virtualna. Namreč ni dovolj, če v razne programe piše, da je potrebno zaščititi vse bolj ogroženo nekomercialno distribucijo - in občinstvo pred komercialno. Za ljubezen je potrebno mnogo več, sicer se spremeni v sovraštvo.
Dogodki, povezani s kino Dvorom so zadnje dejanje tega sovraštva. Namreč vse, kar diši po filmu se je v odnosu med državo in ustvarjalci sfižilo. Jutri bo težko.

Majda Širca

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • babun je rekel/-la:

    dokler imamo na ministrskih položajih povsem nesposobne primitivce, ki se obnašajo kot arogantne gostilniške kreature, bo pač tako.

    nadutost SDS aparatčikov je v samo treh letih najmanj 5-krat presegla nadutost LDS po 12 letih vladanja.

    in zato bo tokrat treba na volitve.

  • raf je rekel/-la:

    se strinjam. Tole je poden in hkrati vrhunec nadutega idiotizma Sinalitija.

  • Vrtnar je rekel/-la:

    MAjdo za ministrico! Zares.

  • Johan je rekel/-la:

    Predlagam, da poslanka Majda vodi kinoteko kina Dvor. Lastnik kina Dvor je trenutno MOL. Mnenja sem, da naj MOL Majdi podari kino Dvor . Tako bo lahko kot dober gospodar konkretno pokazala, kako je potrebno rešiti kino. Jaz sem za privatizacijio v kulturi. Majda, pokaži, da si kot kulturna delavka, poslanka in novinarka sposobna rešiti Dvor . Žrtvuj se za film. Odstopi kot poslanka. Delaj za film. Minister najbrž sploh ne ve, da obstaja kino Dvor, zato ga ne mešaj v to. Če vaši strankarski poslovneži privarizirajo podjetja, ti izvedi privatizacijo Dvor-a in reši film. Vsi ti bomo hvaležni za tvoj velik trud.

  • lucko je rekel/-la:

    Johan, kaj pa ti blodis. Seveda minister ve, saj je drzava(natancneje njegovo ministerstvo) zaprlo kino Dvor in odstranilo projektor. Ce pa ne ve, potem je pa nesposoben minister in je se toliko hujse, da ne ve kaj pocnejo njegovi podrejeni… Toliko o tvoji kredibilnosti natovcavanja…

  • Irena je rekel/-la:

    Draga Majda, sama veš da besede “rad imam” so bolj
    za prepričevanje drugih, kot pa da to v praksi drži.
    Seveda so naredli to, kaj pa še ni bilo in mogoče še bo…
    Diktatura ta glavnega je današnji sistem pri nas.
    Vse kar naredi je prav, vse kar drugi je narobe.
    Veš kako bo to volitev: naredili bodo še več revežev,
    potem bodo od nekod staknili denar in naenkrat bodo”rešitelji”.
    Za en dan prej. Pa ne da bo koga to prepričal.
    Pet.zajtrk sem tudi šla gledat, čeprav pozno,
    res je dobri film.
    Zgubila sem š.
    Lep pozdrav
    Irena

  • konec je rekel/-la:

    Nadaljevanje zares strankarskega poročevanja. Poleg tega še vedno isto razmerje
    9 komentarjev proti JJ in 1 za in tako po M.Petku, se mora zvrstiti med 8-12 komentrjev proti in ker povezave med Vestjo in Zares “komunistično” stranko so vedno bolj očividne , pride prav tudi Majda.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Kokolo, vabimo te na tečaj poetike, retorike in pravopisa.

  • Hope je rekel/-la:

    @Carlos del Contreras

    Kje so tu kakne pesmi, govor in črkne napake?

  • Hope je rekel/-la:

    Samo me veseli, sprejmem povabilo.

  • n.n. je rekel/-la:

    e moja majdica, jezik brusiš ob projektorju
    ti, ti, ; jeklo je trdo

  • Hope je rekel/-la:

    Jeklo mora biti trdo. Tko je…