6. maj, 2008 | Vesna Lovrec

Obisk ambasadorja miru

Avtor Sistema Joga v vsakdanjem življenju na obisku v Sloveniji.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Avtor Sistema Joga v vsakdanjem življenju, Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda, se je ob obeležitvi 20 letnice organizirane vadbe joge v vsakdanjem življenju v Sloveniji odzval vabilu Zveze joga društev Slovenije in ponovno prišel v Slovenijo.
Program obiska ambasadorja miru ter pobudnika svetovnih mirovnih vrhov se je pričel minuli vikend s seminarjem v Novem mestu. Včeraj se je ustavil v Mariboru, kjer ga je najprej sprejel župan mesta Franc Kangler, zvečer pa je vodil javno predavanje v SNG Maribor.

Njegova Svetost Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda je županu podaril knjigo Joga, v klepetu, ki je potekal brez prisotnosti novinarjev, pa sta po njegovih in županovih besedah govorila o kulturi, okolju, miru v svetu ter razvoju Slovenije ob vstopu v EU. Spregovorila sta o sajenju dreves za svetovni mir in ob tem mu je župan povedal, da je ob Svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprila MOM na dravskem nabrežju posadila precejšnje število češnjevih dreves. Župan je ambasadorja miru povabil, da prihodnje leto skupaj posadita drevo miru v mariborskem mestnem parku. Posadila naj bi zlato drevo miru, tipično za Indijo in Swami Maheshwarananda upa, da bo slednje preživelo v našem okolju. Poleg tega, da sta se pogovarjala o jogi nasploh in o delu ambasadorja miru, sta spregovorila tudi o mariborski kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture ter Zimsko univerzijado.

Swami Maheshwarananda je po več kot uri pogovora z županom kot tudi tik pred večernim predavanjem odgovarjal za Vest. Kot je znano, je ambasador miru že večkrat obiskal Slovenijo in zdi se, da ima zelo rad Maribor. Slednje je komentiral z besedami, da bi lahko rekli, da so se korenine Joge v vsakdanjem življenju pričele prav v Mariboru, na prelepem Pohorju. Povedal je, da sta za to zelo zaslužna Jožef Gal (eden izmed najstarejših članov mariborskega društva Joga v vsakdanjem življenju) ter dr. Dejan Dinevski (predsednik Društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor) in dodal, kako je ob dejstvu, da v tako majhnem mestu kot je Maribor jogo prakticira okoli 6.000 ljudi, vedno znova ganjen. Prav Maribor pa ima rad tudi zato, ker slednji zanj pomeni vhodna vrata v Slovenijo, saj, ko prihaja iz Avstrije, gre skozi Maribor, ko odhaja iz Slovenije, pa spet potuje skozi Maribor. »Torej, če pridem enkrat v Slovenijo, to pomeni, da sem dvakrat v Mariboru«, z nasmeškom zaključi Swami Maheshwarananda. Prosili smo ga tudi za komentar na trenutne polemike, vezane na prihajajoče olimpijske igre in povedal je, da na šport nikakor ne bi smela vplivati politika. Šport mora ostati nevtralen in svoboden. Ker smo izvedeli, da se kljub dejstvu, da ima težave s sladkorno boleznijo, zelo rad pregreši s sladkarijami, smo ga malo pohecali v to smer. Odgovoril je, da sladkorne bolezni ne razume kot težavo, saj se človeku, ko pride v določena leta, sladkor pač poviša. In prepričan je, da imamo vsi ljudje radi sladko.

Po predavanju v Mariboru bo o duhovnem prebujanju za mir na svetu ambasador miru do 8. maja predaval še v Ljubljani, Portorožu in Celju. Sredstva zbrana na javnih predavanjih pa bodo namenjena izgradnji bolnišnice v Rajasthanu. Na pobudo Njegove Svetosti Zveza joga društev Slovenije v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije pripravlja krvodajalsko akcijo »Tudi ti lahko rešiš življenje!« Akcija se bo pričela 10. maja in bo potekala do 15. avgusta.

Vesna Lovrec

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • marjeto je rekel/-la:

    I lajk svit tu !
    no, imam pa tudi jogi… hi,hi,hi,….
    lepo in mirno in češnje in pohorje in franc, ki skor fura jogo…. škoda, da nima raje ptuja, ker je res lepo mesto al pa kranj.
    a se men sam zdi, al se teli mariborski patrijotski, novionarji-ke malo norca delajo iz župana ?

  • medek je rekel/-la:

    Začela se je vojna za hrano. In Indija in Slovenija in ostali svet še kako potrebujemo notranji mir, da bi se pametno odločili kako naprej.

  • Svizec je rekel/-la:

    Koliko košta vstopnica za to … predavanje? Ker meni to zgleda kot nateg, tudi ta neka bolnišnica… lahko da komu delam krivico.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Ni nateg. Swamija nisem nikoli poslušal, a njegovi učenci so bili vedno ponosni na finančno pomoč društev “Joga v vsakdanjem življenju” učiteljevi domovini. V Mariboru so že dolgo aktivni. In ni mi jasno, kako jim uspe kaj prihraniti od članarin, ki niso visoke.

  • Krišna devi je rekel/-la:

    Vse kar v društvu Joga v vsakdanjem življenju Maribor počnemo, bazira na prostovoljni osnovi.