12. april, 2008 | Denis Sarkić

Mlada liberalca

Katarina Kresal o aktualnih zadevah in Aleš Bučar Ručman o MLD.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednica LDS Katarina Kresal je danes ob programski koordinaciji Mlade liberalne demokracije (MLD) v hotelu Mons dejala, da bi bilo s predsednikom Zares Gregorjem Golobičem “pametno sesti za mizo” in se pogovoriti o njihovem morebitnem skupnem nastopu. “Smo opcija, ki bi državo bolje vodila naprej,” meni. Za vladno koalicijo LDS z SDS pa ne vidi realnih možnosti. Kot je med odgovarjanjem na Vestna vprašanja povedala Kresalova, “ji nikoli ni padlo na pamet”, da bi imela s predsednikom Zares Gregorjem Golobičem sestanek o bilanci kadrov njunih strank. “Večkrat pa pomislim, da bi bilo pametno sesti za mizo in se pogovoriti o tem, ali lahko nastopamo v skupnih točkah. Skupaj smo močnejši,” je poudarila. Po njenih besedah pa se bo takšen sestanek morda tudi zgodil.

Katarina Kresal odgovarja na naša aktualna vprašanja:

Na vprašanje, ali se bodo opozicijske stranke pred volitvami poenotile, pa Kresalova odgovarja, da ne gre za poenotenje strank, temveč za ugotovitev, ali imajo enake cilje. “Naš cilj je zamenjava načina vladanja. Če se uspemo nekatere stranke, morda opozicijske, odločiti, da imamo nekatere skupne cilje, lahko sodelujemo na posameznih vsebinskih projektih,” je povedala. Sicer pa predsednica LDS ni navedla konkretnejših podatkov o tem, s kakšnim volilnim rezultatom bi bila LDS zadovoljna na volitvah. “V politiki sem na dolgi rok. Moja strategija je, da dolgoročno poenotim LDS. Politika ni vedeževanje in sama ne napovedujem volilnih rezultatov,” je poudarila.

Kresalova o zadnjem srečanju z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom:

Kot je še dejala, računa na sodelovanje podmladka pri predvolilnih aktivnostih, tako z vidika programa kot organizacije volitev. Po njenih besedah v LDS s podmladkom hitro najdejo skupne imenovalce ne glede na to, da se med njimi pojavljajo vsebinska razhajanja. “Ta pripeljejo do tega, da je debata pestra, ampak bistvo LDS je, da spodbuja različna, včasih tudi skrajna mnenja,” je izpostavila Kresalova.

Aleš Bučar Ručman in Katarina Kresal o MLD in LDS zadevah:

Predsednik Mlade liberalne demokracije Aleš Bučar Ručman je pred današnjo programsko koordinacijo povedal, da bo Mlada liberalna demokracija na programski koordinaciji razpravljala o vsebinah, ki zadevajo mlade in tudi širšo družbe. “Med vsebinskimi sklopi tudi letos izpostavljamo stanovanjsko problematiko, ki je v Sloveniji neurejena, opozarjamo pa tudi na problem prve zaposlitve,” je Bučar Ručman pojasnil poudarke njihove programske koordinacije. Po njegovih besedah MLD že več let vodi tudi akcijo proti rasizmu s sloganom “Jebeš rasizem!” “Namen akcije je pokazati skrajno negativni odnos do rasizma,” je poudaril. Kot je prepričan, morajo sicer k zmanjševanju nestrpnosti in večji toleranci v slovenski družbi spodbujati država in izobraževalni sistem.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
27 x komentirano
  • mula je rekel/-la:

    Osebno me jezi da, opozicija vladi ponudi pomoč a le-ta jo brez premisleka zavrne! Pa da ne bo kakšne pomote, govorim o inflaciji. In sedaj moramo mi(tudi vlada) davkoplačevalci to plačevati. Resne spremembe rabmo tole ne pele nikamor!

  • Špela je rekel/-la:

    O tej izjavi Milana Kučana govori Kresalova na posnetku. http://www.lds.si/si/izbrano/lds_tv/555/detail.html

  • marjan je rekel/-la:

    Seveda s skrajno negativnim odnosom do negativnega to je “politika” LDS.

    Kako je Cankar rekel!? Napredka ni mogoče doseči z revolucijo ali tehnološkim napredkom pač pa z postopnim kulturnim in dvigom osebne ravni vsakega posameznika.

  • feri je rekel/-la:

    Katarinca Velika je pa res v hudih težavah,še včeraj je trdila da oni ne rabijo nobenih zraven danes pa ga že vleče kučanu in stalinu da bi morda vsaj dobila tistih nekaj % za vstop v dz, saj potem do pa itak spet vse diktiral sivček!

