7. maj, 2008 | Katja Buda

Kviki novice

Veliko po malem ... od Amerike do Avstralije.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Američani že nekaj časa ugotavljajo, da je spolna izobrazba bistvenega pomena pri zmanjševanju SPB in preprečevanju neželjene nosečnosti. Pred kratkim so prišli do pomembnega spoznanja, da katoliško orientirano spolno izobrazbo, ki temelji na abstinenci prekaša tista, ki zagovarja uporabo kondomov in poznavanje lastnega telesa in njegovih potreb. Proabstinenčni spolni izobrazbi v Ameriki na leto namenijo 170 milijonov dolarjev.

abstinence.jpg

Na Kinseyjevem inštitutu pa so v tem tednu zaključili raziskavo, ki ugotavlja, da se nekateri moški, sicer uporabniki kondomov, še vedno ponekdaj raje zatečejo k nezaščitenemu seksu. Razlog? Možnost ponesrečene erekcije in neznanje uporabe kondomov.

Prejšnji teden nas je pretresla usoda Fritzlovih in pošastnost dejanj glave družine. Ta teden pa mediji poročajo, da so nekateri sosedje vedeli, da je Fritzl posiljeval svojo hčerko še pred njenim izginotjem. Eden od stanovalcev je opazil, da Fritzl nosi hrano v klet, a se zaradi strahu pred izgubo stanovanja ni želel izpostavljati. Josef Fritzl je bil leta 1967 obsojen zaradi posilstva, a so bile obsodbe po preteku kazni zbrisane pod zakonom, ki je vzpodbujal rehabilitacijo posiljevalcev. Josef po pričevanjih svoje sestre ni seksal z ženo že nekaj let “ker ne mara debelih žensk.” Fritzl, ki je v kletnih prostorih hčerko posiljeval pred njunimi otroki, je trenutno v zaporu kjer mu družbo dela sojetnik, ki pazi, da ne bi naredil samomora.

austria2_narrowweb__300×4130.jpg

Na Japonskem so zasačili uradnika, ki je v devetih mesecih 780 tisočkrat posurfal po pornografskih internetnih straneh; nek ekvadorski politik pa je predlagal, da bi dodal še eno ustavno pravico – pravico ženske do spolnih užitkov. Vodja Liberalne stranke zahodne Avstralije Troy Buswell je po januarskem debaklu, ko je strankarski kolegici na neki zabavi odpel modrček priznal, da je leta 2005 povohal stol na katerem je sedela neka druga strankarska kolegica. Buswell razmišlja o odstopu.

Lezbijkam grozi izguba imena. Dimitris Lambrou prebivalec Lesbosa je 10. aprila vložil tožbo proti Grški uniji gejev in lezbijk (Olke). Ni navdušen nad uporabo imena lezbijka, saj kako naj se počuti Lezbijka z Lesbosa, ki ni lezbijka. Lambrou trdi, da otočani že desetletja doživljajo “psihološko in moralno posilstvo”. Lahko pričakujemo trden boj kot ga napoveduje predstavnica Olke Evangelia Vlam: ”Tožba je popolnoma smešna. Če bomo poklicani s strani sodišča bomo sigurno dvignili svoj glas.”

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
37 x komentirano
  • arnela je rekel/-la:

    evo-ne vem kaj naj napišem. res ne.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Jaz pa vem, he he.

    Najprej glede Grkov. Grki imajo popolno pravico sami uporabljati imeni Macedonia in Leisbos. Vrnimo jim, kar je njihovo. To se nanaša tudi na grške črke, ki jih uporabljamo matematiki. Saj to zahtevajo, a ne?

    Ekvadorskemu politiku - zagovorniku ženskih ustavnih pravic do spolnih užitkov bi svetoval, naj se potrudi doma. Zgledi vlečejo. ;-)

    Šturmu in Avstrijcem bi svetoval, da vpeljejo doživljenjski zapor za vse, ki so slutili, kaj se dogaja, a so bili tiho. Z denacizacijo avtoritarne družbe, kjer imajo “glave družin”, naj se po nepotrebnem ne zamuja. Strahospoštovanje do moža in soseda je hvalevredna ponižnost. (P. S. Saj itak mislil, da govorim o denacionalizaciji, a ne?)

    In še glede spolne izobrazbe in kondomov. Le-ta je nepotrebno mučenje in spravljanje v zadrego najstnikov. Naj se raje učijo matematiko, pa jim bo šlo v življenju tako dobro kot meni.