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    LDS - ZAR€$ ?…
    oh, really ??
    oh, horrible !… ;-)

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    LDS-ZARES, zakaj pa ne. A verjetno skupaj ne pred volitvami v evropski parlament.

  • marjan je rekel/-la:

    Zato ker je Zares “nova politika” ki se je “izvila” iz primeža stare politike.

  • Špela je rekel/-la:

    Če mene vprašate je več novosti in nove politike v LDS kot v Zaresu.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Pač. Takšna je tvoja ocena. Moja ne.

  • Drago3 je rekel/-la:

    Bravo Katarina!

  • lady je rekel/-la:

    KK ima potencial, LDS je očiščena starih spon. Zares = Old dogs, new tricks. Pred jesenjo naj se levica toliko poenoti, da bo lahko žela spodoben rezultat. Razprtije in prehajanje članov iz ene v drugo levo strujo koristijo samo Janševikom. Trezno naprej!

  • Katra je rekel/-la:

    Gospa mora pa biti obupana, ko kliče na pomoč Zares.
    In če Zares zares pomaga KK, moj glas ne bo šel k njim. Kaj pa ima, lepo prosim, tajkunska nevesta skupnega z sredino ali levico?
    Na kratki rok KK morda cel uspe krožek LDS peljati v parlamentarne klopi, dolgoročno pa se bodo tja peljali le na vodene oglede ali poceni kosilo.

  • lady je rekel/-la:

    Smer je jasna, potrebne so nastavitve. Ob desetih političnih strankah, ki želijo sedeti v DZ, je težko najti Edinstven program. Osredotočimo se raje na slovensko državo in ne toliko na ljudi, ki jo vodijo. Smo sposobni tega??? Ali pa raje sedimo na forumih in bijemo bitko za prazen bokal vode?? Janševikom smo dali priložnost, niso navdušili, manj, niso zadovoljili!!
    Jeseni je popravni izpit. Zmoremo dovolj treznosti in stopimo na volišča? Po vsem svetu ima levica problem z ne dovolj aktivnim volilnim telesom, zato še vedno počasi hiramo pod taktirko desnih barv…

  • marjan je rekel/-la:

    kako navdušiti ljudi se sprašujejo samooklicane leve stranke. Meni ni do “navduševanja” nad politiko in njenimi akterji mene zanimajo usmeritve in rezultati. Da je edina usmeritev rušenje obstoječe vlade je prikaz nekreativnosti. Kaj se sploh obremenjevati s kom v vlado raje konkretne usmeritve in načini doseganja teh usmeritev.

  • konec je rekel/-la:

    LDS plačuje desetletno laganje, ker je zavajala , da je liberalna čeprav to ni nikoli bila (liberalna samo v smislu, kontinuitete post-komunistov, tako, da je “zakonito” nudila možnost komunistom, da so si polastili vse bogastvo).
    Ostali dve stranki pa sta brez sramu kontinuiteta komunistov (in levice po slovensko) eni direktno SD drugi pa precej bolj zvito (Golobič pač je inteligenten ultra-levičar, ki je razumel kako nategovati slovenskega “levičkarja” naprej , kajti je spoznal , da je leta 2004 prišla na dan resnica o LDS-ovem laganju in torej je bilo potrebno jasno povedati, da so levičarji, kot je pač večina Slovencev) in torej povedati na glas in brez sramu da so oni edini še ZARES KOMUNISTI (in torej ne preseneča Kučanova pomoč).
    Ker pa je večina Slovencev zgodovinsko izrazito levičarjev (iz več razlogov, kulturnih, zgodovinskih, socialnih itd., in edinstveno v Eu) , se bosta bodisi SD kot Zares dobro izkazali, posebno če jim bodo prišli na pomoč , še enkrat, novinarji, pseudo-intelektualci in sodstvo.

  • Lena je rekel/-la:

    CARICA!!!

  • feri je rekel/-la:

    Lady,težko oz. nemogoče je popraviti v 4 letih tisto kar je LDS in company naredila škode v predolgem času svojega vladanja za sebe,isto Clinton ni uspel popraviti napake Busha v enem mandatu in vemo da je v drugem uspel,isto ta vlada ne more vse popraviti sedaj, vendar v naslednjem zagotovo bo,čeprav se opozicija na vso moč trudi in dela proti tej državi kar nas opozarjajo tudi že iz tujine,jaz trdno upam da ji ne bo uspelo destabilizirati državo čeprav Golobič in Katarina velika tekmujeta med sabo kdo bo bolj umazano igro igral.

  • rdečečrn je rekel/-la:

    Konec, to je zate:

    O tranzicijskem konvertitstvu

    Mariborski naslovni škof dr. Vekoslav Grmič v intervjuju za Večer, 25. 10. 2001

    “Večina partijcev, ki so sestavljali vladajočo partijo med ‘revolucijo’ leta 1990, niso bili partijci iz ideološkega prepričanja, ampak samo zaradi osebnih in družbenih koristi, ki so jih imeli kot funkcionarji v političnih organizacijah ali podjetjih. Zato jim tudi ni bilo težko, ko so začutili resno možnost sestopa partije z oblasti, da se morajo kar čez noč preleviti v smrtne nasprotnike partije, prejšnje družbene ureditve in federativne Jugoslavije. Prav nekdanji partijci, ‘konvertiti’, dandanes najbolj obsojajo partijo, govorijo, da je potrebna lustracija, da bi se s pomočjo drugih, tudi nedolžnih lustrirancev, sami znebili neprijetnega občutka, ki jim kljuje v možganih, da ’smo tudi mi bili nekoč partijci in smo odgovorni za marsikaj’.”

  • 1tastar je rekel/-la:

    Oh ta mladina!

    Mladost je norost, čez potok skače, kjer je most!

  • lady je rekel/-la:

    Feri, s tem, ko praviš, da J.J. potrebuje še štiri leta, dejansko potrjuješ najnižji in hkrati najvišji politični cilj vsakega zmikanta, tj. ostati še štiri leta pri koritu!!
    Jasno je, da LDS ne posega (še) po mandatarskem mestu, ima pa temeljito prevetrene in očiščene svoje vrste. To je tisto, kar naša država potrebuje. Ponovno pozornost usmerjam na DRŽAVO in ne posameznike, ki jo vodijo… Želim si dočakati dan, ko bomo to doumeli in izbirali najboljše vsebinske kandidate in pokopali šestdeset let stare zamere. Zmoremo to?
    Kakšni pa so rezultati sedanje administracije? S čim se lahko pohvali? Sodstvo, zdravstvo, vojska, šolstvo, zaposlovanje, naj nadaljujem?

  • feri je rekel/-la:

    Lady,vidim da je brez veze s tabo sploh še kaj govorit toda vseeno le to:
    Kdo pa je nov veter v Lds, daj pokaži enega novega oz. nekoga ki ni bil 15 let prisesan pri bivši vladni garnituri,tistih nekaj ki jih je zbežalo drugam je že vedelo zakaj.
    Samo nikar ne reci da le slučajno lady Katarinca nov kader, ker se boš s tem še bolj osmešila kot si se že!

  • tomaž je rekel/-la:

    Prihod KK v LDS je bila nedvomno marketinška poteza strankarskih lisjakov. Gre za posnemanje modela SD in Pahorja, saj brez pretvez prikupni obrazi žanjejo večjo pozornost in običajno posledično tudi večji uspeh. Dama sicer rabi še kar nekaj piljenja, vendar menim, da je na dobri poti, glede na to, da je bila kar tako “vržena” med stare mačke politike in v medijski prostor.
    Dejstvo pa je, da je LDS od svoje ustanovtve naprej neko zatočišče post-komunistov v sicer nekoliko milejši obliki kot SD. Glede na to, da se je organizacija, članstvo, kultura ter načela v tej stranki oblikovala zelo dolgo časa, kar preporod v nekem kratkem času ni bilo. Sam LDS ne doživlja novih dotokov svežih ljudi, razen nekaterih redkih izjem, zato je moje mnenje, da so se staroste le nekoliko potuhnile in stopile v ozadje. Nemogoče je namreč, da bi se umaknili kar tako in v stilu, zdaj nas pa politika in oblast ne zanimata več. Železno srajčarji čakajo na boljše čase, retoriko in nastope so pač prepustili novim obrazom, ki naj bi za njih poželi letino.
    LDS nikoli ne bo mogla doživeti pravega in iskrenega preporoda ali pa vsaj še kakšno desetletje ali dve ne. Gre za močno inkorporirane načine razmišljanja in delovanja.
    Nov začetek z novim programom, strukturo, organizacijo ter kot vidimo povsem novimi ljudmi v regijskih odborih in tako dalje, prinaša mnogo večje rezultate. GG že od nekdaj velja za umirjenega človeka, intelektualca, ki so mu pomembni argumenti ne pa krvoločni spopadi v medijih na osebni ravni. Gre za človeka argumentov.
    Old guysi pa nekateri so, saj so resnično že v letih, vendar fizična starost ni razlog, da bi jih degradirali. GG je bistveno bolj dostojanstven človek kot kakšen drugi politik. Na stvari gleda racionalno brez nekim čustvenih nabojev.