  • arnela je rekel/-la:

    Igor @ si ziher da veš?

    Grkom bi vrnil črke? Kako se bodo pol najstniki učil pomembne dele matematike? Ha? Kr naj znajo in tud uporabljajo kondome. Popolnoma podpiram.

    ———————————————————————–
    “Šturmu in Avstrijcem bi svetoval, da vpeljejo doživljenjski zapor za vse, ki so slutili, kaj se dogaja, a so bili tiho. Z denacizacijo avtoritarne družbe, kjer imajo “glave družin”, naj se po nepotrebnem ne zamuja. Strahospoštovanje do moža in soseda je hvalevredna ponižnost. (P. S. Saj itak mislil, da govorim o denacionalizaciji, a ne?)”

    Igor @ misliš, da če bi “strpal” še tiste, ki so slutili v zapor, trohnet do smrti, da bi kaj dosegel? Misliš, da bi blo kaj manj zakopanih dojenčkov na vrtovih in manj incesta, pedofilije?

    Hja, zadeva je zlo kompleksna….zato sem pa napisala, da ne vem kaj naj napišem (pa ne sam zarad primera fritzl, ampak vsega, kar je spisala Katja). Že dlje časa, dobesedno, buljim zarad dogodkov pri sosedih. Neka zapiranja, vse možne zlorabe, detomori…Drugače imam njih, kot narod zlo v čislih…sam tole…ne vem no. Slabo mi rata. Ne vem, če obstoja kakršnokoli “opravičilo” za ta dejanja in obnašanja, za uničit ali vzet nekomu življenje.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Oprosti, Arnela. Verjetno moj cinizem res ni bil na mestu. Ne, tudi jaz ne vem, kaj narediti. Razen, če res imaš kakšen primer v soseski, ko se kakšna družina zapira vase, slišiš pretresljivo otroško jokanje. Takrat se mi zdi, da je na mestu, da zatežiš in se tudi sam prepričaš, ali gre samo za obdobje otroške trme, ali pa so otroci zanemarjeni. Če se zapirajo, so gotovo v takšni ali drugačni stiski. Če je gmotne narave in niso preponosni, se praviloma da pomagati. Če so v stiski, ker mislijo, da morajo nasilneža trpeti, pa se tudi da pomagati. Edino, če greš mimo in se delaš, da je to problem od države in ne tvoj, se ne da nič narediti.

  • arnela je rekel/-la:

    Igor @ dobr si tole izpostavil. Ti bom dala primer. Moj sosed, blok nasproti mojega, ampak nas deli sam terasa in sprehajalna potka, izvaja nasilje nad svojo ženo. Opazujem, stiskam zobe, ampak nič ne nardim. Zjutraj, ko peljem psa na sprehod, slišim njegovo zmerjanje, vidla sem že tud udarce. Spet nč ne nardim…veš zakaj? Ker ona nč ne nardi. Ona je skos tiho in se mu klanja. Očitno ji je takšno življenje normalno, očitno živi tako že celi lajf. Namreč to sta starejši par-bliz 60. Kaj naj pol jaz?
    Ona dejansko je žrtev, kot prvo ga živi, on ni nikoli delal, kot drugo ga očitno “rada” prenaša. Ona je tista, ki mora nakazat, da rabi pomoč in ko bo nakazala-bom prva pomagala.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Natanko enaka zgodba v mojem bloku. Le da so se pri nas še policaji naveličali hodit na pomoč. Zdaj je pokojni in ga sosedje hvalijo, kako je bil dober, ko je bil trezen… Res je težko žrtvi pomagati, da z obema nogame prestopi iz “normalnega” življenja.

  • arnela je rekel/-la:

    Igor @ si kje bliz doma? ;)

    -tale je dobra o treznosti…hahahahaha. čeprav je žalostna po eni strani. za take je boljš, da jih ni, kot pa da serejo po lajfu drucga folka.

    Drugač smo pa na dobro poti že s tem, da o nasilju itd. govorimo, spomni se na včasih (in še danes imaš take cvetke), ki rečejo:,, Pa kaj, sej si je zaslužla po gobcu dobit!¨

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    ampak amela in igor dj!!! dejta se vidva mal streznt pa poglejta mal v kšne bukle o trpinčenih osebah!!! taka oseba NIMA moči, da bi se uprla, pa tut če je še tako težko to dojet!!! ker ji tak monster IZPIJE vsak vitalen sokčič, ki ga takšna oseba še ima v telesu - no, ga je nekoč davno imela … gre za proces UNIČEVANJA OSEBNOSTI !!! gud morning

  • arnela je rekel/-la:

    vodimepotvdaljave @ kaj ti narediš, ko naletišna tak primer?

    Ne vem zakaj si zdej začel tko negativno, jaz ne rabim TAKŠNIH knjig brat, jaz opazujem folk v resnici, zdaj, tu-kar se dogaja. Razumem tud to, da nima moči, razumem tud ženske, ki nimajo kam it, in prekleto dobr razumem, da je to uničevanje osebnosti. Vprašanje je pa, kaj lahko mi naredimo?
    Poznaš primere, ko oče recimo zlorablja otroka, nekdo prijavi in MAMA ŠČITI moža in daje v nič otroka. Veš kolk je tega…Sam pomisli, res pomisli, kaj lahko mi naredimo?

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    aja, ti si pol med tistimi 300 avstrijci, ki so vedl, pa niso nč naredl … al kako???!!!

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    NAJPREJ odgovarjaš pred SVOJO vestjo

  • arnela je rekel/-la:

    vodimepotvdaljave @ Zakaj ne odgovoriš na moje vprašanje? Kaj ti narediš, ko naletiš na takšne zlorabe?

    Zakaj obsojaš? Postavi se v kožo vsakega izmed tistih 300 ljudi, probaj. Midva z Igorjem sva načela enega izmed ključnih problemov pri zlorabah-tega, da ljudje nočjo vmešavat se. Zakaj se pa ne vmešajo pa poskušava pogruntat, zato bodi konstruktiven in “pomagaj” razvit neko pametno debato.

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    vsekakor MORAŠ ukrepat. naredi korak, dva. So pristojne službe, so telefoni sos, so ljudje, ki so pripravljeni pomagat, vprašaj prijateljico za nasvet .. samo ne obrni se stran.

  • Ajda Perme je rekel/-la:

    @vodimepotvdaljave: se strinjam v 100%!

  • arnela je rekel/-la:

    vodimepotvdaljave @ kaj ti narediš, ko naletišna tak primer?
    (še vedno nimam odgovora. a ti ukrepaš? )

    zakaj bi rabila nasvet, vse to kar si naštel poznam.
    —————————————————————-
    Ajda, a ti ukrepaš?
    —————————————————————–

  • arnela je rekel/-la:

    Da pa ne bo kakšne pomote-podpiram to, da je potrebno pomagat, neki narest.

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    dej, mal se zber v glavi in v dejanjih in v pisanju.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Dokler bo splošna mentaliteta v javnosti takšna, kot je sedaj (”je že morala provocirati”, “nič čudnega, ko pa se tako oblači”, “je poznana kot kurba”), in dokler bodo določene osebe veljale za nedotakljive (”naš župnik pa že ni bil tak”, “oče je glava družine”), se seveda žrtve ne bodo upale spregovoriti oziroma ukrepati.

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    mah, fritzl je veljal za častnega meščana, vsi so vedel, ampak noben ni nč reku, ne zato, ker ne bi hotu, ampak zato, ker so vedl, da je povezan z vplivneži, k so taki kot on … in grem stavt, da gre za mrežo prodajanja spolnih sužnjev in otrok. bogat kokr je, le od kje mu tolk gnarja??!!

  • arnela je rekel/-la:

    Carlos Contreras @ eee vidiš, točno tko. mentaliteta je velik problem. in vse se začne že pri vzgoji otrok. otrokom je treba povedat, nč skrivat, da bodo sami znal ukrepat že od malega. sam tko se da kej spreminjat. osveščanje. žrtev, ki to doživi, imaš prav jo je povrh vsega strah še predsodkov. vedet je pa treba, da se tudi ljudje bojijo karkoli povedat, nekateri se bojijo storilca celo.

    vodimepotvdaljave @ ravno danes sem brala tole http://www.zurnal24.si/cms/novice/svet/index.html?id=47082 tukaj piše kolk je zadolžen.

    sploh pa ne verjamem, da mama fritzl ni nč vedla…po vsem prebranem je zame ista k on

    sem pa brala tudi http://www.zurnal24.si/cms/novice/svet/index.html?id=46228

    se pa pojavlja tudi folk, recimo neka francozinja,ki si je zdaj zbrala pogum, da pove svojo zgodbo.

    to vse je dokaz, kako zelo je lahko zlobno in pokvarjeno človeško bitje in takšno (fritzl) se bo skliceval na neprištevnost (http://www.zurnal24.si/cms/novice/svet/index.html?id=46682)

  • arnela je rekel/-la:

    kolikor sem jaz brala je do vratu zadolžen.