  • lady je rekel/-la:

    Feri, kako da nikoli ne govoriš o rezultatih J.J. administracije? Je to zato ker teh enostavno ni, so slab(š)i, ali pa je enostavneje govoriti napačah preteklih vlad? Ne morem ne videti ponavljanja vzorca izpred štirih let, ko kritike in poskusi diskreditacij leteli na domala vse kar je lezlo in ni bilo pobarvano z J.J. barvo…
    Prosim poskusi razumeti, da naj jeseni ne bi odločali o obrazih, temveč NAŠI prihodnosti! Si res tako slepo zaverovan v dejanja Janševikov, ti gre res tako dobro v življenju?

  • feri je rekel/-la:

    Lady,dajva si nekaj razjasnit.Jaz osebno ne podpiram vseh potez te vlade,kajti nobena nikoli ne bo idealna za vse, to mislim da nama je jasno!
    Če pa pogledava malo bolj na široko so pa spremembe očitne.Vsi ti trenutni napovedani štrajki so čisto politično zmotivirani,kajti levica je že v preteklosti uporabljala sindikate za svoje orožje, tako je tudi danes,če le vidiš kdo vodi šolski sindikat ti je vse jasno!
    So zadeve ki so se spremenile na veliko boljše katere pa vsi ne vidijo,samo poglej javno upravo,koliko nepotrebnih poti in stroškov smo imeli brez potrebe.
    Moraš se zavedati da je kriza v celem svetu,poglej cene nafte danes na Hrvaškem pa ni v eu!Hrana se je podražila v celem svetu ne le pri nas,se strinjam da nimamo nekega uau standarda,toda kdo je pa izpeljeval privatizacijo in lastninjenje,tisti ki jo niso dokončali in danes govorijo samo še to, da ne smejo dovolit JJ ponovno na oblast! Ja zakaj pa!
    Katarinca je dobila pač to nalogo, da čimbolj očrni vlado in vse kar je povezano z njo.Ja kdo pa je ona da kar naenkrat vse ve, kaj ti pa ona nudi razen lepe obleke in Porscheja ter tisto kar ji naroči prepit Školjč in prežvečen Moge.Če je to zate alternativa današnji vladi se vidi da se ne razmišljaš s svojo glavo.
    Meni osebno je sedaj boljše kot pa prej ko sem moral limati Bandljeve nalepke,iti na 6 mesecev na tehnični,čakati na občini po 2 ure da sem overil podpis,da mi ni treba ustavljati na carini,da nimam bonov za bencin,da nimam več dinarjev,da ne bom delal gužvo na cestninskih postajah in da lahko povem kaj mi ne paše ker prej nisem smel.

  • lady je rekel/-la:

    Stavke niso orodja levice, temveč signal nezadovoljnega ljudstva!!! Kako razlagaš “upor” javne uprave zaradi nesramno nizkih plač? Kaj se je zgodilo s tožilstvom? Je Brezigar že pobegnila v Washington ali se še vedno bocka za tisti veleposlaniški sedež? Ne, SDS je raje na tapeto dal Cerar, ki je že štiri leta ni na položaju… Zdravstvo. Je bil nakup patrij res pomembnejši od šolskih, zdravstvenih projektov? Kdo bo vozil patrije!? Zakaj piloti odhajajo iz vojske? Zakaj sploh nimamo vojakov? Kam je izpuhtela naša produktivnost? Kje so plače?!
    Verjetno lahko komunizem pozabimo, prav tako dinarje in old boyse. Še vedno pa ostajamo narod ponižnih in take debate raje peljemo po forumih, vsak iz udobja svojega fotelja? Kaj je narobe z javnim izražanjem nezadovoljstva? Bi stavke vrgle slabo luč na J.J. v času predsedovanja? Bo PU spet užaljen stopil v parlament po zaupnico?

    Seveda nobena vlada ni odlična, administraciji J.J. smo dali možnost, ni navdušila, manj! Ni zadovoljila.

    Misliš, da bomo kdaj lahko presegli delitev na rdeče in bele? Vsaj poskusimo. Bo bolje…

  • Fonzi je rekel/-la:

    Predlagam nov izraz: Liberalnež. To naj bo oznaka za zgoraj omenjene…

    Seveda uveljavljam pravico do avtorstva tega izraza.

  • Originalnež je rekel/-la:

    @fonzi

    Veš, po anekdoti je Madona izjavila, da je vsaj napisala kakšno svojo pesem; če se ji je že
    ‘priplazila’ ..
    It used to be my playground.