  • arnela je rekel/-la:

    ehhh, se opravičujem, net neki nagaja…ups

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    @vodimepotvdaljave

    Prosim, da ne mistificiraš zlorab. Svet ni binaren: osebe z 0 lastne moči in volje (npr. trpinčen otrok) in oseba 1 - s popolno lastno voljo (npr. odrasel samec). Obstajajo vse nijanse vmes. Drži, da čim bolj dolgo trpiš v zvezi z nasilnežem, tem manjše šanse imaš, da se rešiš. Je pa tudi res, da, če ti kdo poda roko in te spodbuja, da se upreš, se tvoje šanse povečajo. In to je edina smiselna pot. Če boš ti prijavil nasilneža, ki tepe otroka ali ženo, bodo ostali družinski člani morda iz sramu pričali kontra in primer ne bo rešen in trpinčeni bo še bolj ponižan (”zaradi tebe imamo sranje pred celo sosesko”). Edina pot je, da nisi tiho in da ponudiš pomoč žrtvi, če jo hoče sprejeti. (V primeru otroka pa če pomoč hoče sprejeti kdorkoli iz družine.) In takih primerov je ogormno, kamor koli se obrneš. A tebe morda zanimajo samo spektakularni primeri s TV. No v tem primeru pa najbrž res ne moreš nič koristnega narediti, saj nisi doma v pravem avstrijskem mestecu.

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    no, moj odgovor ameli je bil, da je treba ukrepat, tako kot praviš ti, torej ne razumem, od kod ti zdaj spektatel. Moja spektakularna pripomba se tikala avstrijskega primera, kot si sicer tudi sam ugotovil, ne pa tudi drugih primerov. torej, preberi bolj natančno prej, preden izpoveduješ svoje sodbe o drugih.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Prav mata. Pri tej debati nas se je zbralo samo pet. Ostali se držijo po strani in modro molčijo. To ni kritična masa, iz katere bi lahko brain-storming iztisnil kakšno idejo. Pa še nas pet se med seboj pika in smo občutljivi tudi tam, kjer smo že poenoteni.

  • arnela je rekel/-la:

    Igor Đukanović @ Se strinjam, to tud celi čas trobim. Niso vsi vzorci isti in ljudje isti. Naslije, kakršnokoli je še vedno neka tabu tema. Treba se je zavedat, da je žrtev tudi sram, sram, da se ji to dogaja, sram jo je okolice, sram jo je pa tudi sprejet pomoč. Narediš pa veliko, da do človeka stopiš in ponudiš pomoč.To velja za odrasle osebe, kar se pa tiče otrok, mi je pa vseeno-če bi to vidla, zaslutla-bi pa sam prjavla…za take stvari pa nimam pameti.

    Ehhh, Igor, nikogar ne pikam-to ni moj namen, moj namen je povedat svoje stališče in, če ugotovim, da je napačno (tud to se dogaja-da ti kdo zbudi kakšne druge misli)-sem ga pripravljena tud spreminjat. Nč drucga.
    ————————————————————–
    vodimepotvdaljave @ moje ime je Arnela, hvala.

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    problem je, KAKO ponudit pomoč, ker je res, kar pravi Ar-nela, da je človeku težko priznat -najprej samemu sebi, kaj se mu dogaja. Zato pa so potrebni strokovni prijemi (so tudi taki, ki mislijo, da se jim v življenju ni treba več nič učit iz knjig). no, ta problematika je jama brez dna, očitno.

  • arnela je rekel/-la:

    vodimepotvdaljave @ sam neki mi povej, zakaj misliš, da so ljudje ne vedo KAKO ponudit pomoč. zakaj posplošuješ, ljudje radi pomagajo- problem je še večji, po prijavi zlorabe-tam se dogajao kozlarije.

    Naj ti povem še neki, delala sem z najstniki (srednješolci), tko da sam pomisli, kako težko je z njimi komunicirat (takrat se oseba najbolj zapre), ampak jaz sem shajala več kot odlično, pa vseeno trdim, da se da polovico narest z opazovanjem. Zlorabljen človek govori že s telesom, očmi, gibi…z vsem išče pomoč, čeprav je tiho.

    Kar se tiče knjig, seveda jih rabimo, rabimo jih vse-vse vrste knjig. Ampak občutka za človeka se ne da priučit, zato pa socialne delavke sam o zakonih govorijo in trosjo teorijo, medtem, ko človek rabi akcijo, dejanje. Zakaj, ko pride k njim, recimo ženska brez otrok, partner pa izvaja vse sorte nasilja nad njo ne pomagajo? Veš, kaj rečejo? Da se je potrebno od takšnega partnerja odstranit. Zakaj takšnim ljudem ne dajo stanovanja reimo, da lahko takoj gre, zakaj jim ponujajo varne hiše 100km stran od službe recimo. Se sploh ti ljudje, zavedajo kolk je takšnim ljudem težko zaživet, ko MORAJO ven iz varne hiše. Kam pa pol? Hja, vlogo (za kupit stanovanje vemo kako je-vemo kako je če ga od koga najameš) za stanovanje in čakat…čakat….Čakat kje? To je tak začaran krog in vsaka zlorabljena ženska, ti bo tole znala povedat, kakšen je sistem, kako je vse to.

    Vidiš, kako se zapleta iz primera v primer in natrpano je z luknjam pri zaščiti žrtev-sam slej ko prej bo padel kakšen primer tud pri nas, ko bo cela slo sam gledala in mogoče se bo za zaščito žensk naredilo več.

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    ne mislim, da ljudje ne bi radi pomagal, pravim, da zelo hitro pride do NASPROTNEGA učinka pri žrtvi, ZATO je treba bit zelo previden in poznat zadeve - brez omalovaževanja znanja, pa pri tem ne mislim črk na papirju. Ja, problemov je veliko, res.

  • arnela je rekel/-la:

    vodimepotvdaljave @ no, sem vesela, ker zdej veš, kaj sem misla na začetku debate. zato sem pa rekla, drugo so odrasle osebe, drugo so otroci. pri odraslem človeku je tko, da nekateri si izberejo živet v nasilju, to jim je očitno normalno (tak primer -zgoraj-mojadva soseda) in kako naj jaz zdaj se čist tko, ker vem, da to ni prav spoprimem. privatne stvari, štiri stene, ljudje so zlo občutljivi na to.

    res je. problemov je tona. človek sploh ne ve kje bi začel.

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    to ni izbira, to je po tistem reklu: človek je prilagodljiva žival ali pa človek se na vse navadi, kar je čista resnica. tudi preživeli v amstettnu so se navadili živeti brez svetlobe in gibanja pod stalnim terorjem, to je zanje POSTALO NORMALA.

  • arnela je rekel/-la:

    vodimepotvdaljave @ To mene tud zanima. zakaj, menda so imeli malo okno, niso poskušali kričat skoz okno, zakaj Elizabeth ni poskušala kaj narest. Lahko, da res ni mogla…nimam pojma.
    Zanimivo a ne? Da lahko človeku postane “teror” normala.

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    tako pač je. stanje stvari.

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    preberi Primo Levi: Potopljeni in rešeni

  • vodimepotvdaljave je rekel/-la:

    knjiga Primo Levi: Ali je to človek

  • arnela je rekel/-la:

    vodimepotvdaljave @ hvala, bom poiskala :)

  • Mr Mohammed je rekel/-la:

    Good Day / Sir Madam
    To je obvestiti javnost, da je posojilo Mr.Mohammed
    podjetja, so se odprle možnosti, da vsak, ki potrebujejo kakršno koli finančno
    help.at 3% obrestno mero. Mi izžarevati posojila posameznikom, podjetjem in podjetjem v okviru
    jasni in razumljivi obliki in stanju. prosimo izpolnite
    prijavni obrazec v nadaljevanju in nam ga pošljite preko E-pošta: mohammedloan01@live.com

    Posojilojemalci podatki, potrebni polnila in nazaj.
    Polno ime :…………………………..
    Kontaktni naslov :…………………..
    Telefon :………………………………..
    Država :……………………………..
    Znesek, potreben kot Loan :…………
    Loan Trajanje :………………………
    Sex :…………………………………..
    Namen Loan ………………..
    V potrditev tega pošte, lahko začnemo z obdelavo
    vaš loan.There več pridobiti z pridobivanje posojila iz tega
    company.Contact nas za več informacij preko E-pošta: mohammedloan01@live.com
    S spoštovanjem
    Mr Mohammed